Constantin-Alexandru Manda

Anul universitar 2020-2021, încotro?

Pentru foarte mulți studenți, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, lipsa unor informații concrete despre modul în care se va desfășura anul universitar 2020-2021 se traduce în: bani aruncați în vânt pe o chirie de care e posibil ca din toamnă să nu mai aibă nevoie sau, după caz, multă incertitudine despre ceea ce vor face din septembrie încolo.

Dacă se hotărăște ca activitatea academică să înceapă integral fizic sau hibrid (fizic + online), universitățile trebuie să pună la punct spațiile de cazare din cămine, în așa fel încât acestea să respecte normele de igienă impuse de contextul pandemic. Și pentru asta fiecare zi contează!

Dacă se hotărăște ca activitatea să rămână în online sau să fie în format hibrid, trebuie ca profesorii să pună la punct modul în care vor adapta procesul de predare-învățare, iar din punct de vedere administrativ să se ia măsurile aferente de sprijinire a studenților care nu dețin de un laptop.

Incertitudinea și lipsa de predictibilitate chiar nu sunt utile absolut nimănui. Ne fac viața mai grea tuturor: studenți, profesori, conducere. Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătăţii trebuie ca în cel mai scurt timp să adopte proceduri clare și scenarii de urmat, iar cel târziu la finalul lunii iulie universitățile să hotărască modul în care se va proceda pentru fiecare program de studii în parte, în funcție de specificul acestuia.

Deciziile adoptate trebuie să țină cont de specificul programelor de studii, posibilitățile efective ale fiecărei facultăți de a asigura distanțarea socială în spațiile sale de curs, starea căminelor și, cel mai important, să fie luate acum pentru întreg anul universitar 2020-2021. Heirupismul și hotărârile luate peste noapte sunt ultimul lucru de care avem nevoie!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Anul universitar 2020-2021, încotro?

  1. Mihai

    Foarte bine punctat!
    Si eu astept ssa apara cat mai repede scenariile de incepere a anului universitar.
    Sper sa auda cineva!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *