Mihai Goțiu

De ce și-a dat Ponta demisia

Nu mai e breaking-news faptul că Ponta și-a dat demisia din ”funcția” de doctor în drept, dar dacă speră că asta îi va aduce vreun pic de onorabilitate, speră degeaba. După dezvăluirea plagiatului, nu cred că cineva a mai luat vreodată în serios titulatura asta trecută în CV-ul lui. Și nici nu e niscaiva act de onoare să renunți la ceva ce, oricum, nu ai. Un singur lucru i-a ieșit cu anunțul legat de renunțarea la titlul de doctor: să țină ocupați niște jurnaliști, analiști, comentatori care altfel ar fi avut ca obiect al muncii schimbările făcute în Guvern. Care sunt cât se poate de jalnice.

Gabriel Oprea, sex simbolul național al imoralității politice, a rămas pe baricade. Lui Dragnea i s-au mai tăiat din grade, dar nu și din fonduri, că grosul lor tot la Dezvoltare rămân, așadar tot la el vor face coadă baronii și baronașii. Rovana Plumb rămâne și ea pe poziție, cu toate că zeci de mii de oameni i-au cerut demisia în stradă toamna trecută (și e singura supraviețuitoare, e drept, cu alt portofoliu, dintre miniștrii vizați de protestatari anul trecut).

Și cine a venit nou în Guvern? La Economie, Mihai Tudose, care s-a grăbit să și anunțe o nouă lege a minelor, că doar n-a ”investit” degeaba până acum GOLDUL sute de milioane de dolari pe aici (nu căutați urmele banilor ăștia la Roșia Montană, că tot pe Dâmbovița s-au cheltuit). Iar dacă credeți că de prost a intrat în gura lupului – că doar era de așteptat să stârnească iritare publică cu declarațiile lui legate de Roșia Montană – uitați-vă la Bursa din Toronto (rețeta e clasică, de la Videanu încoace). La începutul săptămânii, acțiunile Gabriel Resources au ajuns la un minim istoric absolut, de 0,25 dolari/acțiune (la ani lumină de maximul de peste 8 dolari/acțiune în vara lui 2011, și mult chiar și sub minimul din toamna trecută, de 0,44 dolari/acțiune). A fost suficient să-și deschidă gura aurită nea Tudose, că acțiunile s-au mai revigorat cu 38%. Că și la 0,34 dolari/acțiune e tot jale, e altă poveste. Mihai Tudose a venit la pachet și cu alți cianuriști.

La Energie, reîncălzitul Andrei Gerea e și el fan declarat al cianurilor. La Cultură, minister esențial pentru proiectul de la Roșia Montană, a fost plantat Ionuț Vulpescu, care se solidariza anul trecut cu Daniel Barbu împotriva agresiunii la care l-ar fi supus ”așa-zișii ecologiști”, iar la Mediu (atenție, vorbim de Ministerul Mediului), în funcție a fost numită un… inginer chimist, Grațiela Gavrilescu. Să nu se creadă că aș avea ceva cu inginerii chimiști, dar Ministerul Mediului e ultimul loc în care să pui șef un om învățat cu cât de bune sunt gazele și petrolul. Pe bune, nu e nevoie de niciun doctorat pentru a înțelege contradicția și conflictul între competențe și obiectul muncii la Mediu.

Iar cireașa de pe tort vine la Educație. Am mai întrebat și eu, în stânga și în dreapta, prin mediul universitar, de știe cineva de vreun merit al domnului Sorin Cîmpeanu. Și exceptând faptul că a fost președinte al Consiliului Național al Rectorilor, organismul ăla special inventat de Ecaterina Andronescu ca să spună că toate tâmpeniile făcute de guvern în domeniul educației sunt reforme uluitoare, n-am mai aflat decât că omul și-a folosit funcțiile publice pentru a-i face campanie electorală lui Ponta (vezi aici).

Cel mai mare pericol la Guvernul Ponta 4 nu e însă lipsa de competențe specifice ale noilor miniștri, ci faptul că pare a fi guvern ”cu dedicație”. Miniștri invizibili, fără notorietate publică, ideali pentru a face mizerii fără ca acest lucru să mai afecteze și imaginea partidului (că PLR-ul nu e partid, ci doar o aripioară frântă a PSD). La asta trebuie să deschidem ochii larg. Că oamenii ăștia nu au de apărat vreo reputație publică, și nici vreo imagine de partid. Că, până la urmă, Ponta nu și-a făcut un nou Guvern, ci și l-a plombat pe cel vechi cu semnători de acte și hârtii. De la asta a încercat Ponta să distragă atenția atunci când și-a anunțat demisia din postura de doctor. O demisie care, altfel, valorează exact cât alte diversiuni ale lui. Că ori a plagiat, și atunci nu putea renunța la ceva ce nu avea; ori n-a plagiat, și atunci nu se poate renunța la titlul de doctor din simplul motiv că nu se poate, că nu există o asemenea procedură.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “De ce și-a dat Ponta demisia

 1. Stefan Bragarea

  Domnule Goțiu
  Inginer chimist fiind, nu înțeleg cu exactitate ce aveți împotriva dnei Gavrilescu ca Ministru al Mediului. Ingineria chimică, în care se studiază și probleme legate de poluarea/depoluarea aerului, apei și solului, oferă o anumită competență în evaluarea și legiferarea/evitarea/rezolvarea problemelor legate de poluare. Cum este valorificată această competență este altă problemă.
  Iar gazele și petrolul – de fapt țițeiul, întrucât nu se extrage direct petrol, lucru pe care ar fi cazul să îl învețe și jurnaliștii – sunt chiar bune și extrem de folositoare pentru economie.
  Așa cum un articol publicat poate fi bun sau prost, la fel și exploatarea resurselor naturale se poate face bine sau prost.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Stefan Bragarea: exact pentru ce ați spus, un inginer chimist nu e compatibil cu funcția de ministru al Mediului; vă citez: ”gazele și petrolul sunt chiar bune și extrem de folositoare pentru economie” – poate aveți dreptate, poate nu, dar e clar că într-o dispută legată de drepturile cetățenilor, de siguranța alimentară, de costurile ascunse ale unei exploatări (de la costuri de mediu, de sănătate, sociale etc.), un inginer chimist pornește de la această premisă (pe care a învățat-o la facultate), așadar deciziile lui sunt pre-condiționate;
   dacă există ministere ale Mediului peste tot în lume e tocmai pentru că există și opinii și argumente contrare, care arată că nu orice exploatare e ”bună și extrem de folositoare pentru economie”, că nu se pune doar problema ”dacă o exploatare se face bine sau prost”, ci dacă o e bine sau nu să se facă exploatarea în sine; că economia bazată pe energia fosilă are mari probleme etc. – așadar, lăsați ingineri chimiști la Economie, la Industrii, dar la Mediu prefer un specialist în problematica mediului (care poate veni din diferite ale profesii – sociologie, mediu, dezvoltare regională, drepturi civile etc – care nu au condiționările culturale ale unui inginer chimist)

   Reply
  • alt ing.

   ????? **o anumită competență** ????? chiar ce înseamnă O ANUMITĂ COMPETENȚĂ??? păi ori ești competent / ori nu ești. (punct) și coana Leana a fost ing. chim. dr. acad. ….. și de renume mondial; să nu că care cumva să scrieți că sunteți un fidel ….. al unei alte renumite …. chimiste zisă și ABRAMBURICA!?

   Reply
 2. taunul77

  Raspunsul la intrebare poate fi lesne dedus din motivarea gestului de catre insusi (!) Ponta, care a invocat „implicatiile politice ale cazului” si nu a recunoscut direct ca a plagiat pur si simplu. Cat priveste pe noii ministri, intr-adevar personalitati marcante, specialisti unul si unul in domeniile in care au fost pusi sa le coordoneze …

  Reply
 3. AlinaP

  Un doctor in stiinte nu poate sa renunte de bunavoie la titlul obtinut si domnul Ponta stie prea bine acest lucru. Cred ca „demisisa” domnului Ponta din pozitia de doctor este semnalul ca domnul Ponta isi pregateste plecarea din pozitia de prim ministru, poate din politica. El spera ca in acest fel „pedeapsa” pentru plagiat va fi mai usoara.
  Cazul este insa de judecat in curte, pagubele materiale si profesioanale calculate si pedeapsa pentru furt intelectual aplicata conform legii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *