Mihai Goțiu

De ce au dat (iar) foc Parcului IOR? Pentru că pot! Și nu e lege să-i pedepsească!

Pentru că nu-i trimite nimeni la pușcărie, pentru că legea ține cu ei și tot ce riscă dacă sunt prinși e maxim o amendă ridicol de mică.

Azi noapte, zona din Parcul IOR retrocedată a fost mistuită, iar, de foc. Oamenii spun că ar fi pentru a 8-a oară când se scapă de copacii și vegetația de aici cu ajutorul flăcărilor, pentru a face loc unor afaceri private.

Tocmai pornind de la exemplul Parcului IOR (dar și a altor parcuri și spații verzi din Capitală și din alte orașe ale României) am depus, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un amendament la proiectul Noului Cod Silvic prin care ruperea, distrugerea (în orice mod) și scoaterea din rădăcini a arborilor să fie pedepsită penal, cu închisoare, și în cazul arborilor care nu fac parte din Fondul Forestier Național. Așa cum a fost și până în 2020 și cum e prevăzut în cazul tăierilor de arbori în proiectul Noului Cod Silvic. E suficient să privim imaginile cu dezastrul rămas în urma incendiului din Parcul IOR să înțelegem că nu e cu nimic mai puțin grav să îi dai foc unui copac decât să-l tai ilegal.

Aici sunt toate amendamentele pe care le-am trimis Ministerului la proiectul legii Noului Cod Silvic, care urmează să fie adoptat de Parlament în această toamnă, că e jalon în PNRR.

Rămâneți aproape, că sigur avocații Mafiei Imobiliare vor încerca să blocheze amendamentul, care trebuie să treacă și în proiectul de lege a Guvernului și, mai ales, ulterior, în Parlament. Va fi nevoie de implicarea și sprijinul vostru ca amendamentele să treacă, iar cine mai face așa ceva să ajungă la pușcărie.

Citește, dă mai departe, rămâi aproape! Voi reveni cu informații despre parcursul amendamentelor și cum poți să te implici!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce au dat (iar) foc Parcului IOR? Pentru că pot! Și nu e lege să-i pedepsească!

 1. ionas

  Ce oras va fi Bucurestiul ?
  Fara verdeata, cu constructii haotice ,inghesuite in speranta ca va veni in viitor o cerere enorma de spatii de birouri si apartamente ca sa imbogateasca dezvoltatorii .
  Oarsul va deveni si mai neatractiv decit este in prezent: urit, aglomerat si saracacios

  Reply
 2. pawn

  Oamenii, oriunde (si la Roma, si la Paris) merg atat de departe cu interesul personal pe cat le permit legile. Asa este firesc (nu spun ca e „moral”), si nu are sens sa-i invinovatim pe oameni. Daca este posibil sa defriseze parcul Carol sau Cismigiul, fiti siguri ca nu se va impiedica (aproape) nimeni de obstacole morale.
  Ideea este sa construim legi care sa bareze abominatiile astea. Si, asa cum spune si autorul, sa fim atenti si insistenti.
  Constantin Toiu are o vorba intr-o carte de-a lui, despre lipsa de tenacitate a romanilor (si explica in pasajul acela si reusita lui Antonescu, un psihotic complet diferit de indolentul si uitucul popor pe care-l conducea)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *