Constantin-Alexandru Manda

Atacăm la CCR prezumția de vinovăție a elevilor. Analiză a legii privind protecția profesorilor.

Dacă se poate spune cu certitudine un lucru despre România cotidiană, acela este că nu ai timp să te plictisești sub nicio formă. La începutul săptămânii trecute, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege privind „măsurile de protecție ale cadrelor didactice”, autorii acesteia, senatorii Șerban Nicolae și Liviu Pop, susținând că noua reglementare se impunea, din cauza multiplelor abuzuri din școli, care au drept victime cadrele didactice.

Aplaudată îndelung de sindicate și hulită de reprezentanții elevilor și părinților, legea protecției profesorilor nu este altceva decât o inițiativă populistă, menită să atragă capital electoral pentru inițiatorii ei. Prima prevedere a legii: profesorii se bucură de respect față de persoana lor. Vedeți de ce spun că vorbim despre un populism? Respectul este o atitudine subiectivă, care intervine în relațiile dintre două persoane. Sentimentele de considerație, stimă sau admirație se câștigă și se construiesc în timp, nu se impun prin efectul legii.

Dar, pe lângă prevederi populiste sau superflue, legea în cauză mai conține și dispoziții vădit neconstituționale. Este cazul articolului 4, care instituie o „prezumție relativă de veridicitate” asupra faptelor penale sesizate de personalul didactic. Astfel, este încălcat dreptul fundamental la prezumția de nevinovație, consacrat de art. 23, alin. (11) din Constituție și de art. 6, par. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Dreptul fundamental la prezumția de nevinovăție izvorăște din nevoia de a oferi o protecție juridică persoanei acuzate, în scopul echilibrării balanței pe parcursul procedurilor judiciare aplicabile și pentru oferi a celui învinuit garanțiile procesuale necesare împotriva abuzurilor. Astfel, legea adoptată acum de Parlament încalcă rigorile constituționale și îl consideră vinovat pe cel acuzat, de la începutul urmăririi penale și până la finalul judecății.

Imaginați-vă pentru o secundă ce s-ar întâmpla dacă o astfel de lege ar intra în vigoare: în cazul oricăror infracțiuni, învinuitul se bucură de prezumția de nevinovăție, cu toate garanțiile ce decurg de aici, pe când, în cazul infracțiunilor unde victima este un profesor sau familia acestuia, persoana acuzată este prezumată vinovată, până la hotărârea instanței, ca fiind vinovată.

Mă bucur când am ocazia să îmi împletesc cea mai veche dragoste și preocupare: activismul în domeniul educației cu obiectul meu de studiu academic: știința dreptului. Am finalizat astăzi o analiză asupra constituționalității acestei legi și am transmis materialul către Administrația Prezidențială, Avocatul Poporului și grupurile parlamentare ale PNL si USR, cu solicitarea de a ridica obiecție de neconstituționalitate. Să sperăm că mesajul va fi receptat, iar cadrul juridic al învățământului românesc, și-așa bulversat, nu va fi împovărat cu o nouă lege populistă și neconstituțională.

Mai jos puteți citi materialul transmis către Președintele României, Avocatul Poporului și parlamentari, în baza căruia considerăm că legea adoptată de Parlament este neconstituțională.

Analiză – Neconstituționalitatea legii privind protectia profesorilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Atacăm la CCR prezumția de vinovăție a elevilor. Analiză a legii privind protecția profesorilor.

 1. Profesor

  Domnule autor, dacă ai fi fost deștept, azi ai fi fost judecător, procuror sau avocat pentru că dai de înțeles că ai studii juridice. Lasă-i pe jurnaliștii de profesie să facă jurnalism pentru că nici pentru asta nu ești bun. Vezi că a înceut recrutarea pentru căpșunari. Succes la selecție!

  Reply
 2. Dumitru

  V-ati uitat care e situatia in alte state democratice ? Ce categorii de functionari de stat beneficiaza de o astfel de prezumtie de veridicitate care face ca marturiaclor sa fie preferata ? E.g. la politisti ? Si cum secmai intampla in procesele de viol, unde marturia femeii este automat mai grea decat a barbatului… Tot ce vreau sa spun este ca prezumtia de nevinovatie nu e deloc absoluta.

  Reply
 3. emil

  Atacati pe ”dracul” la taica-sau…Nu realizati nimic daca nu atacati spaga, discriminarea si propaganda mincinoasa din scoli.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *