Cristian Ghingheș

40.000 de semnături sunt necesare pentru referendumul de demitere a unui primar ales cu 20.000 de voturi

Zilele acestea, pe fondul foarte proastei administrări a oraşului în primii doi ani de mandat, băcăuanii au început să se organizeze pentru iniţierea unui referendum de demitere a primarului Cosmin Necula (PSD), ales în 2016 după ce Romeo Stavarache (PNL) a fost condamnat pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul celor 3 mandate pe care le-a avut la cârma oraşului.

În loc să vorbim despre o picătură care a umplut paharul, avem de-a face cu o secetă periodică care a pus capăt răbdării băcăuanilor: din ce în ce mai des, în medie odată la câteva luni, tot oraşul rămâne fără apă la robinet din cauza unor avarii care apar la conducta care aduce apa în oraş tocmai de la Valea Uzului. Nu spune nimeni că primarul ar fi vinovat pentru aceste avarii, dar ceea ce eu şi mii de cetăţeni îi reproşăm este că în aceşti doi ani de mandat nu a mişcat niciun centimentru pe teren pentru realizarea mult promisei rezerve de apă a oraşului cu bani asiguraţi prin PNDL. În acelaşi timp, oraşul este murdar, investiţiile lipsesc cu desăvârşire şi nici măcar proiectele începute de blamata administraţie liberală nu au fost continuate, că de finalizare nici nu mai are rost să pomenesc. Culmea, bani sunt. Atât în 2016, cât şi în 2017, excedentul bugetar s-a ridicat anual la circa 50 de milioane de lei. Bani necheltuiţi rămaşi în buget.

În acest context, băcăuanii vor ca actualul edil să plece din fruntea Primăriei Bacău, demarând astfel acţiunea de strângere a semnăturilor pentru referendumul de demitere. Ca scrutinul să devină realitate, pe masa Prefectului trebuie să ajungă nu mai puţin de 41.649 de semnături (25% dintre locuitorii cu drept de vot). În condiţiile în care Cosmin Necula a fost ales cu doar 19.270 voturi, numărul de semnături este total aberant.

Conform Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.

Iată în ce situaţie ciudată ne-au adus alegerile locale într-un singur tur: într-un oraş cu 166.000 de alegători, primarul este ales cu sub 20 de mii de voturi, reprezentând 11,6%. În acest caz, legitimitatea lui este minimă. Totuşi, dacă nu face mai nimic în oraş şi vrei să îl demiţi, ai nevoie de mai mult decât dublul semnăturilor, peste 41.000. Şi, ca referendumul să conteze, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 83.000 de băcăuani.

Uite de asta aleşilor li se urcă la cap: pentru că mijloacele prin care pot fi traşi la răspundere de cetăţeni şi trimişi acasă sunt, dacă nu de formă, aproape imposibile.

Ca aceste situaţii aberante să nu mai existe, principala prioritate a opoziţiei trebuie să fie revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Evident că PSD nu va da în veci vrabia din mână pe cioara de pe gard, dar asta nu scuză în niciun fel tăcerea şi inacţiunea opoziţiei pe acest subiect.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “40.000 de semnături sunt necesare pentru referendumul de demitere a unui primar ales cu 20.000 de voturi

  1. Dumitru

    Nu cred ca e o aberatie. Pe de o parte, votul nu e obligatoriu, astfel incat o majoritate din populatie nu merge sa voteze, mai ales la locale. Pe de alta parte, daca permiti demiterea prin acelasi numar de voturi, te expui la manipulari gen “Colectiv”… Ce poti sa faci, este sa faci votul obligatoriu.

    Reply
  2. ilie

    Chiar crezi ce spui !? Asta e urmarea tampeniei cu votarea primarilor intr-un singur tur care a permis sa ajunga niste tantalai alesi cu nici 20%.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *