Alina Mungiu-Pippidi

Dragă Klaus, dacă nu ieși la dezbatere nu ieșim nici noi la vot. E simplu

Sub Iliescu, am scăpat greu din „Moarte lor, moarte lor, moarte lor, studenților” și nu l-am prins la dezbatere decât în opoziție, dar nu se poate spune că Iliescu nu era capabil să își apere punctul de vedere și să convingă lumea. Era eminamente capabil și, în fond, când am avut ocazia unică de a vorbi cu el am putut să-i atrag atenția că nu era adevărat ceea ce spunea și discuția a continuat. Emil Constantinescu nu știa ce e frica de dezbatere – poate nu estima just pericolul sau pericolele, dar era profesor de meserie și bătuse țara în campanie pe vremea când era greu pentru partidele istorice la țară să găsească nu votanți, ci candidați. Băsescu, evident, se hrănea din dezbateri, avea un talent înnăscut – de fapt nu a luat-o la fugă decât după ce a spus inițial că ne vom confrunta noi doi pe subiectul Roșia Montană (și altele) și am bănuiala că din cauza staff-ului paralel, care trăia deja cu teama a ce vine după (aceea e ocazia cînd m-a sunat din senin Moise Guran, crezînd că e vorba de o lansare viitoare la prezidențiale, cu negarea mea politicoasă, tipic feminină -eu nici gînd, poate tu?- înțeleg că a devenit cu timpul, în imaginarul vedetei masculine, o propunere de la mine să-l “fac președinte”…

Klaus a avut de câștigat data trecută din discuțiile cu Ponta (soțul meu mi le-a rezumat la telefon așa: Ponta l-a călcat în picioare cu aroganță pe bietul Klaus și cred că multă lume s-a solidarizat cu el atunci). Ca atare, de ce e el singurul, dintre toți președinții, care nu are curajul să dea piept cu o femeie, mai ales că nu îl pasc eu la cotitură, ca pe ceilalți, sau Monica Macovei, sau Muma Pădurii, ci Viorica Dăncilă? Explicați-mi și mie…

Pare a fi parte din demonstrația că te poți alege fără a trezi entuziasmul nimănui.

Justitificările puse în circulație sunt și mai jenante ca gestul în sine.

Nu se poate discuta cu candidata PSD pentru că PSD a guvernat trei ani contra românilor? Păi, e vorba de români dintre care mulți au votat PSD – au dreptul să audă ce a fost rău. Votanții au considerat de altfel la fel în 2012 cînd au votat USL -tabără de care era apropiat și Klaus Iohannis- pentru că PDL și Băsescu guvernaseră contra românilor când tăiaseră 25% din salariile din sectorul public, în loc să îți taie din pârtiile de schi și telegondole pe la primarii lor. PDL e azi în PNL-ul lui Iohannis. Acolo sunt și cei care l-au propus pe Iohannis, camarazii lui Dragnea de la referendumul de suspendare din 2012 contra lui Băsescu, Teodor Atanasiu și Marius Nicoară, sunt ei dușmanii poporului mai puțin ca Viorica? Sau poate nu e nimeni dușmanul poporului, că nu avea niciun om corect de ce să mai fie cu Băsescu în 2012?

Mă tem ca dacă adversarul politic devine nelegitim, următorul regim e totalitarismul – acolo nu se dezbate, tabăra cealaltă e rea doar pentru că există, vorba lui Ibsen, este dușmana poporului, ceea ce nu trebuie demonstrat, e o vorbă pentru trolli să își întindă rahatul prin online.

Desigur, nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că e din Teleorman.

Nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că e femeie (dreapta românească, e cunoscut, nu propune femei, acelea puține au început ca amante, e adevărat că au coafori mai buni decât Viorica D.). Elena Udrea putea conduce forțele armate dacă ar fi câștigat președinția – cu Siegfied Mureșan, Cristi Preda, Teo Baconschi, etc în spate conduce oricine orice, nu? Viorica D. nu ar putea, că nu îi are decât pe Manda, Panda etc.

Nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că a propus-o Dragnea (dar a acceptat-o Iohannis).

Nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că e de stânga (dar cu Timmermans sau Schulz da).

Nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că nu știe românește (deși nu sfătuiesc pe nimeni să dea click pe înregistrările despre totalitarism prezidențiale).

Și tot așa. Juncker a stat însă de vorbă cu Viorica D, la fel toți ceialți, și nu am auzit decât lucruri bune despre președinția României la Consiliul UE, aceea de care Klaus J. zicea să ni se ia, că nu suntem în stare.

Nu știu, mi se pare cam jenant pentru un bărbat înalt, care se duce pe munte în fiecare weekend, că îi vine greu să dea piept cu o femeie de vârstă mijlocie cu șansa a doua în alegeri.

Sunt momente în care îmi vine să cred că Iohannis și-a propus să intre în istorie drept cel mai neiubit dintre președinți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

88 thoughts on “Dragă Klaus, dacă nu ieși la dezbatere nu ieșim nici noi la vot. E simplu

 1. hex

  „Dragă Klaus, dacă nu ieși la dezbatere nu ieșim nici noi la vot. E simplu”
  Da e foarte simplu. Hotararea lui Klaus e luata, riscul e calculat.
  Si oricum, diaspora il voteaza.

  Reply
  • CMC

   Kamikaze: „Johannis si-a luat un papagal vorbitor…si l-a invata sa taca”.
   Poate i-e frica sa n-o amutzeasca si pe Dancila… Nu ca ar fi neaparat rau…
   Turul II nu are rost. E pierdere de bani. Mai bine se transfera in bugetul serviciilor. Ca oricum ele stabilesc rezultatul alegerilor…

   Reply
    • Taxe MICI

     „Bla, bla, bla, stimabile CMC! Poti dovedi ceea ce scrii?”
     NU e nevoie sa dovedeasca nimic – va supara un adevar ?
     Ginditi-va ce replici primiti in piata la Obor de la precupete ce ne fura
     – de ce sa se… confrunte Dl Johannis cu o individa de acelasi nivel de „dialog” – a primit 8 / 9 ani bani nemunciti ca…europarlamentar, colegii de acolo erau convinsi ca e muta.
     O dezbatere cu presa poate multumi pe toti cei de bun-simt (exclus firea, vasileasca, c. stefanescu, l pop…)

     Reply
    • CMC

     @Mihai… Ia de aici:
     „Jurnalista Sorina Matei acuză presiuni la adresa presei din România pentru a nu mai scrie/relata despre refuzul președintelui Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere cu candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă.

     „Vreau să vă spun, la modul cel mai serios şi fără nicio glumă, că este impusă cu foarte mare putere o adevărată BLOCADĂ MEDIA din zona Raul Eduard Hellvig, Klaus Iohannis şi reprezentanţii PNL, inclusiv mulţi priteni ai lui Hellvig de la PNL, activiştii şi propagandiştii săi pe coco de la cetăţeni, ca ziariştii să nu discute absolut nimic şi nici să nu mai scrie de faptul că Iohannis nu doreşte să participe la o dezbatere publică în cursa pentru al doilea mandat, că fuge de răspunsuri şi argumente şi respectat promisiuni din campania din 2014, şi că aceasta este o atitudine de stat comunist. Asta culmea, în condiţiile în care există unanimitate de opinii în media că trebuie să existe această dezbatere în orice stat democratic. Io şi alţi ziarişti care m-au contactat şi care mi-au spus ce au păţit azi vrem să-l asigurăm foarte ferm şi sincer pe această cale pe domnul Hellvig și Iohannis că vom continua să scriem şi să vorbim, indiferent what. Domnule Hellvig şi surogatele din dotare, jurnalismul se face exclusiv prin ziarişti, pe bază factuală, doar pentru public şi pentru informarea corectă a oamenilor. Jurnalismul nu e cu kiss asses si nici pay for play. Dvs nu aveti absolut niciun rol în meseria noastră, eventual doar sunteţi subiecţi de presă pentru informarea oamenilor pe bază factuală. Over and out. Voi reveni cu Maus. Filmuţeul promisiuni neonorate 2014 episodul 7. Şi da, voi scrie şi de dezbaterea care trebuie să existe în orice democrație. Chiar și în surogate de democrație”, scrie Sorina Matei pe Faceook.”

     Reply
     • CMC

      Nu!
      Am fost coleg cu EBA, Pinalty, Udrea, Cocos aiai sprijiniti de sekuristi ca sa jefuiasca tara.

     • Mihai

      cmc & Taxe mci
      O dezbatere intre cei doi candidati ramasi in cursa alegerlor prezidentiale ar fi un prilej de a promova incompetenta si tupeismul. Se poate vedea din raspunsurile pe care le da candidata PSD la intrebarile puse de jurnalisti. Raspunsurile sunt adesea la 180 de grade fata de sensul intrebarii si contin atacuri sub centura si sarcasme, la adresa celuilalt candidat. Ar fi circ curat si se pare ca asta doresc cei ce insista asupra necesitatii dezbaterii.
      Datorita modului cum se manifesta Viorica Dancila, o dezbatere ar fi absurda. Normal ar fi sa li se ceara celor doi sa isi expuna fiecare programul si intentiile, ca posibili viitori presedinti.
      Doamna Dancila deja a promis ca va fi apta sa vorbeasca in limba engleza intr-o luna, chit ca nu a reusit acest lucru ca europarlamentar in 9 ani, la Bruxelles. Mai este de asteptat sa repete tentativa de a muta Ambasada Romaniei la Bruxelles, asumandu-si riscul unor eventuale atentate teroriste comise la noi. Este drept ca riscul nu ar fi pentru dumneaei, ci pentru noi, muritorii de rand :) Presupun ca va afla in sfarsit si faptul ca Pakistanul nu este stat din Uniunea Europeana :))

     • CMC

      @Mihai
      Asta cu ” Mai este de asteptat sa repete tentativa de a muta Ambasada Romaniei la Bruxelles, asumandu-si riscul unor eventuale atentate teroriste comise la noi.” bate orice logica…
      Nici sekuristii nu mai sunt ce au fost…Doar salariile si pensiile speciale…
      Cand te uiti cine acuza pe altii si vezi cat poate….

 2. theodor pandia

  Stimatä Doamnä nu stiu dacä pe unde umblati a-ti avut ocazia sä invätati: corect este :nu ies nici eu la vot in loc de :nu iesim nici noi la vot.Cine vä dä dreptul dumneavoasträ sä vorbiti in numele VOTANTILOR.Umblind prin Europa nu a-ti auzit cä votul e libertatea la atitudine a fiecäruia s-au dumneavoasträ umblati prin Europa numai la cumpäräturi.

  Reply
  • Mihai

   Stimate domn, corect este ATi ….Eu am..tu ai…el a noi am…..voi ATI .?, ei au……Dupa aia mai vedem cum e cu cu votul.

   Reply
   • Mihai

    Mentionez ca este un alt Mihai; regret coincidenta de nume cu comentatorul de mai sus.
    Nu cred ca e cazul sa fie puse in evidenta eventualele scapari de ortografie, ci ar trebui comentata ideea. Si dupa parerea mea, domnul Pandia are perfecta dreptate in observatia facuta.

    Reply
 3. Vanatorul/d.c.

  ”Analfabeta”, ”proasta”, ”toanta” Viorica Dancila il ivita pe ”sclipitorul” Iohannis la doua confruntari electorale televizate (live) , iar genialul Iohannis refuza invocand impreuna cu lacheii din partidul lui si lichelele iohannist-securistice din mass media si de pe net motive care mai de care mai tampe, pe care le pot crede doar tot niste impostori cu minte putina si inceata ca a lui.!:))
  Carevazaicatelea, ”sclipitorul”politician Iohannis se demonstreaza inca o data a fi o nulitate lașă care fuge de confruntari, stiind ca toata lumea isi va da seama imediat ca nu-i decat un impostor, o marioneta habarnista si fanfaronarda plantata la Cotroceni de grupari de interese politico-mafiote antintionale, antiromanesti..! Q.E.D..! Nu mai exista niciun dubiu..! Lui Iohannis si lichelelor care-l teleghideaza le este frica de oconfruntare cu ”toanta” Viorca Dancila..! Ha..ha..ha..!
  Jigodismele la care se dedau sustinatorii lui pentru a-i justifica..frica si fuga, nici nu mai conteaza..!
  Romani, stiti ce insemna asta..? Inseamna ca votand Iohanns la prezidentiale, ati votat o ..nulitate, un nimic ca politician, un zero ca barbat si caracter..! Un impostor fanfaron, las, habarnist, cu minte inceata si cu evidente sentimente si actiuni antiromanesti, antinationale..! Un nimic cu picioare a carui singura idee politica e ”jos PSD”..! Un fel de ..trol al lui insusi..!:))

  Un foarte bun prieten de-al meu din UK, unul care nu a votat in viata lui cu PSD, imi spunea dimineata ca va vota cu in turul al doilea cu Dancila, dar nu pentru pentru ca acesta e pesedista, ci pentru ca, spre deosebire de coruptul si penalul Iohannis, Dancila nu are niciun dosar penal, iar mafia iohannista din Justitei nici macar nu a avut de ce sa se ..agate ca sa-i fabrice unul..!:) In plus are si si curajul si ..mobilarea necesara pentra a o confruntare directa cu Iohannis, care Iohannis , asa cum era de asteptat, cand a auzit de confrutare cu Dancila, a inceput sa tremure in spilhozeni ca un dog german castrat si mototol in fata unui pekinez curat si cu inima de leu, de frica sa nu afle lumea cat e de habarnist, dislexic, fanfaron si..marioneta care citeste din fituici..!:)) Ei bine, pe o alta pagina a acestui site, un alt anti-pesedist dintotdeuna, spunea si el cam la fel : va vota pe Dancila, pentru ca nu-i penala ca Ionannis, si pentru e mai ..barbata si mai ”mobilata la mansarda” decat contracandidatul ei laș si cu minte inceata.
  Cam au dreptate amandoi, in ambele privinte..!:)
  Oricum, pentru cine are caracter, pentru cine nu-i doar o lichea care slugareste dupa mafiotii pesedisti sau penelisti, ”fara penali in functii publice” inseamna fara penali in publice si cu asta basta..!:)

  Reply
  • Mihai

   Cam jos ati coborat pretentiile fata de un presedinte, daca Dancila este numai buna pentru functie, doar pentru ca „nu are dosare penale”, desi a avut o prestatie dezastruoasa ca europarlamentar (Pakistanul – tara din UE:)) si una si mai dezastruoasa ca premier (datoria statului ajunsa la 109 miliarde de euro, zero km autostrazi, reprimarea rusinoasa a protestului din 10 august 2018, 1460 scoli satesti cu grup sanitar in curte si victime nevinovate, derapaje verbale de genul „n-am venit sa dau socoteala”, ignorarea oricarei limbi straine ca manifestare a patriotismului, etc, etc).
   Nu intereseaza pe nimeni cu cine votezi dumneata, amicul dumitale din UK, sau doamna AMP. Pe cei ce traim in Romania si o si respectam, ne intereseaza sa nu ajunga in fruntea statului o persoana cu IQ din doua cifre, ne intereseaza ca Romania sa nu fie impinsa in derizoriu.

   Reply
  • Mariana

   Dăncilă nu-i penală ca Iohannis? Dar nici unul dintre ei nu are dosar penal. Deși, d-na Dăncilă ar putea avea cel puțin unul , legat de angajarea fiului său la Curtea de conturi, la doar o săptămână de la preluarea funcției de prim-ministru. Nu mă îndoiesc că tânărul este ”sclipitor”, doar a stat lângă mama lui la ceremonia de preluare a președinției CUE ! Totuși, angajarea sa la o instituție a statului trebuia să aibă loc în urma unui concurs.

   Reply
 4. ernest

  pai cred ca dupa atitia mitici in frunte tarii, poporu vroia un ardelean, intelectual nu ca basescu, neamt nu roman, care stie niste limbi straine etc …pai acum il avem, si sper ca toata lumea realizeaza penibilul disputelor regionale din ro cu ocazia asta, toti ro sint de multe ori la fel l indiferent de unde vii dn Presedinte depaseste orice imaginatie in termen de platitudine si e mare pacat ca am suferit ca prostii 50 de comunism si 30 de democratie original ca sa vedem un asemenea specimen care gaseste cele mai banale argumente pt a refuza o dezbatere electoral … iar dna AMP lasati-o mai moale cu politicul corect occidental aparind femeia dancila ca nu prea ati nimerit-o….oamenii cu cap in occident citi mai sint si acolo stiu ca nimic nu te impiedica sa devii ce vrei depinde doar daca vrei sa muncesti si daca iti merge un pic creieru; ce conteaza ce gen esti in in plus ..nu v-am vazind aparind femeia LCK atit de multe ori ca aparind femeia dancila…PS..Mama dvs mi-a fost profesoara de romana la gen 20 in Copou, o adevarata dna….

  Reply
  • Dumitru

   Si cam cine este „intelectual” in campania asta electorala ? Iohannis ? Eu stiam ca a scazut nivelul, dar nici chiar asa…

   Reply
   • Mihai G.

    Daca un absolvent al Facultatii de Fizica, sef de promotie si apoi profesor la un liceu cu renume din Sibiu , nu este intelectual, atunci cine merita acest calificativ, domnule Dumitru? Esti cumva academician si ai standarde mai inalte decat majoritatea romanilor?

    Reply
    • Dumitru

     Ce-i drept, sunt doua definitii ale cuvantului. Una este cea de persoana a carei profesie nu e manuala. In sensul asta si Iohannis si Dancila se califica. A doua definitie este cea de persoana care se afirma prin gandire critica si producerea de idei noi (cf. https://www.larousse.fr/encyclopedie/divers/intellectuel/61879, https://en.wikipedia.org/wiki/Intellectual). Sorry, dar Iohannis nu se califica, pentru ca idei nu are. Probabil nici Dancila, o admit.

     Reply
    • Laur22

     Intelectualitatea lui Iohanis

     @ Mihai G
     deoarce sutetzi scalvetzi lui Dex online voi credetzi in prostia voastra fudula ca absolvent de facultate = intelectual. hahahahahaha

     https://www.merriam-webster.com/dictionary/intellectual
     vs
     https://dexonline.ro/definitie/intelectual

     Hahahahahaha
     Dex online : „Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică și lucrează în domeniul artei, al științei, tehnicii etc. ”

     unede pastele masii se regaste in Webster aberatzia de mai sus ?

     „Definition of intellectual (Entry 1 of 2)
     1 a: of or relating to the intellect or its use
     b: developed or chiefly guided by the intellect rather than by emotion or experience : RATIONAL
     c: requiring use of the intellect // intellectual games
     2 a: given to study, reflection, and speculation
     b: engaged in activity requiring the creative use of the intellect //intellectual playwrights

     Asta e diferentza dintre cei care sunt cu adevrat shi cei care se ascund in spate de cartoane shi placutze suedeze ca sa li se para ca se fac ca sunt .

     Unde pastele masii scri in Webestre ca pregatire temeinic = intelectual.

     Bai pacutzatzilor (= oameni cu placute pe creier)
     un cal dresat e un cal cu o pregatire temeinica.
     un caine dresat e un caine cu o pregatire temeinica.
     un papagal socializat are o pregatire temeinica.
     un smenar de alba neagra are o pregatire temeinica in intorcerea prortifelurilor voastre pe dos.

     Dar nici-unul dintre cei de mai sus nu va fi vreodata vre-un „telectual” ci doar aidoma voua niste animale temeinic dresate.

     Dumitriu a sesizat diferentza dintre intelctua in sens vestic Larouse / Webster shi intelctualii contzopisti ai lui Dexonline hahahahaha

     Functionarul contzopist de la birou care muta hartiile din stanga-n dreapta nu a fost, nu este shi nu va fi niciodata vre-un intelectual = vre-o persoana „engaged in activity requiring the creative use of the intellect”

     Hahahahaha : pregătire de specialitate temeinică și lucrează în domeniul …. e egal pentru voi oe maluarile Dambovitzei cu creative use of intellect, hahahahaha.

     Temmniza mintzii voastre sunt cuvintele pe care le folositzi in mod incorrect peantru a exprima ideii care nu va apartzin dar ca plac cum va suna la voi in creier intrucat vi se pare ca va legitimeaza.

     Reply
 5. Mariana

  Așa știți dvs., doamnă Mungiu-Pippidi, că femeile din politica de dreapta ”au început ca amante”? Poate vreți să detaliați, că oricum nu vi se întâmplă nimic….. Sigur, subiectul articolului este altul, dar dacă tot aveți astfel de informații, de ce să nu le dați publicității?

  Spre deosebire de dvs., eu nu-l voi vota pe Klaus Iohannis dacă va participa la o ”dezbatere” cu Viorica Dăncilă.
  Este adevărat că a ”acceptat-o”, cum spuneți dvs., ca premier (de parcă ar fi avut de ales!), dar în nici un caz nu poate avea loc o dezbatere între două persoane atât de diferite ca experiență, cultură etc.. Pe de altă parte, de ce nu propuneți dvs. , jurnaliștii și formatorii de opinie, o dezbatere în limba engleză, că tot are președintele atribuții de politică externă? Iar doamna Dăncilă a fost nouă ani europarlamentar!
  Doamnă Mungiu-Pippidi, românii au evoluat, nu se mai amuză la spectacolele oferite de politicieni. Nici chiar la cele oferite de persoane precum doamna Dăncilă. Românii au devenit pragmatici și, credeți sau nu, își doresc o țară normală, condusă de oameni competenți.

  Reply
 6. Cristina Gorgos

  Cel mai neiubit dintre președinți sau cel mai prost, in sensul propriu al cuvantului? Fiindca nu sunt convinsă ca Johannis își da seama de colțul in care s-a vârât refuzând confruntarea cu gospodina Dancila, cea care-l concurează la postul de “șef “al statului, adică face parte din categoria proștilor fără scăpare ce nu-și dau seama ca sunt putini la minte nici sa-i tai. Iubit sau nu—exista prosti care sunt iubiți cel puțin de mamele lor care-i ajuta cu ciocolata și cafea de Crăciun—Johannis e inadecvat pentru orice post de conducere spre deosebire de Dancila care, cu siguranța, știe sa conducă o “gospodărie“ după cum s-a văzut din prestația echipei conduse de ea pe timpul cât România a detinut președinția Consiliului Europei. Johannis nu vorbește cu publicul fiindcă nu vrea, a văzut ca merge cu tăcerea olimpiana in care l-au ambalat strategii de imagine in campania din 2014 și, ca tot prostul, își închipuie ca ulciorul merge la apa fără sa se spargă, pururea și-n vecii vecilor. Trist dar adevărat—bătălia între intoleranta și toleranta s-a dat pe vremea conflictului Iliescu-Constantinescu, apoi s-a dus între inteligenta și viclenie pe vremea lui Basescu și contra-candidații săi, iar acum nu mai e vorba de nuanțe, nu se mai confrunta atributele inteligentei ci doar acelea ale mediocrității—opacitate totala la candidatul Johannis vs banalitate crasa la opozanta sa, candidata Dancila. Pariez ca și soiul de dictatura ce se va instala cu ocazia realegerii “bietului Klaus”—una soft, evident, ca suntem in UE și nu in Urali—va fi tot o manifestare a incomensurabilei prostii a dictatorului in funcție, se vede deja din alcătuirea noului guvern PNL, tot unul și unul in capul ministerelor, cu Mr Grinda (Ștefan I. pt Anale) la Dezvoltare, care-i și întrece, guvern de “tranziție” venit sa stea la carma țărișoarei pana o mai exista Constituția actuala care limitează domnia președintelui la doar doua mandate consecutive. Reformuland, întrebarea este dacă Johannis va intra in istorie ca “bietul Klaus” sau ca “ Werner Prostul” și mi-e teama ca ultima porecla va câștiga in fata eternitatii.

  Reply
  • Mihai

   Ofensele pe care le aduci presedintelui inca in functie nu te onoreaza, stimata doamna Gorgos. Iohannis va fi considerat un presedinte bun, care a reusit sa faca opozitie unui parlament pesedist pornit pe politizarea justitiei. Si acest lucru nu a fost simplu, pentru ca parlamentul a modificat abuziv multe legi, a redus foarte mult prerogativele presedintelui, i-a fortat mana sa o revoce pe sefa DNA si sa aprobe modificari absurde ale legislatiei.
   In mod sigur insa, daca printr-o ironie a sortii, doamna VVD ar ajunge presedinta, dansei i se pot apliva chiar ambele epitete cu care l-ati „onorat” pe Iohannis.

   Reply
  • ilie

   Meriti locul intai la batutul campilor. Incearca, vezi daca exista vre-un ntratament ptr. prostie, desi se spune ca daca e din nascare leac n-are…

   Reply
 7. emil

  E vai de tara noastra daca intre ei se balacaresc, haituiesc si mananca de vii precum cainii. Cu sau fara dezbateri de talhari si inculti tot nu scapam.

  Reply
 8. Carmen

  Foarte bine Alina, ramai acasa! Daca votul tau depinde de Show TV, o meriti pe Dancila zi de zi pe ecran. O sa ai destule de dezbateri! Garantat!

  P.S. Apartin de Diaspora. In Germania se disputa intre ei cei care lupta pentru postul de prim MINISTRU, nu cei care candideaza la presedentie.

  Reply
  • Laur22

   @carmen
   ca de obicei la hastag ai numai pe jumatate dreptate.
   Adice presedintele e doar pe jumatate ales de popor celalata jumatate fiind parlamentul.
   „The President is elected by the Federal Convention, an electoral body that consists of all members of the current Bundestag and an equal number of electors, ……”

   Shi potzi sa faci shi o incercare intreaba 10 nemtzi cine e presedinte acuma shi cine a fost inaintea lui shi prin ce diferea actualul de fostul.
   Shi asha o sa izti dai seama cam cat conteaza presedintele in Germania.
   In Ro presedintele face teoretic doar politica exterena daca e sa respecte constitzutzia shi ce vrea muschii sai daca e sa se baseasca.
   In Germania ce poate sa faca ori sa nu faca presedintele hai da-mi un exemple.
   Daaa daca vrei sa fii luata de proasta facauta gramada nu ai decat sa vorbestei despre lucruri depspre care nici macar nu te obosesti sa verifici cum stau.
   Ca asta e blestemul internetului, adevarul e la un click distntza dar cum minciuna sare din ecran pe tine intr-un mod atat de agresiv nimeni nu se oboseste sa dea respectivul click.

   Reply
 9. Mihai

  In numele cui afirmati, doamna Alina Mungiu-Pippidi: „nici noi nu iesim la vot”? In numele familiei dvs.? In numele colaboratorilor de la Romania Curata? Ce ati dori sa aflati in plus in plus de la cei doi candidati?

  Sa dam intaietate doamnei candidate. Ca este total nepotrivita pentru functie o dovedesc gafele impardonabile, repetate si cei 9 ani pierduti degeaba la Bruxelles, in calitate de europarlamentar, timp in care credea ca si Pakistanul este tara din Uniunea Europeana. Sa adaugam tupeismul cu care s-a prezentat in numele guvernului roman la Consiliul European, cu introducerea „N-am venit aici ca sa dau socoteala”. Sa mai adaugam necunoasterea niciunei limbi straine, macar la nivel elementar, fapt pe care il echivaleaza cu patriotismul… Sa nu uitam nici de derapajele numeroase din limba romana. Sa reamintim ca nu cunoaste Constitutia Romaniei. Ignorarea acesteia i-a permis sa se lanseze in politica externa a tarii, prin incercarea de a forta mutarea ambasadei la Ierusalim, impotriva deciziilor UE si ONU, din care Romania face parte. Ar mai fi multe de adaugat, dar chiar si numai atat ar fi suficient pentru a nu mai simti nevoia de a asista la o dezbatere cu ex-premiera, care a reusit cu guvernul sau sa impinga datoria statului la 109 miliarde de euro.

  Daca in 5 ani nu ati vazut ca Iohannis, pe care il alintati cu „draga Klaus” :), nu mai are nevoie de verificari ca presedinte, ca asigura normalitate chiar si in conditiile unui parlament ostil, cum a fost si este cel preponderent pesedist, este bine ca v-ati decis sa nu iesiti la vot. Nicio indoiala cui ii va lipsi acel vot…

  Reply
  • Aurel

   De la plagiatul lui Ponta la critica adusa protestatarilor din 10 august ,la atatea dovezi de aparare a derapajelor guvernarii Dancila ,dar nu numai ,Alina este asteptata in PSD cu mare drag, pentru ca acesta duce mare lipsa de intelectuali ,dar dansa se incapataneaza, sa stea in Germania ,adica in Occidentul acela ,cam corupt dupa cum a lasat ,sa se inteleaga intr-un articol.
   Aprecieri pentru comentariu.

   Reply
 10. Daniel Gogu

  Doamna Mungiu,

  Considerand alternativa, eu cred ca este nociv sa indemnati alegatorii sa nu participe la vot.
  Domnul presedinte este foarte inteligent dar este clar ca romana nu este prima limba si se exprima mai greu. A fi interpretata drept prostie este gresit, haideti sa judecam oamenii dupa fapte si nu doar vorbe.

  Daniel

  Reply
 11. ionas

  Iohannis , fost premier Grivco si fruntas USL, a fost ales in 2014 prin gratia serviciilor ca sa nu cistige Ponta.
  Normal ca ii este frica de orice dezbatere deoarece este mai incet la vorba, fara spontaneitate / originalitate si nu are carisma. In 2014 cersea o dezbatere cu atotputernicul zilei Ponta.
  Are insa serviciile in spate ( statul paralel) el fiind doar o marioneta a lor. S-a folosit si el de servicii cu prilejul condamnarii unui posibil adversar – Dragnea.
  De altfel sper ca romanii sa lase iluzia unui presedinte =Voda atotstiutor si puternic care nu are o raspundere precisa si vor trece la un sistem parlamentar ca in Germania, Austria, Italia cu presedinti alesi de parlament si cu atributii strict protocolare.
  Eu nu voi merge la vot in turul 2

  Reply
  • Mihai

   @Ionas
   Chiar si Ponta, asa cum este el, se afla cu 10 clase peste nivelul intelectual al Vioricai Dancila. Deci cele doua situatii pe care le invoci sunt total diferite. Si la acel moment, in 2014, Iohannis nu era cunoscut la nivel de tara, deci o dezbatere era explicabila. Dar acum, intreaga tara a avut deja prilejul sa vada absurditatea ideii ca Viorica Dancila sa aspire la functia prezidentiala. Si-a dovedit „posibilitatile” in calitate de premier. Doar cei pe care nu ii intereseaza cat de cat imaginea Romaniei pe plan extern si nici normalitatea pe plan intern se cramponeaza de ideea absurda a unei dezbateri cu sefa PSD.

   Reply
   • ionas

    Pe mine ( simpatizant KWI ) ma intereseaza ca presedintele in functie sa aiba ocazia sa raspunda la unele intrebari. La fel ma intereseaza si raspunsurile fostului prim ministru VVD.
    Amandoi au absolvit facultati tehnice serioase fiind oameni cu instructie solida profesor de fizica si inginer petrol si gaze si poate nu au urmat cursuri de retorica specifice altor profesii.

    Reply
    • Mihai

     @Ionas
     Raspunsurile doamnei Dancila vor fi la 180 de grade fata de intrebari, dupa cum a aratat in timpul guvernarii si mai ales dupa cum arata acum, in campanie. Si nota bene! La o dezbatere nu i se poate spune ca este nesincera, ca divagheaza, ca aplica lovituri sub centura, mai ales ca doamna face mare caz de conditia ei de femeie si pozeaza frecvent in victima.
     Ceea ce doresti sa afli si poate doresc si altii, se poate obtine prin conferinte de presa separate, cu fiecare candidat. Eventual cu participarea unor reprezentanti ai societatii civile, chiar si cu cetateni obisnuiti. Nu este neaparat nevoie sa i se puna la dispozitie candidatei PSD o tribuna de la care sa isi atace contracandidatul, asa cum o face, neloial, agresiv, fara a putea fi adusa la ordine…

     Reply
 12. Goagl

  @ Pandila, vezi ca se ortografiaza corect ‘ati’ nu a-ti de data asta.
  De asemenea, vezi ca in Occident dna profesor Pippidi nu merge la cumparaturi, o poti vedea aici cu Lech Walesa (daca stii cine e),
  https://www.czech.radio/conference
  mai da vreo clickuri si o vezi si cu Francis Fukuyama, si chiar singura…in locuri mari…
  @ Mariana, cine sunt femeile de la dreapta care nu au inceput ca amante -mai exact, secretare-amante)? Incearca sa gasesti trei. Daca nu, una. In orice caz, fa un efort!

  Reply
  • Mariana

   Un efort simplu: cele trei doamne din actualul guvern! De ce trebuie să credem că toate femeile din politică sunt Elena Udrea ? Precizare: nu fac politică și nu sunt membru de partid.

   Reply
  • JustMe

   Vorbim, de parca în tara asta nu ar exista decât „justiţea mea”; sunt multe alte lucruri de care ar trebui să se ocupe boul plăvan, dar nu îl interesează. Şi mai lăsaţi-o dracului cu formula „nobilul ” în ţara în care toţi au fost , sunt şi vor fi grăjdarii Europei.Cu privire la cunoștințele de gramatică şi sintaxă ale doamnei candidat, sunt sigură că 99% din românaşi sunt reprezentaţi perfect de către aceasta.

   Reply
 13. Onac Claudiu Radu

  Sunt persoane cu care orice contact e antipatic. Vreti un dialog intre doi oameni total diferiti din punct de vedere intelectual. Tineti la incropirea unui spectacol de circ placut doar presei si vulgului. Care ar fi castigul unui asa spectacol? Are neamul nevoie de paine si circ si „vocile” vor sa-i asigure circul. Nu-i cam ieftin? Chiar trebuie sa mimezi „egalitatea” cu orice prostanac doar ca sa satisfaci pofta de „democratie”?

  Reply
 14. radu

  Lasati, dna Pippidi, ca nu are el nevoie sa il votati dvs, Fukuyama, Tapalaga, etc
  Are el cozile lui de topor, CTPul , femeile de la APACA si partea din diaspora fara educatie…

  Reply
 15. emil

  Klaus Iohannis va reitera istoria cand Ion Iliescu l-a respins pe Vadim Tudor in dezbateri si a castigat presedintia.

  Reply
 16. Consuela

  De ce considerati ca e in regula sa indemnati oamenii sa nu mearga la vot? Indiferent de alegerile celor 2 candidati, toti cetatenii trebuie sa isi exprime opinia, evident, alegand raul cel mai mic, in cazul de fata.

  Reply
 17. George Balaș

  Acesta este exemplul tipic când poți fi avocatul oricărei părți. Ambii au refuzat sa participe la vreo dezbatere în turul întâi, asa ca niciunul dintre ei nu poate avea pretenția la vreo întâlnire cu celalalt și nu îl poate critica pe celalalt pentru exact aceeași atitudine în turul întâi. Restul e gargara.

  Reply
 18. Ilma

  Să zicem că Iohannis se răzgândește și acceptă dezbaterea cerută insistent de PSD.
  M-ar interesa o asemenea întâlnire numai dacă:
  1) Iohannis s-ar prezenta cu un frumos buchet de trandafiri roșii pentru Viorica.
  2) Ar felicita-o pentru curaj și reziliență și pentru faptul că a fost aleasă președinte al PSD.
  3) I-ar cere scuze în numele tuturor celor cate au jignit-o.
  4) I-ar pune câteva întrebări referitoare la politica externă cu trei variante de răspuns (a, b, c)
  5) Dna. Dăncilă n-ar pomeni nimic despre cele 6 case, dosare penale, gamie etc.
  6) Aceeași doamnă ar aprecia faptul că Președintele vorbește fluent limbile engleză și germană.
  7) I-ar mulțumi că a eliberat-o din funcție la timp dându-i șansa să colinde țara în luneinteresantăîn campania electorală liberă de orice alte obligații în afara celor de partid.
  8) Să-i pună și ea câteva întrebări cu răspuns multiplu dlui. Iohannis cu referire la orice domeniu i se pare mai dificil .

  Și pentru ca discuția să nu devină prea plictisitoare, ar fi bine ca cei doi candidați să propună celuilalt un joc pe care să-l joace împreună (arbitrați de moderator).
  În final, ar fi bine să „make a photo” împreună și să-și ureze reciproc „succes”.
  Dacă, pe de altă parte, își vor spune unul altuia ceea ce deja și-au spus prin intermediul declarațiilor de până acum, întâlnirea devine previzibilă și neinteresantă

  Reply
 19. victoraggio

  Eu zic sa vorbiti doar in numele dvs. Deci, nu la plural ( nu „ies” la vot, în loc de nu „iesim ” la vot ).
  In rest, s-auzim numai de bine.

  Reply
 20. ELENA S.

  Președintele Klaus Iohannis, cel care astăzi acuză că o dezbatere electorală cu Viorica Dăncilă este doar o manevră a PSD, nu era de aceeași părere și în 2014, când spunea despre DEZBATEREA ELECTORALĂ că este „Atât de necesară și așteptată de toți românii” şi îl făcea pe Ponta arogant.

  Reply
 21. Popa Liana

  „Decat” o intrebare: La care „NOI” faceti referire in titllu:
  „Dragă Klaus, dacă nu ieși la dezbatere nu ieșim nici noi la vot. E simplu”

  Reply
 22. Laur22

  incep prin a spune ca nu o sa votez cu Iohanis pentru ca m-am convins 5 ani cine este (de ce n-a plecat in Germania la munca) ce vrea (vecerdea shi case aducatoare de banni pe baza de hartii false) shi ce poate (a se vedea politica externa shi corpul de ambasadori ai Ro din ultimii 5 ani).
  Despre VD hmmmm inca nu sunt sigur ca nu pot sa o votez (deoarece ea e doua).
  Pana ieri eram sigur ca nu pot deoarece statul paralel, Dragnea doamne fereste shi Ana Birchal & Cosmin Guse.
  Astazi motivul Birchal nu mai exista deci mai putem discuta.

  Da sa refenim la esentza sa revenim la dezbatere.
  Pe cine a dezbatul Iliescu in 2000 ?
  Ascult ?

  De ce nu la dezbatul atunci pe CVT ?
  Deoarece nu ar fi avut nimic de castigat din asta.
  S-a sfarsit atunci democratzia in Romania ?
  Desigur ca nu.

  Situatzia se repeta la milimetru.
  Un candidata nu crede ca ar avea nimic de castigat din dezbaterea cu un alt candidat care e sigur ca va spala cu el pe jos. Shi ca atare nu-l dezbate.
  Ce e nou e ca acum, candidatul fricos, candidatul pigmeu intelectual, candidatul lipsit de darul gandirii shi al vorbirii libere e acum presedintele in functzie.

  Iohanis se simte Iliescu.
  Daca vi-l vretzi votatzivi-l.
  Cum l-ati votat pe Iliescu putetzi sa il votatzi shi pe Iohanis.
  Nu se poate vorbi cu ….. pentru ca…..
  Hai pe bune ?

  Nu se poate vorbi cu ….. pentru ca de prosti facutzi garamada ce suntetzi stitzi ca nu avetzi nimic de spus decat lozinci rasuflate shi va temetzi c-o sa va prinda pantalonii in vine.
  Shi de aceea avetzi nevoie de tzutzeri care nu doar sa vorbeasca dar chiar shi sa gandeasca in locul vostru.
  Ceea ce ca om e OK.
  Ca presedinte insa …..

  Reply
 23. VVoinic

  Am fost votant de dreapta 30 de ani. Si acum, cand m-am trezit ca nu mai exista nici liberali nici doctrina liberala, mi-am dat seama ca mie si apropiatilor mei ne-a fost mai bine sub guvernarile PSD decat cu cei de dreapta. Si asta fara sa fim bugetari sau conectati la afaceri cu statul. Si am mai realizat ca reprezentanti ai PSD sunt primii si singurii care au avut curajul sa incerce sa puna la punct multinationalele, bancile si „onor„ Uniunea Europeana care isi baga nasul peste tot, si unde are voie si unde nu are (conform legilor lor).
  De aceea o sa o votez pe Dancila, chiar daca are anumite lipsuri dar imi pare mai cu caracter. N-am nevoie de nici o confruntare.
  Ce stiu sigur este ca guvernul actual, cu un prim-ministru de fatada si tinut din scurt de PDL, daca va mai avea si un Presedinte al lor il vom VEDEA PE DRACU`.
  Cine nu-si aduce aminte de 2009-2010 cand au „bagat in pamant„ si bugetarii si pensionarii si particularii dar au gasit bani pentru retrocedari aranjate.

  Reply
 24. Liviu A

  Prin „nu iesim nici noi la vot” dna Pippidi intelege votantii cu creier ai lui Iohannis, care l-au facut presedinte in 2014 pentru ca ei gandesc, nu doar voteaza. Nu cred ca vorbeste pentru femeile de la APACA sau pentru „Noi votam, nu gandim”, cum pare a fi sloganul unor comentatori pe aici. In ce ma priveste sunt sigur ca Dancila nu s-ar descurca bine la dezbatere, dar ea trebuie sa aiba loc- de exemple, ce facem cu Moldova?” Tocmai a cazut guvernul. Asta e treaba presedintelui…

  Reply
 25. Loretta Y.

  @Carmen – Luati-o mai usor cu datul de lectii. Mai bine puneti mâna pe ceva carte. Sau pe ceva google. Zice Wikipedia „Președintele Germaniei federale este ales pentru 5 ani de către Adunarea (sau Convenția) Federală (Bundesversammlung), un organ constituțional care se întrunește exclusiv în acest scop.”

  A „Apartine de Diaspora” ar trebui sà vinà cu ceva … nuante. Cu ceva „achizitii intelectuale”. Cum ar fi capacitatea de a intelege diferente in sistemele electorale. Spre deosebire de cel al Germaniei, Presedintele României este ales prin sufragiu universal. Asta îi impune obligatii, responsabilitàti fatà de electorat. In primul rând bunul simt de a veni si a le spune oamenilor, TUTUROR oamenilor cu drept de vot, ce vrea, ce proiecte are, ce va face in viitorii 5 ani. Altceva decât concedii, of course.

  Interesant si acest „Apartin de Diaspora”. Mà bucur pentru dumneavoastrà cà và identificati usor cu aceasta entitate atât de aparte, diaspora româneascà. Tràiesc de 21 de ani in Franta. Experienta mea este ca „Diaspora” nu este o categorie omogenà, cum ar vrea sà ne facà sa credem diversi expertzashi de marketing politic dâmbovitean. Diaspora e diversà, pluricolorà politic, social, intelectual. Diaspora – dacà cineva s-ar osteni sa o exploreze sociologic – e departe de a valida „unanim” pe acest produs marketing sub-mediocru, atât de dezamàgitor din toate punctele de vedere, numit Klaus I.

  Reply
 26. Mirciulică

  Nici eu n-am mai votat din 1996 cu PDSR şi toate avatarurile lui ulterioare . Dar, realizând după cinci ani cât de evaziv este Iohannis, cât de înverşunat pro-partinic este, când datoria lui este să fie un factor de coeziune şi împăciuire,iau în calcul cu toată seriozitatea să o susţin pe Dăncilă,deşi preferatul meu în turul II a fost altul..De dragul echilibrului,voi alege un preşedinte de altă culoare politică decât a guvernului,care şi aşa cred sincer că n-o să apuce să prinză răsăritul ghioceilor ….Cu un PM playboy blazat şi ramolit, având adjunctă o cucoană pe care o dădea pe vremuri doamnelor liberale, exemplu prost,despre cum urci în ierahie, sărind prin paturile puternicilor zilei, nu cred că vom vedea cine ştie ce realizări.Poate doar „succesuri”…

  Reply
 27. Radu Negrut

  In timp ce toată lumea se dădea cu părerea pe forumuri , apare un marcant membru al PSD și ne explică sub ce slogan a cîștigat PSD tutul 1 în județul Dolj : „E proastă , dar e proasta noastră ! ” . Efectul : în loc să fie exclus instantaneu din partid cu niște șuturi în cur de să facă hemoroizi la amigdale , este felicitat și în locul lui sunt excluși Ana Birchall și Cozmin Gușă .
  In fața unei atît de cumplite fracturi logice , am și eu o concluzie : feriți-vă de PSD și de pesediști . Nu de unii , ci de toți . Pentru că poate imbecilitatea e contagioasă și noi nu știm .
  Deci , stimată doamnă Alina , lăsați feminismele și alte fantasmagorii . D-na Viorica Dăncilă nu este un candidat real , este doar o păpușă în mîinile unor păpușari de cea mai joasă speță ; nu dau nume că mi-e rușine mie de rușinea lor . dar se pare că la intrarea în PSD se lasă rușinea la o parte . S-o ia alții pe toată ce să facem noi cu ea .

  Reply
 28. Alina Mungiu-Pippidi

  Pentru cine chiar nu intelege si nu doar se preface, nu votul e problema, ci angajamentul pe care si-l iau candidatii cand dezbat, altfel iarasi se da un cec complet alb unuia ale carui idei despre Moldova, armament nuclear, apararea comuna europeana, participarea noastra la trupele din Irak si Afganistan sunt complet necunoscute- daca or exista. Si cu astea se ocupa presedintele. Voi stiti daca Iohannis vrea sa aderam la euro si cand? Sau mandatul vostru este „ce vrea el si cand vrea el”? De asta luam mereu teapa, ca votantii si-o cer…

  Reply
  • Mariana

   Și ar trebui să existe o dezbatere Iohannis – Dăncilă ”despre Moldova, armament nuclear, apararea comuna europeana, participarea noastra la trupele din Irak si Afganistan” ? Glumiți ?

   Reply
  • Adrian

   Dac-am înțeles corect, d. Iohannis și d.na Dăncilă sunt susținători Brua. Părerea mea este că acest fapt(după părerea mea corect documentat) vă răspunde la majoritatea întrebărilor.

   Dezbaterea se va duce ca-n anii ’90 în familii, între prieteni.

   Reply
   • NABuco

    BRUA e moarta cat va exista pretinia ruso-turco-rusa prin Putin&Erdogan, insa ea se transforma ocolind ROMANIA, n-asa?
    Asadar, degeaba ar sustzine-o ei – nu cred ca e cineva interesat sa primim noi gaze rusesti si pe acolo, daca vrea sa lase ucraina fara gaze cand vrea mushchiu lui – mai important e sa ne spuna ce vor face, cand si cat vor face, cu americanii in mandatul lor limitat.

    Reply
  • Laur22

   @Alina Mungiu-Pippidi
   Dupa faza cu cei 15000 de specialisti care s-a intors atat de urat impotrica domnului profesor Emil Constantinescu (tzapul castrat pentru opozantzii sai), dreapta cu placutze suedeze pe creier (dar impotriva familiei ca uniune liber consimtzita dintre un barbat shi o femeie de rad shi curcile daca le spui ca respectivii se shi cred de dreapta cand in tot restul lumii pozitzia respectiva e una de stanga) ne-a cerut shi a primit intotdeauna un cec in alb.
   Mandatul placutzatzilor a fost mereu „ce-o vrea el si cand o vrea el”

   Ce mandat de politica externa a primit Basescu 1 shi dincolo de dementza cu spume „la tzepe , la tzepe in piatza Victoriei ?”
   Dar Basescu 2 ?
   Dar Iohanis 1 ?

   Shi acuma va asteptatzi ca „placutzatzii” = cei cu placutze suedeze pe creier sa ii ceara pesedintelui sa isi supuna mandatul la vot pentru de exemplu 5G, energia nucleaza, ori viitorul a orice din Ro ?

   O sa imi zicetzi ca acestea nu tzin de atributziile presedinteleui.
   Mda asha o fi la constiutzie, da la practica de zi cu zi , de atributziile lui tzin parteneriatele startegice care paralizeaza orice in aceste domenii.

   Ce parere credetzi dvs ca au „placutzatzii” = cei cu placutze suedeze pe creier , despre https://adevarul.ro/international/in-lume/bani-multi-tot-chinezesti-grecia-despredezideologizarea-economiei-proiecte-vrea-poate-1_5dcbd16f5163ec4271f86c60/index.html

   Cum ar puetea ei cei care traiesc doar din sloganuri sterpe sa discute de exemplu asha ceva :

   „Printr-un îndelungat proces de clasică intoxicare informaţională, pe cât de simplu pe atât de pervers, opinia publică din ţările spaţiului post-comunist (ţările denumite nemilos drept “emerging markets”) a fost convinsă că obţinerea mult doritului statut de “democraţie funcţională” necesar pentru admiterea în lumea bună, era normal să fie condiţionat de un anume comportament în zona gândirii şi practicii economice în general, în special în ce priveşte relaţiile comerciale. Mai precis, nu te puteai dovedi cu adevărat luptător dedicat democraţiei şi economiei de piaţă dacă nu aveai şi comportamentul corespunzător care, după cum s-a văzut, a presupus micşorarea treptată a listei de furnizori şi parteneri agreaţi, asta până când s-a ajuns la “lista scurtă” : cei care, în ţările lor de origine, erau pilonii dezvoltării lor economice. În paralel – şi aici mi se pare că a fost lovitura cea mai importantă – situaţia asta a determinat o schimbare profundă în modul în care unele ţări-pieţe emergente îşi concepeau nu numai lista zilnică de vânzare/cumpărare, ci a afectat chiar modul în care ele îşi construiau perspectivele economice de dezvoltare pe termen scurt şi mediu. Din ce în ce mai mult debalansate spre relaţii unilaterale cu ţările din spaţiul euro-atlantic, accentuându-şi treptat o dependenţă faţă de unul sau altul dintre furnizori, în special în domeniul economic şi de securitate.”

   Mda de 15 ani „placutzatzii” = cei cu placutze suedeze pe creier au tot dat mandate in alb.
   De ce n-ar da shi anul asta ?

   De ce nu trebuie sa existe in viziune suporterilor lui Iohanis vre-o dezbatere vreodata : „despre Moldova, armament nuclear, apararea comuna europeana, participarea noastra la trupele din Irak si Afganistan” ?

   Poate ca shi pentru ca in viziune lor aceste subiecte nu pot fi decise in Romania de catre romani deorece romanii din Romania cu care ei admit sa discute sunt doar altzi romanii care au placutze cu lozici fixate direct pe creier ca shi ei.
   ROMANII CU PLACUTZE PE CREIER NU DISCUTA DECAT CU ALTZI ROMANI CU PLACUTZE PE CREIER SHI DE PREFERINTZA DISCUTA IN PLACUTZE.

   Pe toate aceste subiecte ca shi in cazul 5G romanii nu discuta ei doar executa, de decis decid altzii altundeva shi in viziunea lor, a suporterilor lui Iohanis placutzatzi asha e shi bine sa fie.
   Shi apoi n-au decat sa se intrebe de ce la dispare tzara de sub cur.
   Care tzara ?

   Reply
  • Radu Negrut

   A vota un candidat care promite aderarea la moneda euro mai repede de 10 ani e o dovadă de cunoștințe ZERO în materie de politică economică , financiară , monetară , etc … România e de 10 ori mai mare decît Slovenia , Lituania , Estonia , deci ceea ce s-a întîmplat acolo nu are nici o legătură cu noi . Apropo , Ungaria și-a fixat termen pentru o eventuală aderare anul 2030 . Și e jumătate din România … Practic , aderarea la euro nu e subiect de campania prezidențială actuală .
   Problemele de politică externă ? Ce ar avea de discutat Klaus Johanis , ale cărui idei spuneți că nu se cunosc ( se cunosc , dar poate nu ne plac … ) cu o doamnă ale cărei idei se cunosc și duc direct la național-socialismul lui Ceaușescu ?

   Reply
  • emil

   Doamna, sunteti o profesionista. Nu va luati dupa coada vulpii, angajamentele viitorului reprezinta memoria faptelor trecutului manifestate de familie. parinti, bunici, etc. Ca la arcul cu sageti. Cu cat tragi mai tare de sageata inapoi cu atat impulsul impinge otrava mai inainte. Balacareala, agresivitatea si ceasul de mana din aur masiv necesita dezbateri numai la usa cortului.

   Reply
 29. Goagl

  Purtatorul de cuvant al taberei anti-dezbatare, azi:

  Gigi Becali s-a prezentat azi la sediul DNA, unde susține că a mers pentru a ridica o ordonanță de clasare. La ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, finanțatorul FCSB a declarat că nu are cum să voteze un preşedinte femeie şi că nici Klaus Iohannis nu poate participa la o dezbatere cu o femeie.

  ”Eu nu votez, eu n-am voie să votez. Păi ce să votez? Femeie? Am luat-o razna cu toţii? Mergem pe mirişte? Că face confruntare, domnule, cu Iohannis. Păi de ce eşti bărbat? Cum să faci confruntare cu o femeie? Ce idei poate să aibă o femeie?

  Eu spun ce spune Sfânta Scriptură, Hristos şi Sfântul Apostol Pavel. Femeia în funcţie de preşedinte nu are cum sa fie”, a spus Becali.

  Reply
  • Mariana

   Să știți că deși sunt ”anti-dezbatere” nu-l ascult și nu-l citez pe dl Becali. Și cum ați concluzionat că dl Becali este purtătorul de cuvânt al ”taberei anti-dezbatere”? Asta ați înțeles din ceea ce spune Becali în reproducerea de mai sus ?

   Reply
   • Adrian

    E vorba după părerea mea că d. Becali e cea mai eficientă propagandă printre feseniști; deducem că dv. nu sunteți fesenistă, sincere felicitări.

    Reply
 30. o Viorica, doua ViorEL e

  – „Din sfera mea venii cu greu
  Ca să-ti urmez chemarea,
  Iar cerul este tatal meu
  Si muma-mea e marea.
  E Posibil desigur ca STRATEGIA sa dea si multa EROARE – strategia lor, evident – deoarece, daca toata lumea il da ca castigator pe EL, inca dinaiiiinte chiar, NU mai are vreun sens sa te duci sa votezi! Vezi participarea la vot scazuta, desi aveau toti de unde alege – ar fi interesant de aflat daca a fost cea mai scazuta participare la vot la prezidentiale din ISTORIE.
  Iar de moment ce se vor duce sa voteze numai sustinatorii PSD & pro+…?, rezultatul concret e previzibil!

  Reply
 31. Octavian S

  Hahaha. In teoria jocurilor asta („dacă nu ieși la dezbatere nu ieșim nici noi la vot”) se numeste o amenintare necredibila (non-credible threat).

  Reply
 32. marius

  mutul de la SRI versus pavianul din SIE… patina cu luciu pe creierul votantilor.
  nici fsn istii din 90 nu erau atit de indobitociti precum votantii de acum

  Reply
 33. Dumitru

  Citind comentariile de aici mie-mi vine sa rad, pentru ca toata lumea aplica (de buna credinta sau nu) criterii de normalitate pentru a critica sau sustine actiunea lui Iohannis. Spuneti-mi si mie, in ce tara normala pica fara alegeri guvernul care timp de > 10 ani si impotriva unor presiuni enorme a reusit sa pastreze o crestere economica record, sa reduca indatorarea tarii si sa mareasca in acelasi timp si salariul minim ? In plus, acelasi guvern PSD a reusit sa impuna si reguli cat de cat acceptabile pentru exploatarea de resurse naturale (petrol, gaze in Marea Neagra, lemn). Si guvernul asta pica pentru ca (cica) e mai corupt decat aia care vin in loc ?! Iar presedintele (pretenar cu cadre Schweighofer) e reales cu suportul asa-zisilor ecologisti gen Gotiu ?! Si e reales in numele anticoruptiei, dupa ce a pus mana cu acte false pe o casa si a trimis-o ca procuror european pe Kovesi, plagiatoarea (care insa a plagiat mai putin de x%, si deci e OK) si cea care nu a respectat constitutia in mod repetat !
  Romania este azi o tara care exporta anormalitate in UE, prin exemplul distopian al unei societati conduse indirect de securisti in pofida a 10 ani de incercari ale populatiei de a se debarasa de ei. Aici nici exemplul UE nu e teribil, si nu atat prin jocul politic extrem de bizantin care ne vine de acolo (dar care ramane un joc politic, in care romanii s-au purtat ca un pres si au fost tratati ca atare) cat prin felul in care importa din Romania cadre anti-democratice pana-n maduva oaselor, gen LCK.

  Reply
  • G.

   Să-i prezentați pe psd-iști ca apărători ai bogățiilor naturale, e cam mult. Apropos de Schweighofer, vă aduc la cunoștință că la ROMSILVA au comandat aproape neîntrerupt pesediști. Nici firmele care exploatează sau vor exploata gaze din subsolul Mării Negre n-au prea fost încărcate cu taxe de Dragnea et comp. Și nici nu vă cred că Mihai Goțiu moare de dragul Adinei Vălean sau al șmecherilor de mediu împrăștiați prin PNL ori chiar în Plus; Mihai Goțiu nu este USR și nici nu este mandatat de noi toți să se ocupe de problemele ecologice ale nației în timp ce noi descoperim virtuți naționaliste, justițiare și sociale la PSD.
   Coada în jurul căreia se învârte hora politică românească se numește simplu redistribuire și toți se feresc ca dracul de tămâie să intre dans le vif du sujet. Unii vor să DEA, dar concomitent să fure și să nu crească, alții nu vor să DEA, vor să gestioneze o sărăcie „naturală”, iar ei să fie aristocrați, cu speranța că jungla va produce lei. Ambele tabere fiind profund retardate față de ceea ce înseamnă economia azi și mai ales față de pericolele imense care ne pasc ca stat haotic, înapoiat și aflat pe deasupra și pe linia de fractură dintre puteri. Dintre normalitatea mutului și haosul „bizantin” al tutei, nu vreau nimic, merci. Să meargă la vot milogii, cei care vor domn pământean (se presupune și boieri pământeni) și care vor măriri de pensii cu 100 de RON care vin cu scumpiri de 130 RON și naivii care (păcăliți de realitatea feudaloidă) cred în modernitate, în timp ce post-adevărul și post-modernitatea ne-au ajuns până-n gât.

   Reply
   • Dumitru

    Nici eu n-am mers la vot pentru primul tur. Cel pe care (eventual) as fi putut sa-l votez nu ma motiva suficient incat sa ma deplasez pana la ambasada. Apoi : eu sunt la curent ca PSD (ca si PNL) fura unde poate. Diferenta intre PSD si PNL este intr-adevar cresterea economica si cea a salariilor (ultima oara cand Boc a ajuns la guvernare a fost prapad, si a fost asa degeaba) In plus, n-as merge pana la a spune ca PSD e nationalist, iar Dragnea nu a incarcat pe nimeni cu taxe. Dar ia sa vezi cum pana si taxele alea minime puse de Dragnea vor dispare sub noua guvernare, impreuna cu ce-a mai ramas din capitalul romanesc. Masura luata de a desfiinta magazinele acelea doua unde se vand produse romanesti este simptomatica. In mare, oamenii lui Iohannis sunt mai lingai pe la straini decat aia de la PSD, fiind (si aici sunt dispus sa pariez) la fel de hoti. Trebuie sa intelegeti ca „scumpirile de 130 de RON” oricum veneau din „libertatea comertului” impusa de UE, si care e greu de oprit (pana si FR/DE au probleme sa ajute Airbus). Iar cei 100RON nu-i garanta nimeni. Ultima remarca pe care o retin este cea legata de Gotiu si de USR. Pai Nicusor Dan si Gotiu erau pentru mine cele mai promitatoare cadre ale USR. ND a fost dat la o parte, iar MG s-a facut politicianist. Iar MG **este** USR, pentru ca asa apare pe site-ul USR. Daca Dvs. spuneti ca nu este, atunci poate Dvs nu sunteti. :)

    Reply
    • Vlad Slăvoiu

     @Dumitru: Cât privește cele două magazine la care faceți referire, eu am intrat o dată în cel din București și m-am lămurit: dacă așa vor ei să facă negustorie, nu trebuie să se ocupe Guvernul Orban să-i desființeze, că-i desființează viața. Altminteri, vânzătorii simpatici și amabili, locul curat … dar cam atât. Și mi-e greu să cred că starea asta e de când au plecat social-democrații de la guvernare și că magazinul – deschis în octombrie – exploda de mărfuri înainte de asta.

     Pare făcut fără tragere de inimă, și-atunci de ce s-au mai apucat? Mai cu seamă că, așa cum s-a mai remarcat, ideea nu-i neapărat rea și am impresia că oamenii privesc mai degrabă cu interes astfel de inițiative. Dar, dacă atunci când intri ți se cam taie maioneza…

     Sau poate că am nimerit eu în ziua care nu trebuia – hai s-o punem și-așa. :)

     Reply
 34. marian

  Eu stiu ca expertii CE spun ca in 2021 deficitul bugetar va fi de 6,1%. Dumneavoastra ar trebui sa analizati cine e de vina, dar desigur veti ignora aceste mesaje, cum ne-ati obisnuit deja.
  Va fi nevoie de corectii dure, pe care populatia s-ar putea sa nu le accepte si atunci devine imposibila indeplinirea criteriilor de aderare la euro pentru urmatorii 5 ani. Romania oricum s-a indepartat de aderare in ultimii 3 ani.

  Reply
 35. rodax

  ba o sa iesim la vot noi cei care l-am votat pe klaus si in turul 1.sa vedem de unde o sa recupereze dancila diferenta de voturi pentru a castiga.

  Reply
  • CMC

   Dar puteti sa nu iesiti nici unul ditre cei care ati votat in turul I pe Johaniis ca si asa se aranjeaza din tablete…
   Ca pentru UDMR la europarlamentare.
   Nici Dancila nu crede ca n-o sa iasa Johannis…

   Reply
 36. Cinicul

  Am vazut pe Starea Natiei cateva raspunsuri date de KWI unor ziaristi si am ramas surprins cat de mult s-a obraznicit Klaus, a devenit un Nicolae Iohanis, smecher de Dambovita, aproape la fel de obraznic ca si Dragnea. Pacat ca mai intotdeauna trebuie sa alegem raul cel mai mic, asa a fost in 1996, in 2000, in 2014.
  Pe de alta parte amenintarea cu neparticiparea la vot daca KWI nu participa la o dezbatere cu Veorica este o gafa prosteasca, participarea a vot ar trebui sa fie obligatorie, iar pe buletin sa fie si optiunea Niciunul din cei de mai sus (none of the above in new speak). Daca se intruneste un numar prea mare de Niciunul din cei de mai sus trebuie organizate alegeri cu alti candidati.

  Reply
  • NecuLaionEL e!

   Ce face mediu din om… Aviz amatorilor!
   Daca ajungea preshedinte in Moldova deja canta cot la cot cu toata lumea in Piatza:
   i-OneL, io Ne Lu LE…
   si
   A Lu NeLu, a LU neLu!

   Reply
 37. Alex

  Se spunea ca ne calificam, ca vom bate Suedia si vom face egal in Spania. Dupa rezultatele obtinute am avut sperantele dar si prestatia doamnei Dancila!

  Reply
 38. mihaim

  nu-i problema cu istoria, ca da telefon tanti europa sau Le figaro ca pe vremea lui nea nicu’ sa ne spuna ce bun a fost. ca acuma iti promovezi politica in public prin canale diplomatice si servicii

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *