Constantin-Alexandru Manda

Amintiri din Republica Mazăre. S-a prăbușit imperiul?

Imaginea de aseară, cu Radu Mazăre coborât încătușat pe Otopeni, m-a provocat la o scurtă introspecție. În fond, la 14-15 ani luptam „la baionetă” cu baronul, împreună cu colegii mei de la Asociația Elevilor din Constanța. Unii ziceau că suntem mânați de interese partizane, alții că suntem nebuni, dar în final am demonstrat că elevii pot fi cei care aduc schimbarea, mai ales dacă sunt persuasivi și cu legea în mână. La câteva luni după ce Mazăre a cedat, un ziar din Olanda titra <<Elevii care l-au învins pe primarul playboy>>.

În primăvara lui 2013, când niște elevi din Constanța s-au găsit să ceară transport local în comun redus pentru toți școlarii și, deci, respectarea legii, credeam că tot ce zboară se mănâncă și că dacă ai dreptate, cu un text de lege de partea ta, lucrurile sunt simple și niciun politician local nu se poate împotrivi. Ei bine, mă înșelam. Și nu singur, ci împreună cu colegii mei, alături de care am fost în prima linie de luptă: Alexandru Bajdechi, George Farauanu, Andrei Gîlcă, Robert Băjenaru și Eduard Burghelia. În relația cu noi, Radu Mazăre a evoluat de la ignorare la luat la mișto, trecând apoi la a încerca să ne corupă și, în final, la amenințări și acțiuni directe.

Trebuie să recunosc, este o experiență cel puțin interesantă pentru un puști de 14-15 ani să îl auzi pe primarul orașului tău spunându-ți că „dacă vă dau vouă reducere, cresc prețul biletelor și pun toți călătorii pe voi” sau „dacă vă dau o masă în club, o vacanță și un loc în carul alegoric mă lăsați în pace?”. Bineînțeles, pentru mine, de departe, rămâne memorabilă vizita celor de la inspectoratul școlar la liceul meu de atunci, în speranța că vor găsi ceva pentru a mă avea la mână, sau momentul în care am fost acuzat de înșelăciune, în prime-time la televiziunea de casă a lui Mazăre. Unui coleg i-au chemat fosta prietenă să dea „declarații” despre el, iar altuia i-au fost date în presă notele din catalog. A fost o luptă de gherilă în mare parte, iar ca să vă faceți o idee vă mai spun doar atât: inspector școlar general era un consilier local PSD, prieten și sfătuitor al primarului.

Repet, vorbim doar de de simpla respectare a unui drept prevăzut de lege. Însă, tocmai despre asta era vorba. Radu Mazăre devenise ceva în genul unui semi-zeu, era deasupra legii și nimeni nu își pemitea să îl dea jos de pe piedestal, iar dacă cumva încerca cineva se activa instant un mecanism de apărare. Când trecuse deja un an și jumătate de plângeri penale, conferințe de presă, adrese, proteste și dezbateri publice mai credeau cu adevărat în reușita demersului, în afară de noi, vreo 3-4 persoane, printre care țin neapărat să o amintesc pe Sînziana Ionescu de la redacția locală „Adevărul”.

În final, victoria a însemnat mai mult decât respectarea în sine a dreptului. A fost, privind retrospectiv, o dovadă a faptului că se poate face ceva în Constanța și, culmea, schimbarea poate să vină de la cei de la care te aștepți mai puțin. Ce ne-a mânat atunci în acest demers? Mai glumă, mai în serios, însuși Radu Mazăre. Nesimțirea cu care el ne trata pe noi, colegii noștri elevi și legea a fost combustibilul care ne-a făcut să nu renunțăm, chiar și în acele momente în majoritatea oamenilor râdeau de noi și ne ziceau să stăm acasă că nu avem vreo șansă.

Cât despre întrebarea din titlu, putem spune că momentul de ieri echivalează cu prăbușirea imperiului construit și patronat de Radu Mazăre timp de 15 ani? Greu de spus. Totuși, modul în care merg astăzi lucrurile în Constanța mă face să afirm că nu. Orașul pare mai fad și mai lipsit de viață ca niciodată. Tinerii se înghesuie să plece unde văd cu ochii la terminarea liceului sau, cel mult, la terminarea facultății, iar modul în care urmașul lui Mazăre înțelege să celebreze Ziua Constanței este prin a scoate elevii din oraș la o paradă demnă de perioada dinainte de ’89. În orice caz, vom afla răspunsul la această întrebare abia anul viitor pe vremea asta, la vot. Și ne aparține nouă, tuturor constănțenilor.

Subsemnatul și Eduard Burghelia în fața DNA – februarie 2015


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Amintiri din Republica Mazăre. S-a prăbușit imperiul?

  1. Ghe.

    S-o fi prăbușit Imperiul Mazăre, însă în universul corupției planeta România este cât Jupiter. Un caz mărunt, cât bobul de … muștar.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *