Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: Stop minciunilor despre Roșia Montană!

Cianura ucide conștiința – manipulările propagandei anti Roșia Montană, după ce Guvernul a răspuns solicitărilor și presiunii civice de reluare a procedurilor pentru includerea în UNESCO

În urmă cu două săptămâni, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, i-am transmis ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, și prim-ministrului Ludovic Orban, o scrisoare deschisă, prin care am cerut, oficial, reluarea procedurilor pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO, așa cum Guvernul și-a asumat, în mod expres, la învestire (tot la solicitarea USR).

Societatea civilă s-a mobilizat, la rândul ei, exemplar. Zeci de mii de mesaje au fost transmise, prin intermediul platformei Declic, prim-ministrului și membrilor Guvernului, dar și președintelui Klaus Iohannis, solicitându-le același lucru. Joi seara (30 ianuarie), a avut loc un protest în Piața Victoriei, iar vineri dimineața, în fața sediilor PNL din mai multe orașe din țară. Bannere uriașe au fost afișate în București, dar și pe magazinul Cocor, în centrul Capitalei. Ordinul Arhitecților din România, Greenpeace au trimis, de asemenea, scrisori deschise. În cele din urmă, pe 31 ianuarie, la prânz, ministrul Culturii a răspuns pozitiv tuturor acestor mesaje și a anunțat că a trimis notificarea pentru reluarea procedurilor la UNESCO.

În paralel, însă, s-a pus în mișcare și propaganda cianuristă, care a explodat după decizia Guvernului. În fapt, e doar o reîncălzire a marilor minciuni, propagate și înainte de 2013, și ulterior, despre așa-zisele beneficii ale proiectului miner pentru România și despre câte miliarde de dolari ar trebui să plătim ca daune, dacă nu lăsăm ca Roșia Montană să fie distrusă cu dinamită și cianură. Să le luăm, pe rând.

1. MINCIUNĂ: ”România va plăti miliarde de dolari dacă Roșia Montană intră în UNESCO.”

FACTUAL: Regimul de protecție al sitului Roșia Montană e instituit de legea autohtonă, prin includerea în Lista Monumentelor Istorice. Includerea în UNESCO nu aduce vreo protecție legală suplimentară (a recunoscut-o și ministrul Culturii), ci reprezintă o oportunitate (uriașă) de dezvoltare sustenabilă, bazată pe valorificarea acestui statut.
Mai mult, compania minieră a pretins (și pretinde, inclusiv în cadrul litigiului de la Washington) că Roșia Montană nu ar avea vreo valoare culturală și istorică deosebită, și a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din România doar pentru a le bloca proiectul minier. Cum ar mai putea pretinde, credibil, așa ceva, dacă UNESCO ar recunoaște valoarea excepțională a Roșiei Montane pentru istoria și cultura universală?

2. MINCIUNĂ: ”România pierde beneficii uriașe dacă nu exploatează aurul de la Roșia Montană.”

FACTUAL: România deține mai puțin de 20% din acțiunile RMGC și chiar și acest procent e discutabil, ținând cont de majorările succesive de capital al societății, la care România nu a subscris direct (fiind împrumutată de companie).

La capitolul ”beneficii”, propagandiștii cianură menționează consumul de energie (!) ori achiziționarea de utilaje și tehnologie de la firme din România. În realitate, creșterea consumului de energie reprezintă o altă problemă majoră (ținând cont de costurile reale ale producției de energie), iar tehnologia cumpărată din România e o ficțiune juridică – prin înregistrarea unor firme intermediare la noi în țară, producția fiind, însă, tot în alte țări.

3. MINCIUNĂ: ”Mii de locuri de muncă în Roșia Montană și în Apuseni.”

FACTUAL: În realitate e vorba de ceva mai mult de o medie de 300 de locuri de muncă/anual, pe o perioadă de maxim 20 de ani (posibil chiar mai puțin). Propagandiștii ”uită” să spună că durata celor mai multe dintre respectivele locuri de muncă e de 3-4 ani, în funcție de etapele proiectului (construcția barajului și a minei, exploatare, închidere/ecologizare etc.). ”Miile” de locuri de muncă rezultă din adunarea acestora, fără a se spune și durata lor extrem de limitată!

Mai mult, dezvoltarea proiectului minier ar duce la dispariția a zeci de mii de locuri de muncă și venituri din alte domenii în zonă:
• În 2013 (când am făcut documentări pe teren), peste 11.000 de familii din Apuseni (în zona apropiată Roșiei Montane) aveau venituri din creșterea vacilor, în special a raselor de carne. Cine credeți că ar mai achiziționa carne dintr-o zonă cu cianuri?
• În Câmpeni, peste 2.000 de localnici lucrau în fabricile și atelierele de mobilă, cu accent major pe export. Dincolo de creșterea costurilor de producție (din dispariția și afectarea a mii de hectare de pădure), cine credeți că ar mai cumpăra mobilă produsă într-o zonă cu cianuri (a se verifica doar câtă mobilă NU mai exportă Ucraina după Cernobâl)?
• În zonă au apărut ferme de fructe de pădure, iar la centrele de colectare din zonă, se achiziționează, anual, fructe de pădure de milioane de euro. Rămâne aceeași întrebare…

4. MINCIUNĂ: ”Proiectul RMGC a fost legal, dar statul român n-a avut curajul să-l autorizeze din cauza presiunii civice.”

FALS: Presiunea civică (legitimă) a existat. Dar tocmai pentru că RMGC nu a reușit să propună vreodată un proiect care să respecte legile din România. Proiectul special pentru Roșia Montană, care a scos oamenii în stradă, în tomna lui 2013, enumera peste 20 (douăzeci) de legi și alte acte normative pe care proiectul minier nu le respecta și care ar fi trebuit abrogate, modificate sau exceptate pentru ca proiectul minier să fie ”legal”…

5. MINCIUNĂ: ”Opoziția e susținută de Soros.”

FALS: George Soros e un jucător pe bursă. În urmă cu mai bine de 10 ani a pariat la bursă pe aur și pe proiecte miniere de exploatare a aurului. În acea perioadă (cam doi ani) a deținut aproximativ 20% din Newmont, care printr-o subsidiară deține pe la 10% (cu diferite fluctuații de 1-2 procente) din Gabriel Resources, care deține 80,68% din RMGC. Astfel, în acea perioadă, când juca pe aur și proiecte miniere, Soros a deținut undeva pe la 1-2% (maxim din proiect).

Marii acționari ai Gabriel Resources sunt, în realitate, alții, începând cu celebrul miliardar Beny Steinmetz, băgat în multe alte afaceri (imobiliare, retrocedări de păduri, energie) controversate din România, unele dintre ele ajunse pe masa DNA, CIA și Departamentului de Justiție al SUA. Lor li se adaugă alți miliardari cu antecedente controversate peste tot în lume, precum Thomas Kaplan și John Paulson.
Nota bene: Steinmetz are legături deloc întâmplătoare cu patroni de presă din România (fiind cercetați în dosare comune).

6. MINCIUNĂ: ”Acțiunile societății civile sunt finanțate de ”dușmanii României””

FALS: Încă de la începutul anilor 2000, acțiunile campaniei Salvați Roșia Montană s-au bazat, într-o măsură covârșitoare, pe micile donații ale cetățenilor și pe diferite proiecte, câștigate în urma unor competiții/concursuri de proiecte. Media acestor finanțări nu au depășit câteva zeci de mii de euro/anual.

În același timp, compania a ”investit”, mulți ani la rând, sume care depășeau 10 milioane de dolari/anual doar în publicitate în presa din România (conform documentelor proprii ale Gabriel Resources)! Asta chiar dacă cei de la Gabriel Resources n-au putut explica vreodată ce ”produs” sau ”serviciu” promovează ori ce legătură are publicitatea cu proiectul minier! Culmea, acum Gabriel ar vrea să i se dea înapoi și banii ăștia cu care a cumpărat conștiințe și tăcerea vinovată a celei mai mari părți a presei autohtone!

La fel cum pretinde să i se returneze banii dați pentru sponsorizările și excursiile de lux asigurate pentru politicieni și jurnaliști, banii băgați în demolarea caselor de patrimoniu de la Roșia Montană, banii cu care au cumpărat morții din cimitirele satului și multe asemenea ”investiții” de sute de milioane de dolari, fără nici cea mai mică legătură cu proiectul minier!

CONCLUZII:

• Societatea civilă a obținut o nouă și importantă victorie pentru salvarea Roșiei Montane;
• Lupta nu e, nici măcar după 20 de ani, încheiată. Modul în care au fost reluate și propagate minciunile companiei arată că interesele sunt, în continuare, uriașe. Miliardarii ăia – Steinmetz, Kaplan, Paulson – nu acceptă să piardă chiar așa ușor și, din păcate, mai au destule slugi și capete de topor care le sunt datoare, pe la noi prin țară, ori care sunt dispuse să-și vândă conștiințele.

RECOMANDĂRI:

• Dați mai departe argumentele astea, să circule, și să ajungă și la cei la care ajung doar minciunile propagandiștilor cianurii
• Pentru cei care au timp de lectură, mai multe detalii despre toată mizeria și corupția din jurul acestui caz, găsiți în cartea ”Afacerea Roșia Montană”, publicată în 2013, după o documentare de 11 ani. O puteți comanda online, de la diferite librării sau direct de la editură, aici: https://edituratact.ro/…/colectia-d…/afacerea-rosia-montana/

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Blog de parlamentar: Stop minciunilor despre Roșia Montană!

 1. JK

  Nu s-a terminat nimic, așa este, iar faptul că prim-ministrul s-a lăsat atâta rugat nu este un semn de mare speranță. Poate fi o simplă operațiune de scădere a valorii acțiunilor (cumpărați!!!).
  Între timp, trebuie să ne arate ARTE cum de dragul chinezilor, trebuie să se mute și ultimii oameni de la Roșia Poieni pentru că lacul albastru-arămiu-abiotic se extinde, iar în câțiva ani toate vârfurile importante din Metaliferi vor fi transformate în ciment, ocazie cu care se mai pot arde și ceva deșeuri periculoase importate dai nostri fratelli siciliani, dalla famiglia. Business cu proști, as usual.

  Reply
 2. DR

  Mai trageți-l de mânecă pe Dan, domnule Goțiu!!! De ieri și până azi a făcut atâtea prostii cât fac alții într-o lună. A lătrat fără rost la Kelemen Hunor, s-a gudurat pe lângă PNL, a luat (și-o să mai ia) șuturi în fund și castane cu mantinela de la Orban și de la alți peneliști, vrea să învie câinele mort al alegerilor în două tururi, vrea mega-alianță cu „dreapta” (cu Băsescu și PNL!) și dă semne că accelerează cu oiștea-nspre gard. Schimbați-l, c-a făcut de mult pe el, probabil de frica procesului!!! O să plătiți scump la alegeri, dacă nu, așa cum și noi vom plăti cu dispariția unor speranțe.

  Reply
 3. Carmen

  Uitati-va cu atentie si la ce se intampla in arbitrajul ICSID in care Gabriel Resources a atras Romania!
  Statul a fost de acord ca procedurile sa fie confidentiale, si tare mi-e teama ca statul nu va fi aparatorul Romaniei in acest process, ci tot avocatul Garbiel Resources. Din cauza coruperii politicienilor romani, mi-e teama ca vom fi de accord sa platim Gabriel Resources sume uriase, cand in realitate am putea castiga procesul! Avocatii care reprezinta Romania sunt in general selectati dintre cei, foarte numerosi in Romania, foarte partinitori firmelor si intereselor private, care nu inteleg mare lucru din tensiunile dintre interesele publice si cele private in aceste cauze. Nu cred ca statul a avut grija sa isi selecteze avocati sensibili la idea de aparare a intereselor publice in fata abuzurilor marilor corporatii jefuitoare a atatea si atatea tari prin America Latina, Africa si Asia …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *