Alina Mungiu-Pippidi

Cat le datoram olandezilor

Cu cine tineti, cu tara mica si civilizata care a fost printre membrii fondatori ai UE ca sa evite sa mai existe vreodata un razboi european, desi in materie de dezvoltare era asa de avansata ca nu mai avea ce astepta de la nimeni, sau cu cea mica si nedezvoltata, care a intrat in UE ca sa primeasca bani de la cealalta si acum ii tine lalelele in vama pana putrezesc? Unde v-ar placea sa fiti invitati in seara asta, la palatul reginei sau la palatul Cotroceni?

Raspunsul meu e clar. Olanda e fost una din tarile care a investit constant banii contribuabililor sai in tara noastra. Romanii nu au idee cat din banii de computere pentru fisc sau educatie pentru functionarii romani au venit din Olanda in ultimii douazeci de ani. Multi. Nu avea Revolutia o luna inca si am primit, la Opinia Studenteasca, ziarul nostru revolutionar iesean, scos in tipografia comunista din care Flacara Iasului fugise, pe hirtia lor si cu munca voluntara a tipografilor, primele noastre masini de scris. Le datoram lui Coen Stork, ambasadorul Olandei, protectorul disidentilor nostri in anii optzeci. Din ziua intaia si pana acum, aceasta tara care ne e superioara istoric, pentru ca si ea a fost cotropita si ocupata adesea, numai ca spre deosebire de noi a ajuns in primele tari dezvoltate ale lumii, in vreme ce noi suntem tot lumea a treia (plasata european), ne-a ajutat cat a putut si pe toate canalele. Daca aceasta tara crede ca nu suntem gata, e ca nu suntem gata. Si e in interesul nostru sa nu mai avem vamesii si politaii de frontiera pe care i-am vazut. Nici politicienii si magistratii care nu le plac olandezilor. Nu ei pot sa ii schimbe. Noi putem. Sa o facem, si usa ne va fi deschisa cu totul.

Pana atunci, imi dau seama ca nu am multumit niciodata Olandei direct pentru cele patru masini de scris din ianuarie 1990. O fac azi. Pentru milioanele din programul MATRA ar trebui sa multumeasca vreun oficial, dar cum nu cred ca o vor face, as vrea sa multumesc tot eu, in numele societatii civile. Romanii iubesc si apreciaza Olanda. Nu ne judecati dupa cei care ne conduc si sperati ca vom produce odata si odata ceva mai reprezentativ si mai bun.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Cat le datoram olandezilor

 1. vov

  foarte bun articol, scurt si concis, ca si cel al Dlui Cristian Ghinea. Nimeni din media RO nu v-au preluat comentariile (la cei din PDL nici nu ma asteptam sa va accepte sau sa va mediatizeze opiniile impecabile).
  Felicitari pentru curaj si acuratete !

  Reply
 2. alec balasescu

  Subscriu opiniei dumneavoastra. Am avut onoarea sa il cunosc pe excelenta sa dl Coen Stork cu cateva luni in urma la Istanbul. Fiul sau, Daniel Stork, este atasat cultural la Istanbul, vorbeste romana impecabil si pana acum am avut planuri de initiativa comune. Sper ca ele sa poata continua in ciuda tensiunilor actuale.

  Reply
 3. GA

  Suntem multi care am fi fost moral obligati sa spalam, macar prin astfel de cuvinte, grozava mojicie fata de o tara careia avem atitea motve sa-i fim recunoscatori!
  GA

  Reply
 4. Todirascu Valeriu

  Olanda are dreptate. Nu avem justiitie functionala. Cei care au avut o minima experienta cu justitia din Romania o pot confirma fara rezerve.

  In acelasi timp nu sunt de acord cu asumarea esecului actual de catre actualul presedinte si actualul guvern. Guvernul actual a indeplinit toate conditiile tehnice. Nefinalizarea reformelor in justitie este rezultatul presedintilor si guvernelor anterioare. Oare nu au nimic sa-si reproseze cei din opozitie care au refuzat orice reforme in justitie in anii 90 si dupa, au demis presedinte si au blocat guverne reformiste. Cit timp risipit ! Toate astea ne costa acum neintrarea in Shenghen.

  Si inca ceva. Ce ironie a sortii: asistam la o asumare a responsabilitatii facuta de actualul presedinte, adica de cel care a facut cel mai mult in acest sens.

  Constat cu stupefactie la tacerea absoluta a presei despre vinovatii adevarati pentru ratarea intrarii in Shenghen. Rusine !

  Reply
 5. Ana Popescu

  Olanda este tara care dupa infiintarea ONG -ului nostru, acum peste un deceniu, este cea care ne-a acordat credit moral,logistic,material si financiar.
  Faptul ca la noi nu se respecta drepturile fundamentale ale omului , se vede cu ochiul liber, cum la fel de vizil este faptul ca nu exista cultura organizationala si nu se cunoaste Carta Drepturilor si Libertatilor cetatenilor in UE.
  Ca cei implicati in reteaua coruptiei prospera si se acopera de legi care mai de care mai bizare, se vede clar ; ca din aceste motive este impiedicat insusi pachetul de reforme in UE nu se vede la noi , pentru ca cei care ne guverneza nu inteleg si habar nu au despre ceea ce este vorba. Deci ca in cel mai simplu silogim, Tin cu Tara tinand cu OLANDA.

  P.S. Un Grant din Fondurilor Olandeze pentru noi din 2001, zace ingropat intr-o zona rurala, iar noi suntem haituiti prin procese ????!!!!!! Si obstructionati la accesul la resurse pentru proiecte ca persoana juridica si implicit ca persoane private, prin falsuri in acte publice , acte private, acte de stare civila si acte
  de identitate.

  Reply
 6. AndreiaM

  ONG-ul la care lucrez si-a inceput activitatea acum 20 de ani cu sprijin olandez, cladirea in care facem servicii sociale pentru cetateni romani a fost construita cu bani si sprijin olandez provenit de la cetateni si ONG-uri olandeze. Pana in zilele noastre, cetateni din Olanda care nu se cunoasteau inainte intre ei, au ajuns la noi in organizatie si ne-au ajutat intr-un fel sau altul (donatii materiale, bani, cursuri si instruire, voluntariat). Cu ajutorul lor am ajuns cea mai mare organizatie neguvernamentala care nu este filiala a unei organizatii neguvernamentale straine din judetul Mures. Dupa atatia ani de colaborare cu ei va pot spune ca daca Olanda e critica cu noi, este pentru ca ii pasa de noi!

  Reply
 7. Bradean Pavel

  Sarut mainile doamna Mungiu pentru articol si pentru ca existati, multumesc si comentatorilor pentru comentarii si nu in ultimul rand Olandei pentru ce a facut pentru noi, inclusiv pentru refuzul primirii in spatiul Shengen primire pe care stim cu totii ca n-o meritam.

  Reply
 8. M.O.

  incerc a fi cat se poate de scurt cu toate ca subjectul merita pagini bune si poate si altefel de actiuni….:
  1. eu, inca, nu stiu cu ce se mananca acest spatiu numit Schengen [sper ca am scris bine numele lui…]; cred ca este vb. de placerea, grandioasa daca nu chiar grandomana de a circula pe unde vrei fara sa dai nici buna ziua – asemenea facilitati sunt derizorii pentru cine vrea, intradevar, sa se plimbe. Dar se poate ca ar mai fi si alte motive pentru care si noi si bulgarii sarim in sus de jale ca nu suntem primiti in acest Rai – Schengen.
  2. Olandezii, ca fauritori a UE, cu meritele lor, cu exigentele lor, ar fi trebuit sa nu accepte primirea in UE nici a ns. nici a bulgarilor. Intreb – dece atunci cand a fost sa aleaga au tolerat niste minusuri evidente [minusuri care daca le-am lua la rand in tara lalelelor ar fi aproape izbitor de asemanatoare cu minusurile noastre, ca de altfel si in alte tari europene…] iar acum – au spus VETO si ne-au lasat cu buzele unflate ? Ceva e putred in tara vecina cu ei.. in Danemarka ? Sau in tara noastra care, shontac/shontac incepe sa scoata capul din mazga in care ne-au bagat comunistii si epigonii lor, de azi….?
  Este meritoriu ca fratii olandezi ne-au ajutat dupa 1990 dar niciodata nu au luat o atiutidne, o pozitie FERMA fatza de jaful facut de unii in partea asta a lumii, a Europei; sau de faptul ca tocmai agricultura, care la ei este pe prim plan, la noi s-a dezintegrat fara ca ei, acesti oameni blanzi si corecti sa se sesizeze de acest progrom economic aplicat noua.
  Am promis sa fiu cat mai scurt si deci acum inchei dar frustarea noastra merita sa fie mai bine inteleasa de fratii nostri europeni.
  Ajutorasele lor in comparatie cu disparitia economiei noastre par a fi niste biete margele oferite bastinasilor cu prilejul descoperirii acestor tinututi [interdictia de a folosi ghilimelele a scazut valoarea sugestiva, expresiva a unor cuvinte selectate de mine pt acest comentariu…., inca o frustrare…. uf be]

  Reply
 9. alina MP

  credeti ca putea face cineva ceva? cititi va rog cartea mea Secera si buldozeruld espre dezintegrarea CAP Scornicesti, cel mai bogat din tara, a fost i ca putea preveni distrugerea sistemului de irigatii, desfacutca la plecarea ,ricsanilor din somalia daca ti vazut imaginile, bastinasii se tirau in urma lor pe plaja si desfaceau in bucati tot ce raminea in urma…cine credeti ca putea preveni distrugetrea sistemului de irigatii, din care fiecare CAPist a luat o bucata acasa?

  Reply
 10. ingrid

  E bine ca incepe sa se contureze si padurea din spatele copacilor. PANA NU DEMULT, padurea parca era invizibila pentru multi !

  Reply
 11. M. Vasile

  … Dar nici nu s-a gasit vreun om de bine care sa ne informeze despre ajutoarele primite de dvs. sau de alte organizatii, de la acesti olandezi zburatori in dorinta lor de a ajuta oameni la nevoie.
  Tot respectul pentru acest popor prietenos.
  Apropo, lalelele sunt blocate in vama datorita caracterului urat al romanilor sau datorita incercarii negustorilor de evita plata taxelor vamale ?

  Reply
 12. M.O. 02

  eu imi cer scuze pt tonul cam taios sau categoric cu care m-am exprimat in comentariul meu….
  Dar am vrut sa si testez maniera sau cat se citeste din comentariile postate iar concluzia mea este ca, cel putin, comentariul meu nu a fost citit
  Agricultura ns. s-a dezintegrat in mod voit de specialisti in manipularea oamenilor: CAP-urile erau aproape egale cu fermele americane… le lipsea un mod onest de functionare si despovararea darilor catre Statul, acum necomunist…
  Dar n-a fost sa fie asa; s-a dat pamantul inapoi… si fiecare a devenit stapanul-fiara, care-si apara ogorul cu pretul a mii daca nu milioane de procese si care se stie cine a profitat….; oamenii chibzuiti ar fi facut asa: bai fratilor, pe hartia asta mare am desenat toate ogoarele voastre de dinainte de colectivizare…., ia vedeti daca am gresit si hai s-o facem si mai bine…. DAR – sa nu desfintam CAP-ul si sa-l privatizam in fata darilor fostului Stat comunist…., cine vrea totusi sa plece… sa plece, noi ii dam partea cuvenita dar sa avem grija de locul lasat liber ca acesta sa nu deranjeze munca celorlalti [adica celui care pleca i se dadea o parcela, un teren separat de cel al CAP-ului]
  Si asa agricultura nu se mai dezintegra de la sine [ghilimele…] ci ramanea sa prospere avand alte reguli si alte legi.
  Pacat ca aceasta chibzuinta nu a fost sa fie si pare ca nici nu va fi…. vai noua !

  Reply
 13. ion+

  Olanda este o tara a lalelelor in adevaratul sens
  al cuvantului.Si noi putem fi la fel doar daca
  prin Lege se vor forma cateva sisteme care sa se puna de acord in a inoi societatea romaneasca:Partidele+Patronatele+Armata+
  Biserica+Revolutionarii+Sindicatele+Pensionarii.
  Acestea i-si vor alege fiecarecate trei repreze
  ntanti-in total 21,care vor forma Grupul de lucru pentru o Romanie Europeana unita si
  prospera.

  Reply
 14. ion+

  Olanda este o tara a lalelelor in toate domeni
  ile.Daca in 90 i-am fi urmat modelul acum traiam si noi ca ei.Am gresit startul dar nu e ca la atletism.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *