Eduard Lupșescu

Află ce proiecte noi discută senatorii din Comisia pentru învățământ săptămâna aceasta

Săptămâna aceasta, pe ordinea de zi  a Comisiei pentru învățământ din Senat sunt prevăzute două propuneri legislative.

NOI MODIFICĂRI CARE VIZEAZĂ PROGRAMUL „MASĂ CALDĂ ÎN ȘCOLI”

Primul punct pe ordinea de zi este un raport asupra unei propuneri legislative prin care se dorește modificarea Ordonanței de urgență nr. 91/2021, care se referă la Programul-pilot „Masa caldă în școli”. Propunerea are ca inițiatori 13 senatori și deputați USR, printre care se numără Ambrozie-Irineu Darău, Andrei-Marius Miftode, Anca Dragu sau Cătălin Teniță, cărora li se alătură 42 de parlamentari cosemnatari USR, PNL și PSD.

În prezent, alocarea de fonduri pentru program se face înaintea începerii fiecărui an școlar, iar decizia se aplică exclusiv în intervalul stabilit. Astfel, este necesară adoptarea unei decizii în fiecare an. Conform expunerii de motive a inițiativei legislative, în anii anteriori, aprobarea alocărilor de fonduri de către Guvern a avut întârzieri și astfel programul a avut de suferit. Principalele schimbări care vor fi resimțite în cadrul programului pentru masă caldă în școli, dacă inițiativa ar fi adoptată, sunt:

 • Asigurarea de fonduri pentru Programul-pilot „Masa caldă în școli” până la finalul anului calendaristic 2022, pentru a preveni problemele legate de întârzierea aprobării bugetului;
 • Suma alocată fiecărui elev pe zi ar fi majorată de la 10 lei la 12 lei, pentru a acoperi inflația și scumpirile din industria alimentară.

Programului-pilot, care ar fi trebuit să se încheie odată cu acest an școlar, i se prelungește durata până la finalul anului calendaristic, după care Ministerul Educației are datoria de a decide, pe baza analizelor asupra rezultatelor de până în prezent, dacă programul va fi extins la nivel  național.

Până în prezent, inițiativa legislativă a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital iar din partea Consiliului Legislativ aviz negativ, decizie luată pe baza formei pe care o are propunerea .

Dacă propunerea va trece de Senat, aceasta va ajunge în Camera Deputaților, cameră decizională pentru această lege.

Camerele de comerț vor să aibă un cuvânt de spus în privința învățământului dual

Al doilea punct pe ordinea de zi vizează o propunere legislativă inițiată de Antal Istvăn-Lorănt, senator UDMR și cosemnată de 40 deputați și senatori UDMR, PSD și PNL, care dorește să modifice Legea nr. 335/2007 referitoare la Camerele de Comerț din România. Propunerea a primit aviz favorabil  din partea Consiliului Legislativ iar din partea Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Consiliului Economic și Social aviz nefavorabil, pe fondul încălcării drepturilor și libertăților societăților și a reprezentanților acestora.

Legea presupune modificarea atribuțiilor Camerei  de Comerț și Industrie pentru a asigura calitatea învățământului tehnic în sistem dual. Se prevăd următoarele atribuții pentru Cameră:

 • consilierea companiilor cu privire la sistemul de învăţământ în sistem dual, inclusiv referitor la oferta existentă pe piaţa muncii;
 • pregătirea, evaluarea şi certificarea tutorilor din cadrul companiilor;
 • înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual;
 • monitorizarea instruirii şi participarea la evaluările elevilor;

Pentru mai multe informații legate de această inițiativă legislativă poate fi consultată agenda parlamentară a senatului de săptămâna trecută. Momentan se află în Senat, Camera Deputaților fiind decizională.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Află ce proiecte noi discută senatorii din Comisia pentru învățământ săptămâna aceasta

 1. Livia Bobe

  Bună ziua,
  Aș vrea ca acest comentariu să deschida un subiect pentru dumneavoastră. E vorba despre intențiile sincere sau mai puțin sincere ale Camerei de Comerț și Industrie București. Lucrez într-o unitate școlară aflată în proprietatea CCIB pentru care lunar se plătește o chirie mare. Niciodată, dar niciodată CCIB nu a dorit să sprijine în orice fel copiii din liceul nostru, care este cu profil tehnologic. Sunt interesați doar să încaseze chiria și dacă pot stoarce ceva bani de aici prin subînchirieri și tertipuri. E multă minciună în toate demersurile dumnealor, ca dovadă toate scandalurile de la vîrf din acestă instituție. Implicarea CCIB în educație este fie demagogie, fie un alt mijloc al acesteia de a scoate niște bani ( situația lor financiară fiind dezastuasă). Vă asigur că știu ce spun !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *