Gloria Graur

Avem nevoie de profesori pasionați și elevi implicați

Una dintre cele mai bune și strânse relații pe care le putem realiza, mai ales în timpul anilor de liceu, sunt cu profesori noștri. Ei ne formează și ne pregătesc pentru urmatorii ani.

Mai ales în vremurile pe care le traim acum, în care nu contează dacă ești elev, profesor, student sau angajat, lucrezi de acasa, de la ora 8 la 15 sau 16, un timp în care poti atat de ușor să te enervezi și sa îți strici ziua, poate să nu meargă internetul, să primeși o notă rea, în cazul unui elev, poate să ți se închidă calculatorul în mijlocul unui curs sau în timp ce faci un proiect și să pierzi tot ce ai lucrat. Dar, normal, există lucruri care îți pot face ziua foarte bună și să uiți de tot. Ca de exemplu, unul dintre profesorii cu care ai oră în acea zi și cu care aveți tot colectivul clasei o relație bună, să facă ceva nou în ziua respectivă, să prezinte lecția într-un mod în care stie că o veți putea reține mai bine sau să ia cateva minute din ora respectivă și să povestescă cu elevii, să îi întrebe dacă sunt bine, dacă au probleme sau pur și simpu să îi facă să zâmbescă. Modul în care un profesor predă, vorbește, se comportă contează deoarece cea mai mare parte din zi o petrecem cu profesorii nostrii la școală, acea parte a zilei fiind cea mai importantă în privința stării noastre psihice, emoționale și inclusiv fizice.

Chiar dacă tu, cel care citești acest articol, crezi că nu există profesori de genul acesta, să știi că sunt chiar într-un numar mare. Apreciez atât de mult, spre exemplu, profesorii mei care iau un pic din ora lor și fac aceste lucruri sau glumesc cu noi ca să ne pună un zâmbet pe față. Acești profesori își dau seama că nouă ne este destul de greu să stam atea ore în fața unui calculator și ne este dificil să fim de multe ori atenți, așa că abordează metode diferite pentru a ne ajuta să ne concentrăm și să chiar învățăm ceva în timpul orelor.

Luând în considerare că nu toți avem relații bune cu profesorii noștri, ce putem face să le îmbunătațim? 

– putem începe prin a ne deschide camerele pe parcursul orelor online

– când este adresată o întrebare să raspundem și să nu așteptăm până ne strigă, asta demonstrează că suntem atenți și că profesorul nu a predat degeaba și că am înteles lecția predată

– să fim activi, nu doar să răspundem la întrebarile puse, ci să punem si noi întrebări

– să învățăm pentru teste, în momentul în care îți dai silința să înveți poți lua o notă mare; când iei o notă mare profesorul te vede și te apreciază, iar prin acea notă mare profesorul vede că materia lui este importantă și se simte și el apreciat; de aceea profesorii tind să interacționeze cu cei care își dau silința mai mult

Iar pentru profesori: nu încercați să ne faceți să iubim o materie pe care voi nu o iubiți. Avem nevoie de profesori pasionați, nu doar școliți într-un anumit domeniu. Încercați să ne arătați că materia respectivă ne este utilă și dincolo de Bacalaureat, încercați să ne arătați că mareria respectivă poate fi iubită, încercați să ne fiți o sursă de inspirație nu doar de cunoaștere. O dată ce profesorul arată elevilor că materia poate fi cu adevarat îndrăgită și elevii la rândul lor o vor întrăgi.


Gloria Graur este ambasador Școli curate și voluntar al Societății Academice din România în județul Cluj. Îi place să învețe lucruri noi și să îi ajute pe cei din jurul ei, fiind principalul motiv pentru care activează în cadrul acestui proiect.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *