Cristian Ghingheș

DNA trimite în judecată devalizările de la FTMB relatate de România Curată în cadrul campaniei Pe urmele averii tinerilor

Ticu Plăcintă și alte trei persoane au fost trimise în judecată astăzi de DNA pentru devalizarea patrimoniului de tineret al municipiului București, cel preluat de la UTC și administrat de Fundația pentru Tineret a Municipiului București (FTMB). Prejudiciu: 3.000.000 de euro!

Pe scurt, Plăcintă, familia și anturajul lor “de și pentru tineret” ar fi căpușat timp de 10 ani în interes personal patrimoniul fundației de utilitate publică în loc să îl utilizeze pentru programe și proiecte pentru tineri, susțin procurorii. Alături de Ticu Plăcintă au fost trimiși în judecată Valentin Mărgineanu și Paul Ionescu de la FTMB, dar și fiul său, Bogdan Laurențiu Plăcintă, manager al Tin Management Grup SA.

Pe lung, citiți comunicatul Direcției Naționale Anticorupție: În perioada 21 iunie 2011 – 08 ianuarie 2020, inculpatul Plăcintă Ticu, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legislației primare și beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, prin crearea artificială a unor mecanisme juridice, ar fi deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B., destinația patrimoniului propriu și a resurselor materiale ale organizației de tineret, cauzând prin aceste demersuri fundației pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei.

Potrivit procurorilor anticorupție, demersurile inculpatului Plăcintă Ticu și ale complicilor săi ar fi constat, printre altele, în:

  • înființarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente și viitoare ale F.T.M.B. Ulterior, după înființarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (inițial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participație), în condiții vădit dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent și viitor și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute în favoarea SC Tin Management Grup SA;
  • cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăți comerciale administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafață de 51.341 m.p. cu construcții speciale, situate într-o comună din județul Argeș și evaluat la 1.902.165 lei. În acest mod, F.T.M.B. a rămas cu 38,258% din acțiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA și implicit și asupra patrimoniului F.M.T.B. deținând 60,846% din acțiuni;
  • încheierea unor acte adiționale prin care s-a modificat metoda de împărțire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine F.T.M.B. și 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA.

Prejudiciul menționat mai sus, de 15.725.392 lei, reprezintă venituri nerealizate de către F.T.M.B. și în același timp foloase necuvenite, obținute de SC Tin Management Grup SA. Acțiunile menționate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului F.T.M.B. să fie utilizate pentru programe de și pentru tineri. 

Sunt exact lucrurile pe care le-am semnalat în anul 2020 în seria de anchete “Pe urmele averii tinerilor” de pe România Curată și pentru care am fost târâți prin tribunale, dacă mai țineți minte, de FTMB și Ticu Plăcintă în timpul pandemiei. Fără succes pentru ei, căci Judecătoria Sectorului 2 ne-a dat dreptate.

Morala (mai ales pentru apostolii fundațiilor pentru tineret – se știu ei, sunt destui care citesc asta și ar face bine să realizeze ce au girat ani la rând): La plăcinte, înainte! La corupție, înapoi!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DNA trimite în judecată devalizările de la FTMB relatate de România Curată în cadrul campaniei Pe urmele averii tinerilor

  1. emil

    Curat murdar, Coane Fănică…Populatia talharita, furata si ucisa de crima organizata statala n-o divulgati la DNA.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *