”E destul să ne gândim la avort și la iubirea lui pentru gazele de șist și înțelegem de ce se teme lumea de el. Trump nu e un om bun”, este răspunsul politologului Alina Mungiu-Pippidi, la o întrebare adresată de Hotnews, în cadrul unui interviu legat de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.
”Trump nu va da înapoi imediat, că are de negociat pacea, iar pe termen mediu va face ce a anunțat – îi va obliga pe europeni să devină mai puțin dependenți militar de SUA. E asta un lucru rău? UE e în impas – trebuie să ne schimbăm radical, securitatea și felul în care o finanțăm trebuie să devină subiecte de bază. E trist să vezi țările occidentale că iau în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar asta e”, explică Mungiu Pippidi, când a fost întrebată ”la ce ne putem aștepta cu privire la frontul de Est al NATO?”.
”La fel și cu Uniunea politică. Uniunea Europeană nu poate continua cu membri egali, se va transforma într-o geometrie variabilă cu cercuri interne, cercuri externe, periferii, cordoane sanitare și zone de influență. Muntenegru nu va fi al 35-lea stat membru cu drept egal de vot. Alegerea lui Trump ne va obliga să recunoaștem mai repede aceste realități dure, care erau oricum inevitabile. UE cum o cunoșteam noi s-a dus, nu era sustenabilă, dar va dura un timp până să se întremeze una nouă. Cu cât lumea se agață mai mult de cea veche, cu atât costurile de tranziție vor fi mai mari”, mai arată Alina Mungiu-Pippidi.
De ce se teme lumea de Trump. Și care e partea lui bună
Hotnews: Teama de Trump. Ar trebui să ne fie teamă de Trump? De ce?
Alina Mungiu-Pippidi: E destul să ne gândim la avort și la iubirea lui pentru gazele de șist și înțelegem de ce se teme lumea de el. Trump nu e un om bun. Din păcate, însă, precedentele guverne americane au mers prost – dacă nu plecau din Afganistan cum au plecat, rușii nu intrau în Ucraina. Dar există o parte bună a lui Trump – partea lui de om de afaceri. A negociat vaccinurile mult mai eficient decât Ursula, deși nu prea credea în COVID. A avut informații mai bune și a judecat bine. Deși e protecționist, a dat bani de cercetare celor de la Moderna, care erau europeni, pe loc. E un dușman al luptei cu climatul, dar va trebui să facă ceva, și lupta cu schimbarea de climă nu e nici ea un mare succes acum. Când s-a închis totul sub pandemie emisiile au scăzut aproape nesemnificativ, deci cei care cred că soluția e să distrugem economia globală ca să câștigăm lupta cu emisiile sunt niște fudamentaliști. De fapt, ne trebuie o altă soluție, probabil mai tehnologică. Americanii deja investesc să caute una, mai degrabă niște climato-sceptici ca Trump și Musk pot găsi așa ceva, pentru că ei nu cred în soluțiile actuale.
”Acum trebuie să le explicăm tinerilor de ce trebuie să facă armata”
Hotnews: Cum vedeţi rolul României în această ecuaţie?
Alina Mungiu-Pippidi: Noi avem o vină, nu noi toți, ci Traian Băsescu și lingăii lui, care se mai și laudă cu asta. Ne-am agitat să invităm Georgia și Ucraina în NATO, care nici nu aveau cum să intre, și i-am provocat pe ruși! Ai spune că George W. Bush nu trebuia să se ia după noi, dar lumea o fi uitat că se vindeau cărți cu perlele lui de gândire și vocabular prin librării…
Din Marea Neagră complet denuclearizată filmată de mine în „Unde se termină Europa”, în 2009, când portul subteran de submarine nucleare de la Balaclava era muzeu, am ajuns să avem mine care plutesc spre Costinești.
Cred că cel mai mare profit pentru toată lumea ar fi să curățam mai puțin pușca și să vorbim mai puține prostii războinice, ca în bancul vechi cu iepurele și lupul. Planul nostru suprem de apărare e să vină toată lumea NATO la noi să ne apere de ruși. După atâta vreme, tot nu putem admite că, dacă unicul nostru plan de dezvoltare nu era să ne punem rachete la Deveselu, fără măcar să le explicăm la ruși de ce ne trebuiesc contra Iranului, poate nu ar trebui să ne temem de ei azi, că plecaseră din 1958.
Acuma trebuie să o luăm invers, să explicăm tinerilor de ce avem nevoie de ei să facă armata. Să ne ocupăm de Moldova, care nu e câștigată și unde se fac erori. Trump va scurta frontul și va deplasa centrul de greutate în zone de mai mare interes pentru business. Deci e în avantajul nostru ca acest conflict să fie închis, și nu printr-un acord de încetare a focului, ci printr-o pace mai durabilă, chiar dacă ne va lua ani să o construim, cum a luat ani celor care au făcut acordurile de la Helsinki. Lumea nu vrea război, deși e îndoctrinată la televiziuni – ne trebuie diplomație și o înțelegere mai nuanțată a lumii, că războaiele nu sunt jocuri video.
Interviul integral cu Alina Mungiu-Pippidi, pe Hotnews (aici)
Citește pe România Curată:
Dar DE CE tinerii backpackers europeni (inclusiv cei romani) ar renunta la libertatea de miscare, de iubire, de cunoastere, libertati castigate deja? Doar ptc ***** doamna Mungiu vrea sa fie singura care merge la Paris si Berlin, si ne comunica de acolo impresiile ei?
De ce tinerii moldoveni sau ucraineni ar trebui sa traiasca in lagarul rusesc?
Doar ptc un tip de 78 de ani, care viseaza la tineretile lui a castigat un mandat de 4 ani? Care va fi in permanenta sub tirul CNN & NY Times etc etc.?
(***** editat pentru adresare jignitoare)
Am ajuns in acest impas datorită ipocriziei marilor proiecte geostrategice…
Uniunea Europeană nu a fost și nu este un proiect revoluționar sau umanitar.Este o necesitate “vitală” pentru asigurarea “relevanței” globale a marilor națiuni europene Franța și Germania… adică elitele au fost obligate să se amestece cu “mujicii”…
Merkel a știut de la început că acest proiect nu putea fi posibil fără Rusia,pe care a tinut-o cât a putut de aproape.
Marea ipocrizie este faptul că americanii sau restul pretendenților la supremație globală ar fi favorabili U.E.
Realitatea este că ceilalți “încearcă pe toate căile să saboteze sau să “concureze” proiectul.
Am avut un “surprinzător” și păgubos Brexit…
NATO este calul troian al poveștii, și a fost “recunoscut” ca atare,prin refuzul de “execuție” a cererilor lui Trump la primul său mandat.Printre puținii dintre cei care s-au conformat “trădător” a fost România,”oaia neagră” a U.E., un “Iuda” inconștient total supus “inamicului”…strategic.
A urmat lecția”Ucraina” care ne-a adus pe toți la ascultare!!!
“Ucraina în NATO” și-a îndeplinit deja rolul de a face praf economia U.E.,Rusia a devenit “inamicul public numărul unu”,China nu mai are clienți pentru producție,Orientul mijlociu a regăsit vechea sa “vocație”,iar americanii sunt pompierii planetei care au “pus focul”…
Sunt un pic suprins de lipsa totala de auto-evaluare a lui AMP. Trump este prin definitie raul, nici macar nu trebuie justificata afirmatia. Poate asta e OK in universitatile germane, dar clar nu e acceptat de majoritatea populatiei SUA. Chiar in Europa, partide cu idei similare au fost excluse de la guvernare prin manevre imorale, precum cartelul electoral din Franta. Eu cred ca o discutie pe fond e absolut necesara. O discutie politica adevarata, nu una in care o parte sta cu nasul pe sus si ii acuza pe ceilalti de diverse “*-isme”. A propos, avortul e un rau necesar, nu un lucru cu care sa te lauzi, iar Trump nu l-a limitat oricum.