Lucian Davidescu

Cu cât îți scade salariul dacă se schimbă taxarea după grila Dragnea

Explicația pas cu pas a felului în care spune PSD că va schimba taxarea muncii.

Nivelul propus de Liviu Dragnea – 25% CAS, 10% sănătate și probabil impozit pe venit de 16% pentru ce rămâne are cu adevărat un singur păcat, dar uriaș – rezultă o taxare mult prea mare!

Să luăm ca exemplu un salariat pentru care angajatorul a alocat un buget de 1000 de euro pe lună (cam cu vreo 10% peste media națională). Acum, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să calculeze salariul brut. Îi iese undeva la 813 euro (restul de 187 de euro sunt ”„contribuțiile angajatorului”). Apoi, calculează și salariul net, care iese 570 de euro (243 de euro sunt „contribuțiile angajatului” și impozitul pe venit.

Raportat altfel – impozitul pe salariu reprezintă 109 euro (10,9%), asigurarea de sănătate cumulată 87 euro (8,7%), CAS cumulat 214 euro (21,4%) iar restul de contribuții – șomaj, concedii medicale etc. încă vreo 20 de euro (2%).

Una peste alta, statul oprește 430 de euro, adică 43% din bugetul alocat de 1000 de euro.

Continuarea pe riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cu cât îți scade salariul dacă se schimbă taxarea după grila Dragnea

 1. marius

  corect, de la impozitarea mafiei multinationalelor s-a ajuns tot la supraimpozitarea sclavilor.
  borfasi, alt cuvant nu exista

  Reply
 2. Andrei

  Mafia multinationalelor nu exista. Sunt societati mari, care printre miile- zecile de mii de angajati au evident si juristi selectionati, buni, care stiu sa foloseasca legile pe care legiuitorii le-au facut proaste, pentru ca sunt incapabili, sau rele, pentru a putea ei insisi fura. Bil Gates de exemplu a facut mai multe donatii decat 1 miliard de oameni ( la un moment dat si-a donat toata averea de zeci de miliarde). Insa evident ca nu are de ce sa plateasca taxe aiurea unui stat prost. Nu am lucrat la nici o multinationala, nu am nici un interes, dar nu pot decat sa constat ca in ultimele decenii au aparut in lume putini politicieni capabili. Majoritatea intra in politica pentru ca sunt inapabili sa faca altceva.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Esential este ca, prin populismul cresterilor salariale ,,substantiale”, au fost deja aplicate majorări fara precedent alesilor de sus si pana jos, cu presedintiasi guvernantii in frunte! Cum ramane cu aceste cresteri deja operate, bazate pe unfundament care acumse dovedeste eronat pentru marea masa a populatiei? Poate face obiectul grabnic al unor dezbateri serioase, cu reasezarile cuvenit?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *