Daniel Befu

Cum să fentezi legea și hotărârile judecătorești. Studiu de caz: Certej și ISC Hunedoara

La ce sunt bune hotărârile judecătorești cu titlu executoriu în România? Ei bine asta e o întrebare la care am încercat să obținem răspuns de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Hunedoara. În cazul minei de aur care se pregătește la Certej.

Filmul evenimentelor

21 iulie 2016 – Tribunalul Cluj emite o decizie de suspendare cu titlu executoriu a autorizației legate de organizarea de șantier a minei de aur de la Certej pe care încearcă să o dezvolte Deva Gold; organizarea de șantier privește pregătirea terenului în vederea construirii iazului de 60 de hectare de decantare a deșeurilor cu cianuri. Conform rețelei de ong-uri Mining Watch Romania, care a atacat autorizația în instanță, această decizie e una cu efect imediat, spre deosebire de alte tipuri de decizii judecătorești care intră în vigoare doar după emiterea motivării instanței. Asta înseamnă că în data de 21 iulie 2016, Deva Gold SA trebuia pur și simplu să pună capăt organizării de șantier.

26 și 27 iulie 2016 – se realizează o serie de filmări din care reiese că munca pe șantier continuă; ”Filmarea am facut-o ferindu-se de privirile paznicilor care nu te lasă să te aproprii sau să filmezi. Imediat ești invitat să te întorci din drum și ți se spune ”de aici nu mai puteți înainta. E blocat. E proprietate Deva Gold. Duceți-vă la birouri dacă vreți să vorbiți. Nu filmați, nu pozați”. În ultimii ani Deva Gold a lărgit și îmbunătățit un drum comunal care le permite accesul și către cariera Coranda. Din acel moment au instalat pe drum o barieră cu însemnul „Proprietate Deva Gold” și au instalat semne cu ”fotografiatul interzis”. În una din filmările realizate de Mining Watch se văd utilaje și oameni în activitate și pe fundal se aude un zgomot puternic, de ciocane pneumatice. Într-o altă filmare se aud utilajele de pe organizarea de șantier a Deva Gold cu semnalele acustice de mișcare în funcțiune.

După ce Mining Watch a distribuit filmările pe rețelele sociale, mai mulți cetățeni au contactat ISC Hunedoara, pentru a solicita efectuarea unui control și stoparea lucrărilor.

:Certej. Începând de pe la secunda 17 se poate vedea o mașină în mijlocul șantierului:

29 iulie 2016România Curată a sunat la ISC Hunedoara, pentru a afla ce s-a întreprins. Directorul Petru Edmund Veress era foarte sigur pe el: ”În primul rând lucrarea este oprită. Suntem anunțați că e oprit totul. Am fost anunțați de la ei (Deva Gold SA – n.R.C.) încă înainte să înceapă ONG-iștii să filmeze. Sunt mai multe lucrări, dar asta este oprită și cealaltă. Tot ce este pe primării și e legat de autorizări, este al lor. Ne îndreptăm împotriva Primăriei. Vedem ce facem. Ei își controlează, nu noi. Deocamdată e în standby. Aici e vorba de o suspendare, nu o anulare. Ei trebuie să verifice prima dată, Primăria, autoritatea locală. Am fost notificați că este oprit. La noi sunt doar două lucrări anunțate, din ce am în evidență. Una nu mai e și una este. Una dintre ele e cu drumul, parcă”. Cum ar veni, ce treabă are ISC? Ei au ”verificat”. Adică dacă Deva Gold și Primăria Certeju de Sus au anunțat că totul e în regulă, de ce să se mai deplaseze ei peste Mureș, să vadă dacă e chiar așa ori dacă, de fapt, e adevărat ceea ce reclamă activiștii. Între Deva (unde se află sediul ISC Hunedoara) și Certeju de Sus sunt de făcut, cu mașina, în jur de 20 de minute. Mai puțin decât ai nevoie să treci dintr-un cartier în altul în București ori chiar în alte orașe mai mari, precum Cluj, Timișoara ori Iași. E drept, între sediul ISC Hunedoara și cel al Deva Gold sunt doar câteva sute de metri. Și, oricum, se poate ”verifica” la telefon ori pe mail…

”Peste 70 de cetățeni (între timp numărul acestora a ajuns la 300 – n.R.C.) au contactat ISC Hunedoara pentru a le cere un control la șantierul Deva Gold. Cu toate acestea, ISC nu a avut nici o reacție oficială. Aflăm însă acum că își declină competența în favoarea Primăriei Certeju de Sus, situație complet anormală în condițiile în care primăria este chiar emitentul autorizației suspendate de justiție. ISC-ul ne tot spunea că trimite Primăria în control, în condițiile în care aceeași Primărie era emitentul autorizației ilegale, ceea ce e un paradox. Cum poate emitentul să se verifice în mod obiectiv pe sine privind legalitatea unui act emis? Conducerea ISC, prin inactivitatea sa, este complice la continuarea lucrăilor ilegale de la Certej. Vedem încă o dată cum autoritățile române acționează în interesul companiilor miniere și în defavoarea interesului public. Vom continua demersurile pentru a pune capăt acestei situații grave”, a comentat Roxana Pencea, de la Mining Watch, răspunsul celor de la ISC Hunedoara.

Directorul Deva Gold zice că se lucrează la un drum comunal. Dar primarul spune că un șantier nu se poate închide, cu una cu două, când vrea justiția

Contactat de România Curată, Nicolae Stanca, directorul Deva Gold pretinde că a suspendat lucrările legate de organizarea de șantier, dar că s-ar mai fi lucrat la… un drum comunal. În plus, fiind un platou, ”se mai bagă câte unul cu o mașină să întoarcă” (!?). ”Deocamdată n-am primit motivele pentru care ne-au suspendat o autorizație de organizare de șantier, primită de la Primăria Certeju de Sus. N-am primit încă comunicarea de la tribunal, nici noi și nici primăria. Noi am oprit, ca să nu am treabă, că unele ONG-uri dau telefoane la 112 și fac circ. Ea e oprită pe porțiunea aia, însă în paralel, pe lângă organizarea asta de șantier, este un taluz care era un drum comunal și probabil că de la lucrări și ploile care au fost, taluzul ăsta s-a mișcat un pic și lucrăm la consolidarea lui, că e un drum de acces, un drum comunal, să nu fim acuzați că din cauza noastră. Și lucrăm pe drumul ăla. E singurul lucru ce era e că pe organizarea asta de șantier s-a stocat înainte niște piatră, niște sorturi care sunt puse pe o parte din poțiunea aia care e pe autorizația de organizare de șantier. Am dat dispoziția de oprire a activității. Am cerut să vină și Inspectoratul de Stat în Construcții. A fost cel de pe plan local. Am afișat acolo dispoziția de oprire, am pus panglici să vadă care e porțiunea. Acum, sigur dacă vrei să vezi dacă după amiaza, că e un platou drept, se mai bagă câte unul cu o mașină să întoarcă, asta e altceva, dar nu se lucrează pe partea de organizare de șantier, ci doar paralel cu un taluz. Drumul merge pe lângă organizarea asta de șantier, care a avut un taluz de alunecare. Acel drum asigură accesul către baza noastră, merge spre proiect și e și drum comunal, care asigură accesul către proprietățile oamenilor, case și terenurile pe care le lucrează. A fost o alunecare de teren și l-am luat să-l reparăm noi. Fiind în interes comunitar, a fost o comisie județeană, cu ISC, care a dat autorizație de construire în regim de urgență, pentru că reparația a fost în urma unei calamități. Se lucrează în regim de urgență ca la orice DN sau orice drum care alunecă. Noi suntem antreprenor acolo și am lucrat la baza drumului. Sigur că putea să dea naștere și la interpretări, dar noi am făcut consolidarea alunecării de teren a drumului comunal pe cheltuiala noastră”, spune directorul Deva Gold.

Petre Câmpian, primarul comunei Certeju de Sus, confirmă, până la un punct, spusele șefului de la Deva Gold, legate de drumul comunal. Dar, indirect, vorbește și de lucrări de șantier. Că un șantier nu poate fi oprit peste noapte, mai e nevoie și de ”măsuri de conservare”. ”Am formulat recurs la această decizie în 25 iulie. În 22 iulie la ora 8, Deva Gold SA ne-a adus la cunoștință sistarea lucrărilor din proprie inițiativă. În ziua de 25 iulie au venit cu primele protocoale. Aici nu oprești o casă din construcție, ci e vorba de organizare de șantier și sunt multe aspecte care trebuie monitorizate. Nu se poate închide ”Gata, am pus lacătul și am plecat”. De exemplu sunt deponeuri care trebuie protejate, deponeuri de piatră pentru construcții, materiale de construcții care trebuie toate centralizate, evidențiate. Noi am făcut deja două controale, ca Primărie, referitor la cele aduse la cunoștința publicului de către ei (Deva Gold SA – n.R.C.) și deocamdată toate stau în grafic, adică ce-au spus s-a înfăptuit. Trebuie strămutate utilajele, vă dați seama. Nu pot să rămână, pentru că sunt expuse. Trebuie luate măsuri de conservare. Nu poți s-o faci de pe-o zi pe alta. E o procedură de sistare a lucrărilor”, susține primarul, care zice și el: ”Lângă organizarea de șantier cei de la Deva Gold mai au o altă lucrare, care se poate confunda cu organizarea de șantier”.

Din datele deținute de Mining Watch reiese însă că nu există posibilitatea unei confuzii și că utilajele în stare de funcționare se aflau pe perimetrul organizării de șantier, nicidecum pe drumul comunal. Roxana Pencea, reprezentanta Mining Watch, ne-a declarat că versiunea primarului din Certeju de Sus și a celor de la Deva Gold SA nu corespunde câtuși de puțin adevărului, deoarece locul în care au fost realizate filmările coincide cu perimetrul unde compania minieră are suspendare judecătorească pentru a mai desfășura activități: ”Înregistrările video pe care le-am publicat în ultimele zile arată foarte clar că utilajele lucrează în perimetrul organizării de șantier suspendate. Faptul existenței unei alte autorizații în baza căreia reprezentanții Deva Gold pretind că repară un drum alăturat, nu este o informație care să justifice prezența utilajelor în organizarea de șantier, în lipsa altor detalii despre aceasta ultimă autorizație. Inspectoratul de Stat în Constructii este obligat să consemneze stadiul lucrărilor efectuate până în prezent în baza autorizației suspendate, astfel încât Deva Gold să nu poată lucra în continuare sub disimularea unei alte autorizații. Primarul Câmpian recunoaste faptul că Deva Gold face în continuare lucrări de conservare în ciuda faptului că directorul companiei a declarat că tot șantierul e oprit. Ca întotdeauna primarul rămâne îndatoritor față de Deva Gold justificând activitatea de șantier. Constatăm și faptul că a semnat o autorizație nelegală (a doua confirmată de instanță) pentru care nu-și asumă în niciun fel responsabilitatea”.

De ce e importantă fiecare zi de întârziere în aplicarea unei hotărâri judecătorești

Miza încălcării de către compania Deva Gold SA a suspendării decise de Tribunal poate avea un impact important asupra mediului, deoarece în fiecare zi de lucru în plus se pot produce daune ireversibile, care ar face inutile sentințele judecătorești ulterioare. ”Organizarea de șantier (pregătirea pentru deschiderea minei – n. R.C.) e o fază în care distrugi mult pentru că defrișezi, decopertezi, nivelezi, captezi, betonezi. Ei au lucrat la terasare. În zona aia era o pășune împădurită și ei au curățat tot. Apoi au decopertat, adică au luat partea de sol fertil și au dat-o deoparte. Apoi, mai erau niște pârâiașe pe acolo. Au nivelat, au terasat”, explică Roxana Pencea.

Mai mult, ca un făcut, de fiecare dată când activiștii reușesc să obțină câte o victorie în justiție, anulând câte o autorizație a Deva Gold, compania minieră primește altă autorizație de la primărie, în alt perimetru, iar lucrările continuă pas cu pas. Cum e posibil acest lucru? Păi cum să nu fie posibil când, în ciuda evidențelor, instituțiile de control (în frunte cu ISC de această dată) fac verificări… din birou.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum să fentezi legea și hotărârile judecătorești. Studiu de caz: Certej și ISC Hunedoara

  1. Vocea Negustorului

    Trebuie sa se actioneze pe o procedura similara cu oprirea lucrarilor la Mall-ul din Piata OBOR.
    Acolo lucrarile lui Puiu Popoviciu, Radu Dimofte si Sorin Creteanu au fost oprite dupa demersuri insistente efectuate la Prefectura Municipiului Bucuresti. Prefectura a dispus Inspectoratului de Stat in Constructii si Sectiedi 8 Politie sa opreasca acele lucrari nelegale. Lucrarile au fost oprite 2 ani.
    Succes

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *