Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: „Amendamentul Schweighofer” a fost respins, iar transportul ilegal de lemne devine infracțiune!

Victorii mari pentru păduri, în Camera Deputaților! ”Amendamentul Schweighofer” a fost respins, iar completarea definiției ”materialelor lemnoase” (pentru blocarea uneia dintre cele mai utilizate metode de furt de lemn) a fost adoptată! Transportul ilegal de lemne (fără acte de proveninență) devine infracțiune, sancțiune dublată de confiscarea autovehiculelor cu care se efectuează!

O șansă pentru păduri și pentru evitarea trimiterii României în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale!

După un blocaj și dezbateri de două luni, Comisia de Agricultură și Silvicultură a dat, astăzi, raport favorabil pe legea de modificare a Codului Silvic. În urma discuțiilor, ”amendamentul Schweighofer”, de abrogare (prima variantă) sau de eludare (a doua variantă) a articolului anti-monopol din Codul Silvic a fost respins. Precedenta tentativă de eliminare a articolului anti-monopol a scos zeci de mii de cetățeni în stradă, în mai 2015.

Tot astăzi, s-a încheiat discuția și a fost adoptată completarea definiției materialelor lemnoase, pentru a stopa ”Metoda Tocătorul” de albire, în acte, a pădurilor tăiate ilegal. Propunerea am inițiat-o în urma investigațiilor Declic, Agent Green, ProTV ori Recorder. Petiția inițiată de Declic pentru susținerea acestei modificări a strâns aproape 50.000 de semnatari.

Printre modificările care au mai fost adoptate (discutate în ședințele anterioare) se numără și trecerea, până în anul 2025, la valorificarea/punerea pe piață preponderentă de către Romsilva a lemnului ca lemn fasonat (mai exact măsurarea lemnului în momentul în care se vinde din rampa primară – încărcarea în camioane –, nu ca lemn pe picior, în pădure, care prezintă o aproximări/ marje de eroare în spatele cărora se ascund tăieri ilegale).

Măsurarea reală și trasabilitatea provenienței legale a lemnului pus pe piață sunt două dintre solicitările Comisie Europene în ultimatumul transmis, în urmă cu o lună, României, legat de tăierile ilegale de păduri, înainte de trimiterea în judecată a țării noastre la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, s-a adoptat trecerea de la contravenție la infracțiune a transporturilor de lemne de peste 10 mc fără acte, dublată de CONFISCAREA vehiculelor cu care se efectuează transportul.

Comparativ cu forma adoptată de Senat (prima cameră sesizată), a căzut, însă, stoparea tăierilor principale în parcurile naționale, iar prevederile legate de accesul pe jos și pe bicicletă în păduri, respectiv modul de realizare a evaluărilor de mediu au suferit modificări.

Nu e o victorie totală, dar sunt pași importanți făcuți în stoparea tăierilor ilegale de păduri, care nu ar fi fost posibili fără susținerea civică, care s-a simțit constant pe tot parcursul acestor săptămâni și luni în care modificările anti Mafia Pădurilor adoptate de Senat au stagnat la Camera Deputaților.

Modificările la Codul Silvic mai trebuie să primească raport la Comisiile pentru Mediu, respectiv Juridică de la Camera Deputaților, după care va urma votul în plen. Lupta nu s-a încheiat, dar, astăzi, dați-mi voie să mă bucur alături de voi pentru că am reușit să trecem peste blocaj! Rămânem vigilenți și ducem bătălia până la capăt!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Blog de parlamentar: „Amendamentul Schweighofer” a fost respins, iar transportul ilegal de lemne devine infracțiune!

  1. Dumitru

    Bravo! Si mersi pentru articol, asta e un subiect pe care il urmaresc. Ar fi interesant sa stim cine a propus amendamentul „Schweighofer” si cine a luptat pentru el. Nume si afilieri, nu numai partide. Si sa nu-mi spuneti ca e numai PSD, ca nu va cred (Iohannis e presedinte).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *