Lucian Davidescu

Cum ajută și cum încurcă lista persoanelor fizice cu datorii la Fisc

3 motive pentru care e o idee bună și 3 pentru care e o idee proastă.

“Bate calul care trage” și “După mine, Potopul” sunt comandamentele dintotdeauna ale filozofiei fiscale românești. Tehnocrația nu le dezminte.

Fiscul a publicat o listă cu 187.230 de contribuabili care au datorii de peste 1.500 de lei pe la diverse bugete.

Ce impact net va avea este greu de estimat acum, însă cu siguranță vor fi și efecte pozitive, mai degrabă pe termen scurt, și efecte adverse, întinse pe mai mult timp. Iată câteva:

De ce e o idee bună

1. Factorul “rușine”, pe care s-a bazat Fiscul, este posibil să funcționeze în unele cazuri – de exemplu în comunitățile mici, rurale, unde toată lumea știe pe toată lumea și o astfel de prezență poate fi motiv de proastă-reputație. Desigur, doar în măsura în care datornicii mai sunt în țară, mai trăiesc și destui din comunitate au internet și interesul de-a verifica lista.

2. Mulți află abia acum că au datorii la stat, fie pentru că Fiscul nu și-a făcut treaba fie pentru că nu se putea altfel. Unii dintre aceștia poate chiar se vor grăbi să plătească. Este o vorbă printre ziariști atunci când informațiile dintr-o anchetă slab documentată se dovedesc totuși adevărate: “a verificat-o prin publicare”. Tot așa și Fiscul.

3. Pentru cei care ar vrea să încheie contracte cu oameni aflați pe listă, care fac “business pe persoană fizică”, poate fi un bun instrument de due-dilligence. Dacă ai datorii neplătite de mii sau zeci de mii de euro la stat, ce garanție am că vei onora contractul cu mine?

De ce e o idee proastă

1. Numărul uriaș de persoane prezente pe listă și decizia publicării ca atare sunt semne de neputință ale Fiscului. “Până ajung ăștia la mine se prescrie” datoria, s-ar putea gândi mulți dintre cei aflați mai spre coadă.

2. Când vor vedea câți politicieni cu datorii mari scapă neluați la întrebări, unii dintre cei care poate se pregăteau să plătească se vor gândi de două ori.

3. Cei prezenți pe listă nu sunt evazioniști sau hoți ci, dimpotrivă, oameni care și-au declarat corect veniturile la stat. Data viitoare se vor întreba dacă merită tratamentul ăsta sau nu.

Citește și „Omoară-i pe toți, Dumnezeu îi va alege pe ai lui”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum ajută și cum încurcă lista persoanelor fizice cu datorii la Fisc

  1. George P

    Statul nu cred ca ar trebui, din punct de vedere legal si al drepturilor omului, sa aiba dreptul sa publice liste cu cetateni. “Executarea” acestora (a datornicilor) trebuie sa se faca prin modalitatile legale si individual.

    Apucaturi de stat autoritar, de care nici administratia nici populatia nu se dezbara.

    Se pot publica in schimb liste cu firme datornice.
    http://www.romaniacurata.ro/top-30-mari-datornici-la-bugetul-de-stat-de-la-fosta-rompetrol-si-european-food-la-companii-de-stat-tvr-marii-retaileri-schweighofer-si-prospectiuni-sa-cat-recuperam/

    Reply
  2. Max

    Lista deschide o fereastra publicului despre dificultatile fiscului. Sunt in situatia in care am platit impozitul acum doi ani si in Februarie anul acesta am descoperit ca sunt dator fiindca banii au fost platiti intr-un alt cont (!); am facut atunci cerere de compensare dar apar pe lista de datornici publicata; am fost sa intreb la circa financiara despre compensare si mi s-a spus ca sunt compensari restante de mai bine de un an (!) si am fost trecut pe lista prioritara a celor care s-au interesat de soarta compensarii-mare si ea.

    Sunt vizibile cu ochiul liber lipsa de personal si stresul personalului existent; dotarea deficitara cu tehnica de calcul; si indirect procesele complicate si aparent ineficiente din spatele ghiseelor.

    In conditiile astea sa ne miram ca nu se incaseaza impozitele decat in proportie de cca 30%?!

    Toata lumea (politica) se plange ca nu sunt destui bani si ca nu se incaseaza impozitele dar nimeni nu pare a considera modernizarea si eficientizarea aparatului care incaseaza taxele si impozitele.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *