După numărătoarea electronică a proceselor verbale din peste 93% de secții, Igor Dodon are 55, 68% din voturi, iar Maia Sandu 44, 32%. Nu văd cum se mai poate schimba ceva. Nu doar orientarea pro-rusă a cîștigat, victorioși sînt mai ales oligarhii – și din Moldova, dar și din Rusia. Se pregătesc de pîrnaie mai bine de 20 de judecători pentru complicitatea la spălarea mai multor zeci de miliarde de dolari, care s-au întors curați la Moscova. Nu-i nimic, acum poate scapă și se pregătesc alte zeci de miliarde de trecut prin Arielul moldovenesc! Sigur, nu doar respectivele instituții sunt vinovate, ci și electoratul tînăr de peste Prut. De bună seamă, nu poți face nimic electoratului, cetățenii au și dreptul să nu voteze! Numai că zeci de mii de cetățeni din străinătate au vrut să voteze și au fost împiedicați să-și exercite dreptul constituțional de vota. Demisia membrilor CEC și a ministrului de Externe nu este suficientă, ei trebuie anchetați penal, împiedicarea exercitării dreptului de vot este o culpă penală gravă. Chestiunea cu impiedimentele legale nu ține – dacă într-o secție nu pot vota decît 3000 de persoane, nimic nu împiedica cele două instituții să înființeze mai multe secții. De asemenea, se impune anchetarea suspectei deplasări de persoane din stînga Nistrului în localitățile de pe dreapta, care conform mai multor surse, s-ar fi făcut contra plății a 300 de lei pentru „votul corect”, deci pentru Igor Dodon. Cred că Curtea Constituțională ar trebui să evalueze cu seriozitate dacă alegerile desfășurate în aceste condiții pot sau nu să fie validate!
Deocamdată, constat că visul european al Moldovei, dacă nu s-a încheiat definitv, atunci s-a suspendat pe o bună bucată de vreme! Să sperăm că peste bieții oameni nu va coborî coșmarul! E greu de crezut că Dodon își va schimba orientarea, că doar e programat așa!
Acest text a apărut și pe blogul lui Liviu Antonesei
Să facem un scurt calcul. În cazul procedurii românești, la votarea în străinătate, se completează o declarație pe baza actului de identitate. Să spunem că toată procedura de completare se desfășoară afară iar în interiorul secției se verifică datele conform cu actul doveditor. Nu se caută doar un nume pe listă ca la votul în țară. Să spunem că verificarea, predarea ștampilei, votul și returnarea ei durează 5 minute.
Pentru o singură cabină de vot, 3000 de formulare de vot x 5 minute / vot = 15 000 minute. Deci 250 de ore. Câte ștampile și cabine de vot pot exista pentru a se putea vota legitim, în mod organizat și fără fraude? 25? Și dacă nu ai voluntari pentru a putea organiza atâtea? Dacă există oameni doar pentru 10? Rezultatul este că nu votează toți. Mai ales dacă se mai și greșește la completarea formularului (votezi prima oară, faci o greșeală, ceri un formular nou deci alt cetățean nu mai votează).
Votul în diaspora nu are cum să fie similar cu cel de acasă. Ideea că statul îți poate garanta dreptul la vot oriunde ai fi pe planetă este o mare gogomănie. O minciună.
Ok au fost adusi oameni la Varnita, ok, mii sau poate zeci de mii nu au putut vota in diaspora… tot nu restrangi suficient diferenta de 75000 voturi.
no tu baiete, diferenta e 67,488
numarul alegatorilor pe listele suplimentare e 209,430, lumea aia buna din transnistria a votat pe liste suplimentare
apoi e posibil oare ca un candidat sa aiba 98.89% din voturi?