Sabina Spătariu

Cât de importantă este comunitatea din care face parte un elev pentru parcursul lui educațional?

Dezbaterea “Comunități active pentru un serviciu public de educație de calitate” a avut drept subiect principal importanța implicării și colaborării tuturor actorilor de la nivel local pentru o educație de calitate. Profesori, părinți, elevi dar și cetățeni activi au participat la dezbatere, alături de reprezentanți ai autorităților publice. 

Perspectiva cadrelor didactice este una cât se poate de importantă, motiv pentru care discuția a fost deschisă de doamna Mihaela Popa, profesoară de matematică la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, dar și fost secretar de stat în Ministerul Educației. 

Aceasta a punctat două aspecte pe care le-am reținut în mod special. În primul rând, tendința de centraliza pe care a observat-o în sistemul de educație, pe care o consideră a fi nepotrivită, existând nevoi diferite de la o comunitate la alta. Mai mult, a subliniat încrederea pe care o are în tânăra generație legată de creativitate și inovație, dar și că este nevoie de curaj pentru a pune ideile din mintea noastră în practică. 

Discuția a fost continuată de Simina Tulbure, deputat REPER și membru în cadrul Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, care a menționat că există dificultăți în ceea ce privește implementarea ideilor sau propunerilor ce sunt adoptate la nivel de Parlament. 

Cristian Brian, deputat USR și membru în cadrul Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților, a făcut câteva precizări cu privire la instrumentele pe care cetățeni activi le au la dispoziție conform legii, menționând că cererea pe 544 este de cele mai multe ori mai puternică decât o interpelare parlamentară

Simona Pop a reprezentat Primăria Municipiului Sibiu, punând accentul pe sprijinul pe care autoritatea publică locală l-a alocat directorilor unităților de învățământ, nu doar din punct de vedere financiar, ci și din punct de vedere strategic și administrativ. 

Societatea civilă a fost reprezentată de trei asociații cu experiență în domeniul educației și care au derulat campanii de advocacy în diferite comunități locale. 

Iuliana Constantinescu, reprezentantă a părinților din București, a vorbit despre cât de important este să ne facem datoria de cetățean și să facem acest lucru împreună, părinții fiind subiecți relevanți ai oricărei discuție despre educație. 

Georgiana Ioniță a punctat faptul că este nevoie de un cadru în care vocile elevilor să fie auzite, pentru că în acest mod dorința de implicare în comunitate va crește și că există trei mari elemente: elevii, părinții, cadrele didactice, la care se adaugă oamenii resursă pe care îi poți identifica la nivel local și autoritățile publice locale. 

Lorena Drăgușin, a prezentat nevoile pe care le au elevii, una dintre cele mai importante fiind susținerea din partea actorilor de la nivel local, faptul că există multe probleme, dar și exemple de bună practică din care putem învăța. 

Acestea sunt doar o parte din intervențiile pe care le-au avut participanții la dezbatere, o discuție cu multe lucruri pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când propune sau dezbatem aspecte din sistemul de educație din România. Dezbaterea completă poate fi vizionată aici. 

 

Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.989 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cât de importantă este comunitatea din care face parte un elev pentru parcursul lui educațional?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *