Gabriel Bejan

USB poate fi începutul adevăratei reforme a clasei politice. Câteva concluzii la cald după alegerile locale

Cel puțin după cum arată sondajele de opinie, PSD a obținut un scor peste așteptări la București, PNL se apropie de dezastru în Capitală, dar a obținut câteva rezultate bune în țară, însă marea surprinză a alegerilor locale a furnizat-o partidul lui Nicușor Dan. USB ajunge peste noapte o forță reformatoare redutabilă, care în scurt timp va amenința serios partidele clasice.

Cu aproape 30% pentru candidatul la Primăria Capitalei, cu un scor la Consiliul General de peste 26 %, cu un candidat la Primăria Sectorului 1 care este foarte aproape de a câștiga și cu rezultate surprinzător de bune pentru candidații (cvasi-necunoscuți) de la celelalte sectoare, USB poate emite de acum pretenții. De altfel, anunțul lui Nicușor Dan din această noapte că Uniunea Salvați Bucureștiul se va transforma în Uniunea Salvați România arată intenția fostului grup civic de a intra în politica mare, chiar începând de mâine. Pentru acest lucru însă oamenii din jurul lui Nicușor Dan vor trebui să muncească mult- să nu uităm că nici nu au avut oameni suficienți pentru a depune liste complete de candidaturi la consiliile locale de sectoare- dar e clar că în acest moment există un culoar favorabil pentru USB.

Sigur, una este Bucureștiul și altfel se face politica în mediul rural, de unde vin peste 50% din voturile la parlamentare și unde primarii și președinții de consilii județene reușesc în continuare să mobilizeze electoratul, dar aici ceva s-a schimbat fundamental față de alți ani: pe de o parte frica de DNA, pe de altă parte regulile mult mai stricte în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale au lăsat marile partide fără resursele de a obține voturi prin mijloace murdare. De bună seamă (și aceste alegeri au dovedit acest lucru), fără bani negri e greu să obții rezultatele de altădată: cadourile, pungile cu zahăr și ulei, plicurile cu bani, împărțite în campania electorală au cam lipsit în 2016. Au lipsit și mesele date alegătorilor și autocarele cu votanți plimbați pe la mânăstiri sau prin locuri turistice. Iar asta s-a întâmplat pentru că marile partide nu au mai avut la dispoziție bani negri.

Acesta este un alt mare câștig al acestor alegeri locale. Până la proba contrarie, pe 5 iunie 2016 au fost cele mai corecte alegeri de după 90. Și trebuie să punem la socoteală și sistemul de prevenire a votului multiplu din secțiile de votare care presupune scanarea buletinului de identitate, ceea ce înseamnă că alegătorii nu au mai putut fi cărați cu autobuzul de la o secție la alta.

Dacă alegerile sunt mai corecte, atunci partide precum USB au mai multe șanse să nu fie strivite de mașinăriile de vot ale PSD, PNL, UNPR, ALDE etc.

În opinia mea, corectitudinea acestor alegeri este unul dintre motivele pentru care prezența la vot în toată țara a fost mai mică decât în 2012: 48% față de 56,39% în 2012. În București a fost 33%, sub cea din urmă cu patru ani. Gândiți-vă ce scoruri obțineau altădată unii ca Marian Vanghelie și întrebați-vă cum erau obținute acele voturi pe vremea când acesta avea pe mână resursele sectorului 5 al Capitalei.

Sigur că ar fi fost de preferat să iasă mai mulți oameni să voteze, dar e mai bine așa, decât să avem alegători mituiți (într-o formă sau alta, nu neapărat ilegală- spre exemplu alocarea de resurse de la Guvern către localitățile conduse de primari din partidul aflat la putere este tot o formă de mită electorală în esență).

În ciuda unor rezultate bune prin țară, la PNL vor avea loc mari frămânări. Scorul pe București este foarte slab și arată că Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu și-au propus cu adevărat să câștige Capitala. Iar faptul că cei doi copreședinți l-au lăsat singur pe Cătălin Predoiu să-și asume înfrângerea e o notă proastă și în ochii propriului electorat. Electorat care în curând ar putea ridica ochii către noua formațiune care se construiește zilele acestea pe ruinele campaniei electorale dezastruoase făcute de liberali în București: USB. Unii dintre cei care au votat duminică partidul lui Nicușor Dan provin indiscutabil din electoratul liberal.

Se anunță vremuri interesante după aceste alegeri și indiferent ce victorii vor clama zilele următoare PSD și PNL, eu m-aș uita mai degrabă la USB. Este adevărat, mai este mult până departe, dar ce s-a întâmplat pe 5 iunie poate fi începutul adevăratei reforme politice din România. Să-i urăm succes.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “USB poate fi începutul adevăratei reforme a clasei politice. Câteva concluzii la cald după alegerile locale

 1. Andrei

  Nicusor Dan este o personalitate de mare anvergura si nu are egal in politica noastra, nici in prezent nici in viitorul apropiat.

  Reply
 2. cristi badescu

  Evident, USB – USR poate fi vectorul unei schimbari profunde in politica romaneasca, exact asta a aratat rezultatul consolidat de aseara. Tocmai din aceasta cauza, USR va fi penetrat de o multime de „oameni ai sistemului”, fie simpli traseisti, fie oameni in misiune.
  Filtrarea adeziunilor la USR devine sinonima cu conservarea propriei identitati politice. Altfel, USR va fi confiscata si va fi folosita exact impotriva actualelor ei teluri.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *