Antonia Pup

COMUNICAT. Elevii și studenții solicită termene clare pentru implementarea proiectului România Educată

România Educată? Promite, dar nu livrează. De șapte ani, proiectul prezidențial s-a pierdut într-o negură în care s-au mai putut distinge doar consultările; aceste consultări în care unii așa-ziși experți puteau să facă schimb de numere de telefon cu alții, consultări în care cafeluța și biscuita înlocuiau tandemul soluție – decizie, eminamente necesar pentru o reformă morală a învățământului de care România are atâta nevoie. Cu prilejul deschiderii cursurilor în noul an școlar, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță că proiectul va fi adoptat doar după… noi consultări! Decizia politică se amână, astfel, până în 2022, iar reforma educațională apune o dată cu mandatul prezidențial.

Iată ce spun reprezentanții elevilor și studenților, într-un comunicat emis de Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Organizațiilor Studențești din România (ANOSR):

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației adoptarea unui plan de implementare a proiectului „România Educată” cu acțiuni concrete, termene, etape, responsabili și rezultate asumate. După 5 ani de elaborare, elevii și studenții vor schimbări efective care să conteze pentru ei, stabilite cu implicarea reprezentanților principalilor beneficiari ai proiectului.

Ministerul Educației a lansat în consultare publică în data de 9 septembrie proiectul de hotărâre de guvern privind Planul de implementare a proiectului „România Educată”, în timp ce, în data de 10 septembrie, avizarea interministerială era deja completă. Contrar principiilor prezentate în raportul final, publicat în iulie 2021, dar și a modului de desfășurare a procesului până în acest punct, în acest caz nu s-a realizat vreo consultare cu partenerii de dialog social pentru elaborarea proiectului de HG.

Analizând conținutul documentului, observăm că acesta reprezintă, în fapt, o listă de obiective specifice și măsuri generice. Având în vedere scopul și rolului unui plan de implementare, acesta ar trebui să prezinte soluții clare, ferme și „teze prealabile” ale modificărilor legislative anunțate. Stabilirea unui alt set de obiective și măsuri generice, fie ele mai specifice decât în raportul final prezentat în luna iulie, este un pas care nu ne apropie prea mult de momentul unei implementări.

Deși apreciem faptul că propunerea de Plan de implementare cuprinde o serie de obiective specifice noi pozitive, acestuia îi lipsește consultarea publică și nu oferă un cadru care este necesar atât pentru modificările legislative, cât și pentru derularea activităților în timp.

De aceea, considerăm că o construcție justificată ar presupune:

  • Propunerea, analiza cu actorii din sistem și realizarea unei consultări publice pentru un plan de acțiuni concret și măsurabil, cu ținte și activități cel puțin pentru primul an, discutate și adoptate împreună (etapa I);
  • Modificarea legislației primare și a celei subsecvente în 6 luni de la adoptarea planului de acțiuni (etapa II);
  • Monitorizarea, evaluarea și revizuirea periodică a planului de acțiune (etapa III).

Prin raportare la planul propus, monitorizarea, evaluarea și revizuirea nu sunt posibile. Având în vedere problemele semnalate mai sus, cât și faptul că mai multe măsuri relevante nu au fost integrate, ANOSR și Consiliul Național al Elevilor au transmis Ministerului Educației propuneri punctuale și de interes pentru elevi și studenți, care să fie incluse în Planul de implementare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *