Daniel Befu

Încă un râu mutilat de pesta MHC ar putea fi salvat

Tribunalul Hunedoara a admis cererea ONG-ului Bankwatch, privitoare la desființarea microhidrocentralei de pe râul Taia, într-un proces pentru salvarea râului, inițiat in urma cu peste un an.

Valea Taia din Munții Șureanu era încă una din cele  mai frumoase văi de munte din Carpați

În proces se cere:

– Anularea DECIZIEI ETAPEI DE ÎNCADRARE Nr. 8109/21.10.2009 revizuită la data de 27.05.2013, revizuită 2 la data de 14.11.2013, emisă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, pentru proiectul ”Amenajare microhidrocentrală pe râul Taia” , propus a fi realizat în localitatea Petrila, judeţul Hunedoara,  – Titular proiect SC HIDRO CLEAR SRL conform căreia ,, proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi se supune procedurii de evaluare adecvată”.

– Anularea Autorizaţiei de Mediu nr. HD-50/15.06.2015, emisă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara

Valea Taia din Munții Șureanu era încă, în 2013, una dintre cele  mai frumoase văi de munte din Carpați. Superbul râu de munte, un șuvoi consderabil de apă cristalină, curgea printre arini. Pădurile erau încă bine conservate, probabil pentru că petrilenii nu aveau ca ocupație de bază tăiere pădurilor, ca în alte localități de la poalele munților. Până după revoluție o cabană turistică era deschisă pe Taia, la Lunca Florii. Potențialul turistic, chiar dacă slab exploatat, era enorm. Dar în 2013 liniștea naturii a fost spulberată, utilajele au vandalizat valea chiar la marginea rezervației naturale Cheile Taia. Vânătorii de certificate ”verzi” puseseră ochii pe superbul râu de munte și părea că râul nu mai are nicio șansă.  Statutul de sit Natura 2000 pe care îl are o parte din vale, inclusiv partea cea mai grav afectată, ar fi trebuit să salveze Valea Taia. Dar Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a hotărât să ignore contestația de la WWF și să refuze efectuarea studiului de evaluare adecvată impus de legislație. Totuși, înainte ca râul să fie ”întubat”, WWF a reușit să finanțeze un amplu studiu obiectiv, efectuat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care îl puteți citi aici.

Râul Taia este pe lista râurilor pentru distrugerea cărora Comisia Europeană a deschis un caz de infringement împotriva României

Desigur, valea Taia nu va mai fi niciodată cum a fost, cel puțin în zonele în care relieful a fost mutilat. Dar râul, o dată eliberat din țeava în care curge peste 5 kilometri, va putea să-și revină ecologic, cel puțin parțial. Să sperăm că speciile rare, protejate, precum racul de ponoare, zglăvoaca, au reușit încă să supraviețuiască, cel puțin în sectoarele de râu adiacente. Întubat este pe o distanță considerabilă și afluentul principal, Aușelul, râuleț odinioară plin de păstravi, cu izvoarele aproape de vârful Șureanu. Dar important este ca și eventualul recurs să fie instrumentat repede, decizia păstrată și pusă repede în practică. Putem spune că râul este ”în comă”, dar mai poate fi salvat, pentru viața pe care o susține, pentru microclimat, pentru bucuria localnicilor și a turiștilor. Mai ales pentru generațiile viitoare care au și ele dreptul să vadă Carpații cu râuri care curg libere, vii, nu întubate.

De remarcat că toate procesele împotriva microhidrocentalelor, pe care încă firava noastră societate civilă de mediu a reușit să le deschidă, au fost câștigate! Fie că a fost vorba de Bistra Mărului, Șucu și Olteana (din Munții Țarcu), de Râul Alb (din Munții Retezat) sau de Someșul Rece (din Munții Gilău -Muntele Mare). Acest fapt spune multe despre legalitatea acestui flagel suținut cu vehemență de autoritățile noastre de mediu în ultimii ani. Nu mai puțin important este că râul Taia este pe lista râurilor pentru distrugerea cărora Comisia Europeană a deschis cazul de infringement cu numărul 2015/4036.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Încă un râu mutilat de pesta MHC ar putea fi salvat

 1. R.D.

  Ca să înțelegem: ăia (scuze, dar atât merită) de la APM HD, care se presupune că au o oarece cunoaștere a teritoriului lor, consideră că o MHC nu are impact și trebuie să vină un ONG să plătească un studiu ca să repare prostia făcută pe bani publici ? Agenția PENTRU Protecția Mediului emite acte ÎMPOTRIVA mediului și creează motive de infrigement. Ar trebui ca MInisterul Mediului să se întoarcă cu anchetă internă (ca să nu spunem proces) împotriva tuturor celor de la APM HD care s-au ocupat de dosarul Taia.
  De fapt vorbesc să nu mă fure somnul: APM-urile au fost curți de argați și hârtie igienică pentru tot felul de baroni locali și grupări de interese, în toate județele …

  Reply
 2. activist

  Eu am tot lansat in …gol… un apel catre romani : sa nu mai plateasca la facturile de curent electric , certificatele verzi si cogenerarea.
  Cumva trebuie sa oprim aceasta nebunie cu MHC-urile

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Pe cand o actiune similara si pentru DISTRUGEREA in aval a paraului cascadei Vanturatoarea din amonte de statiunea Baile Herculane (la km 14 spre nord, spre Tg.- jiu, la ,,coada” lacului de acumulare de pe raul Cerna)? Atunci banatenii vor considera ca sunt si ei reprezentati de dv. cu adevarat si ca pot sa va promoveze si sustine financiar in mod serios campania, percepand-o ca nationala.

  Reply
 4. Marius Skolka

  In momentul in care de protectia mediului se vor ocupa cei care inteleg despre ce este vorba si nu tot felul de neaveniti fara nici o pregatire de specialitate, abia atunci putem avea ceva sperante. Pana atunci, mergem inainte cu rovane, sulfine si alte ciudatenii scolite la scoala interesului de partid.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *