Daniel Befu

Adam Crăciunescu şi-a încheiat mandatul la Romsilva. Raportul şi dezastrul pe care le lasă în urma sa

Luni a fost ultima zi la serviciu a lui Adam Crăciunescu, care și-a pregătit încă de la 1 octombrie 2015 revenirea la catedra de la USAB Timișoara. Viziunea sa ”premonitorie” s-a concretizat inclusiv într-un comunicat de presă profetic, după ce a simțit că premierul Cioloș i-o coace: ”Rămâne totuși o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacție a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive și a Consiliului de Administrație ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preț, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?”.

Agent Green, care a urmărit îndeaproape (uneori prea îndeaproape) înfăptuirile lui Adam Crăciunescu în funcția de director general al Romsilva, a dorit să ofere românilor cărora le pasă de păduri accesul în exclusivitate la ultimul raport de activitate al șefului pe făraș al Romsilva. În plus, Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green, a apelat și la ajutorul experților în silvicultură, cărora le-a cerut opinia privind informația conținută în raportul de activitate al lui Adam Crăciunescu.

Îl cităm pe Gabriel Păun: ”La o scurtă analiză a raportului de activitate, alături de o a doua analiză a rapoartelor Curții de Conturi pe subiectul retrocedărilor ilegale și a neimplicării conducerii Romsilva în protejarea pădurii statului, reiese că directorul Adam Crăciunescu a luat la cunoștință despre fapte ilegale comise în dosare de retrocedări frauduloase, dar a ales să nu acționeze în interesul instituției pe care o reprezenta. Specialiștii silvici, care au acceptat să facă o analiză a raportului de activitate, susțin că există numeroase suspiciuni privind lipsa de reacție a lui Adam Crăciunescu în fața unor retrocedări frauduloase în Munții Maramureșului (unde este implicat Dan Grigore Adamescu, consătean al lui Crăciunescu), în județul Neamț (unde apare numele lui Viorel Ghelasa, actual director al DS Bacău, inculpat și el în dosarul Hrebenciuc), în județul Bacău (unde primăria Mănăstirea Cașin a beneficiat de o retrocedare ilegală, pe care directorul Crăciunescu nu a dorit să o denunțe), în munții Retezat (unde au fost retrocedate ilegal mii de hectare padure și, deși a fost infomat oficial despre această situație în
2014, Adam Crăciunescu nu a luat nicio decizie). Atât raportul de activitate asumat de Adam Crăciunescu, cât și analiza acestui document, făcută de specialiști silvici, sunt în esență imaginea clară a modului defectuos în care RNP Romsilva a fost condusă în mandatul lui Adam Crăciunescu și răspund la două întrebări: De ce statul român pierde pădurile din proprietate și administrare? Cine are de câștigat de pe urma unui director slab, numit în funcție într-o instituție care administrează o avere a statului de multe miliarde de euro? Din urmașă a Casei Autonome a Pădurilor Statului (C.A.P.S.), cea care în perioada interbelică a gospodărit pădurile statului și a creat cele mai valoroase păduri din Europa, RNP Romsilva a ajuns din model de administrație a pădurilor într-o stare catastrofală, cu complicitatea conducerii guvernului”.

În viziunea lui Păun, Crăciunescu ar fi trebuit să gestioneze situația patrimonială a fondului forestier din România împreună cu subalternii săi din aparatul de specialitate al RNP „boierește retribuiți”; numai consilierul juridic șef încasează lunar cca 9.000 lei.

Gabriel Păun crede că flagelul topirii sub ochii noștri a codrilor României e insuficient reflectat în raportul de activitate al directorului general al Romsilva, cu atât mai mult cu cât situația pădurilor a ajuns subiect de discuție pe agenda de securitate națională: ”În 09.06.2015, situația stării fondului forestier național a făcut obiectul analizei în cadrul Consiliului Suprem de Apărare al Țării, unde s-a arătat că amploarea distrugerii și degradării pădurilor din România, prin tăieri necontrolate de material lemnos, este într-o legătură cauzală directă cu retrocedările ilegale de terenuri forestiere. Această situație excepțională, nemaiîntâlnită în istoria pădurii românești, ar fi trebuit să reprezinte baza raportului prezentat de către directorul general Consiliului de Administrație”.

Păun acuză însă atât pe autorii raportului, cât și pe membrii CA-ului care l-au aprobat, de superficialitate, ei alocând un spațiu periferic problemei retrocedărilor ilegale, care reprezintă cauza principală a distrugerii și degradării pădurii: ”În raportul de activitate al lui Crăciunescu, această problemă este relatată, mai mult decât lacunar, pe câteva rânduri, la Capitolul 2.10 – Activitatea Juridică. Pe o jumătate de pagină, redactată fără un minim de respect, atât față de gramatica limbii române, cât și față de eventualii cititori, responsabilul activității juridice menționează că: „prin procesele câștigate prin hotărâri definitive și irevocabile, consilierii juridici din cadrul regiei au reușit menținerea în proprietatea publică a statului român suprafața de cca. 239.000 hectare teren forestier. În justificarea afirmației ce ar reflecta succesul juriștilor, sunt enumerate mai multe suprafețe, unele nominalizate pe solicitanți, altele global pe județe. Mărimea suprafețelor enumerate nu are corespondent în realitate, iar dacă însumăm cifrele prezentate ajungem la concluzia că suprafața de 239.000 ha, declarată ca succes, nu are nicio acoperire. De altfel, cu diverse ocazii mediatice, a fost lansată această cifră ca o realizare deosebită a serviciului juridic din regie, sub directa coordonare a lui Adam Crăciunescu, în încercare de a combate, în contrapondere, acuzațiile din dosarul pentru care este trimis în judecată”, afirmă Păun, care subliniază că toate exemplele pe care Crăciunescu le-a clamat ca fiind victorii personale pentru apărarea patrimoniului forestier ar fi de fapt acțiuni promovate în instanțele de judecată, în anii de dinaintea înscăunării sale la șefia Romsilva, în special când director general era Valerian Solovăstru.

Agent Green consideră că activitatea lui Crăciunescu la Romsilva a fost fără viziune, strategie și direcție și nu a respectat mai multe linii directoare trasate în „Strategia de dezvoltare și administrare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”, elaborată în anul 2007 de către firma SAVCOR INDUFOR din Finlanda și nici ale ”Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă a pădurilor, pentru anii 2013, 2020, 2030”. Gabriel Păun atrage atenția sporirii birocrației inutile la nivelul Romsilva, numărul de salariați din centrala RNP urcând de la 87 în 2006 la 137 în 2015: ”Dacă s-ar face o analiză mai amănunțită, s-ar putea constata că numărul salariaților nu a crescut la serviciile tehnice, care de fapt ar trebui să fie coloana vertebrală a regiei, ci la diverse servicii administrative sau economice. De altfel, majorările de salarii făcute în ultimii trei ani au vizat tot aceste servicii, în detrimentul salariaților de la serviciile tehnice, care, în multe situații, au devenit incomozi prin constatările făcute pe teren și în raport de care Adam Crăciunescu era nevoit uneori să ia atitudine tocmai față de unii subordonați aflați sub protecția sa”.

Tototdată, ONG-ul de mediu bate obrazul conducerii Romsilva legat de bolizii din parcul auto al RNP Romsilva, el acuzând directorii că beneficiază de autovehicule de teren performante pentru care se plătesc pestre 200.000 euro lunar, cu care aceștia să se deplaseze de acasă la birou; inclusiv secretara Romsilvei beneficiază de mașina sa de serviciu. ONG-ul de mediu a făcut de asemenea un listing al celor mai cunoscute cazuri de revendicări ilegale celebre, cărora RNP Romsilva nu li s-a opus deloc sau cel mult cu o combativitate de fațadă, pierzând astfel sute de mii de hectare.

Mai jos raportul întocmit de Adam Crăciunescu, iar aici (click), în format pdf, analiza integrală a raportului lui Crăciunescu, realizată de Agent Green.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 48 47 46 45 44 43 49 50 51 Anexa 1


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Adam Crăciunescu şi-a încheiat mandatul la Romsilva. Raportul şi dezastrul pe care le lasă în urma sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *