Alina Mungiu-Pippidi

Coabitare sau cartel

Două fantome paralele bîntuie coșmarele politice ale românilor. Una e coaliția, pentru că nu se poate coaliție la noi pe a cărei destrămare să nu se parieze zilnic. A doua e coabitarea, care e mult mai puțin decît o coaliție, un fel de pact de negreasiune, dar tot prea mult pentru unii. Coabitarea Băsescu-Ponta e fost de la început pe placul a puțini, cu fundamentaliștii ambelor tabere în tranșee din ziua întîia. Dar a fost un moment cînd mi s-a părut că am reușit să convingem lumea de ideea de bun simț că pacea e mai bună decît războiul, mai ales cînd nu erau șanse ca războiul să se termine prin înfrîngerea totală a uneia din cele două tabere. Acum însă liderii de opinie tineri, dintre care unii nu sînt corupți, ci sinceri, au început iarăși să se plîngă și să insinueze că avem de fapt de a face cu un cartel, nu cu o coabitare, cu alte cuvinte cu o înțelegere mafiotă a unor tabere care ar trebui în mod normal să fie în competiție sau chiar contradicție, și asta pe cadavrul justiției, dreptei sau stîngii pure- după caz.

Hai să vedem dacă înțelegerea Băsescu-Ponta chiar corespunde definiției unui cartel care subminează competiția politică, în schimbul căreia cele două părți nu își mai fac nici opoziția pe care o cere democrația. Aș începe prin a observa că în orice caz cartelul este incomplet, chiar dacă l-am admite. Au Băsescu și Ponta interese în comun cu Sorin Roșca Stănescu și cei din spatele său? Judecînd după scandalul Bârsan, nu. Este evident că SRS reprezintă un grup care ar fi vrut culpabilizarea și lichidarea totală a DNA și a organismelor anticorupție. Grupul acesta e facțiune pe față la liberali, și se bucură de solidaritatea șefiei partidului. Dar astea nu sînt și interesele PSD, partid rațional, unde conducerea pune și scoate din priză cînd vrea, și unde s-a dat semnalul că ancheta anchetatorilor e o eroare, dă prost. Același lucru s-a văzut și la numirile din justiție, cînd s-a insinuat că nemulțumirea de la Antena 3 a lui Roșca et comp este teatru, că de fapt sînt super fericiți cu numirile lui Kovesi & Nițu. De fapt, e fals. Kovesi o fi avind simțul ierarhiei mai dezvoltat ca Morar, dar nu o văd intervenind ca să oprească dosare.

Într-o lume a posibilităților limitate, opțiunea pentru ea a fost bună pentru noi și rea pentru SRS & comp. Cum rămîne cu dl. Voiculescu, e el inclus în cartel? Nu: deși dl. Voiculescu pare pacificat, nu e acceptat în marea înțelegere, deși ar vrea el, interesele lui fiind prea diferite. Sau poate dl. Becali, celălalt mare lider de opinie recrutat anul trecut de Crin Antonescu (care se întreabă de ce nu vin intelectualii în partid și dă vina pe lipsa noastră de capacitate de angajare și voluptatea criticii de pe margini). O fi Becali inclus în vreun cartel? Nu: că altfel nu o lua la fugă de când auzea zvon de condamnare de a trebuit întors de la aeroport.

Nu doar că nu avem un front complet, dar nici în partea de front nu e adevărat că nu există opoziție. Mișcarea populară a consilierilor prezidențiali, plus alți ofițeri, a fost creată ca să spargă PDL-ul pierdut de șeful statului pentru că PDL-ul nu se opunea destul de energic USL, dar ținta finală e mai ales electoratul PNL. Disidența de la liberali e provocată tot de tabăra Băsescu, așa că, har Domnului, nu ne lipsesc încercările de a distruge pe alții sau a le face concurență. Ca întotdeauna de la spargerea alianței DA încoace, politica românească este despre canibalizarea la dreapta, nimic altceva, diverse facțiuni așa zise de dreapta (toate, de fapt, credincioase în investiții de stat și multiplicatori keynesieni, cu idei puține și vechi) se fagocitează reciproc aliindu-se pe rînd cu partidul ”A treia cale” pesedist ca să agațe cît mai mult din electoratul urban și activ.

Au interese electorale comune PSD și președintele? Doar atît cît Băsescu face ce știe el mai bine, praf și pulbere pe aceeași parte cu el din vechii lui aliați și prieteni. Dar nu aș numi asta cartel, că odată ce îi va reuși, PSD-ului nu îi va mai conveni o dreaptă unificată, chiar pseudo cum e ea, că prea e slab aliatul PNL la ridicat steagul ideologic, nici să vrei să cazi la ei în groapă riști să nu o găsești de discreți ce sînt.

În sfîrșit, există a treia mare bănuială groaznică și sinistră, că există un cartel limitat la imunitate. Becali și Voiculescu nu sînt incluși, de aici furia PNL, dar alții sînt. Cum ar fi, de exemplu, să vedem că nici Elena Udrea, nici Radu Mazăre nu mai sînt pe viitor deranjați de justiție cu vreo întrebare și că pactul de neagresiune s-a făcut doar pe cele esențiale? Circulă demult liste cu ai cui sînt băieții și fetele astea de au fost numiți acuma prin procuraturi.

La asta, dragi tovarăși comentatori prăpăstioși, vă spun doar atît: că dacă se vor face plîngeri cu temei contra lui Udrea&Mazăre, că dacă se vor găsi destui jurnaliști să le și urmărească și să le și publice, și destui oengiști să le urmărească, eu nu m-aș teme chiar așa de tare nici de asta. Pînă atunci, sfatul meu rămîne ca și pînă acum: nuanțați, băieți, nuanțați, că lumea e din fericire mai complicată decît vi se pare vouă și încă răspunde la strategiile celor care fac efortul s-o priceapă, nu s-o schematizeze.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Coabitare sau cartel

 1. Ioan Gheorghe

  Nu stiu de ce ziceti „comentatori prapastiosi”.

  Au aparut un suvoi de legi rele care dau mana libera corporatiilor in Romania. Dar si protejeaza aparatul de stat ultracorupt. Cetateanul simplu are valoare zero. Si asa nu putea face nimic contra Enel si aia cu gazul metan.

  Legea cu exproprierile.

  Legea insolventei primariilor. Dar nu si a falimentului personal.

  Numirile de la procurori.

  Exploatarile cu gaze de sist si cu cianuri.

  Asta noua cu referendumul, 30%.

  Dar nu se tine seama de referendumul cu 300 de parlamentarii si o camera.

  Eu vad o „coabitare” fructuoasa intre boierii straini si cei din interior, asociati pentru jefuirea in voie, cu legea in mana, a acestei tari si pentru protejarea vechilor hoti ca sa nu ajunga la puscarie.

  E groaznic ce se intampla si e groaznica lipsa de reactie a populatiei.

  Reply
 2. alex rauta

  Sunt si eu dintre cei care vad numirea celor 6 procurori mai degraba ca pe un compromis rational decat ca pe o intelegere mafiota. Problema este ca nu poti sa stii niciodata daca termenii acestei coabitari sunt cu adevarat stabili si nu pot degenera. Chiar dvs. spuneati acum niste luni de zile ca, indiferent cat de animati de bune intentii sunt alesii neamului la inceput, trebuie stat cu ochii pe ei pentru ca altfel cedeaza la tot felul de tentatii. Din acest punct de vedere, atitudinea formulata de dvs. aici, ca ar trebui pusa presiune publica mai degraba in viitor, in cazul dosarelor unor personaje protejate la nivel inalt, este neconcordanta cu ideea exprimata anterior. Poate ca „baietii” pe care-i criticati ca ar schematiza lumea, considera ca trebuie aplicata acum presiune publica, preventiv, ca sa nu degenereze si mai rau lucrurile in justitie. In acest fel, paradoxal, sunt mai fideli principiului expus de dvs. acum cateva luni de zile decat sunteti dvs. prin acest articol.

  Reply
 3. Coman Ovidiu Matei

  Nu e vorba de vreun cartel este „realpolitik”. O stiti pentru ca ati spus ca PSD e un partid rational. Fiind asa noi avem nevoie sa fie si ceilati rationali.

  Reply
 4. observatie

  De ce a fost numit Nitu am vazut: a disparut plagiatura in Romanika, cu efect asupra prapagandei. Spun in Romanika, pentru ca in restul lumii, asacum stiti prea bine cu toate ca nu rostiti o vorba despre Ponta, a ramas, ba a fost si subliniata cu rosu. A disparut problema „subminarii presedintelui” prin participarea anul trecut la Consiliul European. Doua dintr-o lovitura…

  Reply
 5. Citizen

  Eu i-as spune mai degraba cardasie. Si e si PNL-ul si PSD-ul si PDL-ul in gasca. Se impart privilegiile si cine e la putere ia 60% si cei din opozitie 40%.

  Reply
 6. ttiberiu22

  De citiva ani traiesc in Germania (de est si fac aceasta mentiune expresa pentru ca exista o mare diferenta de mentalitate si comportament intre est si vest germani) si o data cu plecarea din romania incerc sa privesc si din alte unghiuri decit cele de acolo intimplarile
  Cu Victor Ponta am dat trei ani la rind examenele de drept penal la URA lumea ii spune „profesor” nu era era doar sef de lucrari
  Cu doamna LCK m-am intersectat in doua NUP pronuntate politic (nici nu citise actele semnase in josul paginii)
  am atacat la ICCJ deciziile si un am ne-am judecat intr-un dosar in care singurele pagini erau citatiile restul era secretizat si cu toate ca eram parte in dosar ICCJ (complet de trei judecatori conds de doamna Barbalata)a spus ca nu pot avea acces la documente in baza carora ne judecam si asa a ramas
  Si VVP si LCK au ceva in comun sunt absolventi de drept stiu ce inseamna justitia si cum sa o faca comoda clientelar (fara ca fapta sa existe)
  si mai au in comun doamna Pipidi cite un plagiat fiecare
  Si pentru ca in ciuda formatiei medicale va asumati a fi un om de litere inchei spunind
  O mina spala pe alta si amindoua fata
  sau mai succint „e cartel”

  Reply
 7. HOMOROCEANU ADRIAN CAMIL

  Monica Macovei a lucrat ca procuror între anii 1983-1989 în România socialistă și după căderea regimului comunist până în anul 1997. Concret, după absolvirea facultății, a fost repartizată ca procuror în cadrul procuraturii locale Giurgiu. La scurt timp după definitivat, s-a transferat ca procuror la procuratura sectorului 1 din București, unde a activat până la începutul anului 1990. În acea perioadă, Macovei a instrumentat dosare din domeniul transporturilor.Ministru al justiției susținută de Băsescu

  Reply
 8. alinaMP

  Sinteti sigur/a ca aceste detalii din biografia dnei Macovei au vreo semnificatie? Nu cumva cariera ei publica se datoreaza faptului ca, procuror fiind, nu a colaborat, ba chiar a demascat practicile din 13-15 iunie ? Exista vreo persoana care sa fi fost nedreptatita de procurorul comunist Macovei? Potis a nu fii de acord cu politica ei, dar sa fim atenti cu biografiile oaenilor, mai ales ca nu avem multe onorabile si nu vrem sa calomniem oamenii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *