Andrada Mazilu

Cinci instrumente digitale care îmi fac viața de profesor mai ușoară

În acest articol mi-am propus să vă prezint pe scurt care sunt instrumentele cu care viaţa mea de profesor a devenit mai uşoară. Am fost autodidact în explorarea lor, am urmărit diferite tutoriale, m-am jucat cu butoanele şi am experimentat. Aproape toate site-urile oferă varianta gratuită, desigur, cu opţiuni limitate, dar merită încercate înainte de a lua decizia achiziţionării unui abonament. Pentru trei dintre ele am decis însă că este mai practic să optez pentru varianta integrală şi să plătesc costul abonamentului.  În total, estimez că mă costă pe la 100 de lei pe luna toate abonamentele acestea. (padlet, wordwall, twinkl, anton).

Aceste cheltuieli nu este firesc să se întâmple din buzunarul profesorului, ci din cel al guvernului sau al primăriei. Ce bine ar fi să se aloce un fond în acest scop, căci peste 80% din profesorii care au completat chestionarul pentru lucrarea mea de masterat, au declarat ca suportă lunar cheltuieli de cel puţin 100 de lei din fondurile personale.

Adică 1500 de prof. x 100 de lei= 150.000 pe lună. Peste 375.000 de euro pe an sunt cheltuiţi din venituri personale, substituind nevoia acută de implicare a autorităţilor. Şi mai bănuiesc că în toată România sunt mai mult de 1500 de profesori care au făcut aceste cheltuieli, iar şcoala online a deschis drumul către aplicaţii, site-uri şi instrumente diferite.

Folosesc site-ul canva.com pentru a crea materiale de design grafic: afişe, cover-uri, diplome sau semne de carte. Este uşor de folosit şi vine cu multe template-uri predefinite. Nu am abilităţi de designer, însă canva mi-a dat mult curaj, încredere şi doza de inspiraţie de care aveam nevoie.

Fructificaţi ocazia dacă aveţi o asociaţie a elevilor, a părinţilor sau a profesorilor!

Este un site pe care îl folosesc săptămânal pentru a crea fişe de lucru şi jocuri interactive pentru elevi. Este potrivit pentru orice materie : dezvoltare personală, matematică, limba română, istorie, geografie. Toate materialele create alcătuiesc un fel de bază de date deschisă şi prin fiecare nou material creat, profesorii oferă ocazia şi altor profesori sau elevi să se bucure de munca lor. Roata întrebărilor, careu de cuvinte, jocuri de potrivire, adevărat sau fals, găseşte corespondentul, sunt doar câteva activităţi care se pot face. Contul gratuit oferă acces la crearea a doar 3 resurse, însă folosirea nelimitată a celor create deja. Pentru acest site mi-am achiziţionat un abonament lunar de 15 lei.

A devenit instrumentul meu preferat în ceea ce priveşte organizarea activităţii online. M-am folosit de padlet pentru a crea planuri săptămânale de învăţare, expoziţie tip galerie, transmiterea temelor şi desfăşurarea proiectelor. Am învăţat în câteva ore să folosesc la maxim tot ce pune platforma la dispoziţie.

Din contul gratuit poţi crea trei panouri (board-uri), însă am preferat să achiziţionez abonamentul plătit. Costul este de 4 euro pe lună. Voi păstra instrumentul şi în anul viitor, cu siguranţă!

Este un site cu materiale didactice variate, în multe limbi şi potrivite pentru diferite materii. Au trecut 4 ani de când îmi plătesc abonamentul pe acest site şi apreciez felul în care sunt create materialele pentru profesori, designul lor prietenos şi asistenţa de care ai parte atunci când vii cu sugestii, nelămuriri sau solicitări. Descarc de pe site  fişe de lucru, prezentări powe-point, poveşti, cărţi animate şi mă inspir în organizarea unităţilor tematice şi predarea integrată. Nu mai ştiu cât este costul lunar, dar nu depăşeşte suma de 20 de lei. Twinkl oferă şi materiale gratuite. Vizitaţi site-ul ! Merită !

Este un site pe care îl folosesc pentru a-i invita pe părinţi să îşi înregistreze prezenţa la o activitate sau să aleagă data/ora unei întâlniri. (spre ex. confirmarea participării la şedinţa cu părinţi, alegerea datei pentru activitatea extraşcolară, manifestarea opţiunii pentru ora de începere a lecţiilor online, etc.)

Am optat pentru varianta gratuită, căci îmi este suficient ce oferă. Folosesc aplicaţia mai puţin decât celălalte, dar m-a scutit de numărat şi păstrat evidenţa manual. În plus, e un instrument foarte util pentru a lua decizii.

Pe lângă cele amintite mai sus folosesc regulat :

  • Mentimeter, Anton.app, Kahoot, Google forms, Google drive, Active presenter, ilovepdf.com, adobescan

Toate aceste instrumente, site-uri şi aplicaţii mi-au făcut viaţa mai uşoară şi mai frumoasă, căci calitatea actului educaţional a crescut datorită lor.

Voi, ce aplicaţii/site-uri/instrumente folosiţi ?


Andrada Mazilu (Sorca) este învățătoare la Liceul Teoretic „Nikolas Lenau” din Timișoara și coordonează proiectul Școli curate în județul Timiș. A înființat asociația inEDU – Inițiativă în Educație și a primit în 2019 Premiul Merito pentru Excelență în Educație, la gală purtând, ca fapt divers, o rochie desenată de elevii săi de 6-7 ani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cinci instrumente digitale care îmi fac viața de profesor mai ușoară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *