Daniel Befu

Dezvăluiri. Tranzacția imobiliară a Elenei Udrea care face legătura între patru dosare penale celebre

Elena Udrea neagă vehement faptele de care e acuzată de procurorii anticorupție începând cu 2015 încoace. Cu toate astea, fosta ministră s-a ”intersectat” în 2012 cu o rețea de afaceriști care face legătura între patru mari dosare penale aparent independente: ”Dosarul Microsoft”, ”Gala Bute”, ”Șpaga Alinei Bica” și ”Devalizarea LPF de către Mitică Dragomir și Mihai Corbu”. La aceeași rețea s-au ”conectat” pentru scurtă vreme în urmă cu câțiva ani și un fost spion român din perioada comunistă, trimis în SUA să-l caute pe Pacepa, dar și un director al Romarm.

La scurt timp după ce Guvernul Boc a demisionat și apropiata fostului președinte renunța benevol la cea mai puternică funcție publică a vieții ei, cea de Ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea își vindea unul din imobile către un cuplu soț-soție total anonimi, pe nume Horia Radu Stroescu și Oana Tatiana Stroescu. Nu știm ce imobil au achiziționat cei doi soți de la Elena Udrea, dar știm că au plătit pentru el 160.000 euro (vezi aici). Cei doi Stroescu sunt verigi într-un lanț conexional care leagă 3 dosare penale celebre: ”Microsoft”, ”Gala Bute” și ”Șpaga Alinei Bica”.

Cumpărătorii imobilului Elenei Udrea, legături cu păpușarii din Gala Bute

Cumpărătorii imobilului Elenei Udrea nu sunt nume publice, însă soțul a fost asociat într-o salbă de societăți cu personajele implicate în cele mai importante ”dosare penale” din jurul Elenei Udrea. Horia Radu Stroescu a fost partener în firma Jad’d Compreserv cu Nelu Iordache, a cărui societate Romstrade a obținut în mandatul de ministru al Elenei Udrea la MDRT, contract în valoare de 1,3 miliarde lei.

Totodată cumpărătorul imobilului lui Udrea a fost partener în firmele Jad’d Compreserv SRL, Franco National 2000 SRL, Provence Product SRL și Hild SRL cu Sorin Florea, un fost fotbalist din eșalonul doi al generației de aur, metamorfozat în patron de cazinouri.

Sorin Florea s-a asociat în King Promotion SRL cu Rudel Obreja, inculpat în Dosarul Gala Bute alături de Elena Udrea. King Promotion SRL împreună cu o altă firmă la care Sorin Florea a fost asociat, Maffaro Grup SRL, au deținut dreptul de imagine al boxerului Lucian Bute în cadrul Galei Bute. Evenimentul a fost finanțat de MDRT în mandatul de ministru al Elenei Udrea, iar o parte din câștigurile generate de eveniment, dar și din banii puși la bătaie de Minister, au ajuns la băieții deștepți.

Înșiși cumpărătorii apartamentului Elenei Udrea au avut legături indirecte cu Maffaro Grup SRL, Oana Tatiana Stroescu fiind administratoarea Hild SRL (2002-2004), iar Horia Radu Stroescu a fost asociat în Hild SRL, societatate care a deținut o vreme, pe la mijlocul anilor 2000, o felie din firma Maffaro Grup SRL.

O succesoare a Oanei Tatiana Stroescu, ca administrator al Hild SRL, a fost Andra Elena Giurcă (Istrate) în intervalul 2005-2006. Giurcă a fost totodată și administrator al Maffaro Grup SRL (2005-2007), dar și administrator al societății Sinit SRL, deținută de Dan Victor Bălăesh. O investigație EVZ din celebra serie ”Cupola”, îl menționa pe Dan Victor Bălăesh ca fiind colonel DIE/SIE specializat în contraspionaj, trimis de comuniști în misiune în SUA ca să-l vâneze pe Ion Mihai Pacepa (aici).

Totodată Balaesh apare și direct în Maffaro Grup SRL în 2004-2005, firma care șase ani mai târziu tranzacționa drepturile de imagine ale pugilistului Lucian Bute în cadrul Galei Bute. Merită punctat că administratoarea firmei spionului și a firmei Maffaro Grup, Andra Elena Giurcă, s-a născut în 1978 în Kuweit. Dat fiind că numele său e neaoș românesc și părinții români, înseamnă că la acel moment mama ei era expat în Kuweit.

Vezi mai jos o schemă care arată conexiunile dintre cumpărătorii imobilului Elenei Udrea și oamenii din Gala Bute:

Cumpărătorul imobilului lui Udrea, afaceri în Clubul lui Dinu Pescariu

Radu Horia Stroescu, cel care i-a dat Elenei Udrea 160.000 euro pe un imobil, a deținut o felie din firma Franco National 2000 SRL în intervalul 2004-2005. Firma și-a deschis un restaurant în cadrul ”Bazei Sportive Cutezătorii”, adică fix locația închiriată în condiții preferențiale de Ministerul Educației în Guvernul Năstase fostului tenismen Dinu Pescariu. Legătura nu este accidentală, dat fiind că un personaj cu care Stroescu s-a asociat în 4 firme, pe nume Adrian Doncu, i-a avut ca parteneri în 2006-2008 pe Dinu Pescariu și Claudiu Florică în Cafe Inuendo SRL. Cuplul Florică-Pescariu e implicat în Dosarul Microsoft în urma căruia a fost condamnat Dorin Cocoș. Despre apropierea Elenei Udrea de personajele din acest dosar penal, România Curată a scris din 2014 (vezi aici).

Cumpărătorul imobilului Elenei Udrea a fost asociat în Franco National 2000 SRL și cu Alexandru Miron Niculescu. În intervalul 2002-2005, acesta a fost împreună cu Mihai Aurel Norocel în firma Ro Mike Trade SRL. Mihai Aurel Norocel este președintele CA-ului Uzinei Mecanice Sadu, o filială a Romarm (aici).

Asociatul cumpărătorului imobilului Elenei Udrea, e finul prietenei lui Udrea

Adrian Doncu e altă piesă importantă în puzzle-ul de firme din jurul cumpărătorului imobilului Elenei Udrea. Cei doi au deținut în coproprietate patru societăți, însă totodată Doncu a fost și asociat în Renaissance Catering SRL cu Adina Mihalcea, cofondatoare în 2005 a societății Eurohotels și Asociații SRL, alături de care a intrat în 2006 și Dorin Cocoș. În aceeași societate Doncu l-a avut partener și pe Dumitru Bucșaru, un alt apropiat al familiei Udrea-Cocoș, grupul din jurul lui Cocoș având și afaceri comune cu grupul din jurul lui Bucșaru.

”Cotația” lui Bucșaru în materie de influență a crescut în clipa în care, în 2005, proaspătul ales președinte Traian Băsescu, a intervenit pentru el pe lângă ministrul Transporturilor cu celebra soluție: ”Rog analizați și rezolvare legală”. De asemenea, Adrian Doncu a fost asociat în Carlyle Media SRL cu Daiana Voicu și cu Alexandru Florea, cel care la 3 zile după alegerile prezidențiale din decembrie 2004, a preluat de la soția lui Gabriel Oprea administrarea firmei Casina Construct SRL.

În 2011, societatea Casina semna o promisiune de vânzare-cumpărare pentru controversatul turn de birouri Cathedral Plaza, din centrul Capitalei (aici). Despre firma Casina Construct SRL știm că ar fi fost implicată, conform unei investigații semnate sub pseudonim, publicată în 2008 de Jurnalul Național, într-o serie de fluxuri financiare cu sume amețitoare, care s-ar fi scurs înspre barosanii politici din Ilfov. Conform investigației de presă ”Ițe, urzeli, pământ și valize cu bani”, DNA știa la acel moment despre respectivele tranzacții (aici).

Despre Adrian Doncu, tovarășul de afaceri al cumpărătorului imobilului Elenei Udrea, mai știm că e patron de restaurant, că soția sa Isabela locuiește și la Cannes, la 500 de metri de plajă și că soții Doncu sunt finii Anamariei Prodan (aici).

Presa tabloidă a lansat în 2016 o serie de fotografii în care e surprinsă apropierea dintre Elena Udrea și Anamaria Prodan. La respectivul party al fiicei vicepreședintelui Partidului Mișcarea Populară, Radu Cristescu, a fost prezentă și Alina Bica, care s-a tras în poză cu Udrea și Anamaria Prodan (aici). Prezența fostei șefe a DIICOT la o petrecere alături de nașa lui Adrian Doncu e posibil să fie una accidentală.

Vezi mai jos o schemă care arată legăturile cu oamenii din Dosarul Microsoft:

Alina Bica și-a pus șpaga pe numele unui membru al acestui grup de afaceriști

România Curată a descoperit că Doncu a fost asociat într-o firmă cu un personaj controversat, pe numele căruia procurorii susțin că Alina Bica și-ar fi ”ascuns” șpaga imobiliară din unul din dosarele în care e inculpată de DNA. E vorba de firma Oliv’s Don SRL, în care Adrian Doncu l-a avut asociat pe Ștefan Gavrilă, cu care este vecin de cartier în Central Residential Park, ”cuibul” VIP-urilor de grad zero (aici).

Presa a scris că procurorii au descoperit că Ștefan Gavrilă a fost folosit ca ”pușculiță pentru șpaga” Alinei Bica ((aici și aici).

Cel pe numele căruia și-a ascuns mita Alina Bica deschide ușa spre marile clanuri interlope

Asocierea dintre Alinei Bica și Ștefan Gavrilă e cu atât mai ciudată, cu cât procuroarea a fost pusă de Traian Băsescu ca șefă peste procurorii anti-mafia, în timp ce Gavrilă e un personaj controversat (aici și aici), care a gravitat în apropierea lumii interlope. În firmele sale Life Guard Grup SRL și Tsunami International SRL, Ștefan Gavrilă l-a avut administrator pe Gheorghe Dragu, tovarăș al lumii interlope. În Fish Sport Company SRL, Dragu s-a asociat cu Robert Florin Nica (fost membru al echipei lui Nicu Gheară,  devenit ulterior membru al grupării Sportivilor, vezi aici).

Gheorghe Dragu a fost implicat în două firme și alături de Nikolaos Chatzakis (despre care presa a scris că s-a asociat cu gruparea Sportivilor și că ar fi tatăl bodyguardului care apare în clipul viral bătând o turistă în vară pe plajă la Mamaia, vezi aici).

Vezi mai jos o schemă care arată legăturile Alinei Bica cu oameni din lumea interlopă:

Administratorul celui care a ”parcat” șpaga Alinei Bica, asociat cu un inculpat din dosarul ”Devalizării LPF”

Gheorghe Dragu, administratorul firmelor lui Ștefan Gavrilă (cel pe numele căruia Bica și consilierul ei și-ar fi ascuns șpaga), s-a asociat în firma Security International Agency Services (rebotezată Red Sas Security SRL- firmă care a păzit stadionul Steaua) cu Ion Marcel Bobocel (un apropiat al interlopului Costel Corduneanu: aici) și cu Dragoș Buriu, personaj acuzat că ar fi cauzat un prejudiciu de 5 milioane de euro, după ce a produs și comercializat aparate de jocuri de noroc contrafăcute (aici și aici). Ulterior în firmă a intrat și Mirel Alexandru Chiriță, personaj trimis în judecată în 2014 (aici) alături de fratele său, de Mitică Dragomir și Mihai Corbu (aici) în dosarul de evaziune fiscală, devalizare și spălare de bani de la Liga Profesionistă de Fotbal.

Administratorul proxi-ului pe care Alina Bica și-a pitit șpaga, asociat cu spionajul rus

În cadrul Life Guard Security SRL, Gheorghe Dragu s-a asociat cu firma Legal & Business Management SRL, a lui Marian Moscovici, asociatul lui Boris Golovin, ex-ofițer GRU (aici). Totodată presa a scris că Moscovici e apropiatul lui Liviu Niță, personaj implicat într-o serie de afaceri controversate alături de oameni proveniți din spionajul rus, Niță având interese inclusiv pe teritoriul african, unde a trimis un recuperator din clanul sportivilor, Cornel Dinicu (aici și aici), să rezolve niște probleme la o exploatare diamantiferă din Sierra Leone, conform unei investigații de presă din 2007 (aici).

Inclusiv Ștefan Gavrilă (asociatul tovarășilor cumpărătorului imobilului Elenei Udrea) a împărțit o firmă, Sanafir SRL, cu un ”român exotic” pe nume Valentin Osolos, care după ce a manageriat hotelul Donbass Palace din Donețk, al magnatului ucrainean Rinat Ahmetov (aici), a devenit managerul celui mai mare hotel de conferințe din Azerbaidjan, unde acționare sunt conform OCCRP, ficele dictatorului azer Ilham Aliyev (aici).

Un al doilea tovarăș al cumpărătorului imobilului Elenei Udrea, asociat cu ”păstrătorul” șpăgii Alinei Bica

Ca cercul să se închidă, și celălalt asociat al cumpărătorului imobilului Elenei Udrea a fost tovarăș de afaceri cu cel pe numele căruia Bica e acuzată că și-a dosit șpaga. E vorba de fostul fotbalist Sorin Florea, care s-a asociat cu Ștefan Gavrilă în firma Tsunami International SRL (rebotezată Piranha Guard SRL). Firma Piranha Guard SRL a fost cedată de Gavrilă lui Ilie Petru Barbu, ”lichidator de SRL-uri”. Același Ilie Petru Barbu a preluat și deținerea lui Vladen Dobrea din societatea Pieptănari SA. Vladen Dobea este conform Rise Project, membru al ”celulei azere” de la București, casa lui ajungând în proprietatea familiei Aliyev (aici).

Același Sorin Florea care s-a asociat cu personajul pe numele căruia procurorii susțin că ex-șefa DIICOT și-ar fi pitit șpaga, a fost asociat și cu Theo Marius Pașa. Acesta, a operat clubul Bamboo Miami împreună cu Giosue Castellano, cel pentru clubul căruia din Tei, a lucrat Ștefan Gavrilă prin firma North Star Guard SRL (aici).

Concluzionând, o singură tranzacție imobiliară a Elenei Udrea, a reușit să deschidă un univers conexional inimaginabil pentru cei care au cunoscut personaje sus menționate doar în postura lor ”luminoasă”, ca ocupante ale unor posturi cheie în statul român. Mergând pe urmele cumpărătorilor imobilului Elenei Udrea, ni s-a deschis un univers paralel, în care apar personaje din lumea jocurilor de noroc, a fraudelor financiare, a clanurilor interlope. În plus, am văzut cum în anumite puncte din această rețea conexională, în trecut și-au făcut apariția pentru scurtă vreme personaje-surpriză, cum e cazul lui Mihai Aurel Norocel, director în Romarm și al spionului DIE/SIE Dan Victor Bălăesh (aici).

E posibil ca în contextul acestei ”lumi a durilor” în jurul căreia Elena Udrea și Alina Bica au ajuns să graviteze, să se fi născut și afirmația șefei DIICOT: ”Voi chiar nu înţelegeţi că-mi rup ăştia capul dacă nu e convocată comisia?”. În aceeași cheie poate fi interpretat și gestul lipirii degetului de nară în Plenul Parlamentului de către Elena Udrea, care a simțit nevoia să transmită acel mesaj încifrat (aici  și aici) în ajunul încarcerării ei.

Încercările repetate ale României Curate de obținere un punct de vedere de la Elena Udrea, s-au lovit de o barieră de tăcere din partea acesteia (aici).

Vezi aici o schemă cu toate conexiunile descrise în acest articol.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dezvăluiri. Tranzacția imobiliară a Elenei Udrea care face legătura între patru dosare penale celebre

 1. Intrebari

  Intrebari
  1. Este vorba despre un imobil, sau despre un apartament ?
  2. Ce este anormal ca vinzatorul unui aprtament sa se fi intersectat vreodata cu cumparatorul ?
  3. Pretul obtinut pe aprtament (imobil) este mult mai mare sau mult mai mic decit valoarea reala ?

  Reply
  • autorul

   RASPUNSURI:

   1. POATE FI CASA SAU APARTAMENT. CONTEAZA?
   2. DACA VANZATORUL E DNA UDREA (CARE NEAGA LEGATURILE CU DOSARELE PENALE MICROSOFT, GALA BUTE SI BICA) SI CUMPARATORUL E LEGAT DE PERSONAJELE INCULPATE IN ACESTE DOSARE, EU ZIC CA ARE IMPORTANTA.
   3. AICI VORBIM DE O HARTA CONEXIONALA, NU DE PRETUL UNUI IMOBIL…NU IMPORTĂ DACĂ E MARE SAU MIC, FIINDCĂ NU DESPRE ASTA SE VORBEȘTE ÎN PROPOZIȚIE

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *