Daniel Befu

Dorin Marian, fostul șef al cancelariei Tăriceanu, posibil conflict de interese în contractul EADS

Afacerea implementării “Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei”, unde beneficiarul sumei de 734 milioane de euro (suma initială era de aproape un miliard) este concernul european EADS, este investigată DNA de trei ani și jumătate. În presă au răzbătut accidental (din cauza Dosarului Microsoft) doar scurte “trailere” ale “blockbuster-ului” care încă nu a avut vreo lansare oficială.

Ce știm sigur este că s-au dat șpăgi, procurorii menționând deja o filieră, cea a Fujitsu Siemens Corporation Gmbh Austria, care ar fi fost utilizată și pentru transferul mitei din Afacerea Microsoft. Probabil considerând că este un canal sigur de livrare a șpăgii, oficialii guvernamentali din Cabinetul Adrian Năstase au refolosit-o și în cazul Afacerii Securizarea Frontierelor-EADS.

Am încercat să identific și alte posibile căi care să fi dus la distorsionarea relației contractuale dintre Guvernul României și EADS și a beneficiilor pe care cei implicați le-au avut.

CAZUL 1:  Dorin Marian, din slujba EADS, direct în coasta lui Tăriceanu

Odată cu instalarea Guvernului Tăriceanu 1, postul de ministru de interne i-a revenit lui Vasile Blaga. În 4 octombrie 2005, Vasile Blaga a demarat renegocierea contractului, pentru eliminarea riscului de dublă finanțare. Asta s-a întâmplat la un an după ce Comisia Europeană atrăsese atenția României (în septembrie 2004) că existau proiecte tot din domeniul securizării, finanțate atât prin Programul PHARE 2003, cât și prin PHARE 2004, care se suprapuneau cu contractul incheiat în 2004 cu firma EADS.

Șef al comisiei de renegociere a contractului a fost desemnat din partea română secretarul de stat Vasile Gabriel Niță, adjunct al sefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

Ulterior renegocierii contractului, Vasile Gabriel Niță a fost numit prin decizie a primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, șef al Departamentului Schengen din MAI. Această nouă funcție guvernamentală implica pentru Vasile Gabriel Niță supervizarea implementării “Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei”.

dorin marian conflict interese

Cel care a contrasemnat ordinul de numire al premierului Tăriceanu, a fost, după cum se observă mai sus, șeful Cancelariei Primului Ministru, Dorin Marian, politician PNL care în trecut a fost și consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (1996-2000) și apoi șef al Administrației Prezidențiale a României (2000).

Însă Dorin Marian a fost asociat în intervalul 1.08.2005-15.02.2007 cu ex-șeful SIE, Cătălin Harnagea în firma ICAR BUSINESS RESEARCH SRL, firmă cu domeniul de activitate “cercetare- dezvoltare in stiinte sociale si umaniste”, care a fost subcontractată de EADS în intervalul 2005-2007 să ofere consultanță în domeniul implementării Securizării Frontierelor.

Dorin Marian declara pentru ziarul Ziua de Cluj în 2007, moment  în care nu exista dosarul deschis de DNA urmare a contractului cu EADS, că “afacerea s-a parafat în august 2005…Recent, am cesionat partea mea din participatiile la Icar Business Consulting unei Case de avocatura”.

La mijlocul lui octombrie 2014, imediat după ce locuința fostului șef al SIE, Cătălin Harnagea a fost percheziționată de procurori, acesta a explicat presei ce s-a întâmplat: “La mine au venit pentru a solicita documente cu privire la contractul pe care l-a avut firma mea, timp de un an şi jumătate, doi ani, cu EADS. A fost un contract extern încheiat direct cu EADS-ul, care a durat din 2005 până în 2006, cam aşa. Nu eram nicăieri, în nicio demnitate, nu eram funcţionar al statului… Nu este nicio acuzaţie. Au fost astăzi, din câte am înţeles, 50 sau 60 de percheziţii, cu două speţe conexate, Microsoft şi EADS şi, probabil, au luat la grămadă firmele care au avut contracte cu aceste proiecte şi cu aceste companii şi, normal, au ajuns şi la firma pe care am condus-o şi care a avut, într-adevăr, un contract direct cu EADS-ul. (…) Ei (anchetatorii, n.r.) au ridicat doar documentele cu privire la acest contract, pe care le-au solicitat. Le-am oferit aceste documente, le-au înregistrat şi au plecat… Dacă lucrurile acestea se fac în ultima lună a unei campanii prezidenţiale atât de violente şi cu foarte multe acuzaţii care trec de limita normalului şi a legii, poţi să bănuieşti orice. Dacă lucrurile se derulau cu foarte mult înainte sau după, intram într-un cadru normal. Orice s-ar întâmpla, mai ales în ultimele două săptămâni, are legătură cu datele alegerilor prezidenţiale şi cu rezultatul lor” . Ulterior, pentru B1 TV, Harnagea și-a completat declarațiile, explicând că a încasat “un comision, un fee, procent de la EADS pe o anumita perioada de timp in functie de activitatile pe care le desfasuram pentru dansii…Nu era o consultanta tehnica, era o punere intr-o situatie conform cu realitatile de atunci din Romania”, a continuat acesta, subliniind insa ca nu a desfasurat o activitate de a “aduce sau recomanda firme care sa vanda produse sau sa achizitioneze de la EADS”.

Nu se știe public la cât se ridică valoarea contractului cuplului Dorin Marian-Cătălin Harnagea cu EADS, însă cunoaștem că cifra de afaceri a firmei ICAR BUSINESS RESEARCH SRL din perioada de derulare a contractului a fost de 2.415.280 RON în 2005, de 1.907.320 RON în 2006 și de 1.026.483 RON în 2007, bani încasați cu un număr anual mediu de angajați de 2-4 persoane.

Și se mai cunoaște ceva, că suma din contractul cu EADS a fost una destul de frumușică, dacă ținem cont că ea a fost convingătoare pentru obținerea unui credit consistent la o bancă. Astfel, în dreptul firmei ICAR BUSINESS RESEARCH SRL există o înscriere la Arhiva de Garanții Mobiliare din data de 18 mai 2006, instituită de BRD ca garanție pentru un credit luat de firma deținută de Dorin Marian și Cătălin Harnagea. Cităm: “SUMA DE 450.000 EUR ASUPRA CAREIA SE CONSTITUIE GARANTIA REALA MOBILIARA VA FI PLATITA DE PARTENERII COMERCIALI, PRINTRE CARE EADS DEUTSCHLAND GMBH; SUMA POATE FI BLOCATA IN CONTURILE NR. RO47BRDE441SV63470654410 RON SI NR. RO73BRDE441SV63471104410 EUR DESCHIS LA BRD – GSG SUCURSALA UNIREA”.

De asemenea, ex-șeful SIE a solicitat și în nume personal un credit 250.000 euro la aceeași sucursală bancară, pe care l-a garantat tot cu veniturile ICAR BUSINESS RESEARCH SRL. Iată textul înscrierii de la Arhiva de Garanții Mobiliare din data de 20.08.2007: “SUMA DE 250.000 EUR ASUPRA CAREIA SE CONSTITUIE GARANTIA REALA MOBILIARA VA FI PLATITA SC ICAR BUSINESS RESEARCH SRL SRL; SUMA POATE FI BLOCATA IN CONTUL NR SV 60215084410 DESCHIS LA BRD SUCURSALA UNIREA”. În octombrie 2007 a urmat un alt credit, mai mititel: “SUMA DE 40.000 EUR ASUPRA CAREIA SE CONSTITUIE GARANTIA REALA MOBILIARA VA FI PLATITA SC ICAR BUSINESS RESEARCH SRL SRL; SUMA POATE FI BLOCATA IN CONTUL NR. SV 60215084410 DESCHIS LA BRD SUCURSALA UNIREA”.

În lumina datelor de mai sus, concluzia este că Dorin Marian, cel care în intervalul 2005-2007 a primit bani de la EADS din Contractul de Securizare a Frontierelor, e totodată cel care la începutul lui 2007 și-a pus semnătura pe actul de numire în funcție a șefului Departamentului Schengen din MAI, adică a celui care urma să controleze modul în care este implementat contractul statului român cu EADS.

Iată ce spune Art. 2531 din Codul Penal referitor la infracțiunea de conflict de interese: “Funcționarii publici nu pot lua parte la luarea unei decizii dacă aceasta aduce beneficii materiale pentru: – propria persoană – soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv – o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.  Iar funcția de șef al cancelariei primului ministru este asimilată înalților funcționari publici. Din acest motiv,  asupra lui Dorin Marian ar trebui să planeze suspiciuni privind comiterea infracțiunii de conflict de interese, în clipa în care acesta a semnat, în calitate de șef al Cancelariei Primului Ministru, ordinul de numire a lui Gabriel Niță ca responsabil pentru renegocierea contractului cu EADS.

Ca informație de background, Dorin Marian și Cătălin Harnagea sunt parteneri de afaceri de cursă lungă, cei doi fiind asociați de-a lungul vremii și în Oltenia Motors SRL, Icar Business Reasearch SRL, Icar Energy SRL, Mara Automobile SRK și Instant Consulting SRL, însă în acei ani, 2005-2007, business-ul care le-a generat cele mai mari încasări celor doi prieteni, a fost SRL-ul care a prestat pentru EADS.  Cu doar o zi înainte de a fi numit șef al cancelariei primului ministru, Dorin Marian și-a transferat părțile sociale pe numele altor persoane, renunțând de bună voie la privilegiile pe care le aduce activitatea în privat (cum ar fi de exemplu contractul cu EADS), pentru o leafă medie lunară de 1403 euro, calculată conform veniturilor din 2007.

Iar pe Cătălin Harnagea îl regăsim pe lista sponsorilor PNL, cu suma de 9000 lei,  donată în 1 octombrie 2008, adică înainte de alegerile parlamentare,  unde a și candidat, fără succes, la Vâlcea. Merită amintit că în anul 2004, Harnagea a cerut autorităților într-un ”cântec de lebădă”, să elaboreze o lege prin care directorii serviciilor de informații care ies din sistem să beneficieze de protecție socială timp de patru ani, să li se interzică să facă parte din vreo formațiune politică sau să își creeze o structură politică, astfel încât să nu poată fi corupți economic. Nimeni dintre decidenți nu i-a auzit ”oful” la acel moment, așa că un an mai târziu, Cătălin Harnagea a arătat că e capabil de performanță și în privat, prestând pentru EADS pentru un purcoi de bani.

Amintesc că Dorin Marian a fost menționat în presa centrală ca fiind implicat (conform declarației unui martor dintr-un dosar al DNA), alături de Călin Popescu Tăriceanu, în prelungirea contractului de furnizare de licențe Microsoft de către Fujitsu Siemens GMBH. Tăriceanu a negat orice implicare penală în prelungirea contractului cu Microsoft. Dorin Marian mai este acuzat într-un dosar instrumentat de DNA Brașov, de mărturie mincinoasă alături de Călin Popescu Tăriceanu, care, din postura sa de președinte al Senatului, este unul din capii asaltului anti-anticorupție din ultimul an.

Încercările repetate de a găsi un contact al lui Dorin Marian pentru un punct de vedere, nu au avut succes. Din acest motiv, în cazul în care domnia sa dorește să vină cu o reacție, îl rog să mă contacteze și o voi publica în format complet.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dorin Marian, fostul șef al cancelariei Tăriceanu, posibil conflict de interese în contractul EADS

 1. Ion

  Asta înseamnă presă de investigație de calitate, în opinia mea: să scoată în bătaia puștii vânat mare, cum e hrebenciucul ăsta! Problema e însă la vânători, care ba sunt supra-ocupați, ba le sună telefonul, ba-și aleg șefii, ba se ceartă cu Tudorel, până se prescriu multe.
  Păcat!

  Reply
 2. Alexandru Lazarescu

  SRS a inceput un atac nimicitor asupra celui ce fusese numit oficial in 1998 in documentele semnate de presedintii SUA si Romaniei in calitatea de ombudsman pentru promovarea afacerilor americane in Romania, incat acesta a trebuit sa-si dea demisia. Bineinteles ca atacul a fost sustinut de PSD si de primul ministru in functie. Toti sprijineau afacerile rusilor ! Tot KGB-isti, tot KGB-isti ?

  Reply
  • Ion

   1) Afacerile SUA în RO au depins de un singur om(budsman?) ?
   2) Moș SRS, răsuflat cum e, mai poate declanșa atacuri nimicitoare?
   Lupul, când vine la stână, de cele mai multe ori ia oi (teoretic poate ar putea să și-aducă, dar nu-i place teoria), nu aduce, așa că la ce v-așteptați de la KGB-iști?

   Reply
 3. Pingback: Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, partener de afaceri cu Harnagea, fost șef al spionajului extern. Una din administratoarele firmei, asociată cu nora lui Talpeș, alt director al SIE | Investigatii cenzurate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *