Lucian Davidescu

Cum s-a schimbat metoda de crimă în masă din spitale

Diferența dintre corupția fără licitație și corupția cu licitație.

Cazul dezinfectanților lungiți cu apă este doar unul dintre sutele de exemple de tâlhărie cu acte în regulă perfecționate în ultimii ani ca răspuns  la obligația de-a cumpăra prin proceduri de achiziție transparente sau licitație electronică.

Când este vorba despre achizițiile publice, diferența dintre serviciul plătit și cel efectiv prestat se împarte în trei componente:

1 Paraîndărăt: Șpaga plătită celor care decid atribuirea este inclusă de la început în costuri.
2 Incompetență: Companiile și managerii lor rezistă pe piaă în funcție de talentul de-a câștiga contracte nu cel de-a își face treaba – asta se adaugă tot la costuri.
3 Supra-profit: Din cauza naturii mai riscante a activității, întreprinzătorii se așteaptă să fie răsplătiți mai bine decât unii cinstiți.

Rețeta clasică este cea în care bunul sau serviciul cumpărat este taxat cu mult mai mult decât face – emblematic e „Loganul de 70.000 de euro”, dar metodele sunt aceleași peste tot – la drumuri, la plantările de panseluțe, în achizițiile de armament, în spitale.

Corupția fără licitație: Produsul sau serviciul costă cu 50% – 100% – 200% peste media pieței. Rezultatul este în standarde sau chiar marginal mai bune decât ale competitorilor, pentru a salva aparențele, chiar dacă asta nu justifică decât în foarte mică măsură diferența de costuri.

Licitațiile publice și procedurile de atribuire transparente au ca scop (și uneori par să reușească) să limiteze risipa. Însă ele vin la pachet și cu un efect pervers devastator.

Corupția cu licitație: Produsul sau serviciul costă cu 10% – 20% – 30% sub media pieței. Rezultatul este sub orice standarde, pentru ca astfel să se acopere toate costurile, inclusiv costul cu „prețul cel mai mic”, necesar pentru a formaliza câștigarea licitației. Rolul organizatorului se mută în etapa de execuție. Dacă îndrăznește Cine-Nu-Trebuie să vină cu prețul cel mai mic și să câștige licitația, va fi forțat să respecte standardele la literă sau i se vor găsi pretexte pentru descalificare și reziliere. Dimpotrivă însă, dacă câștigă Cine-Trebuie, orice este permis.

După metoda veche, spitalele rămâneau repede fără bani și, de voie de nevoie, își diluau singure dezinfectantul.

După metoda nouă, dezinfectantul vine gata diluat.

riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *