Vasile Ernu

Bulevardul Kiseleff trebuie urgent rebotezat

Avem o tradiţie cu rebotezarea străzilor şi pieţelor. Vă mai aimintiţi? Citiţi atent lista.
1940: Piata Adolf Hitler
1944: Piata Jianu
1947: Piata Generalissim I. V. Stalin
1960: Piata Aviatorilor
1990: Piata Charles de Gaulle

E vorba de aceeaşi piaţă. Ce spune asta despre loc? Dar despre noi?

Acum iarăşi vine ideea “genială” (Caramitru Jr. loveşte din nou) dinspre opoziţie: rebotezarea bulevardului Kiseleff.

Amintesc că déjà procesul rebotezării e început de actualul primar, doamna Firea: o veche parte a bulevardului Kiseleff a fost botezat Regele Mihai.

Eu aici susţin procesul. Cred că e foarte frustrant pentru “elita parvenită” a acestei ţări să accepte că un “barbar rus” a fost artizanul modernizării celor două Principate. Să treci zi de zi pe Kiseleff e jignitor. E o prioritate pentru sănătatea mintala a „elitei”.

Cum adică? El ne-a făcut prima lege, prima Constituţie? Legea Organică? Ce a mai făcut pe aici? Să ne resolve de epidemie? Să combată foamea printr-o bună organizare a distribuţiei de alimente? Să modernizeze domeniul fiscal prin măsuri de înlăturare a abuzurilor la strîngerea dărilor? Primul cu anticorupţia a fost un rus? Inacceptabil. Să modernizeze oraşele dar mai ales Bucureştiul? Nu, e prea mult.

Başca, în calitate de ambasador al Rusiei la Paris în perioada 1856-1862, a sprijinit unirea Principatelor Române. Există şi ruşi „civilizaţi şi buni”?
Da, asta nu se iartă.

Kiseleff îşi merită soarta: trecut în uitare. E prea frustrant pentru “elita parvenită” să accepte şi să-şi asume trecutul.

În bună tradiţie “parvenită” să mergem pe linia clasică: un Reagan sau Bush? Dar poate mai actual: unTrump ceva? Pînă vin chinezii la putere…

PS. Ca o parabolă: şi soviticii au cerut schimbarea numelui – Kiseleff: era din epoca ţaristă. Nici tancurile sovietice nu au reuşit ce reuşeşte se pare „noua elită parvenită”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Bulevardul Kiseleff trebuie urgent rebotezat

 1. KissaLau pentru RasPutin

  Kiselev era un general al Tzarului RUSIEI, cu nume frantuzit de protoromiNashi, dar nu se stie daca era si rus de neam bun sau prost ca si Suvorov!
  Anormal e ca Arcul de Tiumf sa fie amplasat pe SHOSEAUA Pavel Dimitrievici KisseLeff!
  Deoarece rusnacii au dezertat in Primul Razboi Mondial creand nenumarate probleme Armatei romane, obligand ROmania sa incheie pace separata cu Puterile Centrale!
  (sudistii, desi nu sunt rusnaci, nici antirusi, au dezertat si ei, in masa, fiind necivilizati, lasi, salbatici, adicatelea, tradatori si iude, caci casa parintasca se afla la max cateva sute de km de linia frontului, iar inamicii amici cu toti dezertori, buni la suflet, vezi Doamne, de le returnata pina si moastele Sf.Dimitrie cel Nou! furate de armata bulgara aliata pe cand Mitropolitul Ungrovlahiei afurisea restul de armata romana care se incapatina sa nu cedeze in transeele inghetzate)

  E adevarat ca a avut un rol in IMPLEMENTAREA Regulamentelor Organice! ca prima CONSTITUIE a Principatelor si la amenajarea Parcului Cismigiu! insa pana la a-l pune si Azi pe ARCUL DE TIRUMF rasCracanat e prea de tot.
  (pot sa-l puna pe Soseaua bucuresti-ploiesti, cat au ei chef, daca nu se incapatineaza sa-l tzina pe ambasada rusa din bucu si una din resedintele ambasadei/ ambasadorului SUA din buCuresti, ca sa-i dea de inteles cum sta TREABA, pacilea … americanului, evident!

  Reply
 2. Dumitru

  Aducerea cu forta si in graba a taranimii la oras a avut consecinte foarte grave. Decidentii romani de azi par sa fie mai idioti decat cei dintre cele doua razboaie (care totusi nu erau extraordinari). In alta ordine de idei, Caramitru Sr. ar fi trebuit sa-l mai altoiasca din cand in cand pe Caramitru Jr. cand era mic. Asa, a ramas incult (nu stie istorie) si lipsit de bun simt.

  Reply
 3. robert

  Eu sunt de acord cu schimbarea doar daca o sa-se numeasca Bulevardul ”Ala Mic Al lui Caramitru”.

  Reply
 4. emil

  Romania In Primul Razboi Mondial – Glenn E. Torrey, descrie aportul rusilor adus Romaniei in Primul Razboi Mondial.

  Reply
 5. JK

  Schimbarea numelor și rescrierea istoriei sunt pentru guverne ca vopsitul părului și purtatul de pantofi cu toc pentru bărbații de 1,50 m, trecuți de prima tinerețe, suferinzi din dragoste pentru june baschetbaliste. Mereu poate fi schimbat ceva, se poate încerca un alb și mai curat!
  Ca să evităm patronimele cu potențial de deranj, să-l botezăm „La bulivar’, birjar!”. Atunci, poate, Karamithros nu se va mai certa retroactiv cu Karagialis.

  Reply
 6. Paralelisme de Parelologi internationalisti

  A aduce APORTUL e un pleonasm, desigur, iar cand vorbim de contributia RUSIEI in general nu prea avem cum/ cu ce s-o laudam!
  (doar ca ne-a scapat de turci intr-un final, cu ajutorul nostru nemijlocit, spre deosebire de sarbi)

  Schimbarea denumirii e necesara, deoarece oricare stat pe lume STA pe simboluri ca: steag, imn, figuri istorice ale propagandei de stat, jerfa eroilor…
  (chiar daca toate astea nu reprezinta desigur absolut nimic pentru cei straini de tot si toate, urmasi de dezertori, spinzurati ori ba, dupa…)
  …totusi, pe lumea asta statele sunt inca importante, cu sau fara toate aceste degeneratiile spontanee care viseaza LIBERTATE prin viitoare superstate NENASCUTE imperiale si globale in numele carora ne saboteaza pe noi azi din interior facand jocul dusmanilor nostri nu Putini la numar, in principal neoaustroungari&rusi, care culmea mai iubesc si JUSTITIA, democratia serVicioasa si curatzenia cu PERVERSITATE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *