Daniel Befu

Cel mai tânăr director al Poştei Române a fost şi cel mai conectat la grupurile de interese

Doi în unul, ca la detergenţi. Omul lui Tăriceanu şi omul UDMR. Tânărul Dan Mihai Toader, fost director al Poştei Române, a reuşit să devalizeze instituţia în cei patru ani de mandat, 2004-2008 (AICI). Toader a izbutit să îl împace şi pe premierul de la acea vreme, dând contracte unui apropiat al său, şi UDMR, pentru că Poşta se află în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, iar portofoliul a revenit în guvernarea Tăriceanu partidului maghiarilor.

Dan Mihai Toader, șef numit politic de Guvernul Tăriceanu la Poșta Română, e cunoscut pentru condamnarea primită în echipă cu ministrul Justiției de atunci, Tudor Chiuariu, și cu cel al Comunicațiilor, Zsolt Nagy (AICI), după ce a înstrăinat către un afacerist imobilului Poștei Române din calea Victoriei nr.133-135, un bloc ce valora milioane de euro, proprietate publică a statului. Însă Mihai Toader a mai fost condamnat și pentru altă „țeapă”, tot de milioane de euro, trasă Poștei Române, cu asigurări obligatorii pentru angajați, comisă în tandem cu Maricel Păcuraru (AICI). Ulterior, presa a descoperit că Mihai Toader era un mai vechi partener de „tunuri” al lui Maricel Păcuraru, cei doi fiind implicați într-o recuperare frauduloasă de TVA, în urma unor tranzacții fictive printr-o suveică de firme, prin care s-a umflat prețul unui vaporaș de la 85.000 euro, la 3 milioane euro (AICI). La începutul anilor 2000, Mihai Toader a fost acționar la Direct Shop SRL, firmă folosită de grupare în schema de fraudare a statului.
Toader s-a bucurat de protecție totală în Guvernul Tăriceanu, acesta având parte de un mandat plin, de 4 ani, pe toată perioada respectivei guvernări. El a reuşit să ducă instituţia la sală de lemn, ridicând pe de altă parte firme private de la statutul de „coate goale” la cel de „vedeta balului”.

Doi miniştri a avut UDMR la Comunicaţii între 2004 şi 2008: Nagy Zsolt şi Borbely Laszlo. Precizăm din start că UDMR a jucat un rol cheie în menținerea pe poziție a lui Mihai Toader, în ciuda indiciilor limpezi că era un personaj pătat și indezirabil în fruntea unei instituții de importanța Poștei Române. Încă din 2006, când DNA a început cercetarea înstrăinării imobilului din Calea Victoriei, ministrul Zsolt Nagy ar fi putut să-l demită sau măcar să pună sub lupă activitatea directorului Poștei, ca să evite ulterioare derapaje. N-a făcut-o, Mihai Toader având mână liberă la devalizarea instituției prin atribuirea de contracte enorme, mult umflate.

Nici măcar Laszlo Borbely, succesorul lui Nagy la șefia Ministerului Comunicațiilor, începând cu vara lui 2007, când acesta fusese suspendat pentru implicarea sa penală în Dosarul Privatizărilor Strategice (AICI), nu a oprit matrapazlâcurile lui Mihai Toader.

Foarte probabil că în menținerea lui Mihai Toader pe post au contat și banii direcționați de acesta către firme legate de UDMR (partidul ce deținea portofoliul comunicațiilor, minister în subordinea căruia funcționează Poșta Română), conform EVZ, care a remarcat că, în 2006 de pildă, jumătate din bugetul de publicitate al Poștei Române a ajuns la firme ce au legătură cu Verestoy Attila (AICI). De pildă, una dintre publicațiile către care au ajuns banii Poștei Române, „Uj Magyar Szo” (cotidian editat de Editura Scripta SRL a lui Verestoy Attila) a fost în paralel finanțată și de „Fundația Communitas”, condusă de Marko Bela și din conducerea căreia făcea parte și Laszlo Borbely, succesorul lui Nagy Zsolt la Ministerul Comunicațiilor (AICI).

Cel mai ciudat e că deși Nagy a fost condamnat definitiv de justiție în două spețe (cea al înstrăinării imobilului Poștei Române la preț subevaluat) și în dosarul privatizărilor strategice, UDMR îi ține spatele, afirmând contrar evidențelor obiective și care nu pot fi tăgăduite că Nagy e nevinovat. Iată ce declara președintele UDMR, Kelemen Hunor, în aprilie 2015: „Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiþia într-o instituþie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susþinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând” (AICI).

Această declarație reprezintă un indiciu în favoarea ipotezei că de fapt Poșta Română a fost ochită de la bun început de coaliția politică de guvernare, care a devalizat-o în mod organizat, atât în beneficiul UDMR, cât și al clienților PNL, cum e de pildă cazul controversatului contract semnat de Poșta Română cu Blue Air în 2008, în mandatul lui Ludovic Orban ca Ministru al Transporturilor (AICI).

Altfel e inexplicabil cum în urma scandalurilor publice declanșate în jurul Poștei Române începând cu anul 2006, premierul Tăriceanu nu l-a oprit pe Mihai Toader din acțiunile sale de devalizare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *