Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: Mafia râurilor și hidroelectrica și-au găsit păpușari fideli în Parlament. Parcurile naționale și ariile naturale protejate în pericol!

Legea pentru secarea râurilor din România a primit cale liberă în Comisia Juridică a Camerei Deputaților și întră, azi (miercuri) la vot, în plen. MAFIA RÂURILOR ȘI HIDROELECTRICA și-au găsit păpușari fideli în Parlament. Parcurile naționale și ariile naturale protejate în pericol! Priviți imaginile recente, cu albiile secate, să știți la ce ne așteptăm și cui să ”mulțumim” pentru asta.

Una dintre cele mai nocive legi împotriva râurilor și a mediului, în general, se întoarce și e la un pas să fie adoptată! Istoricul ei este halucinant.

1. Totul a început cu un proiect megalomanic, al Hidroelectrica, de băgare pe țeavă a Râului Jiu pe zeci de kilometri. Chiar dacă știau că proiectul e ilegal, Hidroelectrica a spart deja 150 de milioane de euro, spre bucuria firmelor de construcție prietene.

2. În decembrie 2017, Curtea de Apel București a stopat, definitiv, proiectul aberant, care riscă să distrugă iremediabil Parcul Național Defileul Jiului, declarându-l ilegal. Sau, mă rog, ar fi trebuit să fie ”definitiv în orice țară în care deciziile Justiției sunt respectate și aplicate.

3. Politicieni PSD și ALDE din Hunedoara și Gorj își dau mâna și promit celor de la Hidroelectrica și gurilor flămânde din jurul ei, că vor rezolva problema, chiar dacă asta înseamnă… schimbarea legii.

4. După câteva tentative eșuate, pe 17.12.2018, în Parlament se depune propunerea legislativă toxică. Sub pretextul unui ”interes public major”, printr-o simplă Hotărâre de Guvern, proiectele hidroenergetice ar primi liber să încalce legile și directivele europene din domeniul protecției mediului. Șmecheria e absolut mizerabilă: în directivele europene de mediu, ”interesul public major” este tocmai cel legat de protejarea mediului și este prioritar oricărui alt interes!

5. După opoziția pe care am făcut-o în comisiile de specialitate de la Senat, legea este lăsată să treacă tacit (fără a fi pusă pe ordinea de zi la plen) către Camera Deputaților, pe data de 6.05.2019.

6. Pe 3.07.2019, pe fondul scandalurilor politice din sesiunea extraordinară, legea este adoptată de Camera Deputaților, cu doar 40 de voturi ”împotrivă”, aproape toate de la USR!

7. În urma petițiilor publice și a demersurilor USR, președintele Klaus Iohannis, solicită reexaminarea legii, pe 9.07.2019.

8. Pe 22.10.2019, în urma intervențiilor din Comisiile de specialitate și din plen, legea este respinsă în UNANIMITATE de Senat. Camera decizională e Camera Deputaților.

9. Pe 10.02.2020, legea ajunge pe ordinea de zi cu raport favorabil, de adoptare! În urma solicitărilor USR și a unei noi mobilizări civice, legea a fost retrimisă la Comisia Juridică pentru un raport suplimentar.

10. Raportul suplimentar este, însă, din nou, favorabil, cu sprijinul liberalilor și în ciuda faptului că reexaminarea a fost solicitată de Klaus Iohannis, iar Guvernul Orban emisese, inițial, un punct de vedere negativ! Hidroelectrica și Mafia Râurilor sunt mai puternice decât Președintele și Guvernul României!

11. Azi, 20.05.2020, legea va fi supusă votului final. Dacă va trece, nu doar Jiul și Parcul Național Defileul Jiului sunt amenințate, ci toate râurile de munte și ariile naturale protejate , declararea ”interesului național” putând fi făcută, din pix, pentru oricare dintre ele. Și tocmai avem dovada cât de puternică e influența Mafiei Râurilor asupra mâinilor politicienilor români.

Priviți imaginile de mai jos. Prima e cu Râul Doamnei, transmisă la începutul acestei luni. A secat. Pentru că nu s-a respectat debitul de servitute. Următoarele, sunt de luna trecută, cu Dâmbovița secată în partea ei superioară. Aceeași cauză – lucrările hidroenergetice din amonte. Ultima fotografie e cu lucrările ilegale din Defileul Jiului, care ar putea reporni, în ciuda deciziei definitive a Justiției!

Astăzi voi urmări și voi face publică lista marionetelor Mafiei Râurilor din Camera Deputaților. Să le fie cunoscute numele și peste ani, când inclusiv copiii și nepoții lor (nu doar ai noștri) vor rămâne fără apă și vor simți ce înseamnă asta chiar și în vârf de munte. Am discutat deja cu colegii de la USR, să pregătim sesizarea la Curtea Constituțională și, dacă va fi nevoie, a Comisiei Europene.

Nu, nu vom ceda și, sunt convins, nu o veți face și voi. Nu putem lăsa apele României și viitorul acestei țări pe mâinile mafioților fără scupule și a unor decidenți politici fără coloană vertebrală.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Blog de parlamentar: Mafia râurilor și hidroelectrica și-au găsit păpușari fideli în Parlament. Parcurile naționale și ariile naturale protejate în pericol!

 1. Adrian

  La pct. 1 poate c-ați uitat să detaliați ce-nseamnă firme (de construcții) prietene. Trasabilitatea materialelor de construcții ar mai clarifica.

  Reply
 2. PG

  În domeniul energiei domină câteva familii de mandarini. Este unul dintre cele mai bănoase: s-au înstăpânit pe nimic peste hidrocentrale, termocentrale, lacuri de acumulare și rețele de distribuție. Stau și li se umflă contul într-o zi cât al altora în 40 de ani. De aceea, și protecția lor, a rețelelor lor este pe măsură.
  Cumpărarea voturilor semianalfabeților din parlament este un fleac pentru ei. Dacă ung puțin la liderii de grup parlamentar, legea e ca și votată. La urma urmei, e natural: tabăra lor e mai puternică decât a noastră, în acest moment. Lucrurile trebuie privite în față, iar metodele trebuie alese în consecință. Cu legea strâmbă în mâini, cu bovinele din parlament (PNL + PSD), it’s done! Pe fond de durere undeva de România la UE (un club de mondialiști de mâna a doua și de lobbyiști excelenți, trebuie să recunoaștem).
  (Dezvoltarea turismului, scoasă în față ca motiv al salvării râurilor a devenit în două luni de Covid19 un banc prost: nu mai crede nimeni în turism și emergența unor țări de neam prost ca România. Devine tot mai clar că ne-am dezgățat căruța de la trenul Europei, iar momentul în care cancelarul Austriei ori prim-ministrul Olandei va veni cu propunerea aruncării balastului în care ne tot transformăm.)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *