Daniel Befu

Cine luptă pentru șefia universităților din Banat

Universitatea de Vest din Timișoara a fost cea mai grăbită din Banat să-și desemneze noul rector. Iar în lipsa unui contra-candidat, cel nou e tot cel care a mai fost. Situația nu e mult diferită la celelalte universități din Banat –  Universitatea Politehnică din Timișora, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai 1”, Universitatea ”Eftimie Murgu” Reșița și Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – unde numărul candidaturilor este foarte redus.

***

Universitatea Politehnică din Timișoara. Viorel Șerban, actualul rector al UPT, candidează pentru un nou mandat, cu platforma intitulată ”Politehnica 2020 – tradiţie şi excelenţă”. Una din țintele rectorului Șerban e ca până la aniversarea centenarului să plaseze Universitatea Politehnica Timişoara între primele 5 universităţi performante din România, iar în domeniul tehnologic să concureze cu Universitatea Politehnica din Bucuresti pentru întâietate, atât în ceea ce priveşte capacitate academică, nivelul absolvenților, excelenţă în cercetare, angajament regional şi responsabilitate socială. Viorel Șerban o consideră o școală de tradiție ce şi-a modelat dezvoltarea studiilor de inginerie pe cerinţele mediului economic aflat în plin avânt, Timișoara fiind unul din polii majori ai industriei românești. Programele de studii au fost adaptate la tradiţiile economice regionale şi la exigenţele impuse de parametrii avangardei tehnice europene, UPT întreţinând o relaţie specială cu mediul economic, ”ceea ce o face să funcţioneze într-un concept antreprenorial cu un centru decizional consolidat, care prezintă o periferie dinamică constituită în centre de cost şi venituri şi care integrează fireşte toate serviciile suport oferite studenților”. În redactarea listei de priorităţi, obiective și măsuri pentru dezvoltarea instituţională a UPT, rectorul Viorel Șerban a analizat domeniile de interes folosite în evaluarea performanţelor unei universităţi : predare-învăţare, cercetare, transfer de cunoaştere, angajament regional, internaţionalizare.

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad are doi candidați până în acest moment. E vorba de rectorul în funcție, prof. dr. Ramona Lile și de conf. dr. Sorin Nadaban, de la Departamentul de Matematică-Informatică, din cadrul Facultății de Ştiinţe Exacte.

Ramona Lile candidează cu următoarea platformă: ”Calitate, credibilitate, imagine, transparență, corectitudine și multă muncă”. Iată ce ne-a declarat Ramona Lile referitor la platforma sa: ”Cred că sunt elementele de care avem nevoie pentru a ne impune pe piața actuală universitară. Ceea ce îmi doresc împreună cu echipa pe care am conturat-o e să ofer garanția fiecărui coleg al meu că va avea cadrul necesar și mijloacele pentru a-și promova rezultatele muncii în cadrul proiectelor derulate, fie că vorbim despre accesul la mijloacele de informare în masă, fie de promovarea pe site-ul UAV, în revistele de specialitate, în comunitățile academice din România și Europa. Vreau să ofer garanția că fiecare va avea aceeași șansă la promovare, la obținerea titlurilor academice, să asigur transparența și corectitudinea deciziilor luate. În calitate de rector pot să îi asigur pe colegii mei că vom respecta reglementările în vigoare, dar pentru a fi mai credibili, pentru a deveni o opțiune serioasă pentru absolvenții de liceu este nevoie de multă muncă și responsabilitate din partea fiecăruia”, spune Lile.

Platforma cu care Sorin Nadaban candidează pentru funcția de rector al UAV conține o serie de măsuri urgente pentru însănătoşirea UAV, ieşirea ei cât mai rapid din criza în care se află şi reînscrierea sa într-un circuit academic şi ştiinţific de succes: ”Primele măsuri pe care le voi lua ca rector vor fi legate de intrarea de urgenţă a UAV în toate standardele ARACIS”.

Dintre problemele identificate de Sorin Nadaban la UAV din Arad, cea mai importantă e profunda criză generată de cele două calificative consecutive ”încredere limitată” obţinute în urma evaluărilor ARACIS (2013 şi 2015). Calificativele ARACIS sunt consecinţa eşecurilor din mandatul 2012-2016 în îndeplinirea misiunii asumată de UAV în 2012. Aceste calificative sunt rezultatul unor probleme semnificative, constatate şi de către ARACIS. Alte hopuri majore pentru UAV sunt: ”Problemele de resursă umană, dat fiind că gradul de acoperire cu titulari va atinge un minim în anul universitar 2020/2021. Cu toate acestea nu există o politică de atragere în universitate de tineri, asistenţi şi lectori”. Un loc major îl au și problemele de integritate: ”E vorba de a depista şi sancţiona impostura universitară”.

La Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, rectorul Doina Frunzăverde a decis că nu va mai candida. În ultimii ani, UEM a fost teatrul unor scandaluri, cel mai recent fiind acela în care o polițistă de la DGA care era în misiune sub acoperire la UEM pentru depistarea actelor de corupție aproape că a fost violată de prodecanul Facultății de Științe Sociale, Florin Franț. Acesta a primit doi ani de închisoare pentru corupție, alături de alte două cadre: Ruxana Ghiță, care s-a ales cu o condamnare de trei ani și două luni, și Irina Oriol, cu trei ani și opt luni. În UEM există deja candidați neoficiali, însă niciunul nu a şi-a făcut publică intenţia, asumându-și o platformă cu care candidează. Cea mai mare problemă a UEM, conform Doinei Frunzăverde, e cea de acoperire a costurilor de funcționare, o chestiune vitală, dat fiind că veniturile generate din activitatea UEM sunt foarte mici.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României, actualul rector, prof. dr. Paul Pârșan, a decis că nu va mai candida. Dintre reușitele mandatului său, acesta menționează revitalizaea activității fermei didactice, care a fost adusă pe profit și depinde mai puțin de lucrările de prestări servicii subcontractate de la terți, înființarea unei grădinițe pentru copiii cadrelor universitare și ale studenților cu copii, sporirea atractivității cantinei unde în prezent mănâncă zilnic 400 de studenți, comparativ cu 40 la preluarea mandatului.

În prezent, candidaţii neoficiali de la USAMV Timișoara sunt prof. dr. Cosmin Popescu, decanul Facultății de Agricultură și prof. dr. Radu Liviu Șumălan, de la Facultatea de Horticultură. Cosmin Popescu nu a comunicat până la această oră României Curate platforma cu care candidează.

Radu Șumălan nu ne-a prezentat o platformă propriu-zisă, pe care o va face publică doar după încheierea perioadei de depunere a candidaturilor. Acesta și-a expus însă viziunea personală privind nevoile și soluțiile pentru USAMV Timișoara: ”O universitate e mai valoroasă prin resursa umană pe care o formează dacât prin infrastructura de care dispune. Investiția în oameni este sigură, creează plus-valoare, generează performanță. Principalele atuuri ce trebuie să ne caracterizeze pe toți sunt: demnitatea, integritatea, colegialitatea, siguranţa, încrederea şi dorința de colaborare. Împreună, profesori și studenți putem dezvolta o comunitatea academică puternică, prin solidaritate, integritate, eforturi comune, participarea tuturor la decizii dar și la beneficii. Adevăratul succes începe cu înţelegerea propriilor semeni”.

La Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, rectorul Marius Raica încă nu vrea să spună dacă va mai candida pentru un noi mandat sau nu: ”Până în prezent, prin nicio formă de comunicare (verbală, mass-media, oficială sau particulară) nu am afirmat că doresc să candidez la funcția de rector al UMF Victor Babeș. În consecință, nu am o platformă în acest sens. Candidaturile pentru funcția de rector se depun în perioada 01-12.02.2016, conform celor publicate pe site-ul www.umft.ro/alegeri. Deci oficial, în acest moment nu există niciun candidat, iar principala mea preocupare în aceste zile a fost aceea de a asigura cadrul organizatoric optim pentru alegerea membrilor senatului și ai consiliilor facultăților. Nu m-am interesat și nici nu știu dacă alți colegi doresc să candideze”.

Universitatea de Vest Timișoara este un caz atipic, alegerile la această instituție derulându-se încă din 18 decembrie 2015. Singurul candidat a fost rectorul Marilen Pirtea, care a și fost reales. Pirtea consideră că principalele realizări din mandatul trecut sunt ”creșterea vizibilității UVT”, a roadelor cercetării, a implicării sociale prin studii (unele necerute) oferite autorităților, pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă. Dat fiind că este o universitate mare, cu 19.000 de studenți, una din marile probleme fără rezolvare este numărul redus de locuri din cămine, suficient doar pentru jumătate dintre aceștia. Proiectul unui cămin ultramodern, cu o capacitate de 600 locuri, nu a putut fi demarat în primul mandat, însă speră ca acest lucru să se întâmple în noul mandat, care oficial va începe în martie. Dintre motivele de mândrie, Marilen Pirtea enumeră faptul că profesorii săi nu sunt implicați în scandalul ”scriitorilor din pușcării”, exceptând cazul răzleț al unui cadru ”cu ora”. De asemenea UVT deține și cel mai performant computer din SE Europei, cumpărat printr-un program european, la care apelează pentru proiecte de cercetare inclusiv instituții internaționale. Însă cel mai ”cool” asset al UVT este cel mai performant software de depistare a plagiatelor din lume, pe care Marilen Pirtea s-a oferit să-l dea spre utilizare oricărui doritor din mediul academic. Utilitatea lui este nu doar pentru a prinde ”dottorii”, ci și pentru doctoranzi, care ar trebui să fie interesați ca înainte de depunerea lucrării finale, să o introducă pentru testare în softul antiplagiat, tocmai pentru a preveni apariția unor situații neplăcute. Una din primele lucrări testate, conform lui Marilen Pirtea, a fost a Codruței Kovesi, șefa DNA, care și-a făcut studiile doctorale la UVT.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cine luptă pentru șefia universităților din Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *