Daniel Befu

VIDEO/CAMERA ASCUNSĂ. Agent Green lovește din nou: vedeţi abordarea drujbistă a Romsilva față de Parcurile Naționale. Și cum o tăiere la ras ar fi tăiere de regenerare pentru că s-ar fi făcut… progresiv!

Într-un proaspăt reportaj filmat cu camera ascunsă, Agent Green lovește din nou, de data asta demascând o ticăloșie pusă la cale pe ascuns de însăși autoritățile care ar trebui să protejeze de drujbe pădurile virgine din parcurile naționale.

taiere la ras parc national

În înregistrări, directorii Parcului Național Retezat și ai Parcului Național Domogled-Vale Cernei sunt surprinși explicând cum tăierile din parcurile naționale sunt bune pentru că sunt… legale. Și sunt legale pentru că cel care plătește și comandă. Asta chiar dacă Romsilva plătește din banii încasați taman din tăierile legale din parcurile naționale. Că plătește (alocă) 2,53 milioane de euro pentru administrarea parcurilor naționale în timp ce încasează 15,5 milioane de euro din exploatarea pădurilor din aceste zone este o altă poveste. Filmul mai surprinde și cum unul din acești directori cum o tăiere la ras (vezi foto) ar fi, de fapt, o tăiere de regenerare (!). Și cică e tăiere de regenerare pentru că s-a tăiat progresiv (!?), nu dintr-o dată…

Proiectul de HG pentru înființarea Agenţiei Națională pentru Arii Protejate (ANAP), care sună decent în teorie, ascunde de fapt transferul mascat al ”administrării” fondului forestier al parcurilor naționale și parcurilor naturale către operatorul economic de stat Romsilva. Deși numele său sună pompos, ”Regia Națională a Pădurilor”, în realitate, în ”ADN-ul” instituției de stat, banii și drujbele se împletesc indisolubil cu pădurea. Această filosofie de lucru o au angajații regiei, de la cel mai mare (vedeți ultimul interviu al lui Adam Crăciunescu în care succesul muncii sale îl exprimă în banii produși de RNP: AICI), până la șefii de arii protejate ”administrate de Romsilva”, care au fost surprinși cu camera ascunsă de Agent Green. Mai plastic spus, a permite și pe mai departe ca Romsilva să rămână administrator al ariilor protejate e ca și cum ai lăsa o vacă paznic într-o grădină cu flori.

Agent Green condamnă vehement modul secret și netransparent în care Ministerul Mediului a realizat HG-ul de înființare și operaționalizare a ANAP. Totodată, Agent Green critică și conținutul acestui HG: ”Ce ar urma să confere ANAP doar rolul de coordonator al ariilor protejate, nu și pe cel de administrator. Ministerul intenționează să solicite sprijin financiar și să acorde administrarea parcurilor naționale și naturale tot de la Romsilva, care le-a administrat într-un mod care a dus la distrugerea habitatelor forestiere. Nu a existat din partea ministerului o consultare și o implicare reală a publicului și a părților interesate și competente. Secretara de stat Anne Juganaru, urmărită penal de DNA, a făcut HG-ul pe genunchi, împreună cu Romsilva. Ne exercităm rolul de câine de pază al democrației și naturii și atragem atenția că HG-ul nu poate fi publicat în versiunea actuală”.

Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat referitor la noua sa filmare, care reflectă cât se poate de limpede că acest proiect de HG, făcut de Guvernul Ponta în batjocură față de cele mai valoroase păduri ale țării, va condamna de fapt parcurile naționale și parcurile naturale la defrișare: ”E un material video care ilustrează modul în care Romsilva înțelege să gestioneze parcurile. “Cine plătește comandă!!!”, spune Zoran Acimov, directorul administratiei parcului național Retezat, în contextul în care ministerul ar urma să accepte bani de la Romsilva pentru administrarea parcurilor. “Este bine să se taie pădurile în parcurile naționale”, spune în materialul filmat Ioan Gaspar, directorul parcului național Domogled – Valea Cernei.

Nu se cade ca administrarea parcurilor să rămână la Romsilva, care în ultimul deceniu le-a făcut praf. Ei nu știu să facă protecția naturii, ci doar exploatarea acesteia. Romsilva ne-a arătat eșecul perfect, dar a sosit timpul să salvam ce a mai rămas sălbatic în țara asta. Parcurile naționale reprezintă doar 1% din suprafața țării, deci ministerul ar trebui să găsească ceva resurse financiare pentru tezaurul natural al țării”, a adăugat Păun.

Agent Green își susține afirmațiile la adresa rolului negativ jucat de Romsilva în calitatea sa de administrator al ariilor protejate, printr-un studiul de piață publicat recent de Gabriel Păun, care arată că Romsilva a primit nota 3,44 pe o scară de la 1 la 10 și este corijentă la administrarea pădurilor și parcurilor, unde a luat nota 2. În același studiu e luat și pulsul românilor referitor la interzicerea tăierilor în parcurile naționale, majoritatea covârșitoare a respondenților declarându-se împotriva drujbelor. Păun mai atrage atenția și că, după 11 ani de administrare Romsilva, doar 7 parcuri din 23 adminsitrate de RNP au planuri de management aprobate de prim-ministru.

Miza adevărată a dorinței Romsilvei, de a se ”lipi prin lege” de ariile protejate prin noul HG al Guvernului Ponta, este însă alta: ”pădurile cu arbori falnici”, neatinse de om, care înseamnă volume uriașe de masă lemnoasă de calitate superioară. Gabriel Păun a arătat că regia alocă în medie doar 2,53 milioane de euro pe an pentru parcuri, în timp ce, din aceleași parcuri, încaseaza anual în urma tăierilor cel puţin 15 milioane de euro.

Organizația de mediu Agent Green solicită ministrului Grațiela Gavrilescu lucruri de bun simț pentru orice român: ”Să înființeze ANAP cu rol de coordonare și administrare directă a parcurilor naturale și naționale, precum și a ariilor protejate de importanță internațională; să ofere posibilitatea dării în custodie a unor monumente și rezervații cu suprafețe mici. De asemenea, ministrul Gavrilescu ar trebui să avizeze doar planuri de management ale parcurilor naționale și naturale în care zonele de protecție strictă și integrală sunt grupate într-o zonă centrală și acoperă cel puțin 75% din suprafața fiecărui parc. Solicităm o schimbare fundamentală în modul în care parcurile naționale ar trebui gândite și administrate. Multe ONG-uri au crezut că se poate lucra cu actualul sistem, dar a fost o mare eroare. Romsilva este specializată în exploatări forestiere, deci nu poate accepta că în parcuri natura nu are nevoie de intervenția omului. În consecință, se taie cu bună știință, chiar și la ras în mijlocul parcurilor. Mai mult, majoritatea pădurilor virgine nici nu sunt protejate, pentru că Ministerul Mediului vegetează și acționează ca o marionetă a Romsilva. Câteva exemple: Romsilva a decis ca pădurea virgină Coșava Mică să nu fie nici în parcul național Semenic și nici în patrimoniul UNESCO, iar ministerul închide ochii. Romsilva face pe bandă rulantă planuri de management pe bani europeni, care permit tăieri în parcuri, iar ministerul le aprobă instantaneu. În cele din urmă, ministerul se face vinovat de crimă din parcuri. Sunt acolo politicieni cu interese și câțiva funcționari care nu au văzut ce este în teren și nici nu sunt deschiși la minte să asculte. Deci trebuie să scăpăm de politicienii corupți și să scoatem funcționarii în teren”, a declarat Gabriel Păun, pentru România Curată.

Oare după vizionarea acestui ultim film cu camera ascunsă realizat de Agent Green, ministrul Grațiela Gavrilescu va mai vrea să fie ”mama unui HG” canceros pentru Parcurile Naționale?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “VIDEO/CAMERA ASCUNSĂ. Agent Green lovește din nou: vedeţi abordarea drujbistă a Romsilva față de Parcurile Naționale. Și cum o tăiere la ras ar fi tăiere de regenerare pentru că s-ar fi făcut… progresiv!

 1. tomescu teofan emilian

  Ăștia de la Prăpădsilva îs aproape toți repetenți la biologie.Regenerarea o face natura ,nu are nevoie de om,cum își explică ,atunci,pantele dezvelite ? În natură doar avalanșele mai pot rade vegetația dar nu chiar așa.

  Reply
 2. lau

  Domnilor, CUM va putem ajuta sa ii dam jos pe politicienii corupti, dar si pe functionarii care lucreaza ptr. ei si accepta tacit ilegalitatile lor?! Dorim sa schimbam ceva, dar CUM?!!

  Reply
 3. Dan

  Nenorociti! In Romania totul e de furat si intotdeaua cine va avea puterea in maini va fura pentru ca nu exista alta cale… Daca ajungi sus in sistem si vrei sa fii cinstit, ceilalti te vor inlatura pentru ca nu furi cu ei…. Desi cred ca e o lupta cu morile de vantt, va apreciez dedicatia si va urez mult succes si incercam si noi cum putem sa va sprijinim.

  Reply
 4. alex

  de ce nu sunt arestati?! Pentru ca absolut toate institutiile statului sunt celule mafiote de parazitare e Romaniei.

  Reply
 5. Adi

  Dacă este să le reproșăm ceva acestor oameni este că, din poziția de directori, nu au impus niște mecanisme care să le asigure că exploatarea nu se face decât în parametrii prevăzuți în amenajamente. Iar la amenajamente, poți aduce experți biologi care să gândească planificarea într-un care să minimizez impactul asupra animalelor. Astea toate se pot face. Ai nevoie de hărți bune cu tipul de pădure și biomasa, studii referitoare la speciile de animale (realizate țintit în zonele unde vrei să exploatezi, din timp), și experți în analize spațiale. Iar pentru controlul lucrării, poți cumpăra drone și poți înregistra progresul lucrării, ca să te asiguri că se efectuează exact ce ai cerut. Costurile cresc, profitul nu ar mai fi de 10 mil. de euro, dar ai putea extrage lemn prin practici mai puțin invazive, și ținând cont de natură (de abilitatea pădurii de a se regenera, de zonele unde animalele se pot retrage datorită zgomotului, etc.). Din nefericire, la noi mentalitatea aceea comunistă că omul supune natura, domină încă, s-a transmis din șef silvic în șef silvic, din tăietor de lemn în tăietor.

  Reply
 6. gogu

  Aceasi situatie este in padurea Snagov, controlata de infractoru Marinescu – sef Garda Forestiera Bucuresti, in prezent cercetat de DNA

  Reply
 7. Jana

  Uitati din acest „peisaj” Comisia Monumentelor Naturii din Academia Romana care binecuvanteaza toate deciziile RNP cu absoluta nonsalanta si total neprofesionalism. In tot acest timp specialistii care se opun taierilor au fost sau urmeaza sa fie indepartati din consiliile stiintifice ale parcurilor administrate de RNP iar Ministerul Mediului (sic!) nu este capabil nici macar sa numeasca consiliile stiintifice. Nu ca ar fi mare diferenta, dar RNP nu ar trebui sa si exploateze si sa si numeasca consiliile stiintifice… cat de absurde sunt aceste structuri si cat de original romanesti.

  Reply
 8. Abran Peter

  Ai dreptate in ce scrii, dar mai sunt şanse . Ai scris că :
  Agent Green condamnă vehement modul secret și netransparent în care Ministerul Mediului a realizat HG-ul de înființare și operaționalizare a ANAP.
  HG-ul amintit este un proiect al proiectului ce se va pune obligatoriu în discuţie pe site-ul ministerului mediului.
  Inca nu a fost aprobat in Parlament legea de 2 randuri, privind înfiinţarea ANAP. Pot să vă trimit propunerea legislativă, este interesantă motivarea. Mai avem şanse să schimbăm, apelaţi şi ls ONG-urile din Coaliţia Natura 2000 , puneţi pe mai multe liste chemarea de sprijin cu semnături pemtru trecerea administrării parcurilor la stat.
  Să opreşti tăierile este o luptă lungă, momentan fără şanse. Dar dacă tăierile igienă şi lucrările de conservare se fac conform Normelor silvice putem avea rezultate bune.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *