Daniel Befu

Cum a fost trasă pe linie moartă cariera ofițerului care a raportat superiorilor furturile de motorină de la UM Lipova

În decembrie 2013, maiorul Marin Oprea în calitatea sa de șef al Logisticii UM 01221 Lipova, a descoperit că tovarășii săi de arme erau implicați în furtul de combustibil lichid tip ”M”, folosit la centrala termică a unității. Săpând mai adânc, deoarece mai existaseră astfel de incidente îngropate de superiori, ofițerul a constatat tactica fabuloasă de furt și anume că ”în acte” temperatura exterioară a aerului, folosită în formulele matematice de calcul ale Armatei pentru alocarea cotelor de combustibil era diferită de temperatura reală. La scurt timp, cel care a descoperit furtul de motorină s-a ales cu o plângere înaintată la Parchetul Militar făcută de șefii săi de la Brigadă, prin care era acuzat că și-a falsificat dosarul de chirie. Ofițerul o consideră o hărțuială cauzată de faptul că a semnalat furturile de combustibil. Mai mult, el își acuză superiorii că după aceea l-au tras pe linie moartă, mutându-l la o altă unitate militară cu încălcarea legii, împreună cu lotul persoanelor anchetate pentru furtul de motorină. Marin Oprea își acuză superiorii că, prin aceste detașări de la UM 01221 Lipova, unde era șef al Logisticii, i-au blocat astfel parcursul unei cariere militare normale.

Detașarea motivată de deschiderea unui dosar penal pe numele maiorului Oprea

Comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat, col. Gheorghe Cristian Dinulică, a declarat pentru România Curată că mutarea maiorului Oprea de la UM Lipova ”nu e nicidecum o pedeapsă aplicată acestuia pentru că a raportat furturile de motorină”, ci că detașarea s-a efectuat în baza articolului 77 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare (Oprea a fost într-adevăr detașat de la unitatea unde s-au petrecut ilegalitățile), deoarece pe numele maiorului Marin Oprea există un dosar în curs de instrumentare depus la Parchetul Militar Timiș, respectiv „dosarul nr. 206/P/2014 pt. comiterea de fapte penale în legătură cu serviciul”. Responsabilii Brigăzii 18 Infanterie Banat au precizat că este vorba de un dosar în care mai multe cadre militare de la UM Lipova, printre care și maiorul Marin Oprea, sunt suspectate că și-ar fi măsluit dosarele de chirie.

Maiorul Oprea a contestat și la Ministerul Apărării Naționale cele trei decizii de detașare succesivă de la UM Lipova, unde ocupa un post de conducere, însă a primit același răspuns: ”Rezultatele cercetărilor administrative efectuate au dus la înaintarea către Parchetul Militar Timișoara a sesizărilor, conform procedurilor legale, la această dată fiind pe rol un număr de 9 dosare penale aflate în diverse stadii de soluționare și întrucât nu au fost finalizate, și despre care suntem convinși că aveți cunoștință, a fost emis ordinul de detașare în conformitate cu prevederile art. 77 și 78, alin 1, din legea 80/1995 și măsurile au fost dispuse conform prevederilor legale, până la soluționarea definitivă a dosarelor de cercetare penală, în care și dumneavoastră sunteți implicat. Totodată menționăm că în ceea ce privește detașarea cadrelor militare, prevederile aplicabile sunt cele de la art. 77 și 78 din Legea nr. 80/1995” (vezi aici răspunsul Ministerului Apărării Naționale)

Maiorul Marin Oprea consideră însă că tocmai aceste prevederi legale invocate de superiorii săi pentru detașarea consecutivă de 4 ori la rând nu i se aplică, deoarece ”detașarea, conform celor două articole de lege, e prevăzută doar pentru anumite situații clar stipulate și nici una dintre aceastea nu se referă la situația mea”. Cităm articolele 77 și 78 din Legea nr. 80/1995:

”Art. 77 Cadrele militare în activitate pot fi detașate la alte unități pentru îndeplinirea unor misiuni sau pentru a urma o formă de perfecționare a pregătirii pe o perioadă de cel mult un an, durată care poate fi prelungită, cu aprobarea ministrului apărării naționale, până la cel mult 2 ani. Pe timpul detașării, cadrele militare rămân încadrate în funcțiile și unitățile militare din care au fost detașate și beneficiază de toate drepturile legale”.

Art. 78 Numirea în funcție și eliberarea din funcție în unitățile militare, cu excepția funcțiilor publice în care numirea se face potrivit legii, precum și detașarea cadrelor militare în condițiile art. 77 se fac, în timp de pace și în timp de război, conform competențelor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale. Numirea în funcțiile prevăzute în statele de organizare cu grade de general de corp de armată, general-comandor, viceamiral-comandor și superioare acestora se face cu avizul Consiliului Superior de Apărare a Țării”.

”Detașarea în sine, conform regulamentului, nu reprezintă o sancțiune”

Maiorul Marin Oprea consideră că detașarea sa pe motiv că numele său ”e implicat într-o anchetă penală” nu are un corespondent în prevederile legale care definesc detașarea militarilor: ”Dispunerea detașării din motive disciplinare este abuzivă prin simplu fapt că detașarea în sine conform regulamentului disciplinei militare nu reprezintă o sancțiune. Pe de altă parte, eu nu am săvârșit abateri disciplinare, conform documentelor eliberate de Parchetul Militar, instituția abilitată să certifice acest fapt. Conform documentului eliberat de Parchetul Militar Timiș, nu sunt urmărit penal în nici un dosar și nu am săvârșit vreo infracțiune legată de serviciu, ba mai mult, sesizările pe care le-am înaintat către instituțiile statului și Parchetul Militar, conform spuselor domnului prim-procuror al Parchetului Militar, au fost apreciate de către procurori și au ajutat la elucidarea cazurilor de corupție de la UM 01221 Lipova (n.r.- vezi aici răspunsul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara) Din punct de vedere al imaginii am avut de suferit, pentru că la noua unitate am fost folosit pe funcții de rang mai mic decât pe cea pe care sunt încadrat, schimbându-se des felul muncii. Mai mult, am fost folosit pe funcții de altă specialitate militară decât a mea. Acest fapt a dus la amendarea mea la finalul anului, fiind singurul angajat din UM 1039 Timișoara, unde am fost detașat, care a obținut calificativul profesional-bun-, toți ceilalți angajați obținând calificativul-foarte bun-. Eu cred că am fost detașat ca cei numiți în locul meu să încerce să mușamalizeze adevărul despre furturile de motorină și calorifere. În timp ce eu, care am făcut sesizările și am descoperit inclusiv furtul de 100 de tone de combustibil tip și M și 135 de calorifere am fost detașat, cei care sunt cercetați pentru săvârșirea faptelor ilegale, deși figurau detașați formal, în realitate au rămas în unitate, au executat o nouă inventariere, încercând astfel să mușamalizeze cele sesizate de mine. Pe de altă parte califictivele de -corespunzător- din 2014 și -bun- în 2015 au rolul de a mă îndepărta din brigada domnului colonel Dinulică, pentru că la o eventuală reîncadrare și la un posibil concurs de dosare, îmi voi pierde funcția. În timp ce eu mă lupt în continuare cu instituțiile statului pentru scoatere în evidență a adevărului, colegii mei implicați în săvârșirea actelor ilegale, și-au depus brusc dosare medicale, încercând astfel să obțină pensionarea”.

Ce s-a întâmplat la UM01221 Lipova

Maiorul Oprea a demonstrat superiorilor săi că, pe timp de iarnă, temperatura ”era cu până la câteva grade” mai joasă decât valoarea măsurată la cea mai apropiată stație meteo a Institutului de Meteorologie și Hidrologie (citește aici toate detaliile). Acest aspect a fost confirmat cu o precizie și mai mare de INMH pentru România Curată, după ce meteorologii au introdus coordonatele localității Lipova într-un sistem algoritmic. Cu un an înainte, un adjunct al unității militare descoperise consumuri excesive de combustibil și sigilase robineții prin care se putea sustrage motorină și timp de o lună, brusc, temperaturile ”măsurate” și trecute în registre de angajații unității au început să coincidă cu datele ”de la meteo”. Acel adjunct care a descoperit ilegalitățile din 2012 a fost mătrășit din unitate, urmare a plângerii celui care avea în gestiune motorina evaporată, maistrul militar Aurel Bordea. Procurorii de la Parchetul Militar Timiș au bâjbâit, specialiștii Armatei Române consultați de procurori, recunoscând că nu dețin instrumentele de a proba sau de a demonta aspectele din metoda originală de furt semnalată de maiorul Marin Oprea.

După ce maiorul Oprea a descoperit în iarna 2013-2014 ”fluctuațiile” anormale de temperatură exterioară, la UM 01221 Lipova au început să curgă controale, care au descoperit că seria de ilegalități este mult mai mare, sustrăgânu-se ilegal inclusiv bani de chirie, lemne, fier vechi și existând suspiciuni că s-a sustras inclusiv parchet de steja clasa A, iar forța de muncă a soldaților a fost folosită de comandantul unității pentru renovarea apartamentului proprietate personală, loc în care ofițerul Marin Oprea susține că s-ar fi montat parchetul furat din unitate.

S-a descoperit ulterior că mai mulți soldați, dar și ofițeri din conducere, decontau bani de chirie pe baza unor contracte fictive, ei nelocuind efectiv în Lipova. S-a descoperit că la o singură adresă erau ”pe hârtie” înghesuiți 11 militari. E vorba de un apartament de două camere ce aparținea socrilor contabilului-șef al UM 01221 Lipova. Alți 6 militari s-au înghesuit ”scriptic” în casa parohială a unui preot din localitate. Lucrurile au degenerat după ce maiorul Marin Oprea a descoperit cantitățile impresionante de motorină lipsă la începutul lui 2014, comandantul de atunci al unității, lt-col. Daniel Novac primind un bilețel anonim de șantaj, pe care acesta l-a atribuit maistrului militar din gestiunea căruia dispărea motorina, Viorel Bordea. În respectivul bilețel erau menționate o serie de presupuse fapte comise de comandantul UM 01221 Lipova și avea menirea de a-l intimida, ca să nu finalizeze ancheta asupra furtului de motorină și a numelor responsabile de aceast dispariție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum a fost trasă pe linie moartă cariera ofițerului care a raportat superiorilor furturile de motorină de la UM Lipova

 1. Anca

  Domnule reporter să vă fac o.„bucurie“.Astăzi lt.col.Novac Daniel,comandantul unităţii pe care o prezentaţi a fost avansat la gradul de colonel!La propunerea dl comandant Dinulică probabil.În timp ce ofiţerii care au raportat furturile sunt anchetați pedepsiti,detaşaţi cei care au avut habar despre hoţii sunt avansaţi!
  Halal justiţie şi adevăr!

  Reply
  • adevar si etica

   asta nu e justitie ci Staborul unui clan mafiot ce stapaneste toata tara de 26 de ani fara intrerupere.

   Reply
  • autorul

   Anca, daca sunteti militar, va rog dati-ne pe mail numele intreg si dovezi ca a fost avansat dl Daniel Novac.

   Reply
 2. Florin

  Sunt prea multe dedesupturi in armata Romana ,mie sila de acest sistem imi pare rau ca mi-am petrecut 14 ani din viata ca sa inghit toate prostiile si magariile altora de ca erau ofiteri .Respect pentru acest ofiter si rusine celorlati.

  Reply
 3. OPREA MARIN

  Ca o răsplată că au reușit să fure atât, situația principalilor actori este următoarea:
  – comandantul UM 01221 Lipova, lt.col. Novac Daniel a fost avansat chiar în ziua apariției articolului la gradul de colonel.
  – m.m. Bordea Viorel a fost pensionat.
  – mr. Mănăilă Adrian este inapt medical și așteaptă pensionarea.
  – colonel Dinulică Cristian, cel care a dispus detașarea celor care au participat la actul de sesizare, așteptă gradul de general.

  Reply
 4. gygy gygy

  Da,… acum 10 ani aparea in media sitagma „generalilor burtosi” acum va exista cea a ” caselor si motorina pentru generali”

  Reply
 5. Virgil Iantu

  Dragilor…Asa este Novac este colonel in rezerva…dupa ce a furat minim 500000 ron in 5 ani….mitru este binemersi pe o functie de comanda la Brad…Mitrica e in pensie.. un trio care doar a furat…mintit si condus defectuos….acest Oprea…in fapt un incapabil…care nu si a facut datoria….a facut poze cu vaci…in rest nimik…un incompetent total fara coloana vertebrala…un fricos…o hienă….care va sta in praf pana moare…

  Reply
 6. Gygy Gygy

  Da tu ce ai facut mai virilule? Da Oprea a facut si poze cu vaci, dar nu cu orisice vaci. Vaci care nu trebuiau sa pasca intr-o unitate militara si apoi sgv-ei sa stranga balega. At trebui sa-ti dai numele real, sa faca Oprea o poza si cu o vaca, ca tine, lasule. Coloana ta vertebrala nu ajunge nici la bocancii lui Oprea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *