Constantin-Alexandru Manda

Alegerile anticipate: un joc de alba-neagra cu Constituția

Zilele acestea este la modă în spațiul public discuția despre dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri generale anticipate. Ba chiar, acum câteva zile, Ludovic Orban și Klaus Iohannis s-au întâlnit și au agreat că „cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate„, după cum a declarat la finalul consultărilor chiar premierul.

În ce situație pot fi organizate anticipatele? Constituția României are în vedere o singură ipoteză, foarte bine definită: imposibilitatea formării majorității parlamentare pentru învestirea unui guvern. Deci, dizolvarea legislativului și organizarea anticipatelor sunt remediul pentru depășirea unei crize politice (țara nu este și nu poate fi guvernată).

Există în prezent această criză? Nici pe departe! România are un guvern funcțional. Că acesta nu are parte de o majoritate confortabilă ca să își treacă toate propunerile prin Parlament, da, într-adevăr. Vrea Guvernul să promoveze un pachet de măsuri și nu are parte de susținere? Bun, pentru asta există mecanismul politic al negocierii, nu este necesară dizolvarea Parlamentului.

Pentru ca Președintele să poată dizolva Parlamentul trebuie ca acesta, pe durata a 60 de zile, să respingă cel puțin două propuneri de învestire a Guvernului. Așadar, este necesar ca România să stea într-o criză politică provocată de cei care doresc anticipate, cu un guvern interimar cu atribuții limitate, timp de cel puțin cinci luni (două luni până la dizolvare + trei luni din momentul dizolvării până la organizarea alegerilor – art. 6, alin. (2) din Legea nr. 208/2015, care obligă anunțarea datei alegerilor cu 90 de zile înainte).

Cât despre condiția respingerii a două propuneri de echipă guvernamentală, aici avem următoarele variante: ori partidele parlamentare se înțeleg și votează împotrivă în bloc, refuzând practic să creeze o majoritate (îmi vine greu să cred că se poate întâmpla, dat fiind contextul politic); ori Președintele își încalcă atribuțiile constituționale și numește de cel puțin două ori candidați care nu pot întruni majoritatea, așa cum va reieși în urma consultărilor.

În ambele situații de mai sus, comportamentul autorităților este neconstituțional. De ce? Constituția ne oferă o soluție care să răspundă la o problemă clară: imposibilitatea formării unei majorități parlamentare pentru învestirea Guvernului. Să provoci acea problemă doar pentru a putea aplica soluția reprezintă o fraudă la Constituție, adică utilizarea anumitor prerogative în alt scop decât cel pentru care ele au fost consacrate.

Textul care permite dizolvarea Parlamentului a fost gândit pentru un singur tip de situație: atunci când configurația politică nu permită sub nicio formă să se constituie o majoritate care să susțină un guvern. Atât! Nu pentru situațiile în care Președintele proaspăt ales vrea să profite de avantajul său electoral pentru ca partidul din care provine să câștige la scor. Parlamentul, Președintele și Guvernul au culori politice diferite, iar inițiativele nu trec pe bandă rulantă? Foarte bine, dialogul este de esența democrației. Să ne ferească Dumnezeu de un Legislativ format din yesmeni, care se comportă doar ca o anexă a Guvernului.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe, dar vă rog să nu uităm că statul de drept cel mult clamat și protejat în ultimii ani înseamnă, în primul rând, respectarea Legii fundamentale. Așa că, domnule Președinte, îmi permit să vă întreb la final: ați fost ales pentru al doilea mandat autocaracterizându-vă un cavaler al apărării statului de drept, de ce sunteți acum promotorul unui demers care înfrânge spiritul celei mai importante componente a acestuia? 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Alegerile anticipate: un joc de alba-neagra cu Constituția

 1. Vlad Slăvoiu

  Foarte corect textul dumneavoastră, dar nu cred că, la momentul la care suntem acum, mai are vreun rost. Toate semnele pe care le dă societatea noastră arată că a intrat într-o veselă epocă a iraționalismului, adică a iliberalismului, și nu văd ce am putea altceva să facem decât s-o lăsăm să și-o trăiască.

  Între timp, dumneavoastră și colegii dumneavoastră din asociațiile de elevi și studenți puteți face un lucru care pare mic, dar care contează. Zilele astea s-a întâmplat în Alexandria ceva cu adevărat grav: trei vânzătoare au agresat în modul cel mai josnic și stupid și rău (trei animale împuțite, nu trei femei) două eleve pe care le-au prins când încercau să fure niște haine. (Filmul se găsește pe net, la digi l-am văzut eu.)

  Cred că ar fi o greșeală să lăsați să treacă nesancționată chestia asta. Cele 3 kitschuri de femei trebuie neapărat să primească un răspuns a cărui amplitudine și fermitate să le facă să simtă de cât jeg uman au dat dovadă în comportamentul lor. Stă în puterea voastră să o faceți, să vă apărați colegele. Ar fi mare păcat să ratați această datorie.

  Reply
  • JK

   Am căutat cea mai scurtă caracterizare a ceea ce fac liberalii români și n-am găsit-o decât acum, în comment-ul dstră: iliberalism. (Cheia era sub preș.)
   Mi-e teamă că dacă faceți o anchetă prin România profundă, veți obține cam 85 % răspunsuri de aprobare a ceea ce-au făcut vânzătoarele din Alexandria. Toate gesturile de acest fel (nu-s puține, iar mass-media flămândă de senzațional le prezintă pe toate) nu reprezintă coincidențe, ci simptome ale colapsului post-comunist. Este greu de recunoscut, însă asta suntem: o nație prăbușită, sărăcită, necivilizată și abrutizată.

   Reply
 2. De Vrie

  Prezidentul nu dansează cu Constituția, ci cu conjunctura. El și ai lui au împrumutat un pragmatism de nuanță pesedistă pentru că au rădăcini comune: sforăria securistoidă. Câteva elemente pot ajuta la explicarea grabei Celui Lent:
  – electoratul român nu este liberal decât în proporție de vreo 15%;
  – nu mai au ca opozant un partid ca psd-ul din ale cărui prostii să ricoșeze masiv voturi;
  – furnizorul de stabilitate (și arme vechi) este în procedură de impeachment și are alegeri pe care nu-i sigur că le va câștiga, iar dacă vine tabăra Killary + George, liberalismul românesc se retrage la loc în nișa lui îngustă.
  – nici Merkel nu dă semne de tinerețe;
  – convertirea șulfelor pesediste din teritoriu și a șopârlelor de la centru se poate inversa dacă se lasă prea mult timp între locale și parlamentare și dacă la locale psd-ul face un 35 % (să zicem);
  – dacă USR-ul se trezește din zăpăceala barnistă (cu Nicușor Dan primar de București), are mare potențial de creștere, pe fond de gafe ale lui Moș Teacă de la Interne și ale Madamei vă-dau-nu-vă-dau de la Muncă.
  Regula de bază la alba-neagra e iuțeala de mână asortată cu vorbirea de adormire (plus doi-trei malaci în spate pentru cazurile în care trebuie – să-i numim „oamenii din umbră ai președintelui” sau simplu „oamenii din umbră” pentru că adesea președintele e al lor, nu invers).

  Reply
 3. Claudiu

  Eu cred ca ar trebui schimbata constitutia pentru a face alegerile anticipate mai usor de aplicat. Fata de momentul in care a fost redactata inainte sa avem atatea alegeri. Mai exact intr-un ciclu parlamentar mai sunt alegeri europene, prezidentiale. Daca rezultatul de la alegerile parlamentare este invalidat la cele europene, atunci va fi presiune pentru schimbat aritmetica parlamentara. Scandal traseism blocaj ,etc.

  Reply
 4. N. C.

  Despre ce anticipate vorbiți aici? Chiar ați luat în serios amenințarea liberalilor? E doar o cacealma ca să îi sperie pe pesediști să nu le facă opoziție agresivă în parlament. Altfel știu toate partidele că mai mult de 25% dintre parlamentari (care au primele poziții asigurate pe listele electorale) nu ar vota pentru anticipate -vor ține cu dinții de scaun până în ultima zi de mandat.
  Nu vă mai inflamați atâta că nu este decât o fază din jocul politic. Nu se merită să vă irosiți talentul jurnalistic pe astfel de ținte false.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *