Armin Muga

Cifrele educației – tristețe și durere pe timp de pandemie

Fiind un mare pasionat de proiecte din infrastructură, dezvolt o atenție profundă asupra construcției de autostrăzi, clădiri noi, lucrări civile etc. Citeam zilele acestea cum guvernul liberal va aloca o sumă pentru asigurarea de condiții moderne în 375 de școli. Un lucru foarte esențial și de apreciat având în vedere starea unităților de învățământ din țară. Așadar, Guvernul va aloca o anumită sumă pentru a continua lucrări începute și de a începe alte lucrări la diferite unități de învățământ, 375 la număr. Din curiozitate am căutat date cu privire la numărul total de toalete improvizate în curțile unităților de învățământ și acesta ar fi 2219. 2219 unități de învățământ cu toalete în curte în anul 2019, cele mai multe find din regiunea Moldova, regiunea cea mai săracă a României, fără investiții semnificative și cu 16 km. de autostradă în lucru pe post de centură a Bacăului.

Numărul unităților de învățământ care vor beneficia de condiții normale pentru anul 2020 este unul foarte mic raportat la 2219 unități de învățământ cu toalete în curte. De-a lungul anilor, guvernanții au ignorat aceste cifre, analfabetismul a crescut și știm cu toții pentru a putea ieși din polul sărăciei, este nevoie de educație. Am văzut cu toții multe reportaje în care primarii au risipit bani în proiecte care astăzi sunt inutile pentru comunitate, lăsate în paragină sau nesemnificative. Surse de finanțare au fost, fonduri europene, PNDL, PNDR și bugetul local.

Pe lângă această anormalitate, dintre cele 2219 unități de învățământ niciuna nu beneficiază de apă potabilă și canalizare, ca prin urmare, unele dintre cele 375 de unități în momentul în care vor fi finalizate nu pot fi folosite din cauza lipsei de apă și canalizare, vina fiind a primarilor, majoritatea fiind incompetenți, nepăsători și depășiți total de situație,

În urma centralizări a aproximativ 96% din răspunsurile pe care le-a obținut echipa Școli Curate din județul Mureș în baza legii 544/2001, în urma unui adevărat război cu unele primării (încă așteptând răspunsuri de la primării) reiese că la nivelul județului Mureș există doar 103 cabinete medicale școlare și 17 cabinete dentare școlare pentru 102 unități administrativ teritoriale. Un număr foarte mic având în vedere că la nivelul rural avem doar 4 cabinete medicale și niciun cabinet dentar, unele înființându-se recent. După o scurtă căutare pe net reiese că tot la nivelul județului Mureș există 43 de unități de învățământ cu toalete în curte, fără apă și canalizare. Având în vedere situația în care ne aflăm, aceste cifre sunt de-a dreptul îngrozitoare. Evaluările naționale s-au terminat, urmează bacalaureatul care se termină săptămâna viitoare dar întrebarea rămâne ce se va întâmpla din septembrie.

Recent am văzut propunerea Institutului de Sănătate Publică: din toamnă maximum 15 elevi în clase și maxim 4 ore pe zi, cu ore de 30 de minute, și, restul clasei, prin rotație, să facă școală online. Nu voi comenta această decizie deoarece nu sunt un expert în domeniu și nu știu alte variante care ar fi acceptate de public sau ar fi cele potrivite dar vă pun o întrebare, ce se va întâmpla din septembrie în cele 2219 (posibil ca azi să fie mai multe sau mai puține) școli și licee cu toalete în curte, fără apă și canalizare având în vedere că trecem printr-o pandemie și există riscul unui al doilea val?  Cum vrea ministerul ca în fiecare unitate de învățământ să fie un asistent medical sau medic în cazul în care România duce lipsă de medici și asistenți, în cazul în care la nivel rural aproape nu există cabinete medicale? Ce fel de norme de igienă se vor păstra în acele unități de învățământ?

Așadar, fără doar și poate, este nevoie de investiții în educație, investiții masive, într-adevăr este nevoie de soluții de „dreapta” pentru a putea ieși din această criză dar cu soluții gândite și care să aibă o viziune și avantaje pentru populație. Guvernul este obligat, dată fiind situația, să dezgroape proiecte, să înceapă construcțiile esențiale pentru comunitate, ajutând economia și mediul de afaceri iar pentru viitor să avem o scădere a somajului și sărăciei. INVESTIȚI ÎN EDUCAȚIE!

„Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” — Mihai Eminescu

Armin Muga este ambasador Școli curate în județul Mureș, dar și secretar ales de colegii săi în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu, Tg. Mureș


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *