Daniel Befu

Dezvăluiri. Cum a câștigat actualul edil al Reșiței 1,5 milioane de euro de la o firmă favorizată de primărie

Timp de doi ani, între 2011 și 2013, firma actualului primar interimar al Reșiței a încasat bani dintr-un contract cu Primăria. Nu direct, ci prin intermediul unei subantreprize încheiate cu o altă firmă aparținând unui afacerist local controversat, abonat la banii publici. La vremea respectivă, Ioan Crina era consilier local și ulterior viceprimar, iar acum candidează din partea PSD pentru un nou mandat de primar.

România Curată a intrat în posesia unui contract (vezi aici) care arată că o parte din banii plătiți de Primăria Reșița pentru gestionarea deșeurilor provenite din activitățile de construcții și demolări, mai exact 1,5 milioane de euro, au ajuns și la firma Speed Prod SRL. La această firmă a fost asociat și administrator actualul primar interimar al orașului Ioan Crina (la vremea respectivă era consilier local), care s-a retras în 2012 și l-a lăsat doar pe fratele său, Petru Nicolae Crina. Banii au fost încasați ca urmare a faptului că Speed Prod avea un contract de subantrepriză cu Camand Impex SRL aparținând lui Paul Valentin Armașu care, la rândul său, avea relații contractuale cu Primăria Reșița.

Armașu este un afacerist local abonat la banii publici și arestat pentru evaziune și implicat în activități de corupție alături de un vicepreședinte PNL-ist al CJ Caras Sever, Ghiorghioni Ionesie (acum debarcat).

Contractul dintre Speed Prod și Camand Impex a fost semnat în 28 noiembrie 2011, are o valoare de 8.472.000 lei (cu TVA inclus) și a fost încheiat pe doi ani. La acel moment Crina era consilier local și totodată și asociat în Speed Prod SRL. Conform contractului, Speed Prod ar fi primit bani  pentru “reabilitare carosabil, amenajare locuri de parcare și refacere trotuare”.  În anexa atașată contractului, sunt înșiruite o serie de sume pe care le-ar fi  primit Speed Prod, a caror valoare însumată e de 7,9 milioane lei noi. În majoritatea liniilor din tabelul anexat contractului se face referire la executarea unor lucrări la șantiere de pe raza orașului Reșița.

Conform mai multor date coroborate obținute de România Curată, avem confirmarea existenței unor relații contractuale între Primăria Reșița și firma Camand Impex SRL, cea care a contractat mai departe serviciile SRL-ului fratelui primarului. Cităm un exemplu dintr-un HCL al CL Reșița din 2011Ș ”Deșeurile din demolări și construcții reprezintă o problemă majoră la momentul actual, deoarece lunar se generează o cantitate considerabilă de moloz, iar cea mai mare parte a acestui volum este depozitat pe domeniul public, dând naștere în așa fel fenomenului de depozitare neautorizată. În scopul reducerii/ eliminării acestui fenomen, Consiliul Local al Municipiului, prin HCL nr. 24/2010 a aprobat asocierii Consiliului Local Reșița cu SC Camand Impex SRL în vederea gestionării deșeurilor provenite din activități de construcții și demolări. (vezi pagina 7: aici și vezi și pagina 5 din: aici).

Asta înseamnă practic că o firmă care derula activități economice cu Primăria Reșița, a contractat serviciile firmei unuia din consilierii locali de la acel moment, Ioan Crina. Buna colaborare a Primăriei Reșița cu Camand Impex SRL se vede și din tipizatele postate pe site-ul municipalității. Orice cetățean sau firmă care are de desfășurat lucrări de construcții de un anumit tip, e trimis de municipalitate să-și plătească obolul către Camand Impex SRL. Cităm: ”Fișă cerere pentru obținerea permisului de spargere/intervenție la lucrări noi sau accidentale a rețelelor tehnico-edilitare de pe raza municipiului Reșița… Ptr. Mixturi asfaltice, beton, piatră, se va lua legătura cu SC Camand Impex (tel 0255520055). (aici).

De altfel, firma Camand Impex SRL era foarte bine văzută în cadrul Primăriei, din moment ce a fost invitată și la dezbateri publice pe tema direcțiilor de dezvoltare ale orașului (vezi pagina 3 aici).

”Camand Impex a făcut o asociere cu Consiliul Local”

România Curată a dialogat cu un insider avizat care cunoaște foarte bine activitatea din Primăria Reșița, dar care a solicitat păstrarea anonimatului, despre contractele municipalității cu Camand Impex SRL. Acesta ne-a declarat referitor la firma Camand Impex SRL următoarele: ”Primăria a avut o serie de lucrări scoase la licitație, n-au fost contestații și Camand Impex SRL a luat la licitație un drum sau două drumuri. Au fost după 2012 cred. În jurul anului 2012. În afară de asta, Consiliul Local Reșița prin consilierii săi, a aprobat o HCL referitoare le deșeuri pentru că nu era o zonă unde să fie duse. Problema n-a fost luată în considerare de nici o administrație. Și atunci o haldină din asta părăsită era mediul unde puteau fi duse deșeurile astea industriale. Dar primăria nu avea utilaje si atunci la cererea acestei firme, Camand Impex SRL, s-a făcut o asociere între Consiliul Local și Camand Impex SRL, s-au stabilit tarife, primăria să pună haldina, ăia să pună utilajele, iar când cei de la Camand duc deșeuri de la primărie să fie un preț modic, iar pentru ceilalți un preț stabilit tot de Consiliul Local. Dar acest contract e încheiat în urmă cu mai mulți ani, între 2008 și 2011, probabil prin 2010-2011. Astea sunt singurele contracte ale Camand Impex SRL cu Municipiul Reșița. Au mai fost niște discuții cu parcările, dar acolo e o întreagă încrengătură, tot cu firme unde Armaș era acționar, după care s-a retras. Însă asta a picat. Singurele contracte certe cu Camand Impex SRL sunt cele două enumerate”.

Primarul Crina: ”O chestiune privată între două firme care nu privește pe nimeni decât pe ele”

Am solicitat un punct de vedere primarului interimar al Reșiței legat de subcontractarea de către firma la care era asociat, a unor lucrări de la o societate care la acel moment era partenera primăriei. Ioan Crina ne-a declarat: ”Camand Impex nu a avut contracte cu Primăria Reșița și între cele două firme au fost multe colaborări, dar niciodată cea de subantreprenor. Subantreprenoriat înseamnă ceva, iar colaborare sau contractare înseamnă altceva. Puțini știu asta ce-i drept, dar niciodată nu-i târziu să afle”.

Ulterior, când i-am amintit lui Ioan Crina că între Primăria Reșița și Camand Impex SRL există o relație de parteneriat, acesta și-a revizuit parțial poziția: ”Eu vorbesc de lucrări la Primărie cu Camand, nu de depozitări și în rest e o chestiune între societăți comerciale care nu privește pe nimeni decât pe ele. Și cu asta am încheiat discuția, fiindcă văd că ești părtinitor și tendențios”.

Firma familiei Crina, o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în ultimii 5 ani

România Curată a încercat să ia un punct de vedere și lui Petru Nicolae Crina, fratele primarului și actualul patron al Speed Prod SRL. Acesta nu a răspuns până la  momentul publicării materialului, solicitării noastre. Precizăm că firma Speed Prod SRL e o societate de succes într-un județ sărac, aceasta având o cifră de afaceri cumulată de 10 milioane euro în ultimii 5 ani și un profit de 1,9 milioane euro, la o medie de 34 de angajați. Asta înseamnă o cifră de afaceri de 58.823 euro/an pe cap de angajat și un profit mediu anual pe cap de angajat de 11.000 euro/an. Iar în fiecare din cei trei ani de glorie 2011, 2012, 2013, care au coincis cu perioada de inițiere, respectiv derulare a contractului Speed Prod SRL cu Camand Impex SRL, profitul mediu al firmei fost de 590.000 euro pe an, iar profitul generat familiei Crina de fiecare dintre angajați a fost de 17.307 euro. Nu e rău, într-un județ sărac precum Carașul.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *