Alina Mungiu-Pippidi

Cît de democratică mai e democrația originală românească?

Partidele ar trebui să vină alegerile astea cu propuneri pentru restaurarea democrației

Jandarmii români, cu o promptitudine demnă de cei ruși, au umflat pe liderii unei demonstrații unioniste pentru că se pregăteau să o ia pe un alt traseu decît pe cel autorizat și le-au dat amenzi enorme (3000 de lei). Pentru cine nu știe, în România nu e nevoie de autorizație ca să demonstrezi, numai poliția încearcă să acrediteze această idee, numai dacă ocupi zona de trafic trebuie să ceri aprobare. Cu toate astea, Rodica Stănoiu are o mulțime de emulatori prin presa cu epoleți, care au scris despre demonstrația recentă că din cauză că era inoportună, sau că ei nu erau de acord cu ea sau nu erau interesați de subiect, e profund normal să fie urcați în dubă liderii unioniști, ba, și mai rău, și mai românesc, să le terfelim reputația că eventual îi plătesc chiar rușii, dacă s-or găsi cretini să creadă așa ceva. Poate vă amintiți că, de când serviciile se amestecă pe față în demonstrațiile de stradă, adică din ziua a doua de la Colectiv, am dezvoltat și noi mecanisme de monitorizare. Nu o să vă surprindă așadar că nimeni nu a luat amendă la demonstrația neautorizată de la neridicarea imunității lui Oprea, v-am spus de pe atunci că era ciudat că nici unul din organizatorii cunoscuți nu era implicat, dimpotrivă, erau vedete scoase din casă de manipulatorii situației. Avem deci manifestații necontrolate de centre oculte din statul român, unde puștimea noastră, cea care încă nu a emigrat, e umplută de amenzi, și manifestații controlate sau de-a dreptul organizate de acestea. Cînd ministrul Marius Bostan se agită pe trotuar în fața Ambasadei Rusiei sub un pretext ridicol nu e provocare. Cînd George Simion și studenții lui dedicați Unirii, naivi și care cer de multă vreme ceva legitim- un plan, nu reunificarea- după ce nu au fost primiți de nimeni pe la guvern și președinție, e provocare, deci pentru ei duba și demascarea. Că se agață de ei Ghiță și Băsescu nu are nici o importanță. Cine se duce la fund se agață de orice.

Ce trebuiau să facă jandarmii, nimic? Hai să vă explic cum funcționează o democrație, și cum ocazional a funcționat chiar România. Jandarmii trebuie să fie ultimii care să intervină, și atunci numai dacă era în pericol siguranța sau proprietatea cuiva. Primăria trebuia să le dea autorizație să manifeste la Guvern, pentru că ei vor un plan de acțiuni de la Guvern (mi-au scris și mie, să îi ajut să intre la Cioloș, i-am ajutat deja să intre la Președinție, dar un plan vizavi de Moldova, chiar formal, tot nu s-a făcut, sunt alegeri în România și e normal să încerci să pui pe agenda problema care te preocupă). Consilierul pe Moldova al lui Dacian Cioloș, dacă există (semnificativ și dacă nu există) trebuia să iasă afară la manifestanți, să invite liderii înăuntru și să facă program de întîlniri cu ei. Avem și minister al consultării publice, dar, ce să vezi, acest grup semnificativ, preocupat de această problemă nu a fost la consultări în problema lor. Dacă se proceda astfel, manifestanții nu mai aveau de ce să se agite și să blocheze traficul ca să ajungă la știri. Experiența i-a învățat că, dacă nu ajungi la știri, guvernul nici nu te bagă în seamă.

Jandarmii, cu alte cuvinte, nu trebuiau să facă nimic, cum nimic nu trebuiau să facă nici organele justiției din România în afacerea Black Cube, dacă aveau minte și instinct de conservare. Băieții israelieni trebuiau interpelați și avertizați să se autoevacueze imediat și fără discuții, la fel și ambasadorul trebuia antrenat în a-i îndemna să plece, nu trebuiau deschise proceduri juridice ca după aceea să le închidem la loc, după ce am umplut teoriile conspirației de material echivalent celui de la Omar Hayssam. Nu îmi e clar dacă au făcut ceva ilegal nici acum, la cît de abil au procedat organele statului, dacă e o afacere pur infracțională (i-au angajat niște infractori) sau o luptă pentru controlul SRI. Nu știm și nici nu avem cum afla. Păi dacă tot e să nu știm nu mai bine îi evacuați voi din prima și nu mai subminați încrederea în organele statului în halul ăsta?

Din păcate, întrebarea dacă SRI controlează pe oamenii politici sau e o luptă să fie controlat el de către oameni politici nu mai are un răspuns unilateral la ora asta. Eu îl cred pe Klaus Iohannis cînd spune că el nu se simte prizonierul serviciilor. Dar nici cealaltă alternativă nu e mai bună. SRI, DNA și serviciile nu au ce căuta în lupta politică și în alegeri, nici să manipuleze opinia publică (aveau unii tupeul chiar la demonstrația asta să întrebe pe web cum de SRI nu l-a oprit pe Simion ăsta încă înainte să facă demonstrația, ori chiar așa gîndesc românii, și refuz să cred, ori sunt postacii serviciilor). Folosirea serviciilor nu e dincolo de orice bănuială, și numai ea poate explica păruiala dintre servicii pe care o vedem de cîteva luni, e clar că nu au aceiași campioni politici, e o bătălie pentru control.

De o gravitate extremă este suprapunerea peste acestea a anunțului făcut de președinte că Dacian Cioloș va fi desemnat după alegeri indiferent cine cîștigă (dacă nu dezinformează presa), exact așa făceau monarhii nu tocmai constituționali ai României, întîi chemau la guvern pe cine trebuia să fie, apoi acela organiza alegeri și continua după ce căpăta și mandatul popular. Ferdinandian de-a dreptul, de asta numai Republică Cehă din toate țările din Est e considerată a fi avut democrație interbelică, iar noi, toți ceilalți, fie democrații originale, fie dictaturi originale, că de fapt una nu o exclude pe alta. Alegerile trecute, cînd erau Dragnea și Ponta la guvernare, s-a suspendat o lege 45 de zile ca PSD să poată fura primarii PNL. Uite așa o ținem la fiecare alegeri. Democrația noastră se mai ține doar în Curtea Constituțională, nivelul necontrolabil al DNA- eu cred în el, și sper că și fiecare procuror în parte crede- și instanțe. Și acea mică parte din public care pricepe că obiectivele democratice se pot atinge numai pe căi democratice.

Partidele care candidează acum ar trebui să ne dea speranțe concrete că vor schimba această stare de lucruri dacă e să le dăm vreun vot. În primul rînd, comportamentul lor propriu să fie democratic, nu de aprobare a unor acte nedemocratice sau curat penale. În al doilea rînd, restabilind controlul civil asupra gradaților. După cum am mai spus, modelul există, și fundația social-democrată Friederich-Ebert Romania și Uniunea Națională a Judecătorilor organizează pe 31 octombrie la Parlament conferința Controlul democratic al serviciilor de informații: provocări și modele de succes în UE și va aduce la București experți și oameni politici europeni care să discute cu partidele noastre, dacă vor avea măcar curajul să se vină. Cea mai avansată reformă a unui stat NATO e Danemarca, cu doar două servicii, unul civil (PET) și unul militar, cu triplu control – parlamentar, al ministerului Justiției și a unei agenții independente și civile separate, plus controlul Curții de Conturi asupra tuturor cheltuielilor (minus cele discreționare pentru spioni, e vădit că la noi e o aberație că nimeni nu întreabă de ce SRI are cel mai mare fond de salarii, dar la Interne îi căutăm la cheltuieli discreționare). Comisia independentă are cîte un membru de la toate partidele parlamentare, și sarcina să verifice să nu existe intruziune în viața privată a oamenilor de către PET. Or, noi avem o disperată nevoie de așa ceva, suntem în situația aberantă în care serviciile nu au obținut legal să ne identificăm cînd cumpărăm cartele de telefon, ceea ce în Europa e normal (și cred și eu că e o bună măsură antitero), în schimb ne adună datele de la asigurări de sănătate fără să ne spună, ba chiar pe bani europeni (programul SII și precedentele, cu susținători atît de variați ca Ghiță, Bostan și Ghinea).

Sarcina principală a unei reforme ar fi înlocuirea legii Siguranței a lui Măgureanu și Iliescu cu una democratică la nivel de 2016 – MRU e ultimul care a adus vorba despre asta, și iată ce i s-a întîmplat- și instalarea unei separări multe mai clare între viața publică și servicii secrete. Partea profesionistă a serviciilor nu are de ce să se teamă de așa ceva, și nu o cred mică. Cîți oameni politici sunt însă capabili să fie autonomi și suficient de tari pe picioare pentru o asemenea reformă? Întrebați pe candidatul dvs dacă are vreo propunere în zona asta și judecați-l după răspuns.

P.S. Redactorul șef al României Curate, activistul civic și de mediu Mihai Goțiu va deschide lista USR Cluj cu programele societății civile- Carta Albă a Bunei Guvernări și Declarația de la Cluj. România Curată e coordonată de Gabriel Bejan de acum înainte, și noi avem încredere în clujeni că vor păstra spiritul societății civile în USR. Sperăm ca și în restul țării să se găsească oameni la fel de autentici! În rest, ne separăm frumos, așa cum am discutat, chiar dacă sperînd ca și pe viitor să avem aceleași cauze comune.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Cît de democratică mai e democrația originală românească?

 1. Alexandru Andrei

  Mult succes lui Mihai Gotiu! Ma bucur nescpus pentru despartirea frumoasa si vreau sa spun ca ceea ce a facut el la RC este absolut remarcabil!
  (…)

  Reply
 2. Ionas

  Suntem o tara orientala, cu o populatie de cultura si civilizatie orientala. Nu suntem Cehia tara din centrul Europei cu etica religiei protestante, parte a civilizatiei europene vestice.
  La noi serviciile secrete au o aura aproape mistica- atotputernice, atotstiutoare si atotfacatoare. Este bineinteles si amprenta a 50 de ani de comunism pe linga citeva sute de ani de influenta otomana si fanariota. Nu vom fi niciodata Danemarca. Politica in ROU este doar o simpla cale de a face rost de o situatie materiala foarte buna, Unii politicieni isi schimba personalitatea si incep sa se creada niste zei locali- a se vedea chiar si titlurile de doctori, cresterea numarului de Academii, facultati
  Un control real al serviciilor secrete in ROU este de negindit si de neacceptat de acestea. Cum spunea in anii 1990 Vladimir Bukovski o directie probabila pentru fostii militieni si securisti din Est este crima organizata – a avut dreptate

  Reply
 3. anonim

  O intrebare mai corecta ar fi: De ce Democratia functioneaza acum doar odata la 4 ani? Intre timp avem parte de toate: anarhie, linsaj mediatic, monarhie, dictatura comunista, razboi civil in justitie, terorism etc.

  Reply
 4. gaby

  „Jandarmii români, cu o promptitudine demnă de cei ruși…”
  De cei americani, politistii americani sint experti in folosirea gazelor, bastoanelor si mai ales in manuirea pistoalelor! Avem dovezi zilnice!

  Reply
 5. Ion Mvrocordat

  Doamna Pipidi, dar cine anume i-a pus pe liderii manifestatiei sa incalce legea ?

  Cum adica sa vrei sa te unesti cu Romania dar sa nu ii respecti nici cele mai simple din legile sale ?

  Iar pagubele produse de blocarea circulatiei, si salariul jandarmilor, si oamenii raniti in busculada – sunt mult mai mari decat acei 3 mii ron primiti amenda.

  Cine plateste aceste pagube, cumva liderii manifestatiei ? Cumva dumneavoastra ? Nu, costul il plateste romanul de rand prin taxele sale !

  Reply
  • marius

   Daca cei ca mine nu ieseam in fata trupelor de criminali securisti in 89 incalcind legile, acum probabil ca aveati o cariera deosebita de activist sau organ de incredere al organelor statului comunist roman… Va inteleg frustarea

   Reply
 6. Stefan

  Eu zic să dai o citire lui Moise Guran. El a fost la mișcarea de sâmbătă. Și eu am fost.

  Dacă cineva spune că e un abuz că oamenii din capul de coloană care AU REFUZAT EXPRES să meargă pe traseul aprobat și au condus oamenii între blocuri, au fost băgați în dube și amendați, cred că e mână în mână cu PSD-ul și cu campania asta de demitere a ministrului de interne.

  Asta ne dorim? Să nu mai avem camere video în secțiile de vot?

  http://www.biziday.ro/2016/10/24/de-ce-a-devenit-ministrul-de-interne-o-miza/

  Reply
  • MIB

   Am remarcat si eu ca in atmosfera de non-combat, nationalism si plafonare a zvacnirilor anti-justitie care constituie strategia PSD la actualele alegeri al patrulea punct este demiterea ministrului de interne, pentru linistea si ne-anchetarea fraudelor electorale. A inceput, daca nu mai insel, cu solicitarea fostului ministru de categoria Pana „Fa” Doina, legat de reactia fata de sinistratii din Galati (daca nu apari intr-o barca pneumatica impinsa de cizme cu jandarmi in ele ce ministru mai esti?) continua cu demonstatia unionist despre care am banuieli ca nu era asa de pura si naiva, si sunt sigur ca vor mai fi; musamalizarea fraudelor electorale prin controlul direct al Ministerului Justitiei (indirect sunt destule cartite la datorie) este procedura standard a PSD.

   Reply
 7. taunul77

  Si cat de eficace sunt serviciile secrete de genul celor daneze daca sunt controlate si supracontrolate de civili? Se apropie macar de MOSAD?

  Reply
 8. eva

  Cand vom intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, vom privi realitatea intr-o lumina noua fiind vorba de o plaga a raului care se intinde fara dificultati netinand cont de DEMOCRATIE. Pentru a ajunge sa conduca, un psihopat, un semidoct nu are nevoie de adeziunea majoritatii ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese (MAFIE) care poate prin mijloace meschine neortodoxe sa gadile instinctele primare ale disperatilor, sa “orienteze” si sa conduca “populatia fara orizont” ca pe o turma de animale. In Ro EXISTA un mare RISC. Dupa modelul celor aflati la putere toata societatea poate fi contaminata cu sceleratii morali si nu numai!.

  Reply
 9. Gabriel

  @Stefan. Moise nu spune nimic despre ce a fost la demonstratie, el zice ca a fost o conspiratie sa iasa ministrul de interne prost, si orice facea tot prost iesea. Nici o dovada. Alina spune, si nu e nici o contradictie, ca jandarmii au incalcat normele democratiei, daca tot iesea prost puteau macar sa nu le incalce. Nu e clar daca Tudorache le-a dat ordin. Din pacate Moise, care m-am bucurat ca a fost cu noi, nu soune o vorba de fapt despre ce a fost acolo. Ciudatzel.

  Reply
 10. alinaMP

  @mavrocordat. Da, amenzile le plateste Romania curata, de mai multi ani, nu dvs, noi sponsorizam, cu banii prietenilor ARC, o buna parte din tinerimea care isi ia riscuri iesind in strada dupa ca intai luptam sa anulam amnezile la tribunal si la multe reusim. Cu titlu personal, o sa va rog sa folositi alt pseudonim pe viitor, tocmai ies de la un seminar Mavrocordat la Berlin, a fost un om mare si o faimilie ilustra care nu are de ce sa fie utilizata pentru camuflarea identitatii de catre cineva care iubeste statul politienesc. Incercati @benito data viitoare sau @recip

  Reply
 11. Constantin Dejanovici

  Situaţia e o ilustrare elocventă a proverbului cu copacii şi pădurea. Statul român e unul poliţienesc, într-adevăr. Dar a fost întotdeauna aşa, şi niciodată majoritatea electoratului nu s-a arătat deranjată – atunci cînd cineva a catadicsit să întrebe. Nenorocirea e că peste cîteva zile sau săptămîni Moldova va reintra în sfera de influenţă a Rusiei, şi absolut nici un politician de la Bucureşti nu oferă vreo soluţie pentru cei de acolo care s-ar putea să nu fie de acord, ba mai mult, tema lipseşte complet din dezbaterea publică. Şi de data asta chiar nu mai e nici o speranţă ca Moscova să cedeze vreodată Moldova, desigur, afară de cazul în care ne înghite şi pe noi (dar probabil, nici atunci). Sau dacă Putin pierde al treilea război mondial, şi dacă după un astfel de război vom mai exista. Istoria nu va reţine certurile noastre interne, orgoliile mărunte şi meschinăria. În schimb, ne va judeca pentru că am avut un sfert de secol la dispoziţie şi n-am reuşit pînă la urmă să facem mai nimic pentru românii de peste Prut.

  Reply
 12. AlinaP

  „Partidele ar trebui să vină alegerile astea cu propuneri pentru restaurarea democrațieI” Asa ar trebui dar din pacate, partidele la putere nu snunt interesate in democratie, mai degraba in lichidarea ei. Alegerile la noi nu se bazeaza pe platforme politice ci mai degraba pe mici si bere. In ceia ce priveste felul cum au fost tratati fratii nostri din Basarabia care au un singur vis, sa se uneasca cu tara lor, Romania, e dezgustator. Asta nu e democratie, e tiranie. asa incat sa lasam discutia deschisa de unii, inclusiv ziaristi, despre „respecatrea legilor” nedemocratice. Presedintele nu a intervenit, guvernul nu a intervenit in acest incident, e rusinos.
  In intelegerea mea, domnul Ciolos va putea fi numit premier numai daca PNL plus USR care il sustin, vor avea majoritatea in alegeri.
  In cea ce priveste securitatea sub toate formele ei, e nevoie de un presedinte si un premier seriosi pentru a o pune sub un control civic. Pana atunci, va ramane infiltrata peste tot, din umbra va trage sforile in continuare.

  Reply
 13. Ildiko Badescu

  In Romania, s-a confundat democratia cu cleptocratia !

  Motto: Politica de dupa 1990 din Romania a avut la baza urmatoarele principii : 1. „Marile averi din Vest, s-au facut prin furt si asa trebuie sa se faca si in Romania !”; 2. „Atacul este cea mai buna aparare” ; 3. „Dezbina si stapaneste” ; 4. “Scopul scuza mijloacele”; ETC.

  Cu astfel de metode, in Romania democratia nu se consolideaza !
  Dimpotriva, are sanse sa derapeze si sa se transforme in CLEPTOCRATIE (cu guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale de natura materiala, sociala, politica etc., pe seama celor în numele cărora guvernează).

  Romanii s-au invatat ca alesii nostri sunt stapanii nostri, datorita unor mentalitati gresite ramase de pe vremea comunismului, cand statul le asigura toate nevoile, iar cetatenii s-au invatat umili.
  Acum statul se implica minimal, dar majoritatea cetatenilor au ramas tot umili, fara sa constietizeze ca statul e dator contribuabilului si nu invers.
  E clar ca s-ar impune o schimbare a mentalitatilor !
  Conform unui studiu din primavara lui 2010, a reiesit ca doar o treime din populatia Romaniei, ar avea habar despre ce este democratia si despre rolul Parlamentului in democratie. Tinand cont si de alte date, se poate trage concluzia ca se vorbeste despre construirea/consolidarea democratiei, dar populatia habar nu are ce are de construit/consolidat. Informatii noi cu impact national, intra in atentia (constiinta) cetatenilor intre1-4-8(-chiar si 12) ani. Cetateanul roman ar avea nevoie sa fie corect informat despre rolul si instrumentele democratiei . In momentul de fata multi cetateni cred ca trebuie sa doarma linistiti, pentru ca statul vegheaza pentru ei, iar daca se dovedeste ca statul nu vegheaza, atunci se retrag in eul lor si nici macar nu se mai duc la vot, lasand drumul liber catre abuzuri .

  Una dintre mentalitatile promovate in Romania anilor ’90 a fost ideea ca marile averi capitaliste s-au facut prin furt si… liber la furt, fratilor ! Adevarul e ca,acele mari averi,s-or fi dobandit prin furt , dar …s-a furat de la alte popoare si nu de la propriul popor !
  Ai nostri si-au furat propriul popor, ceea ce este incalificabil ! Romania este exploatata de romani !
  Ceea ce exploateaza altii la noi, este cu sprijinul cozilor de topor, tip Dinu Paturica, in ale caror familii, nu s-a discutat niciodata despre onoare sau caracter, ci doar despre cum „scopul scuza mijloacele”, etc.
  La sintagma inradacinata in popor „ca toti politicienii au furat si fura” , exista o diferenta si anume ceilalti, “cei vechi”, au furat cat i-a tinut plapuma , pe cand ulteriorii au furat/fura in stil original, prin contracte cu statul, atribuite firmelor clientelare, ca sa poata beneficia de ceea ce s-a denumit a fi parandarat. Angajarile la stat au fost discretionare, ca sa nu mai vorbim despre spaga care a fost ceruta direct de la oamenii de afaceri. Etc. Autoritatile corupte ii mentin pe locurile de munca de la stat pe cei care sunt dupa chipul si asemanarea lor !

  Toate actiunile par menite sa creeze un haos general !

  S-a declarat in 2010, ca este criza, aspect pentru care Romania a fost indatorata, s-au taiat salarii, s-a taiat de la mame si copii, s-au taiat si impozitat pensii, etc., dar auzind cata risipa s-a facut in alte domenii si vazand cum s-a calcat in picioare democratia si cum s-au demolat institutiile democratice, prin politizarea majoritatii institutiilor statului si prin nefunctionalitatea Parlamentului, se contureaza concluzia ca „s-au restrucurat” competentii, ca sa fie pusa in loc clientela politica formata din pseudo-valori !

  Actualii politicieni, nu doar ca ii intrec pe cei care s-au infruptat cat i-a tinut plapuma din banul public, dar au lucrat/lucreaza din greu si la demolarea institutiilor democratice !

  Somnul ratiunii natiunii, daca va mai persista (al celor care au ceva ratiune), ne poate duce in situatia in care vom fi condusi de reprezentantii hotilor, betivilor, mincinosilor si oportunistilor pentru ca ei pot fi „atrasi” la vot (cumparati) , pe cand o parte dintre ceilalti, se cred „destepti” daca stau acasa si nu se implica nici macar cu un vot.

  Viitorul pentru Romania cu astfel de atitudini, poate fi de tara cu economie de piata, dar fara libertati cetatenesti, pe scurt un model tip CLEPTOCRATIE !

  Se zice ca nici occidentalii nu se prea duc la vot, dar nu se duc cand le este foarte bine si nu cand le este foarte rau.

  In ultimii ani si occidentalii s-au dus in numar mare la vot !

  FURACIUNEA POLITICIENILOR DE LA COMPATRIOTI NU TINE DE DEMOCRATIE, CI DE CLEPTOCRATIE ! MUNCA LA GREU ESTE CEA CARE POATE ADUCE BUNASATARE FIECARUI CETATEAN SI POLITICIAN !

  Este necesara schimbarea urgenta a mentalitatilor, daca Romania vrea sa ramana in randul tarilor democratice !
  Cine este de mers la puscarie, sa mearga !

  Reply
 14. Dumitru

  Subscriu perfect subtitlului acestui articol. Pana acum vreo 4-5 ani, problema majora in Romania era clar coruptia. Acum a devenit insa evident ca s-a instalat un deficit democratic (daca pot sa-l numesc asa) cronic si raspandit in populatie. Luati presa, si veti vedea ca exista o presiune mediatica destul de impresionanta pentru a prezenta activitatea DNA ca pozitiva (chiar cand nu e) si pe cea a parlamentului ca negativa (chiar cand e), rezultatul fiind o opinie destul de raspandita ca parlamentul „coruptilor” trebuie subordonat juridicului „pentru a-l curata”. Pentru mine, asemenea opinii denota o oarecare lipsa de educatie istorica. Justitia este vazuta ca o „elita luminata” care va conduce tara mai bine decat o fac alesii poporului (un ideal intre „cultul lui Voda” si despotul luminat al iluministilor). Dar elitele se transforma **intotdeauna** in oligarhii atunci cand au puterea. De asta e democratia dezirabila, pentru ca e un sistem unde, in principiu, o oligarhie in curs de formare poate fi inlaturata sau primenita.

  Reply
 15. m mircea

  1-ca si dvs traiesc si eu intr-un oras cu adevarata democratie. Va asigur ca la toate demonstratiile politia e peste tot pe traseu cu efective grele si nu lasa demonstrantii sa se abata de la traseul stabilit. De ce primarul capitalei nu le-a dat voie sa ajunga la Pta.Univ., aici e semnul de intrebare. Si pt ca cineva mai sus a comentat ca fara demonstatii spontane nu scapam de comunism, trebuie sa facem distinctia: in democratie demonstratiile sint legale si se fac dupa regulile stabilite, in comunism erau ilegale. Demonstratia despre care vorbim ar fi oprit circulatia pe trasee neaprobate si mai ales neprotejate de jandarmerie, chiar daca tinerii participanti aveau un obiectiv legitim si sint de admirat, nu putem aplica dubla masura
  2-Nu am inteles o clipa ca pres. KI l-ar desemna PM pe Cilos indiferent de partidul care ar cistiga alegerile. Si-a exprimat o preferinta (care coincide cu a noastra dpdv al ofertei pe piata) si astfel partidele care vor sa il sustina pe Ciolos isi pot asuma acesta sustinere inainte de campanie. Nicaieri in Constitutia actuala nu scrie ca PM Rom. trebuie sa fie seful partidului care a cistigat alegerile, doar ca presedintele il nominalizeaza. Daca nominalizeaza pe cineva care nu are sustinere in noul parlament, bineinteles va cadea la validare. Daca vrem sa imbunatatim constitutia cu ceva desigur putem, mai ales dvs ca profesor de democratie.
  3-neindoielnic controlul actual asupra serviciilor e nul, prin exact membrii respectivei comisii parlamentare, odata parca facea parte si Ghita din ea. Dar stim noi acum de fapt cine l-a contractat pe Dragomir (FOST ofiter SRI) si care este motivul real pt care SRI a facut acesta afacere semi-publica???
  Sugestie: daca constatati lacune ale democratiei romanesti (in dezvoltare acum), consiliati partidele ce obiective de intarire a democratiei sa propuna alegatorilor, caci despre aceastea nu vedem nimic in programele lor in afara de agenda personala a coruptilor din partide.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *