Adrian Popescu

Cât de sus în stat ajunge cazul cu pedofilul de la Rutieră?

„You can’t handle the truth”

22 de polițiști de rang mic sau mijlociu au fost dați pe mâna parchetului în cazul Eugen Stan, pedofilul care vreme de aproape un deceniu a umblat liber prin oraș la adăpostul uniformei de polițist. Alți doi au găsit de cuviință să demisioneze – șeful și adjunctul Poliției Capitalei. Raportul a fost cerut de șeful IGPR, Bogdan Despescu, la rândul său propus spre demitere, într-o dispută dintre ministrul de Interne și prim-ministru pe cale să se transforme în criză guvernamentală.

În Poliția Rutieră, Eugen Stan ar fi trebuit să muncească pe teren, cot-la-cot cu toți colegii săi, dar în realitate era șoferul unui oficial din poliție – Rene Vornicu – care oficial nu avea dreptul la șofer. Printre grozăviile constatate candid de această primă anchetă este aceea că șefa lui directă habar n-avea că îl are ca angajat!

Însă informațiile care au ieșit la suprafață în dosar arată o problemă generalizată și responsabili pe întreg lanțul de comandă: Eugen Stan nu era vreun polițist obișnuit cu o viață secretă ci avea locul său destul de bine-determinat în ecosistem: de a ajuns chiar să fie decorat de statul român! A fost propus spre decorare cu ordinul „Bărbăție și Credință” pe acceași listă cu cel care coordonează acum ancheta – chestorul Bogdan Despescu. În Jandarmerie, unde a lucrat înainte, fusese avansat la excepțional.

Iată două prime dezvăluiri (făcute pe Facebook de jurnaliști neafiliați la vreo publicație – că majoritatea media par să favorizeze doar informațiile care-i încurcă fie pe Tudose, fie pe Dragnea) care ridică colțuri ale unui preș sub care s-a măturat mai multă mizerie decât părea posibil să încapă:

Silviu Sergiu:

PEDOFILUL EUGEN STAN POATE FACE LUMINĂ ÎN CAZUL MORȚII POLIȚISTULUI BOGDAN GIGINĂ.

Vă spuneam că mi-a scris ieri un prieten inteligent despre faptul că șeful pedofilului Eugen Stan de la Rutieră avea în ogradă majoritatea traseelor pe care Gabriel Oprea se deplasa cu coloana oficială. Prietenul meu spunea că Eugen Stan s-ar putea să știe cum a murit colegul său și că ar putea să scrie un denunț în acest sens.

La scurt timp după ce am postat asta am fost contactat de un polițist de la Brigada Rutieră, cu care am băut o cafea în această dimineață. Și am aflat lucruri foarte interesante.

De pildă, am aflat că Emanuel Rene Vornicu se ocupa de sectoarele 1,2 și 6, adică exact pe unde circula cel mai mult Gabriel Oprea. Din acest motiv, era omul de încredere al lui Oprea, care-l suna personal si-l anunța că trebuie să meargă încolo și-ncoace.

Emanuel Rene Vornicu îl folosea pe Eugen Stan pe post de om de încredere, inclusiv de șofer personal. Pe Eugen Stan îl puteai găsi în majoritatea timpului în intersecțiile apropiate de sediul MAI, dirijând circulația. Era permanent la dispoziția lui Vornicu.

Când Oprea suna și anunța că ”în 5 minute plecăm în direcția X”, Vornicu punea mâna pe telefon, îl suna pe Eugen Stan, care, din teren, organiza traseul Interesului Național.

În seara morții lui Bogdan Gigină, se pare că scenariul acesta s-a aplicat întocmai.

De aceea, Eugen Stan ar putea fi un martor important în dosarul tragicului accident. Dosar pe care DNA nu l-a trimis încă în judecată, deși doamna Kovesi ne asigura că o va face pnă la sfârșitul lui 2017. Ar cam fi timpul, pentru că au trecut doi ani de atunci…

Sorina Matei:

Bogdan Despescu, actualul şef al IGPR şi “Violatorul” din IGPR, pe acelaşi decret, ambii decoraţi pentru “Bărbăţie” – la propunerea lui Ioan Rus, trecând prin filtrul lui Petre Tobă/ Guvernul Ponta 1- al USL

Decretul 472 din 5 iulie 2012, publicat în Monitorul Oficial 462 din 9 Iulie 2012 arată că Stan Ion Eugen, supranumit de colegii din IGPR “Violatorul” a fost decorat în aceeaşi zi şi pe aceeaşi listă cu actualul şef al IGPR, Bogdan Despescu.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului de Interne de la acea vreme/ Ioan Rus, a trecut prin filtrul IGPR/Petre Tobă şi s-a petrecut chiar la două luni după instalarea Guvernului Ponta 1- al USL, respectiv în luna iulie a anului 2012, decretul fiind semnat de preşedintele din acea perioadă şi contrasemnat de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.

Datele arată că pe acelaşi decret de decorare nu se regăseşte numai “Violatorul”, adică Stan Ion Eugen, agent şef principal de poliţie selectat de şeful IGPR/ Petre Tobă ca să primească “Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a III-a, cu însemn pentru civili”, dar şi actualul şef al dânsului şi al IGPR, Bogdan Dumitru Despescu, care la aceeaşi dată a trecut prin acelaşi fitru (Ioan Rus/Petre Tobă) şi a primit decoraţia pentru Bărbăţie şi Credinţă odată cu “Violatorul“, respectiv “Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili”.

Ambii – şi “Violatorul” şi actualul şef al IGPR- au fost decoraţi la propunerea lui Petre Tobă, via Ioan Rus pentru faptele de vitejie din iarna 2011-2012.

La momentul decoraţiei, iulie 2012, Bogdan Despescu fusese de două luni mutat de Ioan Rus, tot la propunerea lui Petre Tobă, de la IPJ Prahova la IPJ Buzău.

Poate domnul Petre Tobă poate oferi câteva lămuriri privind aceste selecţii pe care le-a făcut, propus şi înaintat decidenţilor, având în vedere că dânsul cunoaşte extrem de bine IGPR fiind timp de 5 ani şi jumătate şef al instituţiei/unul dintre cei mai longevivi, timp suprapus peste perioada când şi “Violatorul“ îşi desfăşura activitatea în aceeaşi instituţie şi săvârşea infracţiuni.

În plus, domnul Tobă a ocupat o funcţie importantă în IGPR până la început de 2017/potrivit datelor din declaraţia de avere, rămânând o perioadă în instituţie şi după ce a părăsit funcţia de ministrul de interne în urma unei urmăriri penale într-o speţă lăsată în nelucrare şi lâsându-l atunci, la final de 2015, cu mâna si la propunerea dansului la comanda IGPR, in postul pe care l-a ocupat atâția ani, pe unul dintre oamenii în care avea încredere. Adică pe camaradul Bogdan Despescu.

Numirea la şefia IGPR a lui Bogdan Despescu a fost făcută de premierul de atunci Dacian Cioloş chiar la propunerea și selecția ministrului de interne de la acea vreme, Petre Tobă.

Link Decret- decorare Bărăbăţie- şeful IGPR+ „Violatorul”
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/139477


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *