Daniel Befu

Cine e Ana Birchall, cel mai bogat dintre miniștii Justiției. Are o avere de 23 de milioane de euro și e unul din marii donatori ai PSD

România Curată face un portret succinct al Anei Birchall, actualul ministru interimar al Justiției, după demisia lui Florin Iordache. Cu numele de dinainte de căsătorie Ana Călin, Birchall este o avocată de lângă Mizil care s-a căsătorit cu un britanic născut în 1956, venit cu afaceri în România și care, conform relatărilor din presă, a cerut-o în căsătorie pe Ana la doar o lună după ce s-au cunoscut. Ca nivel de pregătire, Birchall este deținătoarea unui masterat și un doctorat în ”dreptul falimentului” la prestigioasa Yale University, clasată în 2016 în intervalul 10-15 la nivel mondial în topul instituțiilor de învățământ superior. Din punct de vedere profesional, Birchall a fost o vreme șefa juridicului din Omniasig, ulterior lucrând și pentru White& Case LLP, ulterior colaborând și cu Gabriel Biriș, ex-secretar de stat în Ministerul Finanțelor în Guvernarea Cioloș. Conform informațiilor obținute de România Curată, Ana Birchall în profesia ei, cea de avocat, este considerată un bun profesionist.

Ana Birchall a fost consiliera lui Mircea Geoană pe când acesta era ministru de externe în Guvernul Năstase. În 2008 politiciana s-a retras de pe lista de candidați la alegerile parlamentare, după ce jurnalistul Antena 3, Iosif Bubble, a făcut publică o înregistrare video în care sugera că e vorba de Ana Birchall în timpul unei presupuse relații sexuale orale cu președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană. Respectiva filmare video a afectat semnificativ imaginea Anei Birchall, fiind cel mai cunoscut caz de denigrare prin imagini compromițătoare cu tentă sexuală, a unei femei implicate în politică. Ana Birchall a cerut o expertiză criminalistică a filmulețului și concluzia experților a fost că nu era vorba de politiciană. Jurnalistul  Iosif Bubble, care a făcut public filmul erotic, a pierdut în instanță procesul în care a fost acuzat de calomnie și defăimare, fiind obligat la plata unor despăgubiri de 20.000 de euro către Ana Birchall. De asemenea, urmare a deciziei instanței, Ana Birchall a început procedurile legale de recuperare a sumei de 40.000 euro daune, din partea familiei  politicianului extremist Corneliu Vadim Tudor (decedat), care, pe baza respectivei filmări lansată de Iosif Bubble, a denigrat-o pe politicană în ”ziarul” Tricolorul. Independent de scandalul de imagine, Ana Birchall a fost, conform informațiilor obținute de la apropiați ai acesteia, aceata a fost extrem de afectată la nivel emotional de scandalul în care a fost târâtă. Soțul Anei Birchall, Martyn, ar fi declarat, conform EVZ, că bănuiește că în spatele denigrării soției sale, s-ar afla Viorel Hrebenciuc.

Ulterior, în 2012 Ana Birchall a reușit să recupereze terenul pierdut și să-și refacă cariera politică, revenind în lumina reflectoarelor ca deputat și, în calitatea sa de secretar international al PSD, s-a implicat în aducerea la București a ex-premierului britanic Tony Blair. Birchall nu este parte în dosarul penal deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiță și a lui Victor Ponta, aceasta declarând procurorilor că nu a știut că s-au plătit bani pentru respectiva vizită.

În 2016 a fost aleasă pentru un al doilea mandat de parlamentar, fiind totodată aleasă să facă parte din Executivul Grindeanu, ca Ministru Delegat pentru Afaceri Europene.

Din februarie 2016 două firme ale soțului Anei Birchall (Ainfield Paisley Advisers SRL și Waterford SRL), funcționează în clădirea Aquaproiect SA, societate de proiectare abonată la banii statului român în proiecte de mediu. Iar Aquaproiect SA este parcată în curtea a două dintre instituțiile importante ale statului român în materie de protecția mediului, respectiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului și a Administrația Fondului pentru Mediu. Societatea Aquaproiect SA l-a avut coacționar până în 2015 pe un fost ministru al Mediului. Aurel Constantin Ilie, fost ministru al Mediului și Apelor în Guvernele Văcăroiu (1992-1996) și Năstase (2000-2002). Nevasta lui Aurel Constantin Ilie a fost asociată în Hidromed SA cu Speranța Ianculescu, o altă ministră PSD a Mediului din Guvernul Năstase (2004). De asemenea și sediul Pestforce SRL, firmă de pesticide în care s-au asociat soțul și Ștefan Călin, fratele Anei Birchall, funcționează încă de la începutul anilor 2000 în ograda instituțiilor de mediu ale statului. Cifra de afaceri a Pestforce SRL a fost de aproximativ 1 milion de euro/an începând cu 2013 încoace, iar profitul pe 2015 a fost de circa 100.000 euro, la un efectiv de 30 de salariați. Demn de precizat e că statul american a investit în firma de pesticide a soțului și fratelui Anei Birchall, prin intermediul Romanian American Enterprise Fund (RAEF), unul din fondurile de investiții înființate în prima parte a anilor 90 prin decizia Congresului SUA și focalizate pe economiile țărilor ex-socialiste din Sud-Estul Europei.

Pe partea de implicare ONG-istă, Ana Birchall este ”ambasador în România” al unei fundații înființate de Hillary Clinton.

În ciuda aparteneței ideologice de stânga, familia Anei Birchall este bogată, politiciana deținând împreună cu soțul ei 3 apartamente în București, unul în New York, o casă în SUA și o casă într-o zonă pitorească din Bucovina (Dorna Arini, Suceava), având o avere estimată de presă la 23 milioane de euro ( ). Poate și din prisma bunăstării de care se bucură, Ana Birchall a donat PSD-ului sume consistente de bani: 90.000 lei în 2008 și 85.000 lei în 2012, contribuțiile din anul electoral 2016 nefiind încă publice.

România Curată a solicitat proaspăt numitei ministru al Justiției, Ana Birchall, un punct de vedere referitor la Investițiile Romanian American Entreprise Fund în firma familiei sale. De asemenea, România Curată i-a solicitat și un punct de vedere referitor la stabilirea sediului activităților economice de către familia sa pe Splaiul Independenței, în curtea de incintă a autorităților de mediu ale statului român, în chirie la Aquaproiect SA, o companie abonată la contracte cu statul, controlată multă vreme de un ex-ministru PSD din Guvernul Năstase. Până la acest moment nu am primit punctul de vedere al nou-numitului Ministrului Justiției, însă la momentul la care punctul său de vedere ne va fi remis, îl vom atașa prezentului articol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cine e Ana Birchall, cel mai bogat dintre miniștii Justiției. Are o avere de 23 de milioane de euro și e unul din marii donatori ai PSD

  1. VISLOVSCHI ELENA

    FACETI BINE CA SCRIETI DAR MAI LUATI SI ALTE MASURI DE RECUPERARE SI STABILIRE IN INSTANTA A PAGUBELOR : READUCETI LA POPOR DIN NOUA BOGATIA INCLUSIV CE DE LA BUDAPESTA FUNDATIA GOJDU

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *