Liviu Antonesei

Cenzura fără frontiere, dar cu indicații clare!

Da, a venit vremea să vedem și cum funcționează cenzura pe vremuri de pandemie. Cu presa clasică, acești așa și așa care ne guvernează nu au nici o problemă. Au sunat adunarea și au dat ordinul de zi pe unitate. Mai nasol este cu cea de pe internet, că uneori mai mișcă, mai emite opinii, mai supune discuțiilor vulgata OMS, deciziile autorităților sau interesele tovarășilor chinezi… Dar, asta e, cît se poate, jurnalul nu are încotro, merge mai departe!

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (29). Cenzura fără frontiere, dar cu indicații clare!

Cenzura fără frontiere, dar cu indicații clare! De la OMS…

Cum se știe, sînt dintotdeauna împotriva cenzurii de orice fel. Cîtă vreme nu avem de-a face cu „materiale” de presă clasică sau de social media care instigă la ură și crimă, care practică un exclusivism explicit – am spus special explicit, pentru că altfel ar însemna să condamnăm tot umorul la moarte – pe motive de rasă, religie, convingeri de orice fel, gen sau vîrstă, nu este nimic de cenzurat. Drepturile și libertățile consimțite în constituțiile  naționale, în Acordul final din 1975 de la Helsinki și în Declarația universală a drepturilor omului sînt intangibile. Asta nu înseamnă cu uneori, chiar și în democrațiile avansate, nu s-a încercat introducerea diferitelor forme de cenzură. Epoca pandemiei a stimulat gîndirea cenzorilor – sau lipsa lor de gîndire, cum vom vedea -, astfel încît mai peste tot au apărut diverse forme de a împiedica exprimarea gîndirii libere – aceasta poate fi și greșită, eronată din punctul de vedere al cenzorilor, dar dacă nu încalcă cele enumerate de mine la început, trebuie să aibă drept de exprimare.

De bună seamă că nu am cum, într-o postare limitată, să analizez felul în care se manifestă cenzura pe tot mapamondul, dar pentru ceea ce am de spus sînt suficiente două exemple – cel al combinatei CSS – ANCOM, pe plan național, și Youtube, pe cel mai internațional plan posibil. Interesant este deja că vom întîlni în ambele situații aceleași motive pentru exercitarea cenzurii, de-ți vine să crezi în teoriile conspirației, ceea ce eu mă străduiesc din răsputeri să nu se întîmple. Pentru cei care au deschis mai tîrziu televizoarele, ANCOM este Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea Comunicațiilor. Sub acest nume benign se ascunde de fapt o instituție temută, ea dă și retrage licențe, ea stabilește cu de la sine putere regulamente etc. Fiind socotită atît de importantă, de bună seamă că a avut mereu și are în fruntea ei un nene Securilă, care anterior a avut și misiunea de premier vreme de șase luni al țării. De unde știu că e Securilă fără să-i fi văzut actele? Din experiență, din studierea cutumei – de pe timpul primului mandat al lui Băsescu încoace, nu au existat decît doi premieri care să nu fi avut relații cu serviciile vechi & noi – adică acoperiți de interne sau externe, persoane de sprijin etc -, și nici măcar de cei doi nu pot fi sigur sută la sută. Pe de altă parte, nici un șef de instituție care are treabă cu comunicațiile nu este din afara pepinierei de cadre – și asta încă înainte de a ne dezrobi rivaluția. Vestea tristă, dar pentru ei bună, este că și majoritatea operatorilor privați sînt infiltrați până la vîrf. Altfel, cum credeți că s-ar fi putut efectua zeci de mii, poate sute de mii de interceptări ilegale? Îi vedeți pe securoi pîndind din tufișuri și trăgînd cu urechea?

Cu presa clasică nu au probleme, uitați-vă aproape în orice ziar și veți vedea că aproape toate sînt goarne de partid și de stat. Cele cîteva nonconformiste sau mai puțin obediente nu contează, sînt înecate în marea de minciuni și semiadevăruri preluate de goarnele amintite. Radioul nu prea mai contează, iar cu televiziunile mai nărăvașe e simplu, nu sînt cenzurate la propriu, ci amarnic post-cenzurate prin amenzi copleșitoare. Mai există și micul avantaj că CNA își mai păstrează oleacă pluralismul și că mai sînt cîteva persoane de curaj pe acolo. Marea lor problemă este cu news media, cu ce se publică online. Nu pot spune că echipa CSS – ANCOM a făcut excese foarte mari, patru sau cinci site-uri blocate. Problema este că cenzura începe de la primul act de cenzură și că aceasta are un efect paralizant asupra celorlalți participanți de la fenomen. Iar un caz este de-a dreptul halucinant, site-ul justitiarul.ro a fost interzis o dată, a reprimit dreptul de funcționare, iar imediat a venit a doua decizie de interzicere, adică ieri, probabil în cinstea lui 1 Mai muncitoresc. Nu intru în detalii pentru că voi posta facsimilul deciziei în format pdf. Așa cum voi posta un link către un articol privind cenzura pe Youtube. Știu că și pe Facebook zburdă cenzura, dar cum eu nu mai intru de ani pe rețeaua ticăloasă a lui Zucky, las tema în seama altora.

Cum spuneam, ceea ce te șochează la două instituții, una de aici, cealaltă de pretutindeni, este grila comună de cenzură, sînt vizate mai ales articolele care pun în discuție vulgata OMS privind pandemia. În ochii cenzorilor, ceea ce spune această instituție compromisă de la bun început, prin ascunderea informațiilor tovarășilor chinezi – e timpul unei anchete care să stabilească dacă nu avem de-a face și cu un uriaș caz de corupție -, deci ce spune instituția cu pricina e literă de lege. Măi să fie, cum văd cenzorii noștri, pe lîngă slugărnicia evidentă, își arogă niște competențe, unele de natură științifică, pe care nu le au și nu pot să le aibă. Asta pentru simplul motiv că nici măcar experții renumiți nu s-au pus de acord într-o mulțime de aspecte legate de virus și de pandemie. Cum naiba să nu discuți despre natura virusului cînd experții adevărați au opinii contradictorii. Pentru unii, între care un Premiu Nobel pentru Medicină, pare clar că, deși natural, a fost manipulat în laborator, pentru a face un vaccin anti-SIDA ori din alte motive și scăpat în libertate. Pentru alții, este sută la sută natural și transmis de la un animal la om. În ce mă privește, rămîn de partea primei ipoteze, la care am ajuns singur și fără multe informații. Culmea că primul studiu care infirma această ipoteză, fiind realizat la comanda sinistrei OMS, nu mi-a schimbat, ci mi-a întărit părerea mea de nespecialist. Amuzant este că la americani opiniile nu sînt diferite doar între savanți, ci și în cîmpul politic și al informațiilor – securiștii lor tocmai au declarat că virusul e cît se poate de natural, pe cînd Trump o ține pe a lui, că bestia e produs chinezesc!

Sau cum naiba să nu discuți dacă e bună sau rea carantina cînd vezi că numărul de morți la un milion e același în Suedia, care a preferat relaxarea, și în Italia care, cel puțin de la un moment, a trecut la izolarea severă? Ca să nu mai spun că pînă și OMS a făcut iarăși pași înapoi recomandînd soluția suedeză la ieșirea din carantină! Nu mai spun că e o prostie fără margini să cenzurezi textul din Justițiarul pe motiv că instigă la nu știu ce. Nu instigă la nimic, e o excelentă supapă de eliminare a presiunii, cum erau bancurile politice pe vremea lui Ceaușescu. În locul cenzorilor, aș plăti niște jurnaliști să mai scrie cîteva! Și ajungem la faimoasele 5 Rațe, cum se spune într-un fel de argou conspiraționist, sistemului 5G. Nu cred în teoria conspirației care susține că rețeaua aceasta stimulează extinderea pandemiei, iar scopul este să ni se introducă un implant prin care să fim manipulați. În primul rînd, sînt mijloace de manipulare eficiente și fără a pune de-un complot mondial. În al doilea, nu există o interfață care să poată face relația organic- anorganic. Deci s-ar putea cel mult introduce cipuri de identificare și urmărire. Dar la ce bun efortul, complotul etc, cardurile, documentele de identitate electronice și smarturile sînt foarte bune la așa ceva, ba chiar sînt deja utilizate în aceste scopuri! Cu 5G altele sînt problemele, reale vreau să spun – nivelul foarte ridicat de unde electro-magnetice pe care îl provoacă, care s-ar putea dovedi mai mari decît capacitatea de îndurare a organismului uman. Și în al doilea rînd, sporirea capacităților de supraveghere a persoanelor de către state și o mulțime de privați, cu China de stat și privată în frunte.

Dar foarte interesant este altceva. Cele două instanțe de cenzură discutate aici sînt într-un strașnic conflict de interese în chestiunea 5 G. ANCOM anunță pe prima pagina a site-ului său că a deschis licitația pentru 5 G în România, iar licitațiile sînt o afacere profitabilă nu doar pentru instituție, ci și pentru factorii de decizie de acolo. Iar Youtube face parte dintre marii beneficiari ai afacerii. Atunci cum să nu cenzureze orice discuție despre sistem pe motivul că ar conține informații false? Mai jos decizia și linkul promise…

https://karensmithdotblog.wordpress.com/2020/04/30/youtube-a-cenzurat-doi-doctori-care-criticau-carantina/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cenzura fără frontiere, dar cu indicații clare!

 1. emil

  Romanii prin definitie practica cenzura endemica pentru a-si masca hotiile, minciunile si talhariile. Presa democratica romaneasca n-a publicat informatiile cu ascunderea numarul real de morti din China. Religia este un factor determinant in economia de piata. Tot ce se produce si vinde in lume ia in calcul traditia si cutumele religioase ale fiecarei piete de desfacere. Aparatul de fotografiat, cipul, cardul, 5G, 8K, youtube, etc, au intrat foarte greu la ortodocsi.

  Reply
  • ionas

   Minunile tehnologice ( card, 5 G, youtube, nercedes, 8 K) nu au avut nicio opreliste la ortodocsi ( nici la musulmani) doar cinstea, onoarea, munca si alte virtuti

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *