Mihai Goțiu

Cătălin Predoiu, cartea câștigătoare a PNL

PNL are în mână o carte câștigătoare, dar cred că habar nu are de asta. Iar cartea câștigătoare (nu, titlul nu e o glumă sau o metaforă și nici nu am luat-o razna) se cheamă Cătălin Predoiu. Atâta doar că nu e câștigătoare în lupta pentru Primăria Capitalei. Războiul ăsta a fost pierdut de aproape un an și jumătate, cam de când Klaus Iohannis a câștigat alegerile pentru Cotroceni, iar cei din jurul lui – îndeosebi liderii PNL – n-au înțeles cum s-a întâmplat asta, că unii dintre ei s-au grăbit atunci să negocieze, încă înainte de rezultatul final, diferite posturi și funcții într-o guvernare PSD dublată și de un președinte PSD. Dacă ar fi înțeles cât de cât ce a dus la răsturnarea de situație din noiembrie 2014, probabil că n-ar fi făcut blatul pe modificările legilor electorale cu PSD pentru menținerea prevederii cu un singur tur de scrutin la alegerile pentru primării. Acela a fost momentul în care PNL a pierdut orice șansă de a câștiga la București. Probabil considerau că acolo nimeni și nimic nu-l poate clinti pe Oprescu, și împărțirea ciolanului cu PSD era, oricum, rezolvată și funcționa sub Oprescu, că e suficient să vedem cum s-a votat în Consiliul General la revoltătorul caz Apa Nova pentru a înțelege de ce și unii, și alții n-aveau vreo problemă că primar era (și putea să rămână pe viață) Oprescu. Când a căzut Oprescu și liberalii s-au trezit că Bucureștiul ”se joacă”, s-au tot dus din lac în puț cu Bușoi, Orban, Munteanu și, până la urmă, caz de forță majoră, Cătălin Predoiu.

Dar faptul că Bucureștiul a fost pierdut de liberali după blatul pe legea electorală cu PSD nu e singurul lor problemă. În situația actuală, PNL se îndreaptă spre un scor dezastru și la toamnă, la alegerile parlamentare. Și asta pentru că nici măcar în ceasul al 13-lea (că al 12-lea a trecut de multă vreme), PNL nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă în România. Nu-i bai, că nici PSD nu înțelege, doar că PSD are mai mult electorat captiv decât PNL. Și aici nu e vorba doar de electoratul precar, care poate fi momit cu promisiuni sociale mai mult sau mai puțin justificate și/sau sustenabile, ci și de întreaga funcționărime centrală și locală care depinde de partid și/sau de baronii locali. Dacă se bazează pe principiul rotației ori pe votul de sancțiune atunci liberalii să-și pună problema că, la rândul lor, merită pe deplin votul de sancțiune. Te doare mintea că după tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, cu mii și zeci de mii de oameni în stradă, totul culminând cu protestele declanșate de tragedia de la Colectiv, cel mai mare partid al țării, PSD, are peste jumătate dintre candidații la primăriile municipiilor reședință de județ și București pe Lista Neagră (vezi aici), iar PNL ține și el aproape, cu 21 de candidați pătați. Asta după ce a și ”exportat” vreo 20 de pătați la ALDE (!), ca să înțelegem cum stăm și cu ”alternativa”. Dacă nu apare peste noapte o coaliție politică nouă (născută din coagularea diferiților civici care au intrat acum în competițiile locale), bătălia se va da între nucleele ”dure” și fidele ale electoratului PSD, respectiv PNL, că alții nu vor merge la vot, iar rezultatul, în situația asta, e cât se poate de previzibil. De-asta PSD își permite să defileze mai departe cu un președinte condamnat penal și să ia în calcul, fără nicio jenă, resuscitarea lui Ponta – pentru că nu simte nicio presiune reală care să-I oblige la schimbare. Și, atunci, de ce unii ca Ponta ori Dragnea să renunțe la ciolan. Și de ce ar vrea partidul să-i schimbe dacă, la rândul lor, au loc la masă?

Ei bine, există o variantă în care trendul ăsta poate fi schimbat. Iar această variantă e legată de retragerea lui Cătălin Predoiu din cursa pentru Primăria Bucureștiului. Și asta fără nicio condiționare și fără nicio negociere cu Nicușor Dan. Dacă mai există niște lideri raționali pe la liberali ar înțelege că, dintr-o dată, acest lucru ar putea pune o presiune dură pe PSD și Firea, și s-a văzut că atunci când e sub presiune, PSD-ul e expert în a greși, și încă a greși la modul grandios. De câștigat, oricum nu are vreo șansă reală Cătălin Predoiu să câștige Primăria, și nici foarte multe voturi n-ar pierde PNL pentru Consiliul local. Din contră, o retragere onestă și creșterea șanselor unui candidat anti-sistem să câștige ar putea primi o recompensă în voturile pentru Consiliul local. Și, atenție, nu e vorba doar de București, și de alegerile locale! Retragerea lui Predoiu pentru a crește șansele lui Nicușor Dan (repet, retragerea trebuie să fie una total lipsită de condiții) ar fi un gest care să dovedească, în sfârșit, că PNL vrea să se schimbe. Ar fi punctul de cotitură, de stopare a căderii și de trecere pe un trend de creștere. Ar fi o concesie făcută nu lui Nicușor Dan, ci majorității celor care luptă și se implică în schimbarea României.

Sincer, personal mi-e indiferent dacă PNL va ajunge la 15%, 10% sau chiar mai puțin la toamnă. Eventual, mi-e lehamite că iar vin Ponta, Dragnea și alți penali mai mari sau mai mici la guvernare, și iar ne-o prinde Crăciunul sau primăvara în stradă că cine știe ce mizerie vor pune în practică. Că dacă PSD o să câștige la scor la toamnă, asta nu va fi că s-au făcut ei peste noapte fete și băieți buni, ci de slabi ce sunt cei de la PNL. Asta înseamnă că PSD va câștiga fără să se reformeze, de unde e clar că tristele figuri penale de la vârf vor face ei ceva, inevitabil, să scoată lumea în stradă. Doar nu s-or dezvăța peste noapte să nu-și mai bage botăul în oala cu smântână publică.

Dacă îmi doresc ca liberalii să devină mai puternici e doar pentru a pune presiune și pe social-democrați să se schimbe. Și măcar la toamnă, și unii, și alții, să vină fără o armată de pătați pe liste. Iar pentru a declanșa tot acest proces, cum spuneam, liberalii au o carte pe care o pot juca acum: retragerea lui Cătălin Predoiu fără nicio condiție (în paranteză fie spus, sunt curios pe unde va scoate PNL cămașa dacă Firea se va impune în fața lui Nicușor Dan cu voturile pierdute pe Predoiu).

***

P.S.: Cele de mai sus reprezintă un sfat și o consiliere oferite pe gratis liberalilor. Dacă mai sunt pe la ei unii care înțeleg care e direcția în care s-au mișcat cetățenii în ultimii ani mai au o șansă. Dar asta e șansa lor. Șansa celorlalți (de fapt a noastră) e un vot curat. Cu cât mai puține voturi vor primi candidații de Listă Neagră (vezi aici) și cu cât mai multe cei care vin din zona civică, cu atât mai repede se vor schimba lucrurile. Schimbarea depinde de noi, nu de deciziile mai mult sau mai puțin de priceput ale unor lideri de partid îmbătrâniți în hoție sau prostie. Avem fiecare câte un vot prin care să sancționăm toate partidele care s-au dat de ceasul morții în toamnă că vor impune criterii de integritate candidaților, dar se prezintă în alegeri cu jumătate din candidați mirosind a pușcărie. Și, în același timp, putem stimula și pe alți cetățeni onești să intre în politică în viitor, votându-i pe cei care au intrat deja la alegerile astea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Cătălin Predoiu, cartea câștigătoare a PNL

 1. adrian

  liberalii sunt puternici pana le pui o punga de bani in fata! asta inseamna „fibra profund romaneasca”: in momentul in care vezi banul, uiti tot si te blochezi pe fixatia:”cum il bag in buzunar”! Ce doctrine, ce politici publice, ce interes national!!! Banul iti aduce respect! Ca de asta se intra in politica!! Sa faca bani sa castige respect!!!
  Eu am o mare problema cu tinerii, care se duc la partide, ii momesc sefii cu un mic si o bere cand se dau jos din GIPuri, iar ei invata ca reusita in viata e sa faci politica ca sa te ajungi! Nicidecum nu-si pun problema sa dobandeasca vreo competenta profesionala!! Vad gargaragii la TV in Bucuresti, ei sunt plini de energie si incep sa gargariseasca si apoi devin „competenti politic”, pusi intr-un post pe la Mediu, pe la Ape, unde freaca duda (pt ca-s incompetenti) si apoi ne trezim ca in toate functiile publice sunt INCOMPETENTI! Care ce fac: „nu semnez nimic ca ma ia DNA” el neputand sa recunoasca ca nu semneaza nimic pt ca nu intelege NIMIC din ce are de facut!

  Reply
 2. Georgescu Viorel

  Cristian Sima, cunoscut publicului ca „Brokerul Fugar”, autorul unei cărți de succes intitulată „Marea Spovedanie”, a lansat în spațiul public mai mule dezvăluiri despre personaje politice care au făcut multă vâlvă. Unul din ele, Cătălin Predoiu, actualul candidat la Primăria Capitalei din partea PNL vizat de amintirile lui Cristian Sima, a simțit nevoia să afirme public că nu a avut relații apropiate cu acesta. Numai că replica lui Cristian Sima a fost instantanee, demosntrând contrariul.
  o mare „teapa” cu un PDL-ist..un portocaliu…

  Reply
  • Pentru georgescu viorel

   Pentru georgescu viorel :
   Predoiu nu este PDL-ist, ci traseist.
   Si in PDL sunt corupti, dar de citeva sute de ori mai putini si care au furat de citeva mii de ori mai putin decit cei din usl.
   Majoritatea coruptilor din PDL sunt traseisti proveniti de la psd si din vechiul pnl, in speranta ca vor ramine nepedepsiti.
   PDL-ul nu s-a constituit in grup infractional organizat, nu a dat lovituri de stat, nu a fraudat alegerile, nu i-a aparat pe coruptii din propriul lor partid, dimpotriva, a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
   De aceea PDL-ul a fost atacat de toti coruptii si de toate slugile mafiei.
   Cei care au furat de au rupt, cei care au devalizat tara, se afla in usl

   Reply
 3. T. Bucur

  Da, ar fi un gest salvator. Cred ca Predoiu ar fide acord. Doar ca trebuie sa fie de acord si Atanasiu.

  Reply
 4. Mihai

  Mi se pare ca toata lumea pierde din vedere un lucru. In toamna nu doar PSD si PNL sunt alternativele. NOI, romanii, putem sa alegem sa nu mai alegem pe nimeni. Putem forta excluderea partidelor de la guvernare si putem cere continuarea activitatii unui guvern tehnocrat. Cred ca aceasta ar fi directia pe care trebuie marsat in lunile urmatoare. Putem obtine acest lucru, daca iesim din nou in strada.

  Reply
  • Vasile

   Gand la gand Mihai, acesta este cel mai bun scenariu pentru noi si pentru copiii nostri. Nu-mi dau seama ce eveniment poate genera acest declic, pentru ca starea asta de frustare legata de administrarea Roamaniei nu cred ca e suficienta sa miste oamenii buni. Inca nu s-a creeat o masa critica a societatii civile, dar cred ca suntem pe drumul cel bun, si datorita voua. Multumim!

   Reply
 5. Diana Lucia Zotescu

  Domnule Gotiu,

  Din pacate, in loc sa fac comentarii pe marginea continutului articolului dvs (cu care sunt de acord in mare parte, mai putin in ceea ce priveste asertiunile dvs. privindu-l pe Presedintele Iohannis care ar fi facut intelegeri cu PSD in 2014), ma vad silita sa va pun o nota foarte slaba la gramatica.

  Dvs. deschideti paragraful al doilea cu: „Dar FAPTUL (subl. mea) ca Bucuresti-ul a fost pierdut de liberali…….nu este SINGURUL (sic) lor problema.”

  Domnule Gotiu, sintagma este „singura problema”, chiar daca aceasta ‘singura problema’ se refera la ceva exprimat printr-un substantiv la singular, plural, masculin sau feminin. In consecinta, trebuie sa acordati adjectivul ‘singur’ cu substantivul la care se refera, adica ‘problema’, nu cu ‘faptul’. Deci: SINGURA PROBLEMA.

  QED
  prof. Diana Lucia Zotescu

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Diana Lucia Zotescu: dacă recitiți cu atenție ce am scris, vedeți că nu la Iohannis m-am referit că ar fi avut în 2014 negocieri cu PSD, ci la unii dintre cei aflați în preajma lui, lucru pe care l-am remarcat și despre care am scris și în campanie (că se vedea că nu trag la aceeași căruță), iar în unele cazuri s-a confirmat deja ulterior

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *