Alina Mungiu-Pippidi

Al cui este DNA?

Alina Mungiu PippidiComisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de extindere a urmăririi penale şi percheziţie informatică în cazul Monica Iacob Ridzi, la un an după sesizare. Urmează plenul Camerei Deputaţilor. Între timp, sînt risipite văicăreli constante (persecuţie politică, una perversă de tot, DNA ca să dovedească independenţa sa loveşte în d-na Ridzi), zvonuri de boli şi alte traume provocate de stres, care ajung în toate ziarele, deşi orice om normal e mai discret cu bolile lui, şi aşa mai departe.

Nu vreau să o văd în puşcărie pe Monica Ridzi pentru o scenă şi ce a mai făcut ea pe acolo, cînd Udrea, vorba aceea, se pregăteşte să fie prim ministru, iar Mitrea e bine mersi (deocamdată). Dar nu pot să nu remarc că diferenţa pozitivă a PDL a dispărut şi că DNA era bună doar cînd se ocupa de Năstase, nu şi de ei. Deja un primar PDL la puşcărie, condamnat definitiv, şi doi se pregătesc, Solomon şi Falcă. Evident, ura faţă de DNA în sînul partidului de guvernare e la cote maxime şi argumentul celor care pretind că DNA dă în unii şi protejează pe alţii nu a fost niciodată mai absurd.

Evident însă că DNA, ca să poată continua lupta cu partidele, are nevoie de un şef al statului care să nu se amestece. Pentru că dacă Băsescu ar fi vrut sau ar vrea, poziţia lui Daniel Morar ar fi în pericol. Poate nu pînă la Schengen, dar după aceea să vedeţi voi că iarăşi trebuie să facem demonstraţii şi să tragem sfori să- l scoatem europeanul anului că altfel îi dau afară ai noştri.

Faptul că DNA nu e al nimănui e o realizare istorică al cărui merit revine Monicăi Macovei, lui Morar şi oamenilor de acolo, lui Traian Băsescu, societăţii civile, aripa prietenă cu Bruxelles (nu Georgiana Iorgulescu şi Victor Alistar), şi chiar un colţişor şi PSD, aripa Geoană că în 2009 au agreat la renumirea lui, pe cînd aveam coaliţie PSD-PDL. Dar, evident, nu e o realizare suficientă cîtă vreme majorităţi politice reuşesc să blocheze anchetele. Tot votanţii sînt determinanţi, pînă la urmă. Ca atare lor ne adresăm cu acest sfat: scrieţi parlamentarului din circumscripţia dvs. ca dacă nu aprobă cererea DNA în plen şi blochează justiţia nu veţi mai vota PDL. Scrieţi-i azi! Vă asigur că dacă mii de oameni pierd zece minute să îi scrie şi pe urmă îl urmăresc cum votează se va gîndi şi el de două ori.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Al cui este DNA?

 1. CIURARU MIHAI

  Iata ce se intampla, cand iti pui prea multa incredere, in anumite persoane…! Nu pot sa nu impartasesc, o anumita stare de voma, cand vad ca alesii natiunii, indiferent de orientarea lor politica, fac acel „corp comun”, de tip mafiot, gasca,cartel sau organizatie criminala, atunci cand se pune problema urmaririi penale, a unuia sau altuia dintre colegii lor, acuzati de CORUPTIE. Un adevarat paradox, intr-o societate considerata DEMOCRATICA. Presedintele natiunii, cu a sa functie moderatoare, si cu o oarecare pledoarie catre curetania morala a natiunii, ar trebui sa insiste mult mai mult, pe acest atat de controversat subiect. Ce naiba este atat de dificil…? Cine greseste, plateste in fata societatii, indiferent de pozitia sa sociala…! Mi-e teama de momentul in care, romanii, se vor trezii din nou la realitate…! Vizatii, ar trebui sa fie mai atenti, in propriile COMPORTAMENTE POLITICE…! Buna si salutara, initiativa Macovei, demna si imbratisabila, initiativa ROMANIA CURATA, Pi

  Reply
 2. Tintea Victor

  Nu vad ce amestec are seful statului aici.
  Iar este de vina ca ploua!
  Sa le fie de rusine parlamentarilor care ascund infractiunea unei colege!

  Reply
 3. Cornel

  Stimata doamna Alina Mungiu Pippidi, legat de tema articolului d.-voastra, doresc sa va amintesc pozitia lui basescu [nu pot sa folosesc apelativul de domn sau presedinte vs. acest individ] priviind probabilitatea, certa in perspectiva lui basescu, ca procuratura sa fii accesat baza de date din echipamentul it al ex min. tineretului. Tot din perspectiva basesciana, mandatul este necesar ptr. legalizarea probelor la dosar. Toate acestea au fost rostite nonsalant de individ, ieri seara pe tvr1. Apreciez mult impartialitatea ce va caracterizeaza, dar intrebarea nu numai retorica ,,Al cui este DNA,, din perspectiva personala, are raspunsul. Ce doresc sa precizez in continuare are contigente cu o relativ bogata si variata experienta de viata personala. Am cunoscut personalitati puternice, inteligente, muncitoare, animate de bune intentii si initial cu o moralitate impecabila, ce prin forta lucruriilor conjuncturale, vulnerabilitatii intime, manevrarii complexe, samd au ajuns sa fie remorci

  Reply
 4. Emil

  Are dreptate comentatorul Cornel. Din cate stiu eu, in tari cu sisteme juridice solide precum USA (nu sunt expert in domeniu, recunosc, asa ca evit sa ma pronunt pe chestii de nuanta) o astfel de actiune, facuta ulterior, pentru a legaliza informatiile deja obtinute la dosar prin „metode specifice” este lovita de nulitate.

  Reply
 5. Emil

  Sau poate tocmai asta „s-a” dorit, ca tot probatoriul sa fie lovit de nulitate. „Victima de predilecție” (sintagma va apartine, e din interviul din Catavencu de acum aproape doi ani) trebuia scoasa cu orice pret europarlamentara. Si toate au un pret, „Tal” cum zicea nenea Iancu.

  Reply
 6. dorneanu eduard

  e o iluzie ca traim intr,o societate guvernabila,traim mai degraba intr,o mare de coruptie in care fiecare este stimulat de o nou prada.Gena pura romaneasca se altereaza zi de zi,iar istoria ne va confunda intr,o zi cu o anumira minoritate….EUROPA DEJA NE CONFUNDA

  Reply
 7. Anonim

  Doamnă Mungiu,

  Deşi în general îmi dau numele când scriu ceva pe internet, aleg să rămân anonim, pentru că este vorba de un comentariu pozitiv. Sunt unul dintre studenţii români din străinătate care au plecat ştiind că se vor întoarce – în cazul meu pentru simplul motiv că nu îmi pot imagina vreodată să abandonez istoria, limba, nu din motive emoţionale, ci pentru că sunt relevante şi definitorii pentru mine.

  Am călatorit anul trecut ore întregi şi am dat bani ca să votez anti-EBA la parlamentarele europene. Aţi fost singura care a articulat ceea ce simţeam, ruşinea, dezamăgirea, nervii ca o astfel de imberbă să pretindă ca reprezintă pe oricine altcineva în afară de alţi mizerabilii de fiţe. Ştiu, sunt patetic, dar si eu aş fi fost un europarlamentar mai bun, şi nu am o părere atât de bună despre mine…

  Aţi fost singura care a făcut ceva, aţi fost singura care merita votată…

  De-asta mă bucur că încercaţi să coagula

  Reply
 8. daniel

  „Faptul ca DNA nu e al nimanui”si”o realizare istorica al carui merit revine MM”
  sunt afirmatii de o naivitate extrema,asta daca nu ascund de fapt altceva.Al cui e DNA si jocul cui il face?Hai sa vedem!Procuroarea de caz,trimite”Camerei”cazul Ridzi cu toate „stenogramele”(de fapt transcrierile interceptarilor telefonice prin care dna ministru solicita ITistului stergerea datelor din laptop,inregistrarile ambientale-microfoanele purtate de angajati in discutiile pe aceasi tema impreuna cu sotul domniei sale)si cere aprobarea perchezitiei electronice???Cand de fapt avem asociere in vederea distrugerii de probe,fapte pentru care atat Constitutia cat si Legea raspunderii ministeriale prevad posibilitatea arestarii in flagrant.Si iar ma intreb:procuratura nu stie sau nu are liber?Al cui e DNA?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *