Mihai Goțiu

Blog de parlamentar – Mihai Goțiu: Extremismele nu se rezolvă cu extremisme

Fac parte dintr-o familie care a avut de pătimit din plin de pe urma regimului comunist, de la confiscarea pământului bunicilor (așa-zisa cooperativizare ”de bună voie”), dar și a altor bunuri, cu toate traumele pe care acest lucru le-a generat, până la rude care nu au putut face facultatea din motive de ”dosar curat” ori care au fost împușcate pentru că și-au apărat proprietatea. În primăvara anului 1990 am scăpat cu noroc de bastoanele și umbrelele unor ”oameni de bine”, în timpul participării la protestele anti-FSN, anti-Iliescu și pentru Punctul 8 de la Timișoara, într-un oraș din Vestul țării. Conștientizarea ororilor și abuzurilor regimului totalitar instaurat în România după al doilea război mondial a stat la baza revoltelor și luptelor mele ulterioare.

Tocmai conștientizarea acestor orori m-a făcut, însă, să înțeleg că regimurile totalitare de orice fel și de orice culoare sunt inacceptabile (indiferent de haina ideologică pe care o îmbracă și prin care încearcă să se justifice), că extremismele nu se rezolvă cu extremisme, ci doar le legitimează, că etichetările ideologice facile nu simplifică lucrurile, ci le complică.

Acestea sunt, pe scurt, motivele pentru care am fost la fel de surprins, iritat și revoltat, precum o mare parte dintre voi, când am aflat, ieri, din presă, de inițiativa legislativă a doi colegi deputați, insuficient dezbătută în partid, care lasă loc de interpretări legitime că ar putea da naștere unor abuzuri inimaginabile, unor decizii discreționare și, mai grav, că ar putea duce la cenzură și sancționare penală pentru delict de opinie. Ideea asocierii simpliste între ideologia fascistă (ideologie rasistă și xenofobă la modul intrinsec) și idei și concepte ”comuniste” necesita o dezbatere și o analiză mult mai atentă, la fel cum era necesară o asemenea analiză și cu privire la modul de formulare a legii, care este departe de obiectivele declarate ale inițiatorilor – acela de a repara ororile regimului comunist.

Nu am pus întâmplător ghilimele la idei și concepte ”comuniste”. Etichetarea și interpretarea ca fiind ”comuniste” (și, implicit, ca fiind totalitare!) a unor idei și concepte sociale, precum solidaritatea socială, incluziunea socială, accesul egal la educație și sănătate de calitate, egalitatea de gen, libertatea de conștiință, lupta împotriva segregării, stigmatizării și marginalizării săracilor ori a unor diferite minorități etc. reprezintă manipulări grosiere de care am avut parte cu vârf și îndesat, în spațiul public din România, în ultimele decenii. E extrem de neplăcut dacă inițiatorii acestei propuneri legislative nu cunosc acest fapt și ar fi de-a dreptul revoltător dacă îl cunosc și au urmărit cu bună știință incriminarea lor prin asocierea cu atrocitățile unui regim totalitar. Și, pur și simplu, îi compătimesc dacă n-au înțeles că propunerea lor ar putea fi interpretată și instrumentalizată astfel, atât în discursul public, cât și, mai ales, dacă o asemenea propunere ar deveni lege (din fericire nu sunt șanse) și s-ar aplica.

Mă delimitez în mod public de această propunere legislativă, care e la ani lumină de scopul ei declarat. Îmi asum să combat atât în interiorul partidului, cât și public orice propunere care ar putea aduce atingere libertății de exprimare, liberei circulații a ideilor ori criticii sociale, pe care o înțeleg și o promovez ca motor esențial al dezvoltării oricărei societăți. La fel cum voi lupta împotriva totalitarismelor, discursului urii, rasismului ori xenofobiei, indiferent de coloratura sub care se vor prezenta ele în spațiul public. Și vă asigur că nu sunt singurul din partid care își asumă aceste lucruri și care luptă pentru ele. Discuțiile și iritarea interne stârnite de propunerea legislativă îmi confirmă acest lucru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Blog de parlamentar – Mihai Goțiu: Extremismele nu se rezolvă cu extremisme

 1. Dumitru

  Uite-asa Mihai Gotiu isi rascumpara multe din pacatele pe care le-a facut de cand a devenit politician. Dar ce sa vezi, votul nu e uninominal, asa ca imi va fi greu sa fac diferenta intre Barna si Gotiu la alegeri.

  Reply
 2. P.O.

  Dacă ai un bunic iliberal, nostalgic după comunism, care mai face și propagandă cu vecinii sau cu cine are timp să-l asculte, nu-ți fă probleme: dă-l pe mâna legii și se rezolvă! Doi-trei ani de reeducare într-o celulă cu interlopi neajunși încă la putere vor face minuni! Se va întoarce acasă cu cunoștințe de deschis ușile fără cheie și ponturi de speculă bursieră. Dacă nu se întoarce, asta e. Important e ca tu să-ți faci datoria față de …
  „Țară” nu merge, că va vota majoritar cu PSD. „Dumnezeu” nu merge, pentru că în Biblie nu prea există psalmi anti-propagandă sau, mă rog… „Constituție” nu merge, că se schimbă des …
  Cred că „prostie” merge. E eternă, transgresează erele istoriei și nici măcar nu e apanajul strict al proștilor.

  Reply
 3. Vadim Todor Jiffkoff

  Corect.
  URS ar trebui sa se preocupe de shtergerea urmarilor REGIMULUI „comunist” prin ROmania, vizibile si azi, NU de prostii!

  Reply
 4. marius

  un anti comunist intr unul din partidele de buzunar ale securitatii :))) genial
  la 30 de ani de cind am simtit glontul in decembrie 89 am ajuns sa vad securistii deveniti la nivel de propaganda anti comunisti protejind cu inversunare dictatura economiei de monopol bolsevic a neoliberalismului corporatist, nu ma refer la autor, mare e gradina Domnului

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *