Marius Turda

Cum a încercat un tânăr de 23 de ani din județul lui Flutur să oprească un festival ilegal în pandemie

Ce faci când te trezești că vii dintr-un județ ultra-ortodox, cu cea mai mică rată a vaccinarii, dar cu cei mai mulți votanți al unui partid extremist, dar și a unui referendum al urii? Te apuci de treabă.

Așa m-a găsit pe mine #CivicAcc, programul celor de la Societatea Academică Română, într-un boost de energie și inițiativă, ce fără puțină susținere nu avea să dureze prea mult. Am aplicat cu EDU Talks, un eveniment educațional desfășurat pe mai multe zile, ce avea ca scop sublinierea unor teme de interes pentru elevii liceelor din oraș, dar trecute cu vederea de programa școlară. EDU Talks este în lucru, câțiva actori de pe scena culturală a orașului si-au arătat interesul față de el, însă eu astăzi o să vă povestesc despre cum am încercat să împiedic organizarea unui festival ilegal în plin an pandemic, în atât de marketată Bucovină, condusă chiar și azi de un domnitor, Bucovina care tot ce are mai bun e fie de la mama natură, fie de la austrieci sau Ștefan. Da, știu că o să mi se supere semenii, dar ce să-i faci.

E mijloc de iulie, iar autoritățile Câmpulungene, anunță cea de a 32-a ediția a unui festival de muzică folclorică, prilej de șpăgi pentru o mai bună poziționare a teraselor unde sfârâie atât de iubitele cefe, cât și tot ce înseamnă norme HACCP, sau a corturilor unde se vând ceaune cu Arsenie Boca, și iconițe cu Sfânta Tochitură Moldovenească, toate astea sub paravan al tradițiilor, când principalele atracții sunt fie tiribombele, fie hamsiile cu mujdei.

Mă apuc de trimis mailuri. Răspunsul de la DSP e că trebuie triaj epidemiologic, răspunsul de la Primărie e că nu dau doi bani pe ce zice DSP-ul sau legea. Insist, pe la prefectură, pe la poliție, pe la DSP din nou, pe la Primărie din nou, de unde doi funcționari, unul treaz și unul nu prea, mă dau afară după ce-mi zic că-s “soroșist“. Restul instituțiilor se sustrag, nimeni n-are nicio competență, nimeni nu vrea să facă nimic.

Tensiunea începe să crească, se fac ședințe prin primărie, toată lumea se întreabă cine sunt și de unde am ieșit. Primarul, ce se bucură de o popularitate enormă, vrea răspunsuri, nu suportă să fie contestat.  În dimineața festivalului, autorizațiile pentru întreruperea circulației întârzie să apară. N-au unde își pune terasele, e jale, micii sunt deja la dezghețat. Aproape jumătate din consilierii locali au cârciumi în centrul orașului. Totul până la bani.

Numai cel de sus îi poate salva, Flutur. Telefoanele se înroșesc, toată lumea face pe dracu în patru. Străzile se blochează ilegal, triaj nu, norme de siguranță nu, educație nu. Paranghelia începe și ține trei zile, ca nunțile de demult.

DSP-ul ia măsuri. Trei amenzi contravenționale în cuantum de 3.600 de lei. Cam cât micii ce se vindeau intr-o oră. De ce nu au închis festivalul în prima zi, e de competența a ceva parchete mai speciale, nu vă pot spune eu.

Nici trei luni mai târziu, pandemia face ravagii, spitalele sunt pline, Suceava tot ultima la vaccin e. Domnitorul e Prim-vicepreședinte la partid, numai că tocmai ce le-a picat guvernul. Campanii în sprijinul vaccinării în Suceava n-au fost și nici nu o să fie. Ce am rezolvat? Nu tare multe. 3.600 de lei e nimic. La următoarele alegeri tot primarul ăsta o să fie ales. Ce mi-a ieșit e că n-am stat cu mâinile-n sân, și că dorm bine noaptea pentru asta. Psiholoaga mea zice că se practica tot mai puțin, mai ales perioada asta.

Marius Turda este un tânăr de 23 de ani din Câmpulung Moldovenesc pasionat de civism si administrație publică. Participant în cadrul proiectului #CivicAcc, Marius își dorește ca educația să devină prioritatea zero a administrației câmpulungene.

Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă și beneficiază de o finanțare în valoare de 99.990 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activectizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum a încercat un tânăr de 23 de ani din județul lui Flutur să oprească un festival ilegal în pandemie

  1. Dumitru

    Pai dacă aveți dovezi a ceea ce scrieți (filmat sau scrisori recomandate) e super – puteți sesiza parchetul. Mai rămâne sa găsiți un procuror dispus sa deschidă dosar. Data fiind însă starea justiției din RO, cred ca va fi greu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *