Cosmina Mărginean

Consilierea psihologică online pentru elevi

Este o perioadă foarte grea pentru noi toți, elevi, părinți, profesori. Trecem prin momente care ne descurajează și ne consumă foarte mult. Din cauza acestui virus ne-a cuprins nesiguranța, frica, teama că mâine cel de lângă noi este cel infectat, teama că de mâine nu vom mai sta în casă cu familia, vom sta între patru pereți într-un spital, sau într-un loc amenajat, fără să avem contact cu altcineva decât medicii. Este o temere comună, tuturor ne este frică. Ne este frică de gândul că mâine ne trezim singuri, că mâine putem pierde persoanele dragi nouă.

Ca elev, nu este ușor să treci prin această perioadă. Cel puțin nu de unul singur. Avem nevoie să vorbim, să ne descărcăm, să ne exprimăm gândurile, temerile. Dar, câteodată este greu să ne exprimăm și să fim noi înșine în fața cuiva apropiat de teamă că acea persoană și-ar putea schimba părerea despre noi, sau pur și simplu nu ne simțim confortabil. Ei bine, această problemă, respectiv incomoditatea liberii exprimări nu este ceva nou, iar soluția se regăsește în consilierea psihologică.

Conform unui studiu realizat în 8 locuri din România de către Organizația „Salvați Copiii”,  20% dintre copii suferă de o afecțiune psihică, 3,5% au fost diagnosticați cu depresie clinică și 13% cu tulburări de anxietate (anxietate generalizată, anxietate socială, fobii, anxietate de separare, atacuri de panică). La nivelul României, există astfel 880.709 copii cu probleme și tulburări de sănătate mintală, dintre care 154.124 copii cu depresie și 572.461 copii cu tulburări de anxietate.

Pe lângă aceste probleme, un elev întâlnește acum noi temeri, atât pentru el cât și pentru părinți și cei dragi lui. Consider că acum noi, elevii, avem cea mai mare nevoie de ajutor, iar un psiholog este una dintre cele mai bune soluții.

Sunt elevă, dar sunt și fiică a doi părinți și da, mi-e frică! Nu mi-e așa frică să fiu infectată, pe cum mi-e frică să fie părinții mei infectați. Sunt elevă la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, iar la începutul stării de urgență tuturor elevilor ne-a fost distribuit un link spre consiliere psihologică online, cu psihologul școlii, nu doar pentru elevi, dar și pentru părinți și profesori. M-am simțit ușurată să am la îndemână o persoană care să mă asculte, să îmi asculte temerile, să mă sprijine. Această idee de consiliere psihologică online din partea școlilor mi se pare o idee foarte bună care ar putea ajuta foarte mulți elevi să depășească aceste momente dificile.

Uite câteva motive pentru care ar trebui să consulți un psiholog:

 • Primeşti îndrumare din partea unui specialist.
 • Îţi creezi un context în care să lucrezi la propria persoană.
 • Ajungi să te cunoşti mai bine.
 • Înveţi să te accepţi.
 • Îţi asumi responsabilitatea pentru schimbare.
 • Înţelegi ce ţi se întâmplă şi de ce.
 • Înveţi să abordezi problemele cu flexibilitate.
 • Îţi regăseşti motivaţia de a face lucruri.
 • Înveţi să renunţi şi să te reorientezi.
 • Îţi explorezi temerile, într-un mediu sigur.
 • Înveţi să îţi controlezi emoţiile.

Bibliografie:
http://www.bellanima.ro/depresia-si-anxietatea-la-copii-si-adolescenti/
http://www.psihologie-pitesti.ro/servicii/consiliere-copii-pitesti-psiholog/

Cosmina Mărginean este ambasador Școli curate în jud. Mureș, președinte al Consiliului elevilor în Colegiul Agricol Traian Săvulescu, dar și implicată în dezbateri academice prin echipa școlii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *