Antonia Pup

De ce Raluca Turcan concurează la iresponsabilitate cu Dăncilă. Îi mai pasă cuiva de cum vor ajunge la școală copiii săraci?

Pentru cine a urmărit îndeaproape subiectul transportului elevilor, faptele pe care le voi expune aici nu ar trebui să vă fie străine. Știm cu toții că, în ceea ce privește transportul elevilor, jocurile de putere s-au purtat pe trei fronturi: operatorii de transport, prin Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), consiliile județene, reprezentate de magistralul om politic (sesizați ghilimelele) Marian Oprișan și Guvernul României. Dacă primele două fronturi se mențin cu exact aceiași oameni ca în 2019, Guvernul de acum e pe galben/albastru și ne-a demonstrat că face jocurile primelor două entități din enumerația precedentă.

Care e diferența, deci, între Raluca Turcan și Viorica Dăncilă, dacă analizăm în paralel OUG 51/2019 (monstruoasa ordonanță prin care transportul era eliminat din sfera serviciilor publice) și OUG 70/2020 (ordonanța care promite transport gratuit elevilor, însă încă de la primul articol ne putem da seama că este doar o altă OUG 51/2019 îmbracată în hainele de Duminică)? Diferența este simplă: ambele doamne ale politicii românești au tăiat dreptul al transport gratuit pentru elevii navetiști, însă doar Raluca Turcan a încercat să păcălească elevii că vor primi transport gratuit, mascând interesele transportatorilor printr-o perdea de fum. Concluziile le puteți trage și dumneavoastră.

Cu ajutorul elevilor reprezentanți din întreaga țară, cu concursul asociațiilor de elevi, părinți, profesori și a organizațiilor neguvernamentale care militează pentru educație pentru toți, am reușit, în cele din urmă, să obținem respingerea pe cale parlamentară a OUG 51/2019. Legea 34/2020 privind respingerea acestei ordonanțe a apărut în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2020. Gluma este reprezetantă de faptul că  urma să aflăm că, deși inițiatorul proiectului România Educată a promulgat legea, Guvernul său urma să decidă să încalce voința legiuitorului, prin adoptarea OUG 70/2020 în ședința Guvernului din 14 mai 2020.

După ședința de Guvern, Raluca Turcan face declarații de presă și promite tuturor elevilor transport gratuit, printr-o ordonanță minune, care nu a stat o oră în transparență decizională. Motivul pentru care s-a încălcat și acest principiu al guvernării în beneficiul cetățeanului este vizibil chiar din primul articol referitor la măsurile privind transportul elevilor:

Articolul 66 (1) Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport județene și a licențelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Prelungirea licențelor operatorilor de transport s-a realizat într-un mod neconstituțional și mișelesc, întrucât acestea expiraseră de la data intrării în vigoare a Legii 34/2020 – Guvernul a decis prelungirea acestora la peste o lună de la data la care ele deja au expirat! Guvernul Orban a cedat presiunilor Federației Operatorilor Români de Transport și a decis prelungirea licențelor, iar pentru cine neagă implicația acestei federații în politicile privind transportul în România, implicații la limita legalității sau chiar dincolo de ea, vă invit să lecturați acest articol, mai vechi, dar încă de actualitate, având în vedere faptul că ne aflăm din nou în an electoral și că, până la urma urmei, un microbuz oferit în regim gratuit nu strică niciunui partid: https://www.mediafax.ro/politic/hagiu-fotr-am-facut-turism-electoral-cat-nu-s-a-facut-ever-in-romania-5396758 Coincidență sau nu, la fix o săptămână de la emiterea ordonanței, Guvernul României s-a întâlnit cu reprezentanții federației. Celelalte federații de transport nu au fost convocate, din informațiile pe care eu le dețin, venind din partea unor surse credibile.

Continuarea, pe blogul Antoniei Pup


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *