Dorin Tudoran

Bolnaviorii

Sănătoși tun, câtă vreme trag tunuri de zeci și sute de milionae, devin de o fragilitate uluitoare, când începe legea să le numere ouăle de aur. Cefe mai groase decât o turmă de porci sunt lovite de anemie, voiajori mondiali se declară în moarte clinică, mafioți care ne spuneau că-i doare-n cur de lege se declară loviți de hemoroizi pe creier, distinși colaboratori ai conturilor secrete își pregătesc dosare de chiori, purtând ochelari doar cu o singură lentilă etc.
De la șefi de clanuri la impresari de stele sportive, de la foști miniștri la generali în rezervă, de la judecători la procurori, de la doctori celebri la pacienți și ei celebri, de la Gigi Becali la Cristi Borcea, de la parlamentari născuți din spuma mării la alegători cu tarafuri electorale, și de la atâția alții la atâția alții, cel mai plăpând semn de existență din partea legii provoacă anevrisme, varice, rupturi de coloană cervicală, pancreatite, infarcte și prăbușiri spectaculoase ale sistemului de imunitate.

În așteptarea meciului Portugalia vs. SUA, prietenul Mitică și subsemnatul răsfoim presa electronică românească. El în față cu oBamberg Camila Camila, eu – cu o Colorado Indica. Aflăm de pățaniile dlui Mircea Băsescu, agresat în mod necivilizat cu un șantaj mai lung decât drumul dintre Rio de Janeiro și São Paulo, care și pe jos poate fi străbătut în mai puțin de un an juridic, darămite cu un Mercedes 550.

Nu-mi plac pariurile, dar îi spun lui Mitică: ”Maitre, pe cât că, dacă-i dă arest preventiv, Mircea Băsescu se cere la infirmerie?”

Mitică râde, mai ia o gură de bere, după care zice: ”Coane, la cât sunt ăștia de bolnăviori, n-ar fi exclus un 2:1 pentru SUA. Facem pariu?” “Facem. Dar să nu ne-audă nici dna Nuland, nici dl Gitenstein, nici dna Macovei. Deal?” “Deal?”

Nu trece o noapte și, răsfoind din nou presa electronică românească, aflăm că:

“Mircea Băsescu ar putea ajunge din arestul Poliţiei Captalei, unde se află în acest moment, la Spitalul Penitenciarului Jilava. Fratele preşedintelui are afecţiuni cardiace, potrivit Romania TV, acesta fiind operat acum cinci ani la inimă. Mircea Băsescu este şi în acest moment în atenţia medicilor care îl monitorizează, fiind totodată dependent de medicamente, scrie sursa citată.“

Ne pufnește râsul. Mitică, om cu frică de boli cardio-vasculare, își revine rapid și zice: “Coane, de fapt nu-i de râs. Dacă omu’ e bolnav, pe bune?”

“Nu știu, maitre. Cu bolile nu-i de glumit. Dar am și eu o întrebare pentru tine – tu crezi că pe Mircea Băsescu l-au monitorizat doar doctorii?” “Nu, coane, cred că l-au monitorizat  și băieții de la 2 și un sfert.” “Pe ce te bazezi, Mitică?” “Pe cererea pe care vrea să o trimită Tăriceanu serviciilor secrete.”
“Și, dacă o trimite, crezi că-i răspunde cineva la cerere, dacă nu e scrisă pe hârtie roz?“ “Nu știu, coane… Să nu dea vreo molimă și prin servicii… Cu atâția bolnăviori, cine să-i răspundă lui Tăriceanu, pe orice hârtie ar scrie, mai ales că Maior e deja general și se pregătește să devină președinte civil? Încercăm și altceva?” “Da”

“O Bohemia și o Antarctica.”

“Să fim sănătoși, maitre!” “Să fim, coane!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *