Daniel Befu

AȘA SE FACE! Patru studenți au făcut trotuarul în Timișoara. La propriu. A doua zi autoritățile s-au simțit și au reparat trotuarul pe bune

Un grup de patru prieteni studenți la arhitectură în Timișoara n-au mai suportat ca zilnic, în drumul lor spre facultate, să trebuiască să străbată o porțiune off-road de trotuar, așa că au pus mâna pe unelte și scânduri și și-au construit peste trotuarul din pământ și noroi, un trotuar din lemn, pe care să poată înainta civilizat. Gestul lor a fost însoțit și de un manifest, prin care și-au exprimat oful, în speranța că vor anima nu doar autoritățile, ci și spiritele adormite din societate.

„Suntem patru studenți arhitecți cu viziunea de a realiza o schimbare pe plan social. Credem că o comunitate poate funcționa doar prin implicarea activă a cetățenilor. Refuzăm să ignorăm problemele spațiului public atunci când le putem remedia. De ce? Pentru că ni se pare inadmisibilă starea de indiferență cu care este tratată problema de față. În urma reamenajării trotuarului de pe bulevardul Vasile Pârvan, porțiunea de legatură dintre acesta și trotuarul de pe strada Traian Lalescu a fost ignorată pentru prea mult timp. Având în vedere starea actuală, spațiul fiind nepavat, generează un disconfort pietonilor și bicicliștilor. Astfel, am ales să ne implicăm activ și să rezolvăm noi problema. Vrem să arătăm că oricine poate face o schimbare în bine. Prin manifestul nostru, sperăm să generăm o serie de acțiuni asemănătoare. Vrem astfel să dăm primul impuls spre o schimbare a mentalității și o recâștigare a spațiului public. Să reafirmăm o conștiință în care spațiul public redevine un drept al tuturor. Un drept pentru care merită perseverat și care merită susținut”.

Mesajul studenților: Glad Carpencu, Oțelariu Teofil, Mihai Moldovan și Ovidiu Toma în momentul declanșării lucrărilor la șantierul ad-hoc.

trotuar timisoara 2

Cum au reacționat cetățenii și autoritățile

România Curată a vorbit cu Glad Pop Carpencu la două zile după ispravă, pentru a afla cum a fost receptat gestul lor de către comunitate și de către autorități. “Vreau să vă dau un exemplu de ce am făcut noi în timp ce lucram la trotuarul respectiv, povestește Glad. Aveam cu noi unelte cât să ne-ajute pe noi patru să lucrăm, dar pe lângă alea mai aveam încă alte trei ciocane, cinci perechi de mănuși și încă două sau trei căști, ca să determinăm, sau cel puțin să influențăm trecătorii să ne ajute și dacă chiar doreau, le dădeam și lor ustensilele. Reacțiile de pe stradă au fost pozitive, adică nu era nici unul negativ, chiar dacă treceau oamenii și se uitau mirați”.

Grupului de constructori-protestatari li s-au alăurat câțiva tineri:  “Un coleg de-al nostru dintr-un an mai mic ne-a ajutat și încă două fete. Pe una dintre ele o cunoșteam ”, spune Glad. Autoritățile n-au avut nici o reacție față de șantieriști, însă au reacționat rapid, remediind problema:  “Chiar azi (miercuri – n.r.) am trecut pe acolo și am văzut că e aproape finalizat. Au pus dalele, au pus și nisip pentru rosturi și probabil de mâine se va putea circula. Nu vrem să spunem că din cauza noastră. Eu când am vorbit cu autoritățile competente, mi-au spus că aveau proiectul deja început în toamnă, doar că au oprit pe perioada de iarnă din cauza temperaturilor și când a început luna martie trebuiau să reînceapă lucrările, dar prin coincidență, s-au apucat de lucru fix a doua zi după ce noi am făcut trotuarul”.

Gașca din care face parte Glad vrea să trezească comunitatea din amorțeală și să-i stimuleze pe membrii acesteia să fie mai activi: “Simplul fapt că le poți arăta niște exemple destul de simple ca și detaliu, identificând o problemă și cât de ușor se poate schimba cu un mic efort. Pe aceeași stradă, undeva mai jos, spre intersecție, pe trotuar, tot timpul era un cablu de la un stâlp care atârna câțiva zeci de metri până la nivelul ochiului. Eu într-o zi m-am dat jos de pe biciletă, m-am asigurat că nu e electric, l-am luat cu mâna și l-am aruncat peste o tufa mai înaltă, ceea ce l-a ținut deasupra nivelului capului, ca să nu mai deranjeze nici un trecător, pentru că toată lumea se apleca ca să treacă pe acolo. Ideea e să sesizeze ei singuri, nu neapărat noi să-i influențăm și să vadă cu ochii larg deschiși problemele lor, pentru că ceea ce am făcut eu cablul respectiv, putea face oricine”.

Deși și-au atins scopul, repararea trotuarului, cei patru nu bagă mâna-n foc că nu vor lua atitudine publică la nevoie, în viitor: “Eu chiar ziceam în glumă: «Hai sămai căutăm trotuare sparte», dar nu suntem siguri că vrem să facem o campanie sau o echipă. Pe noi chiar ne deranja acel trotuar spart, nereparat din toamnă și mai mult ca sigur că dacă vor mai fi probleme în oraș și nu le sesizează nimeni, sau nu încearcă nimeni să le rezolve, poate găsim noi o soluție intermediară și improvizată, dar sigură în același timp”.

***

Citește și: PROTEST INEDIT: Panseluţe în craterele din şosea, pentru a cere primăriei să reacţioneze. “Măcar să fie frumos, ca să nu fie urât” (FOTO)

trotuar timisoara 1


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “AȘA SE FACE! Patru studenți au făcut trotuarul în Timișoara. La propriu. A doua zi autoritățile s-au simțit și au reparat trotuarul pe bune

 1. Ioana

  Bravo! Discutand cu cei din Vest :), ei spun ca schimbarea vine mai greu de sus, dar ca atunci cand oamenii de rand se strang si iau initiativa, e inceputul schimbarii! Si deja se vede (desi cu greu) luminitza de la capatul tunelului.
  Si eu ma tot gandesc, ce si cum sa fac pentru tara, pentru noi toti si pentru cei care au o viata nu tocmai usoara. In curand va veni raspunsul!

  Reply
  • Clazarify

   Afla unde se intalnesc membrii Asociatiei M10 din zona ta, mergi la o intalnire si te asigur ca vei gasi acolo oameni care gandesc la fel ca tine.

   Reply
 2. barbu brailoiu

  românia lucrurlui bine făcut.
  domnule preşedinte iohannis, ce ziceţi, merită măcar puţină atenţie?

  Reply
 3. TILICA

  GOLANIA sau NESIMTIREA administratiilor publice din Ro pot fi combatute numai cu FLIT…………

  Reply
  • doar

   Apreciez actiunea acestor studenti ! ar trebui luati ca exemplu, cu siguranta ! ….insa cei buni la critici, indiferent daca sunt potrivite sau nu, sigur nu ar fi facut gestul „rezolvarii cazului” ! Vorbim din placerea de a critica :)

   Reply
 4. Laura

  OHO!! De cate ori nu am vrut sa fac asa ceva!Numai ca am fost singura.Oamenii din bransa mea-si din familie- nu au asteptat decat SA LI SE OFERE!

  Reply
 5. Dumitru

  Foarte frumoasa initiativa. Mie mi-e frica insa de manipularea politica a acestor tineri foarte inimosi. S-ar putea sa nu treaca de editor, dar trebuie sa aduc aminte ca voluntarismul a fost intre cele 2 razboaie marca garzii de fier. Asa au castigat capital electoral, facand treaba de interes public acolo unde autoritatile nu faceau nimic. Din pacate acest capital electoral a fost dupa aceea exploatat cum o stim toti. Intr-un fel sau altul, trebuie ca tinerii sa fie extrem de circumspecti in legatura cu cauzele si oamenii pe care ii sustin.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *