Gabriel Bejan

USR nu are ideologie: ”Grav, șocant, reprobabil!” De ce nu ar trebui să-și piardă vremea Nicușor Dan și Clotilde Armand cu o asemenea discuție

Nici nu s-a închegat bine Uniunea Salvați România că au și început cârcotelile unora, care altfel strigă sus și tare că nu se mai poate cu actualele partide clasice, corupte și incompetente. Înțeleg că principala problemă a USR e că nu are o ideologie bine conturată, adică- vezi Doamne!- să știe omul unde se situează exact noul partid, la dreapta sau la stânga. Eu cred că cea mai proastă decizie a USR ar fi să-și piardă vremea cu discuțiile despre ideologie.

Pentru început, eu i-aș întreba pe toți cei care stau cu ideologia în gură de dimineață până seară dacă au înțeles foarte bine prin ce tabără ideologică au jucat până acum partidele noastre clasice, ce anume principii politice a urmărit USL în 2012 sau cum va arăta scena politică românească după anul de grație 2016, având în vedere că după alegerile din toamnă se prefigurează o alianță de genul PSD-ALDE-PMP. Știu că nu ar avea cum să răspundă pentru că orice om cu inteligență medie din România a înțeles că nu ideologiile i-au mânat până acum în luptă pe oamenii noștri politici, ci interesul de a ajunge mai repede și prin orice mijloace la cașcaval. Din acest motiv am asistat în ultimii 25 de ani la alianțe din cele mai ciudate și vom asista în continuare pentru că izvorul de ticăloșie din politică e nesecat și va rămâne așa, până când oamenii își vor prețui mai mult votul și se vor întreba, înainte de a intra în secția de votare, dacă există măcar 10% șanse ca oamenii pe care se pregătesc să-i aleagă să le facă viața mai bună.

Nu știu dacă ați remarcat dar, în ultima perioadă, nimic din ce ni s-a întâmplat bun în această țară nu a venit și nici nu va veni de la partidele clasice. Nici o schimbare semnificativă nu are vreo legătură cu ideologiile, cu oamenii politici, cu guvernele, parlamentele din ultimul timp. Avem o campanie anticorupție dată ca exemplu în străinătate pentru că am fost împinși de la spate de Comisia Europeană și SUA, în virtutea parteneriatului strategic, iar politicienii au luat-o ca atare de frica Occidentului. Dacă v-ați imaginat vreo clipă că altele au fost resorturile care l-au determinat pe Traian Băsescu să sprijine anticorupția în România, urmăriți-i declarațiile de acum, când nu mai este președinte și, mai ales, nu uitați nici o clipă că oamenii din apropierea lui sunt vinovați de unul dintre cele mai mizerabile jafuri care au avut loc în România și anume restituirile frauduloase de la ANRP.

Deci nu dreapta a declanșat campania anticorupție, ci unii oameni din justiție și din servicii, susținuți de la Bruxelles și de la Washington și nici stânga nu a ridicat salariile (deși poate nu se mai moare de foame în România, sărăcia lucie e taman prin județele unde ”stânga” conduce de 20 de ani). Veniturile au mai crescut în primul rând pentru că facem parte din Uniunea Europeană, cu tot ce presupune acest lucru. Cine spune altceva minte cu nerușinare.

Dar după cum spuneam, dacă se mai întâmplă ceva bun în România asta nu are legătură cu partidele. În 2014, s-a revoltat Diaspora, s-a mobilizat societatea civilă de la noi și au ieșit oamenii în stradă, așa că nu putem spune că PNL l-a făcut președinte pe Iohannis, ci că Ponta a fost dat jos de românii care au realizat într-o noapte că dacă stau acasă o să regrete toată viața și au ieșit să schimbe ordinea stabilită deja la palatele Cotroceni și Victoria.

Așa s-a întâmplat și după tragedia de la Colectiv, când sistemul politic s-a mai zdruncinat o dată din toate încheieturile și au trebuit să renunțe la putere și Ponta și Oprea și Piedone, personaje ce păreau intangibile până atunci și avem acum un Guvern care, deși e departe de perfecțiune, are măcar meritul de a încerca să răspundă unor așteptări.

Dar nici de la Guvernul Cioloș nu vin lucrurile cu adevărat semnificative care pot schimba această țară, ci tot de la oameni simpli. Sunt oamenii care și-au asumat riscuri și au mers la Cătălin Tolontan să-i povestească mizeria Hexi Pharma, sunt oameni precum medicul Camelia Roiu care, la fel, și-a asumat riscuri uriașe dezvăluind situația din Spitalul de Arși sau oameni ca Marian Godină care a început să povestească despre mizeria din Poliția Română.

Succesul uriaș de care s-au bucurat în societate acești avertizori de integritate (uitați-vă spre exemplu de câte ori a fost distribuit pe Facebook articolul României Curate despre șicanele la care este supusă Camelia Roiu sau ce succes a avut cartea polițistului Godină) arată că există o bună parte a acestei țări care ar vrea să se implice în schimbare, dar nu știe deocamdată cum să o facă, altfel decât să-și declare susținerea față de cei care s-au angajat în această luptă cu sistemul. E bine și atât, dar se poate mai mult.

Sunt acei oameni care nu se regăsesc neapărat în vreo ideologie politică pentru că lupta cu nedreptatea, corupția, primitivismul, și incompetența din această țară nu trebuie să aibă vreo ideologie. În paranteză fie spus, eșecul M10 a fost cauzat în bună măsură de nișarea acestui partid în zona de dreapta și identificarea exagerată cu discursul Monicăi Macovei.

Oricâte lucruri s-ar fi schimbat în ultima perioadă, România are încă probleme colosale. Numai dacă ne gândim la situația din Sănătate, acolo unde se vorbește tot mai des despre demolarea unora dintre spitale pentru că bacteriile care provoacă infecțiile nosocomiale au devenit atât de rezistente încât nu mai pot fi scoase decât cu buldozerul, nu putem să trecem cu vederea faptul că atâția miniștri care au condus domeniul, de la stânga la dreapta, de la Bănicioiu la Nicolescu, nu au făcut nimic. Nici măcar nu ne-au avertizat că putem muri cu zile în aceste spitale, așa cum o fac acum medici precum Camelia Roiu. Și care pentru asta trebuie acum să sufere represaliile șefilor lor numiți politici.

Dacă vor să aibă succes la alegerile din toamnă, Nicușor Dan și Clotilde Armand nu trebuie să debiteze așadar lucruri despre ideologii politice, ci trebuie să explice cum vor rezolva problemele concrete dezvăluite de oameni precum Camelia Roiu, trebuie să explice cum scăpăm de înapoiere, cum construim drumuri și autostrăzi, cum atragem fonduri europene (că deocamdată nici Guvernul Cioloș nu are vreun răspuns la întrebare asta), cum reformăm administrația, cum eliminăm sărăcia, cum scăpăm de impostura academică. Sunt atât de multe lucruri concrete de spus în perioada următoare, atât de multe întrebări care așteaptă un răspuns, atât de multe probleme care caută soluții, încât orice discuție despre ideologia viitorului partid chiar ar fi pierdere de vreme.

USR trebuie să ne arate că are oameni integri care pot conduce domeniile cheie din România. Este mult mai important acest lucru decât dezbaterile sterile despre dreapta și stânga, pentru că românii au început să aibă încredere în cei din afara sistemului care arată hotărâre și curaj în a schimba lucrurile. Și încrederea în oameni nu are nici o legătură cu dreapta sau stânga.

Iar cei care cer neaparat definiții ideologice de la partidele nou înființate ar trebui să se uite un pic în jurul lor, la țara tristă în care trăiesc. Acolo discuțiile cu totul altele decât cele de pe Facebook..

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “USR nu are ideologie: ”Grav, șocant, reprobabil!” De ce nu ar trebui să-și piardă vremea Nicușor Dan și Clotilde Armand cu o asemenea discuție

 1. Catalin

  Corect, discutia trebuie sa fie despre probleme si obiective realiste nu despre ideologie. Sunt convins ca si cei de la USR stiu asta.

  Reply
 2. flesh

  Eșecul partidului M10 a fost determinat în mai mare măsură de faptul că Monica Macovei a fost înconjurată de oameni de proastă calitate.

  Reply
 3. NC

  ”Dacă vor să aibă succes la alegerile din toamnă, Nicușor Dan și Clotilde Armand nu trebuie să debiteze așadar lucruri despre ideologii politice, ci trebuie să explice cum vor rezolva problemele concrete”
  De fapt însuși modul în care își propun să rezolve aceste probleme le va defini ideologia. Și așa este normal pentru o grupare politică nouă. Nu să se declare de la început de stânga/dreapta și apoi să vină cu soluții nererealiste/inadecvate numai de dragul păstrării ideologiei declarate. Până la urmă toate mișcările politice (legale) contemporane împărtășesc (cel puțin declarativ) un set comun de valori specifice democrației, ceea ce le diferențiază fiind soluțiile la problemele cu care se confruntă societatea.

  Reply
 4. MIRCEA POPESCU

  Articol, simplu, logic si la obiect. daca-i vorba de ideologie, proclamarea celei adecvate pentru solutionarea problemelor enuntate va supara pe multi. Acum singura ideologie oportuna este: eliminarea rezidurilor epocii comunisto-securiste care a ”inundat” Romania. Nu este greu de identificat : Impostorii intelectuai si profesionali, asociati cu hotii imbogatiti peste noapte cu averi ce se agonisesc in doua trei generatii. Salvati Romania, solicitand romanilor sa nu-i mai voteze. Lista lor ati mai dat-o si mai poate fi completata. Parlamentul cu 300 de deputati trebuie sa fie o prioritate absoluta. Pentru asta merita organizat un boicot national la alegeri, cand populatia sa se prezinte anuland voturile (eventual scriind cifra 300 pe buletin)

  Reply
 5. ionita ion

  Da, USR trebuie sa foloseasca o alta strategie in campania electorala.
  Intr-adevar trebuie sa-si propuna clar un numar de obiective preluate din cerintele
  concrete ale evolutiei societatii romanesti, din politica generala a UE.
  As recomanda ca dupa intocmirea acestei liste de obiective conducerea USR sa aiba mai multe
  prezente la principalele canale de televiziune , in care sa dea solutiile prevazute pentru realizarea efectiva a
  acestor obiective. Ar fi util si convingator daca s-ar prezenta si oamenii (specialistii) cu care USR
  intentioneaza sa realizeze acele obiective in perioada legislaturii, sursele financiare, relatiile cu mediul de afaceri, legislatia pe care o propune pentra a facilita realizare eficienta a obiectivelor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *